8 Февруари, 2019 13:10 61 331 15

Течности, които вредят на боята на колата

  • съвети-
  • боя-
  • автомобил
Течности, които вредят на боята на колата - 1

Ясно е, че т.нар. "активна пяна", масово използваща се от автомивките у нас е вредна за боята и за пластмасовите детайли по екстериора на колата. Има обаче и доста други течности, които на пръв поглед са безобидни, но могат да повредят лаковото покритие на вашия автомобил.

Така например козметичните средства против обледеняване подпомагат корозията по ламарините, но и спирачната течност не влияе добре на боята. В спирачната течност има вещество от класа на гликолите, които не взаимодействат добре с някои бои.

Ако случайно разлеете спирачна течност върху боята, то трябва да я отстраните веднага, защото много бързо ще влезе в реакция с лаковото покритие и ще го развали. Това обаче важи основно за по-старите автомобили, които са по-често срещани у нас. Новите бои, които са на водна основа "не се боят" от спирачна течност.

Течности, които вредят на боята на колата

Но и те си имат своите проблеми. Боите на водна основа не трябва в никакъв случай да се третират с течен амоняк, а този продукт е съставна част на много от почистващите препарати за бита. Така, че ако сте решили да почистите някое по-упорито петно от ламарините или остатъци от асфалтов битум, то прочетете състава на препарата, с който възнамерявате да го отстраните.

Подобни петна не трябва да се отстраняват и с лакочистител за нокти. Друга опасна за боята на колата течност е електролитът от акумулатора. Ако по някаква случайност попадне върху повърхността, трябва незабавно да се отстрани, при това не само с вода, а и с подходящ препарат.

Далеч по-безобидни, но такива, които също могат да повредят лаковото покритие са различни газирани напитки. Ортофосфорните и лимонените киселини се използват най-често като регулатор на киселинността в такива продукти. Съдържанието им не е голямо, но контакт с лаковото покритие на колата не е желателен.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    24 5 Отговор
    Любопитно материалче. Благодаря.
  • 2 МаКаТа

    15 4 Отговор
    Хабава статия, да
  • 3 Коментара

    29 4 Отговор
    .... и всичко това е като балсам в сравнение с коктейла който използват всяка зима от снегопочистващите фирми, така че спете спокойно! А и шансът да причините заливане на автомобила с половината от гореизброените течности е минимален.

    Коментиран от #8

  • 4 огняр

    10 5 Отговор
    С кетчуп може ли да влиза в контакт боята?

    Коментиран от #11

  • 5 Tervel bitcoin

    5 1 Отговор
    Лакочестител за нокти е много добър
  • 6 Alfa147

    15 1 Отговор
    Един път котката ми повърна на предния капак и там, където беше повръщаното лака падна.
  • 7 Гад

    24 1 Отговор
    Може ли още информация от този род ? Питам за един комшия ...

    Коментиран от #10

  • 8 Ма то протестърче бе

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Коментара":

    ЗАРАДИ ГЛУПАЦИТЕ КОИТО ПИСКАТ НАВСЯКЪДЕ КАТО ПАДНАТ 2-3 САНТИМА СНЯГ ЧЕ НЕ Е ПОЧИСТЕНО ТАЯ ЗИМА В СОФИЯ "ОСОЛИХА ОБИЛНО" КАТО СЕ РАЗТОПИ И СТАНА СОЛНА БАНЯ, ТА СЕ СЕТИХ НЯКОЛКО ПЪТИ ЗА ТЕЗИ ЛУМПЕНИ , СЪС СИГУРНОСТ ВЕЧЕ ЗАБЕЛЯЗВАТЕ КОЛКО ПОВЕЧЕ РЪЖДА Е ИЗБИЛА СПРЯМО МИНАЛИ ГОДИНИ
  • 9 ГАЛЕВ

    7 6 Отговор
    ОРИНАТА СЪЩО РАЗЯЖДА БОЯТА,НО РАЗЯЖДА И ГУМИТЕ НА КОЛАТА АКО ИМ СЕ ИЗПИКАШ НА СУТРИНТА ЩЕ СА СПУКАНИ-ОРИНАТА ЩЕ ГИ РАЗЯДЕ ОСОБЕНО АКО СИ ПРЕПИЛ ВЕЧЕРТА.
  • 10 Ivan S

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гад":

    За твоя комшия, лъжица лютеница върху ламарините, особено в горещ ден върши чудеса. Или ще го вразуми или ще го озлоби. Ти решаваш.
  • 11 автобояджия

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "огняр":

    кетчуп,кисело мляко,веро,лютеница са най-добрите антибои.Подходящи са за гаден съсед,лош приятел,шеф и т.н.
  • 12 автобояджия

    8 2 Отговор
    ако накиснеш една тухла в солна или сярна киселина и я поставиш на тавана на колата,сутринта с голяма вероятност ще я намериш в купето.същото,но в по-малка степен става и с вестник на предния капак
  • 13 Пресен жълтък от яйце

    3 2 Отговор
    Поврежда боята завинаги. Просто сменяш колата. Перфектно работи през лятото за собствениците дето паркират на вашето място.

    Коментиран от #15

  • 14 пишман бояджията

    1 0 Отговор
    лайната от птиците увреждат боята, ако стоят бая време...
    пострадах :) ама ще си взема спрейчета и ще си пръскам наволя :) все пак трошляка струва 1000лв и не ми пука ... черен металик се боядисва лесно :) 8 броя спрейчета и колицата става кат' нова...
  • 15 Ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пресен жълтък от яйце":

    Аз съм сигурен,че нямаш твое място за паркиране ела ми сложи яице на моята кола и ще станеш в главата като кокошка и загадка за медицината аман от селяци паркирали били на неговото място