Last news in Fakti

2 Февруари, 2019 11:30 38 609 44

ADAC: Новите коли се крадат за 18 секунди

  • adac-
  • безключов достъп-
  • тест-
  • експеримент-
  • кражба

Германският автомобилен клуб ADAC публикува резултатите от тест на системите за безключов достъп на 237 автомобила от 30 марки, както и три мотоциклета (BMW, Ducati и KTM). Целта на експеримента е била да бъде установена степента на уязвимост на съвременните коли от кражба посредством клониране на сигнала от дистанционните управления.

Резултатите от изпитанията са меко казано шокиращи. 230 от тестваните модели и всички мотоциклети могат да бъдат отворени и стартирани с помощта на устройства, които могат да се купят на съвсем достъпна цена от интернет.

Крадците използват т.нар. "щафетни атаки", за да разблокират вратите на автомобила и да стартират двигателя. За целта просто трябва да бъде сканиран сигналът от безжичния модул за достъп до системите на колата.

Според ADAC едва три от изпробваните модели устояват на "щафетните атаки" благодарение на технологията за свръхшироколентова връзка и всички те са произведени от Jaguar Land Rover (Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery и Range Rover Evoque). Четири други автомобила могат само да бъдат отключени (Infiniti Q30) или само да бъде стартиран двигателят им (BMW i3, Mazda 2, Volvo XC60 T5). Останалите 230 изпробвани коли могат да се откраднат за средно 18 секунди.

Препоръчват се различни методи за противодействие на сканиращите устройства, като в повечето случаи се разчита на създаването на екранираща защита за дистанционните управления, но нито един от тях не гарантира пълна безопасност. Единственото доказано ефективно решение за ограничаване на достъпа до автомобил с безключова система си остава деактивиране на функцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАРС

    19 24 Отговор
    Не знам моята същто с такова заключване но дистанционното което е в джобът ми на повече от 2.5 не лови не можешда отвориш вратата .За това моят съвет да се оглеждаме дали няма съмнителни лица близо до колата за ловят от сигнала .Това е мое мнение

    Коментиран от #5

  • 3 Не разбрах

    29 16 Отговор
    Изпробвали ли са Дачия.

    Коментиран от #4, #20, #37

  • 4 ППП

    101 15 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбрах":

    Ти чуваш ли се ?
    Кой нормален човек ,ще иска да краде Дачия??

    Коментиран от #13

  • 5 Намерен е начин

    31 5 Отговор

    До коментар #2 от "БАРС":

    Мерцедес ли е твоята? Сериозните фирми отдавна са намерили начин на противодействие на показания в клипа метод с транслиране на сигнал от ключ/карта. Колата измерва разстоянието до ключа на принципа на закъснение на радиосигнала. И ако ключа е на повече от 2 метра от колата, тя не се отключва. Ако по някакъв начин успееш да отключиш , запалиш и потеглиш, системата ще блокира двигателя, защото за нормална работа се иска непрекъсната комуникация с ключа. И затова един ключ на Мерцедес след 2015 година е 500 лв. средно. На практика нарочат ли те, няма спасение. Въпреки всички защити, колата може да бъде отнесена с репатрак за секунди. Някои по напреднали са се обзавели с паяци, визуално приличащи на общинските паяци, и "клиентите" са най-високия клас коли.

    Коментиран от #11, #24

  • 6 Здравомислещ

    27 0 Отговор
    Когато има софтуер и радиовълни, винаги може устройството да бъде имитирани. Взимайте си новите коли с механично запалване от ключ и си решете по ваш начин проблема с OBD буквата в автомобила. Тогава има вероятност да елиминирате 60% от Пишман крадците.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 mediator37

    18 3 Отговор
    Не знам какво значи "обучение на ключа", но се правело като крадецът включи лаптопа си в буксата за диагностика на колата. За да не стане неговата работа аз ползвах услугата "пренареждане на буксата". В крайна сметка получих един преходник, който си седи в къщи и като я нося на сервиз нося и преходника, който възстановява подредбата на клемите. Увериха ме че, че това е добра предпазна мярка. В сервиза на БМВ правят такава услуга, но е по-скъпа. Аз ползвах друг сервиз за авто-електроника за да ми пренаредят буксата.

    Коментиран от #32

  • 9 Алекс

    65 1 Отговор
    Най елементарният начин който го е страх да си сложи прекъсвач на скрито място и ще запалят колата на куково лято!!!
    Аз на моята съм сложил и нямам грижи!!

    Коментиран от #30

  • 10 112

    2 11 Отговор
    И как се деактивира безключовият достъп ... няма такава възможност.

    Коментиран от #40

  • 11 Зорлем

    27 5 Отговор

    До коментар #5 от "Намерен е начин":

    "Закъснение на радиосигнала"? Закъснение спрямо какво? Лятното слънцестоене? Ако е с "тактов пулс" (heartbeat) за 2-3 метра разстояние закъснението е толкова малко, че не знам дали и атомен часовник може да те оправи. А и нали идеята на "ретранслатора" е точно да имитира ключа, т.е. автомобилът няма как да разбере, че ключа е останал на километри от него щом като двойника е вътре в купето и му "шепне на ушенце".

    Коментиран от #12

  • 12 Намерен е начин

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Зорлем":

    Зорлем нещо си чел, колега. Нямам намерение да те ограмотявам, защото това струва пари. Инфо в нета по темата има достатъчно. А за теб - ето малко инфо за подобна технология:
    Нова версия на енергийно-ефективния безжичен стандарт Bluetooth ще може да определя посоката на сигнала от устройството, съобщават разработчиците на спецификацията.
    ----------------
    Версия Bluetooth 5.1 на безжичната технология ще добави не само възможност за определяне на посоката на източника на сигнала, но и на разстоянието до него.

    Благодарение на новата функция, разработчиците ще разширят употребата на Bluetooth – ще стане възможно инсталиране на различни етикети и маяци в сградите и насочване на потребителите чрез тях. ----
    Какви атомни часовници те гонят?

    Коментиран от #27

  • 13 Киркор

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ППП":

    Майтап бе Уили!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нов внос

    50 1 Отговор
    Аз за мойто беемве съм спокоен те откъде да знаят,че гори 2литра масло на 100км няма да стигнат далече
  • 16 Гюрза

    30 3 Отговор
    Я на моита и слагам,руски,,бастун,,от металокерамика,2-3 батерии на флекса,нема да му стигнат..
  • 17 Минаващ от тук

    4 2 Отговор
    А сега учете ги.
  • 18 Факти

    6 7 Отговор
    Монтира се втори имобилайзер и камера която е непрекъснато онлайн в купето на колата с включен детектор за движение. 100 лева е всичко това. Ще я краде някой на най...

    Коментиран от #21

  • 19 Шаран БГ

    49 3 Отговор
    Знам поне 5-6 начина за осъществяване на т.н "минна изненада" за крадеца! Може да бъде и взривна, и чисто механична. Спазвайки стриктно Конституцията чл.17 ал. 3 от цялата съдебно-наказателна система, никой няма да посмее да краде лек автомобил !!!! ОБАЧЕ няма да има много работа и рушвети за правоохранителите и адвокатите ще осиромашеят. Всяко начало е трудно - ще има по-вече работа за гробари и хирурзи.... Щетите по купето ще са незначителни и лесно отстраними, но крадеца ще е или мъртъв, или траен инвалид до живот. Когато не знае кога, от къде и как ще му дойде, може да си пробва късмета да допуснем 2-3 пъти, но в един момент ще "ритне" камбаната. Защо производителите не работят по системата "Смърт за крадеца", ами се надхващат с него, кой ще измисли по-хитра електроника ?? Дори "нежно" да ми вдигнат тенекията с "паяк", в един хубав момент някой ще трябва да започне демонтаж ?!? Е-е-е, съжелявам много - или без глава, или без ръце - толкова е просто. Но държавните хайдути работят в мир и разбирателство с уличните...........

    Коментиран от #22

  • 20 Ддд

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбрах":

    Това е един от плюсовете на Дачия!
  • 21 Ай стига бе

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    И три имобилайзера да сложиш, две камери и 4 бастуна, дойде ли репатрака и кажи сбогом на колата. Има системи с GPS тракери. Щом колата е в режим на паркиране, а си промени положението получаваш смс на телефона и можеш да я проследиш поне къде отива.
  • 22 Щука БГ

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "Шаран БГ":

    Това много хубаво, ама да предположим следната ситуация - бързаш занякъде, заел си се с няколко проблема да решаваш и даваш ключовете на жена ти, детето ти, или някой твой приятел да свърши работа с колата, и забравиш да деактивираш "изненадите", как ще ги гледаш после в очите? Или по закона за всеобщата гадост (закон на Мърфи) "изненадата" сработи когато ти си вътре, или твои близки? Айде по-леко с такива изказвания. През 2019 колата е една тенекия, ако е скъпа, ще й направиш каско, за таралясник за 2000 лв, въобще няма да я мисля.
  • 23 ТОЧКАТА

    7 2 Отговор
    Ми добре е...иначе ако се проточи и запъне почват с кирките и ТВОИТЕ ЯДОВЕ са по-големи.
  • 24 БАРС

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Намерен е начин":

    А защто да е мерцедес има и други абсолютно честно РЕНО КАДЖАР мие колата взех я чисто нова на 30 май 2018 пристигна директно от завода и тя е с карта но не е фул екстри но това което има ми стига
  • 25 Сиромах

    28 1 Отговор
    Опел корса 1995,допълнително тунингована с 3-4 удара в бордюр. КАТО Я ВИДИ КРАДЕЦ И МУ СЕ ДОПОВРЪЩА. КВА КРАЖБА КВИ 5 ЛЕВА.
  • 26 ГОСТ

    32 0 Отговор
    ДА ЗАПАЛЯТ МОЯТА ЗА 18 СЕК аз ще им съдействам белким успеят
  • 27 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Намерен е начин":

    Ми, прочетох набързо и, о, изненада - синият зъб определя разстоянието по силата на сигнала, а не чрез "закъснение". И още една изненада - версия 5.1 тепърва ще навлиза, т.е. дали ще проработи е под въпрос. Признавам, че за определянето на посоката щели да ползват низ от антени, т.е. наистина ще се опитват да мерят закъснение като при ГПС-а, където вече разчитат баш на атомни часовници.
  • 28 оня

    5 8 Отговор
    Увиваш си ключа със стреч фолио и блокираш сигнала на ключа ! Няма как да откраднат сигнала !
  • 29 Преминаващ

    6 0 Отговор
    Едно от решенията (на 50% подчертавам) е ползването на GSM дайлер (комуникатор) ! Има български (доста добри) за около 80 лв ! Инсталирането е буквално детска игра за хора с минимални познания по електротехника ! Размерите им са колкото 2 кибритени кутии, така че могат спокойно да се скрият дори в някоя врата на автомобила ! Минус е само предплатена SIM карта и разбира се ... заглушителите на сигналите на операторите, които в нета са по 20 лв ! Е, разбира се никой няма да заглушава сигнала вечно, но ако са решили апашите да я разфасоват (колата) ... ! Абе най-добре да не Ви се налага да я търсите !
  • 30 Бачо Киро

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Алекс":

    Давам, доказана практика вече 30 години.
  • 31 Порно

    5 1 Отговор
    Един скрит ключ маса ти решава проблема, струва само няколко левчета.
  • 32 Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "mediator37":

    Ти сам си влезал във вълчата барлога. Да не мислиш, че колата ти ще я краде някой неграмотен наркоман с лаптоп???? Трябвало е САМ да срежеш някое кабелче влизащо в обд буксата и да му сложиш някакво ключе но в двигателния отсек. Слагай поне два бастуна, да ти е мирна главата.

    Коментиран от #36

  • 33 Иванов

    4 0 Отговор
    Един скенер за пиновете на обд буксата струва 50 лв. Затова слагайте механични защити. Колкото повече,толкова повече!!!
  • 34 Иванов

    1 0 Отговор
    То и един ваг-ком за обучение на ключа е 100 лв.
  • 35 Ай стига ве

    12 1 Отговор
    Пет пъти ми разбиваха бравите на Мерцедеса и накрая на една плоча заяарих куки за големи риби сложих ги на седалката под една хавлийка и на сутринта така си намерих крадеца вътре молеще се да го извадят от колата,най едикасната алармма против крадци

    Коментиран от #39

  • 36 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иванов":

    Също съм почитател на механичните средства, купих бастун от Практикер, оказа се, че воланът (БМВ Х3) е дебел и всеки път кожата се драска при слагане и махане на бастуна. Затова се отказах и го подарих. Според мен най-яката защита е бастун и метнато яке отгоре да не се вижда от хайдуците и като влязат. Изненадааа!

    Коментиран от #38

  • 37 Хайл

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбрах":

    То дачията е по-евтина от устройството за крадене,за кво да се набутваш с дачия
  • 38 Иванов

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "mediator37":

    Ти си взел от тези бастуни дето се слагат отгоре и не вършат никаква работа! Ще търсиш от тези дето захапват педала и волана, или само на педалите или на скоростния лост. Ако колата ти е нова има сръбски механични защити на волана, издържат и на течен азот и са много добри. Монтират ти я в техен сервиз, но заради репатраците трябва да добавиш и нещо за мобилно проследяване, не са скъпи тези устройства, макар, че може да го заглушат. Всичко зависи от колата ти. Ако е нещо яко, може и застрахователят ти да ти я задигне и после да ти откаже да ти изплати обезщетение. Затова не препоръчвам закупуването на нов премиум, защото си купуваш чужда кола. Купувайте фордове и опели, крадците са честолюбиви и повечето от тях не биха си хвърлили и цифките на тях. По- малко ташкърлък, по- дълъг живот!!!
  • 39 Цецко от борован

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ай стига ве":

    Нищо не разбрах как действа вариантът с куките. Много съм любопитен обясни подробно
  • 40 Ella

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "112":

    Има. Това може да се случи в оторизиран сервиз на марката.
    Друг вариант е да намерите онлайн /ако нямате такава на хартиен носител/ книжката с упътвания за автомобила. Там пише подробно как. Повечето такива са на английски, обаче.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    На № 22 " "Щука БГ" Прав сте !! И сигурно точно за това не се работи в тази насока ! Обаче питам / понеже разсъждавате логично и трезво/ : Защо в нашата Република винаги са потърпевши тези граждани, които упражняват конституционното си право по опазване на частната си собственост. Нима този текст важи само за тези, които " законно " носят огнестрелно оръжие ? А другите - кучета ги яли... Кой и защо го боли, как аз упражнявам това свое конституционно право? И защо Конституцията се превръща в ненужен пасквил за цял народ ? Няма да изброявам нарушенията и по членове и алинеи , че и поправките и от Обикновено събрание и то с "доброто" на СЪД - конституционен при това, с богата месечна плата ???!!?
  • 43 подозрителен

    0 0 Отговор
    Имаканал в тубата, където са показани най-добрите съвременни защити и там всеки път обясняват, че ВИНАГИ МОГАТ ДА ТИ ВДИГНАТ КОЛАТА на колелца, ремарке или по друг начин, колкото и добра защита да има! Най-добър рейтинг имаше заключване на скоростната кутия, но неудобството е, че колата ти седи в сервиза 2 седмици, за да направят заключването на трансмисията и се отключва с два ключа, когато шофьора вече е в купето, един път се отключва достъпа, а втори път се позволява на кутията да работи. Единият ключ го слагат под волана, а другият до ръчната и двата ключа са механически - няма електроника.
  • 44 Корола

    0 0 Отговор
    Булинс ,като си направиш каско при тях и ти сменят ОБД диагностичната букса на колата с тяхна- уникална- не е по никакъв стандарт.Дават ти и един преходник,за да може като го включиш в тяхната букса да си стане стандартно ОБД. Много от колите ,който НЕ са с безключово палене, се палят през ОБД буксата. Във фирмата имахме Корола 2007 и по-миналата година я откраднаха. Тогава Булинс все още не бяха сменили буксата.