11 Февруари, 2019 19:54 15 959 184

Porsche и Audi в паника от Tesla Model 3

  • tesla-
  • audi-
  • porsche-
  • model 3-
  • обратен инженеринг

Германските автопроизводители Porsche и Audi са останали неприятно изненадани от техническите решения, на които са се натъкнали при обратния инженеринг на Tesla Model 3, твърди немското сп. Manager Magazin. Двете компании работят заедно по разработката на ново поколение автомобили на ток в опит да наваксат изоставането си, но след разглобяването на американския електромобил инженерите са открили, че това няма да бъде никак лесно и може да се наложи да преосмислят из основи стратегията си.

Обратният инженеринг се практикува от всички големи производители, които дават мило и драго да научат тайните на конкуренцията. След лансирането на всеки нов модел техническите звена на автомобилните компании бързат да се сдобият с екземпляр, за да го разглобят до най-дребния детайл.

Допреди година Tesla Model 3 беше екзотика дори в Щатите, но въпреки това две бройки бяха забелязани на път за Германия. След официалния дебют на електромобила на европейския пазар тайните му стават по-достъпни, но наученото никак не е успокоило Porsche и Audi.

Според Manager Magazin инженерите на двете компании открили, че колегите им от Tesla са напреднали много повече, отколкото немците предполагали. Това щяло да наложи кардинални промени в програмата на Porsche и Audi за електрическа платформа.

Основните притеснения на германците били свързани със себестойността на конструкцията, голяма част от която се генерира от цената на акумулаторите. Tesla притежава най-голямата фабрика за батерии в света и това дава предимство на компанията.

Статията в Manager Magazin стига още по-далеч като твърди, че резултатите от обратния инженеринг са принудили Audi да признае проекта e-tron за провал. Първият сериен електромобил на компанията не само бил закъснял, а и прекалено скъп заради 2-та милиарда евро, вложени в развойна дейност. Достигането на планирания тираж от 600 000 електромобила пък изглеждало съвсем илюзорно след стъпването на Tesla в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    71 86 Отговор
    Немците са винаги назад.
  • 2 MMmm

    103 41 Отговор
    Поредния провал на вагина груп. Така става като се вземеш за велик. Хохохо
  • 3 Зорлем бе, чети!

    18 18 Отговор
    Зорлем ОТГОВОР63 09:46 11.02.19
    До коментар #59 от "Пенчо бе чети, Пенчо не чете...":

    Ама това за 3-те хиляди долара/евро разлика в цените на "платформите" шефчетета на конструкторските отдели на Порше и Ауди ти го съобщиха лично на теб чрез имейл или ти просто редовно си висиш на заседанията на борда на директорите? Нека да се помъча да отгатна - пише го в някой блог в Интернет!'

    НЕ. В fakti.bg го прочетох

    Коментиран от #20

  • 4 1944

    50 30 Отговор
    лада са къде по-напред от тесла. а електрическите ижета са върха.

    Коментиран от #31

  • 5 Batushka

    22 33 Отговор
    Да бе ...два ел.двигателя и батерийка ...обратен инжеринг друг път....

    Коментиран от #94

  • 6 дойче дизел тръц

    80 24 Отговор
    Немците подходиха високомерно, което си е типично за тях те затова и станаха мисюлманска страна вече, но изненадата, ще дойде от китайците и те, ще размажат теслите .....или, ще ги купят ;)
  • 7 Рошко

    28 19 Отговор
    Ауууу тъй са се паникьосали че чак тука у бегето са чува как сновът налево надессно ,
  • 8 Trendafil

    56 42 Отговор
    Всичко при швабите е бутафория, лъскава опаковка, а от долу едно л...но.
  • 9 Tervel bitcoin

    34 42 Отговор
    Никой не трябва да се притеснява от прахосмукачката на Tesla

    Коментиран от #12

  • 10 Кристална топка и бъдеще време

    29 12 Отговор
    Дойде време отново да кажа : АЗ КАЗАХ ЛИ ВИ?

    Коментиран от #18

  • 11 ЕЖК

    42 11 Отговор
    Една жена каза че Тесла или ще фалира или ще бъде купена до края на годината, Тя гледа на кафе и на някакви други работи и много познава. На мен всичко ми позна.

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    43 19 Отговор

    До коментар #9 от "Tervel bitcoin":

    Ти специално не трябва да се притесняваш.Карай си 20 годишния кошник и остави прогреса на по-умните хора.Сипи си една ракийка,една салатка,набий жената и напсувай правителството и си мълчи.До тук са ти възможностите.

    Коментиран от #16, #55, #99

  • 13 Гого

    33 16 Отговор
    А Тесла щеше да фалира! да не стане Фолксваген да фалира !!!!!

    Коментиран от #29

  • 14 гост

    27 4 Отговор

    До коментар #11 от "ЕЖК":

    И аз го четох това предсказание,но беше,че Тесла ще фалира до 2-3 седмици.Една седмица мина,значи на Тесла и остава още 2 седмици живот. )))))
  • 15 Driving pleasure

    26 24 Отговор
    Кво има за напредване... разглобили са го видяли са го могат да го прекопират ако искат, ма то няма нищо за копиране! Тролей виждал ли си виждал си всичко ;)
  • 16 Народен

    10 11 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Че то закво ти е повече? Една сгодна женица да ти готви да ти чисти.Те тва е! Таз прахосмукачка дет е обсъждаш кво прави?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Radara

    35 8 Отговор

    До коментар #10 от "Кристална топка и бъдеще време":

    Браво колега, така е. Тъжното е, че немците май не са подходили толкова високомерно към елА ами май толкова си могат. От 30 години поне си продават един и същи продукт в различен целуфан. Хамериканчетата ги хванаха със свалени гащи.
  • 19 Читател

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Погледнах въпросното списание но не намерих статията. Може ли “гост” да каже от коя дата е статията преди напълно да е прегракнал от щастие.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Driving pleasure

    15 17 Отговор
    Поръчкова статия на ватманите. И кои са тия инженери - една жена каза! Тесла е на ръба на производствения си капацитет колко талиги ще продаде в европа? Немците строят собствена гигафабрика в кооператив тоест малко разходи за всеки уастник много ползи - те го могат това, Сименс стори 200 гв фабрика в швеция а Китайците инвестират в няколко по 80 и кусур гв за които ще трябва пазар - крайно тъпо е да се твърди, че това е големия + на Тесла. Пазара много пъти е доказвал, че суб-доставчиците са по-добрия вариант отколкото сам да се впрягаш в изработка на детайлите... печалбите са в крайния продукт, не в суровините за него! Смешно!

    Коментиран от #24, #44

  • 22 не син

    25 22 Отговор
    Смешен плач ! Германците винаги, ама винаги са били класи над конкуренцията особено от САЩ ! Не ги жалете , скоро ще чуете за по добър немски електромобил! И няма да фалират както се очертава за Тесла !
  • 23 Антиелектрика

    23 17 Отговор

    До коментар #20 от "Зорлем":

    Лично аз не виждам нищо конкретно в тази статия. Инженерите били уплашени от ... цената на батерията в модел 3. Това ли е техническото чудо, от което инженерите са в паника - цената??? А аз съм в паника от човешката алчност и простотия.

    Коментиран от #47, #146

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Driving pleasure

    16 17 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Не че нещо ама ВАГ (не са ми любимци) има 10тина милиарда печалба - те нямат нужда от ЩЕ - те СА! Швабите имат национален интерес в автомобилостроенето и заедно ще отвеят смешната Т'сла, която по дефиниция си е треторазряден производител...

    Коментиран от #26

  • 26 10 какво?

    20 5 Отговор

    До коментар #25 от "Driving pleasure":

    Тези милиарди печалба от електричките ли ги правят, че аз доколкото прочетох са с 2 милиарда назад? Кога се очаква да почнат да печелят от тях, че доколкото чух Тесла била с половин милиард печалба за последното полугодие?

    Коментиран от #27, #53

  • 27 Driving pleasure

    8 15 Отговор

    До коментар #26 от "10 какво?":

    Боли ги фара ВАГ те винаги са излизали на пазара последни учеки се от другите и предлагащи добър продукт. 50 милиарда ше инвестират за ел кошници - "2 назад" е нищо - и то твърдо трябва да се подчертае, че докато не приключи и последната продажба на Е-трон след 6-7 години не може да се твърди за загуба! Не се позовават на никакъв конкретен източник в тая медия - тази статия е чиста алабалистика!

    Коментиран от #28, #30, #52

  • 28 Е ти к'во очакваш?

    5 7 Отговор

    До коментар #27 от "Driving pleasure":

    Да им изтипосат имената на анонимните източници ли? Ако е лъжа, ще очакваме опровержение, както от Тесла веднага опровергаха "изследването" за падането на пробега при ниски температури с конкретни данни.
  • 29 АLFA Q 4

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    ЩЕШЕ ДА ОТДАВНА
    АМА СПОКО, антон, СЕГА ЩЕ ВИ ОБЯСНИ
    САМО НЕЗНАМ ДАЛИ ОЩЕ ДЪРЖИ МАКЛАРЪНА И ПОРШЕ ТО,,,, AMG, то вече не го продава
    СЕГА ЩЕ ВИ СВЕТНЕ ЛАМПИЧКАТА,, ИЛИ ТАМ НЕКВА, R, ка, ИЗЧАКАЙТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ИСТИНАТА
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Име като гост

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "1944":

    Сърказмът ти в тъпия коментар,с който си се изходил тука говори много за теб!
  • 32 Driving pleasure

    10 10 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    само в норвегия има над 6000 заявки за Е-трон и къде въобще го сравняваш с къде къде по-евтиния и клас надолу модел 3 - сравнявай го се Ес и Екс
  • 33 Илън не дава

    14 4 Отговор
    Тесла. Съжалявам. Конкуренцията е голяма. Ужас за Ауди и Порше. Не гледайте успеха на Тесла бе умрели компании. Гледайте да направите направеното още по добро от създадената идея вече на пазара. Не е нужно да се муците. Ауди , Порше докажете се че можете да направите идеята на Мъск дори
    още по добра по подобрена от Мъск. Измислете нови турбо батерии които пускат нитро. И от 600 на Мъск може да вдигнете 1000. Или направете по качествени гуми за лед да караш 1000 на лед това никога не е правено. Ако има супер заледен драг и да вдигнеш 1000 без да се онесеш на права отсечка вие сте направили много по добра идея. Гумите са много важни. Без тях колата е една каруца и трябва да бия коня с камшик да ме влачи тенекията.
  • 34 DARK

    11 3 Отговор
    Тия дето викат , че няма нищо за копиране сипете си по една ракия.Има толкова много решения за електромоторите , че само до се стигнеш до правилното може да потопиш милярди долари и да прекараш едно десетилетие на чертожната дъска.Историята на Tesla започна преди 24 години със старта на разработката на tzero от AC Propolusion.От тогава до сега този проект извървя дълъг път благодарение на финансирането от страна на Мъск и впоследствие и живият му ентусиазъм.

    Коментиран от #66

  • 35 Driving pleasure

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    А да добавим и Порше Тайкан, което е на същата платформа и планираното годишно производство е разпродадено... А после ще излязат и още деривати и една и съща техника трупа продажби - не ги мисли ти ВАГ те са си рахат!
  • 36 1234

    9 11 Отговор
    колониалния атлантизъм ще направи това с немската автоиндустрия, което се случи с немските концерни за техника преди 20 г, няма ги! където е влязла американска база колонията само беднотия и упадък
  • 37 onq s konq

    12 3 Отговор
    Не знаех че на тоталното разглобяване му викат "обратен инжинеринг" но със сигурност не е за всеки,щото така разглобих веднъж едно "нещо" и като го сглобих после, половината чаркове ми хартисаха.

    Коментиран от #40, #50

  • 38 Каракуд

    14 6 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Още едно доказателство че “гост” е зомбиран теслар. Вместо да се радва че превъзходната нова, чиста, икономична технология завзема нови територии, нови играчи се включват, конкуренцията ще доведе до още по добри решения които ще спасят планетата, ще направят електромобила още по икономичен и надежден като същевременно много ще кефи, “гост” с още по голяма злоба се нахвърля върху Ауди и Порше. Вместо плакат на страхотен автомобил можеш да си сложиш портрет на Илон над леглото и да му се кланяш сутрин и вечер.
  • 39 Кольо кварталния

    7 8 Отговор
    "...Допреди година Tesla Model 3 беше екзотика дори в Щатите, но въпреки това две бройки бяха забелязани на път за Германия...."
    Колко ли пъти са заредили батерииките от USA до DE?

    Коментиран от #41

  • 40 Каракуд

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "onq s konq":

    Кон, в твоя случай се казва така защото инженера е обратен.
  • 41 Гошо Тока

    14 2 Отговор

    До коментар #39 от "Кольо кварталния":

    Не зареждат защото шосето от САЩ до Германия е само нанадолнище.
  • 42 Бачо Киро

    13 1 Отговор
    Да разбирам ли, че Порше и БМВ от страх направо ще затварят кепенците?...
  • 43 544

    13 2 Отговор
    хахаха реклама на хамериканските суперскапи електрокари :Д
  • 44 Крас

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Driving pleasure":

    Тесла строи завод за 5 млрд. ПЕТ. По- голям от всичко което можеш да си представиш

    Коментиран от #49, #77

  • 45 гост

    8 11 Отговор
    Разликата в колите е, че Тесла е конструирана с мисъл да е оригинална и новаторска като се търсят решения не в посока на типичното, а в посока на ефективното. От Ауди пък монтират електрификацията в стандартно купе, пригаждат го за да побере батерия и ако не бе Тесла да им покаже, че батерията се слага в пода, всички щяха да си карат до ден днешен с батерия под задната седалка. Тесла е най-бързата, най-устойчивата и с най-голям капацитет, за това което е колата не е скъпа дори в България ще ти пести хиляди левове от паркинг, гориво, данъци и др, какво остава за германските градове.

    Коментиран от #48

  • 46 гост

    9 5 Отговор
    Ето един пример от Мерцедес: тяхната нова разработка използва подобна архитектура като Тесла, два електромотора на всяка ос и батерия в пода, но Тесла е много просторна вътре, тесла има вдигащи се нагоре врати, което е отличителен белег и я прави оригинална и специална, тесла има два багажника, отпред и отзад, докато мерцедес също имат място отпред, но са сложили една кора да го покрива вместо да направят едно празно място ефективно и използваемо от клиента. Също така тесла има разход на ток 18-19кв, а мерцедес е с 23кв, ягуар с 26кв. Тесла е създадена да е електрическа кола от първия щрих, докато при другите очакванията са за звук на двигател, който отсъства и това подсъзнателно разочарова. Просто копирането няма да им донесе желаните продажби, ясно е, изобличава тяхното лицемерие и как допреди 4г. обясняваха на Мъск, че така не се води компания, че ще фалира по 5 пъти в годината, че не ги е страх от Тесла, а сега си наемат Тесла и ги тестват, за да ги изкопират. Смешни са. Камо ли пък Ауди и техния е-трон. Толкова години все работят по него и все не е готов, още преди 10г. имаха готова кола, която обаче изминаваше 240км, точно защото идеята им е насилена, а не идеологическа.

    Коментиран от #59, #65, #73, #93

  • 47 ФауВе

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Антиелектрика":

    И в сферата на ДВГ винаги едни производители са били технически много по-напреднали от други, но въпреки това пазар има за всички. За силни и за слаби. Не виждам защо в сферата на електромобилите на пазара ще има място само за най-напредналият, а всички останали ще са застрашени от фалит. Доста наивно мислене е проявено в тази статия. Треперете всички! Тесла има по-модерен миксер. Останалите марки ще изчезнат до няколко години. Детински глупости.
  • 48 ФауВе

    9 1 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    И защо въпреки всичките тия по-по-най неща Тесла пак няма 1% от пазара за автомобили в света? Въпреки субсидиите за миксери и рестрикциите към ДВГ. Въпреки най-големите й мегазаводи. Въпреки всичко вече толкова години а 97% от колите в света са си чисто ДВГ.

    Коментиран от #56

  • 49 Голем прас

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Крас":

    Даже и от млечният път. Явно имаш доста ограничени представи.
  • 50 ФауВе

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "onq s konq":

    Ама те са я разглобили цялата. Всичките й пет-шест части.
  • 51 Русенец

    12 2 Отговор
    Има бая балъци повярвали на тая статия. В света на корпоративните тайни, където всяка фирма гледа да не показва никаква слабост, защото и най-малкият негативен жест ще доведе до спад в цената на акциите, излизат шефовете от ФВ и открито заявяват пред света, че няма как да се справят с конкуренцията. Хахахахаха. И форумните зомбита почват да подскачат от ентусиазъм. Смееееех, смех, смех. Вие сте си доказани наивници. Такива ще сте винаги. Не знам какво е бъдещето за колите, но вашето е да си останете лапнишарани.
  • 52 ФауВе

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Driving pleasure":

    Тесла е на загуба откак я има, ама ВАГ загубили няква сумичка и край света свършва.

    Коментиран от #54, #61

  • 53 ФауВе

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "10 какво?":

    За последното. А допреди това чу ли че бяха години на загуби въпреки че останалите производители ги хранеха с парите от рестрикции за субсидии на клиентите им. Това конкурента ти да плаща на твоите клиенти че да ти купуват боклуците и въпреки това да нямаш печалба толкова години, трябва да си мега зле. Те Тесла нали са все по мега нещата.
  • 54 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #52 от "ФауВе":

    ВАГ продава е-голф на цената на модел 3, а превъзходството на тесла е в пъти по всички характеристики, единственото, което е може би плюс за голф е, че е познат и е типичен голф, влизаш и няма съществена разлика от такъв с двг. Но голф минава 150км, а тесла 450км, добави и загубите на капацитет и употреба в студ и пек и с голф няма да минеш и 100км, а тесла пак ще има едни 300км, доста убедителна преднина както и да го погледнеш.

    Коментиран от #57

  • 55 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А твоите до къде са? Да се предадеш пред непосилният за тебе живот в родината и да емигрираш, като най-нагло не спираш да гледаш назад към сънародниците си и да злобееш срещу тях, че все още намират сили да отстояват правата си и да защитават интересите си в държава, в която ти си излязъл прекалено крехък, че да вирееш ли? Голем си!
  • 56 Гошо Тока

    13 3 Отговор

    До коментар #48 от "ФауВе":

    Ако Тесла тръгне да става нещо повече от нишова марка, бизнес модела ще се срути защото вече няма да може да има поточна линия в палатка, да ремонтира дефектиралите коли на улицата и да разчита че шараните готови да чакат с години за кола с различни седалки и куп дребни дефекти които няма да бъдат отстранени с месеци никога няма да се свършат. В Америка е ПИБ лесно защото повечето от зомбираните (а американците са лесни за манипулиране) живеят в къщи с гаражи, тоест има къде да се зарежда и къде да дойдат механиците с една баничарка и да отстраняват дребните дефекти.

    Коментиран от #58, #70

  • 57 ФауВе

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "гост":

    ВАГ продават коли с ДВГ. Тоя еГоуф го пуснаха за ей тъй. Той им е първата е- кола. Сравни го с първата на Тесла, не с топ разработката им.

    Коментиран от #63

  • 58 ФауВе

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Гошо Тока":

    Зомбирането на населението е в основата на пътя, по който вървят тарикати и мошеници.

    Коментиран от #62

  • 59 Антиелектрика

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Брей, голяма отличителна черта за Тесла са вдигащите се нагоре врати. И точно с Мерцедес ли си тръгнал да ги сравняваш, които са измислили тези врати "Чайка" преди има-няма 60 години. Глупост след глупост изхождаш. Давай сега с другите никове.

    Коментиран от #67

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Поставяш каруцата пред коня

    5 8 Отговор

    До коментар #52 от "ФауВе":

    Няма никоя фирма, която да е печелила досега от електромобили. От Fiat губеха по 20 000 долара на бройка и шефът на Fiat остана в историята с репликата "за бога братя не купувайте нашите електромобили". General motors и до ден-днешен губят по 9000$ от електромобил. Другите Бог знае по колко губят. Единствените които ВЕЧЕ започнаха да печелят, са Tesla. И то печелят от евтиния си електромобил, доколкото може да се каже, че един електромобил може да бъде евтин. Разбираш ли разликата? Печалба може да има само от икономия от мащаба, а Тесла вече е заела мащаба на тази ниша и ще печели все повече, отдалечавайки се все повече от конкуренцията, която няма да може да направи мащаб за да падне цената. А да се прави мащаб при продажба на загуба, ОЗНАЧАВА МАЩАБНА ЗАГУБА. А мащабите на Тесла се увеличават все повече и повече и заемат все повече пазари в световен мащаб.

    Коментиран от #72

  • 62 Гошо Тока

    10 2 Отговор

    До коментар #58 от "ФауВе":

    Не е случайно че друсанато африканче създаде култа точно в Америка. За страничния наблюдател обаче Тесла е класическа пирамида, само че на мега скала. Това е главната заслуга на Свети Илон, за което му свалям шапка.

    Коментиран от #64

  • 63 Лапнишаран

    2 5 Отговор

    До коментар #57 от "ФауВе":

    Абе шаранче, вярващо в господството на стогодишните, вземи малко се образовай. Още първият модел на Тесла, имаше много по-добри характеристики от повечето модели електромобили, които се продават в момента на пазара, въпреки че е спрян от производство вече почти десетина години.

    Коментиран от #68, #81

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Зомби с квадратно чело

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    ХаХа зомбито пак се изказа: 1. Тесла няма два електромотора на всяка ос а по един на ос и то не всички, някои имат някои нямат ти как си представяш 4Х4 на електричка???2. Батерия в пода е ново??? а до Тесла всички батерии бяха на тавана явно всички не знаят закона за гравитацията и центърът на тежестта :))).3.Вдигащи нагоре врати от Тесла има само Х!!!! и такива врати има в над 100 други модела от други марки!!!!4. Има два багажника ама тези с 4х4 предният багажник все едно го няма щото там е моторът много е малък!!!!!5.Tesla S има разход 26-29кВч на 100 мили по ЕПА!!! Лъжи лижи и пак лъжи и промити мозъци като сектанти сте.
  • 66 Driving pleasure

    9 4 Отговор

    До коментар #34 от "DARK":

    Кое им е иновативното на Тесла? Модел Х има 100 кВч батерия и 430 км пробег по WLTP Ауди Е-трон има 417 км пробег с 95 кВч батерия. Най-икономичната електричка е Хюндай Кона, а не модел на Тесла. За цени особено сравнени с качество не можем да правим сравнение - остава ви едното ускорение 0-100 е извинявайте ама това е малоумен типично американски начин за мерене на пишки. Е сори за ежедневна кола това е последното в списъка!
  • 67 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #59 от "Антиелектрика":

    А ти явно понеже си много добър с познанията си при автомобилите не смяташ, че има разлика измежду гълуинг и фалконуинг, да не говорим колко струва мерцедес и че едното е двуместно, а другото е седемместен сув. Модел Х се купува като топъл хляб от средната класа в САЩ, все тая им е дали ще дават парите за обслужване в сервиза или ще ги дават за лизинг, едно и също е, защото там хората си сервизират колите в оторизирани сервизи и това им струва хиляди долари годишно при една нова кола.

    Коментиран от #69

  • 68 Зомби с квадратно чело

    3 3 Отговор

    До коментар #63 от "Лапнишаран":

    Айде бе зомби я пак!!!!Докажи го ама да не останеш изненадан като видиш данните????Тя сегашната Тесла няма ти говориш за онази от 2004.

    Коментиран от #74

  • 69 Зомби с квадратно чело

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "гост":

    Ама Зомби я провери годишният сервиз за Тесла колко излиза? Да не си глътнеш езика после ела да ни кажеш нали???
  • 70 Лапнишаран

    2 6 Отговор

    До коментар #56 от "Гошо Тока":

    Гоше много си се зомбирал брат! Реалността ще ти забие жесток шамар. Само стой та гледай какво се случва с европейският електромобилен пазар, след като Тесла започна да доставя Модел 3. Гледай какво ще стане и с китайския, въпреки че Тесла все още няма производствен капацитет да се бори с китайските производители. Как не се научихте да вярвате на реалността, а се хващате на кукичката "никой не може да произведе това което аз мога да ви обещая" която постоянно ви повтарят стогодишните, за да ви зомбират.

    Коментиран от #75

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ФауВе

    6 2 Отговор

    До коментар #61 от "Поставяш каруцата пред коня":

    Тесла печели само от субсидии. Субсидиите идват от рестрикциите към двг. Тесла печели само защото конкурентите й я поддържат с техни пари.

    Коментиран от #80

  • 73 Driving pleasure

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Както ти казаха колегите - ти си сектант. Вместо да ти е кеф, че ще иам повече ел кочаци ти се кефиш, че "се провалят" За твое сведение Мерцедес при пускане на 1вата А класа 96та година я направиха с двоен под имено с идеята да монтират блок панели и пуснаха прототип на А клас EV. За другата "иновация" крилатите врати пак колегите са ти напомнили от кои години са измислени...
  • 74 Лапнишаран

    2 4 Отговор

    До коментар #68 от "Зомби с квадратно чело":

    Ами гледам и виждам 393 км пробег и 3,7 секунди ускорение до 100. Я изброй кой от десетките електромобили произвеждани в момента има такива характеристики. Можеш ли да изброиш поне колкото пръстите на едната ти ръка? Ей, не било лесно да си зомби. Така са ви зомбирали, че дори цифрите не може да различите и да направите елементарно сравнение.

    Коментиран от #76, #79

  • 75 ФауВе

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "Лапнишаран":

    Стогодишните обещават но и правеха това, което обещаваха. И не просто оцеляха ами и станаха много големи за доста дълго време. А теслата ти още са на ще.

    Коментиран от #84

  • 76 Зомби с квадратно чело

    4 2 Отговор

    До коментар #74 от "Лапнишаран":

    Гледаш зомбирано и си вземаш характеристики които са ти удобни. Ускорението до 100 за семеен автомобил не е от значение. Пробега зависи от големината на батерията нищо интересно и двете ги има в различни автомобили зависи от предназначението. Той и камиона щеше да ускорява до 100 за 5 сек.това за камин какво го интересува шофьорът, това е само за зомбита драга!!!!!

    Коментиран от #82

  • 77 Driving pleasure

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Крас":

    Имено мегаломанията на друсаното африканче ще му изяде главата!
  • 78 незнайко

    2 4 Отговор
    Браво това вече е честно признание за изоставането им ! Така става когато се лежи върху старата им слава.
  • 79 ФауВе

    6 2 Отговор

    До коментар #74 от "Лапнишаран":

    Пробег 400км и ускорение 4с никога не са били приоритет в изборът на кола за масовият потребител. Ако хората избираха по пробег то Тикото щеше да просъществува над всички. Ако избираха по ускорение Ламборгини щеше да продава повече от Форд. Но чудно защо не е така. Пъчиш се с кухи мускули.

    Коментиран от #86

  • 80 Лапнишаран

    2 4 Отговор

    До коментар #72 от "ФауВе":

    Още една глупост в която може да повярва само някой инфантил с липса на способност за мислене. Хайде да ми покажеш закон в който тези привилегии се дават само на Тесла? Всички "блага" за електромобилите се разпределят поравно между всички производители. Всеки производител на електромобил е взел точно толкова, колкото взима Тесла на продадена бройка. Незнайно защо ви е останало мисленето, че онзи който взима най-висока заплата, се ползва с някакви привилегии, въпреки че на всички плащат еднакво за произведена бройка и всеки взима точно толкова колкото е произвел.

    Коментиран от #83, #87

  • 81 ФауВе

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Лапнишаран":

    И колко бройки продадоха тесла от него модел? Колко печалба реализираха?

    Коментиран от #91

  • 82 Лапнишаран

    2 6 Отговор

    До коментар #76 от "Зомби с квадратно чело":

    Абе лапнишаранче, тези вземи ги разправяй на някоя баба в хоремага. я кажи какви ще са техническите характеристики на porsche 2020-та година? Да не би и за Порше да няма значение какво ще е ускорението? Данеби останалите производители да не искат да изминават по 400 км с едно зареждане? Защо просто не си сложат повече батерии, както твърдиш? Всичко е лесно на маса, но комбинацията която постига Тесла, на другите им е трудно да постигнат дори като отделни технически характеристики, да не говорим всичко накуп.

    Коментиран от #85, #88, #89

  • 83 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #80 от "Лапнишаран":

    Типично корпоративно мислене на закърнял канцеларски плъх. Според тебе, за да имат полза стогодишните от тия субсидии, трябва да се откажат от продукта си ДВГ и да се преориентират към нов продукт - електромобил. И ти му викаш на това честен пазар? А правя домати. Ти правиш краставици. Правителството решава да глоби доматопроизводителите и да субсидира производителя на краставици. И единственото което ми остава е да се откажа от моят бизнес за да стана като тебе. Иначе няма оцеляване. Който не е като вас е за смърт. Това не е ли дискриминативна манипулация?
  • 84 Лапнишаран

    2 4 Отговор

    До коментар #75 от "ФауВе":

    Хей ама сте големи лапнишарани. Тесла обеща през 2016 година, че 2017 почва производство на модел 3. Забави се с шест месеца и оревахте света какъв лъжец е Илон Мъск. От друга страна Audi обеща още през 2009 година че през следващата година започва производството на етрон. Изминаха вече 10 години, но все още продажби няма. Кой е лапнишарана, който вярва че стогодишните си изпълнявали обещанията, а Илон Мъск лъже въпреки, че вече продаде четвърт милион броя?

    Коментиран от #101

  • 85 ФауВе

    4 2 Отговор

    До коментар #82 от "Лапнишаран":

    Защото ако станат и те електрички ще разчитат на много малката част от пазара на коли. Двг още владее 97% от него. Само лудия ще го изостави че да гони дивото.
  • 86 Лапнишаран

    2 6 Отговор

    До коментар #79 от "ФауВе":

    Не знам с конкурс ли ви намират да пишете тук. 4 секунди до 100 никога не са били приоритет за масов автомобил по една единствена причина - цената. Ако ще плащаш една и съща цена ти имаш избор да избереш между ускорение за три секунди и ускорение за 10 секунди, като автомобила който ускорява за три секунди е по-икономичен, кой автомобил би избрал? Хайде сега докажи се като един голям лапнишарани и избери по-бавния с по-големия разход на енергия! Очаквам да ми отговориш.

    Коментиран от #90

  • 87 ФауВе

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "Лапнишаран":

    Това твоето е като потурчването. Който се кланя на кръста ще му отрежем главата. Който сложи фес ще живее. Не е задължително да мреш. Имаш избор.
  • 88 Зомби с квадратно чело

    2 2 Отговор

    До коментар #82 от "Лапнишаран":

    Порше си е порше, когато направят автомобил той няма само да се гони по светофарите ами и ще покаже мускули на ринга!!!!Засега хибридите им вършат по-добра работа, но ако ги притиснат и чиста електричка ще извадят за масово производство а не само за и аз мога. Що се отнася до пробега всичко е въпрос на концепция, ако искаш да си еко дали 100кВч батерия е еко. Ако не е еко е за какво е тази електричка тогава?? И още нещо другите производители нямат зор те изчакват инфраструктурата да се появи и тогава да атакуват, няма автопроизводител които иска да се занимава с електроразпределение!!!!!!
  • 89 Driving pleasure

    8 2 Отговор

    До коментар #82 от "Лапнишаран":

    да попитам - за Римак да си чувал? Чудно как една малка Хърватска фирма, която няма милиардите от фондовата борса, които светията потроши има далеч по-добри показатели... Т'слата не е нещо, което света да не е виждал. Още 1890 в Лондон са вървели електрически таксита През 70те и 80те има бум на разработките и малки серии, които в калабалъка са си останали неизвестни. Сегашния "възход" се дъжи не на някакво особени предимство или на технологичен пробив а на чистата идиотия на политическата каста, която се заиграва с еко-терористите и "спасява света" или поне се прави защото автомобилите замърсяват много по-малко от редица други сектори, но пък тук някои тарикати като друсания африканец видяха че може да се направи печалба. Ай бактън от хвалипръцковски простотии! Вземи си билет за марс и ходете заедно със светията да си карате ел-трошляците там :D

    Коментиран от #162

  • 90 ФауВе

    8 1 Отговор

    До коментар #86 от "Лапнишаран":

    Ти модел три с цена за масов автомобил ли го виждаш? Аз го виждам като с цена за луксозна кола а насреща купчина бързолетяща пластмаса и тенекия. Вземи си го такъв. За тия пари ще купя коли за цялото ми семейство докато у вас ще се карате кой да е днес пеша. Кой е зомбиран викаш.
  • 91 Лапнишаран

    2 5 Отговор

    До коментар #81 от "ФауВе":

    Като те гледам какъв си лапнишаран, надали ще ме разбереш, но ще се опитам да ти обясня. Тесла си има план за налагане на електромобилите. Започна да произвежда от най-скъпите електромобили с които да финансира изследванията и производството на по-евтините модели с цел електромобил за 35000 долара. Преди 10 години това беше немислим блян, в който никой не вярваше. Как мислиш близо ли е до постигането на тази цел? Ще я постигне ли някога? Аз му вярвах още от преди 10 години, а ти?

    Коментиран от #92

  • 92 ФауВе

    10 2 Отговор

    До коментар #91 от "Лапнишаран":

    Ти си тоя с име лапнишаран. Като си им повярвал преди десет години що още нямаш тесла? Нали уж била масова кола? Масова ама за други маси. За тебе двг. Свиквай му че ще си зареждаш нафта още 20 годинки. И докъде стигна тесла с плана си за световно господство? До под 1% от пазара на коли ли? На един електрик се падат 300 двг коли ли? И почна вече да изпитва трудности. Голям прогрес. Край. Фърлям си колата и тичам за тесла. Ай създраве и да си пиеш хапчетата редовно че като те чета......

    Коментиран от #97

  • 93 Електрошок

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Казва се"кинематична схема",а не "архитектура".Под архитектура се разбира блокова схема на компютър или процесор.Коментарите ти ми харесват,но така може да се наложат изрази като"силиконова долина";)
  • 94 Бай Хой

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    Захар, вода, CO2, малко е-та - хайде сега направи Кока-Кола.

    Всеки знае конструкцията на електрическия автомобил, но друго е да знаеш точния химичен състав на батериите и през какви фази на обработка минават химикалите до производството на батерия. Да знаеш софтуера за управление на тягата. Да имаш настройките и хардуера на системите за поддържане на температурата на батерията и много, още много други неща. Tesla не са перфектни и даже са доста далеч от това, но вече 11 години мислят и тестват технологии в тази посока (Роудстър 1 излиза 2008 г.), а и целият им ресурс за развойна дейност е насочена натам. Всеки инженер, който иска да работи в сферата на електрическите автомобили се пробва първо там, а когато не го вземат, отива другаде...
  • 95 Ханс

    7 2 Отговор
    Немците не са топ иноватори, но тръгнат ли да правят нещо ще бъде най-доброто на пазара. Изчакайте няколко години :)
  • 96 Електрошок

    3 0 Отговор
    Ускорението при електричките не е самоцел.То е естествено следствие от кинематичната схема,където няма скоростна кутия и се изисква огромен въртящ момент при ниски обороти.След като колата достигне нормална скорост той не е нужен,но го има като потенциал,затова електромоторите са с на пръв поглед нелогично голяма мощност.
  • 97 Лапнишаран

    5 4 Отговор

    До коментар #92 от "ФауВе":

    Ами защото за разлика от лапнишараните и зомбитата, аз имам реалистична представа за света и реалистични очаквания. Мога и да смятам. Само лапнишараните и зомбитата смятат, че преминаването към електромобили е действие, а не процес. Дори най-големите зомбита смятат, че това е еднократно действие. Реалистът знае, след това ще е дълъг процес, който ще бъде извървян за десетки години с всичките препятствия пред него. След първоначалния ентусиазъм, ще се появят проблеми по зарядните станции. Заради търсенето, бизнесът ще инвестира в зарядни станции, но ще се появи проблем с електропреносната система. Този проблем ще се реши с изграждането на хранилища за енергия, които пък ще отворят пътя за 100% ВЕИ енергия. Забележи, че постоянно говоря за път, малки стъпки и процес. Дори през 2050 година ще има ДВГ и горивни процеси за добив на електроенергия. Особено в България. Важни са обаче стъпките в правилната посока, макар и малки светът да стане малко по-чист, а енергийните източници да не са притежание на шепа хора, а всеки да може да си произвежда енергия за транспорт и битови нужди, без да замърсява околната среда.

    Коментиран от #152

  • 98 kjl

    12 2 Отговор
    Пропаганда може да има не само в националната политика. Явно пропаганада може да има и във връзка с нечии постижения. Тесла не е произвела едно болче на печалба. Само за последната фискална година загубите са един милиард долара. Миналата бяха два милиарда. Те тръгнали да се кахърят за немските автомобилни мастодонти. Смешно, но факт. Като за американски лумпени.

    Коментиран от #100

  • 99 Редуктор

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А твоите супер възможности какви са? С лявата или дясната си по щастлив. Жена край тебе няма, а и ти що да им вършиш черната работа?
  • 100 Пропагандист

    1 6 Отговор

    До коментар #98 от "kjl":

    Я да си развия малко пропаганда. За последните 6 месеца Тесла има половин милиард печалба. Коментар ще направиш ли?

    Коментиран от #102

  • 101 Кольо Камиона

    10 2 Отговор

    До коментар #84 от "Лапнишаран":

    Рано или късно ще се появят истински алтернативи на ДВГ но не е сигурно че електричките са такава алтернатива. Редно е най добрата технология да победи, но по възможност без субсидии, манипулации и масова истерия. Нека бъдещето докаже че Тесла не е пирамида. Зомбираните обаче стават за смях заради култа към Илон а не към технологията независимо кой е производител. Ако излязат зомбирани от друга електричка, да речем ел. Ауди, отношението към тях ще е същото. Тъй като за разлика от повечето тук съм карал Тесла, от опит казвам че ускорението е наистина впечатляващо, същото мога да кажа и за пътното поведение, предвид колко са тежки. Това обаче е особеност на електромотора - максимален въртящ момент на ниски обороти и на ниския център на тежестта. При дизела пък е впечатляващо че с един резервоар съм минавал 1200 км, въпрос на приоритети. А с фанатици които с такова ожесточение, с пяна на уста не дават дума да се издума за Тесла, всякакви дебати са лишени от смисъл.

    Коментиран от #104

  • 102 Късметлия

    5 2 Отговор

    До коментар #100 от "Пропагандист":

    Аз пък от шест седем години търкам билетчета и миналата седмица два пъти спечелих малко парички, продължавам да търкам защото оттук нататък вече само ще пИчеля
  • 103 Кольо Камиона

    5 1 Отговор
    Съгласен съм с ФауВе, от коментарите на "гост" става ясно че той не притежава Тесла въпреки че е влюбен в нея. Драги "гост", как така, след като Тесла далеч превъзхожда всичко, не си си купил вече няколко? Какво караш всъщност? Ето аз декларирам, имам наточено немско кабрио за кеф, бензин разбира се, и японски 4х4 дизел за работа и офроуд.

    Коментиран от #106

  • 104 Обективен

    5 1 Отговор

    До коментар #101 от "Кольо Камиона":

    Приятелю, сложи си ръката на сърцето и кажи кой е най-напреднал производството и разпространението на електромобили. Бъди безпристрастен към марка. Ти си избери критериите, за да не те насочвам в погрешна посока. Ето с ръка на сърцето си признавам, че по отношение на скорост на зареждане и поведение на писта, Porsche ще са по-добри, дори засега обещанията им да са само на хартия. Винаги съм харесвал по-добрата технология без да симпатизирам на марки. Какво да направя като засега Тесла имат най-добрите технологии при електромобилите, какъвто и критерий избереш. След години вероятно ще е друго. Как да започна да ги хваля за качество на сглобките или сервизна дейност, като са гола вода. Или пък интериора на модел 3?

    Коментиран от #105

  • 105 Кольо Камиона

    4 0 Отговор

    До коментар #104 от "Обективен":

    Без никакво съмнение, Тесла е много по напред.
  • 106 Антиелектрика

    6 1 Отговор

    До коментар #103 от "Кольо Камиона":

    Кара Рено Каптюр с 100 к. с. и работи в НПО. Хобитата са му да пише с различни, никове, да мрази Русия и Айнщайн и да виси цял ден в нета, спорейки за всичко.
  • 107 Електрошок

    3 3 Отговор
    Електромотора няма алтернатива.От сто години насам няма нито едно съществено изобретение в превозните средства.Илон Мъск се появи по неизбежна необходимост,както навремето Едисон,Тесла,Едуин Армстронг.Няма никакво значение дали Мъск ще фалира.Има много други,които ще продължат по този път,защото наистина няма друга конкурентна енергия.Може би за Мъск след време ще пишат като за неоценен от съвременниците си гений.Неговите заслуги за развитието на фотоволтаиците и електромобилите са безспорни.

    Коментиран от #121

  • 108 Прекалено скъпо

    5 2 Отговор
    Πpeди извecтнo вpeмe няĸoлĸo eĸипa cпeциaлиcти paзглoбиxa Моdеl 3 дo пocлeднoтo винтчe и cъc cвoитe пyблиĸaции изгpaдиxa мнeниe, чe тoвa e твъpдe cĸъп зa пpoизвoдcтвo eлeĸтpoмoбил..

    Taĸa нaпpимep, eĸcпepтитe нa Мunrо & Аѕѕосіаtеѕ cъcтaвиxa cпиcъĸ c 227 зaбeлeжĸи пo oтнoшeниe нa Моdеl 3. Bcяĸa тoчĸa oт тoзи cпиcъĸ пoдcĸaзвa, чe Илън Mъcĸ гyби oгpoмни cyми пapи зapaди нecъвъpшeния дизaйн нa eлeĸтpoмoбилa и oт пpoблeмитe в пoтoчнитe линии. Извoдът нa eĸcпepтитe бe cлeдният: “ Теѕlа Моdеl 3 e пpeĸaлeнo тeжĸa, cĸъпa и бeзcмиcлeнo cлoжнa зa пpoизвoдcтвo„. Лaнcиpaшe ce идeятa, чe тeзи пpoблeми нa пpaĸтиĸa cpивaт oгpoмния пoтeнциaл нa eлeĸтpoмoбилa зa пoлyчaвaнeтo нa гoлeми пeчaлби.

    Коментиран от #110

  • 109 Прекалено скъпо

    2 0 Отговор
    Cъщият тpиĸ изпoлзвaxa и гepмaнcĸитe cпeциaлиcти. Te yвepиxa цeлия cвят, чe aнoнcиpaнaтa oт Mъcĸ цeнa oт $35 000 e aбcoлютнo нeдocтижимa. Цeнaтa пpи ĸoятo ĸoмпaниятa би пpoдaвaлa тoзи eлeĸтpoмoбил бeз зaгyбa e $50 000.

    Bcичĸo тoвa cъздaдe нa eвpoпeйcĸитe aвтoмoбилни пpoизвoдитeли лъжливo впeчaтлeниe, чe Теѕlа Моdеl 3 нямa ĸaĸ дa зaвoювa пaзapa, ĸoйтo e зaмpял в oчaĸвaнeтo нa peдицa нoви aнoнcи нa дpyги eлeĸтpoмoбили.

    Коментиран от #114

  • 110 Електрошок

    1 2 Отговор

    До коментар #108 от "Прекалено скъпо":

    Несъвършен дизаин???Коефициент на въздушно съпротивление 0,21!!!

    Коментиран от #153

  • 111 Прекалено евтино

    3 0 Отговор
    B ĸpaя нa мeceц янyapи тaзи гoдинa Теѕlа пoлyчи oфициaлнo paзpeшeниe дa пpoдaвa Моdеl 3 в Eвpoпa. Уeб издaниeтo Еlесtrеk cъoбщи, чe Роrѕсhе и Аudі вeднaгa ca нaпpaвили peвepcивнo инжeнepcтвo нa eлeĸтpoмoбилa. Дa нaпoмним, чe двeтe ĸoмпaнии cъвмecтнo paзpaбoтвaт пepcпeĸтивнaтa плaтфopмa РРЕ, нa бaзaтa нa ĸoятo щe ce изгpaждaт тexнитe eлeĸтpoмoбили.


    Ho peзyлтaтитe oт paзглoбявaнeтo нa Теѕlа Моdеl 3 дo пocлeднoтo бoлтчe дaдoxa твъpдe нeoчaĸвaн peзyлтaт. Πopтaлът Маnаgеr Маgаzіn e пoлyчил вътpeшнa инфopмaция oт тeзи ĸoмпaнии, ĸoятo пoтвъpди, чe тe нaиcтинa paзглoбявaт и oглeждaт мacoвия eлeĸтpoмoбил нa Теѕlа. Cпopeд тaзи инфopмaция, Роrѕсhе и Аudі ca нayчили цeнeн ypoĸ: Моdеl 3 бyĸвaлнo им e oтвopил oчитe и тe ca paзбpaли, чe eлeĸтpoмoбилитe, бaзиpaни нa РРЕ щe бъдaт твъpдe cĸъпи и нямa дa мoгaт дa ce ĸoнĸypиpaт c Моdеl 3.



    Cпopeд yeб издaниeтo, тeзи ĸoмпaнии мoжe и дa нe минaвaт пpeз пpoизвoдcтвeния aд, нo cъc cигypнocт имaт гoлeми пpoблeми. B cpaвнeниe c Моdеl 3, eлeĸтpoмoбилитe c плaтфopмaтa РРЕ щe бъдaт минимyм c 3000 eвpo пo-cĸъпи. И aĸo лyĸcoзнaтa cepия нa Роrѕсhе мoжe дa cи пoзвoли тaзи цeнa, зa Аudі тя нe e пoдxoдящa.

    B ĸpaйнa cмeтĸa гepмaнcĸитe cпeциaлиcти въpнaxa нaзaд тoзи пpoeĸт и зaпoчнaxa дa тъpcят нoви пътищa зa oптимизиpaнe пpoизвoдcтвoтo нa cвoитe eлeĸтpoмoбили.

    Коментиран от #113, #115

  • 112 Бъдещето на Ауди и Порше

    4 3 Отговор
    Аudі вeчe имa cвoй eлeĸтpичecĸи мoдeл. Toвa e ĸpocoyвъpът е-Тrоn, ĸoйтo oбaчe ce oĸaзa нeyдaчeн и нeпoдxoдящ зa пaзapa. Интepecнo e, чe ĸoмпaниятa изpaзxoдвa 2 милиapдa eвpo зa нeгoвoтo paзpaбoтвaнe. Cпopeд мeдиитe, тeзи инвecтиции ниĸoгa нямa дa ce възвъpнaт, пoнeжe зa eлeĸтpoмoбилa c цeнa 60 000 eвpo нямa дa имa дocтaтъчнo ĸyпyвaчи. Имeннo зaтoвa зa Аudі e тaĸa вaжнo дa cъздaвa бъдeщитe cи eлeĸтpoмoбили c пoмoщтa нa eднa eвтинa плaтфopмa.

    Зa Роrѕсhе, пepcпeĸтивитe нa пaзapa нa eлeĸтpoмoбили ca дoбpи. Интepecът ĸъм мoдeлa Таусаn e oгpoмeн и пpoизвoдcтвoтo нa тoзи мoдeл бe yдвoeнo.
  • 113 Зомби с квадратно чело

    6 2 Отговор

    До коментар #111 от "Прекалено евтино":

    Поредният зомби за който Електрек и Тесларати са библията им :)). Няма свършване, колко мъка има на този свят, а ШОК или УИКЕНД какво каза прочете ли?????

    Коментиран от #118, #119

  • 114 Питанка

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Прекалено скъпо":

    А колко се пуска Тесла 3 на европейският пазар????
  • 115 Кольо Камиона

    1 0 Отговор

    До коментар #111 от "Прекалено евтино":

    Учтиво моля за линк към статията, или поне дата на която е публикувана

    Коментиран от #116

  • 116 Заглавие

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "Кольо Камиона":

    "След като разглобихме Model 3 разбрахме, че ще трябва да правим наново Audi и Porsche"

    Това е заглавието на статията публикувана преди 3 часа.
  • 117 Статия

    0 0 Отговор
    Вероятно ще я намериш при търсене в Google, ето ти линк и кратък цитат за да не изтрият поста .
    https://www.kaldata.com/it-новини/след-като-разглобихме-model-3-разбрахме-че-303600.html
    Германските компании работят съвместно върху перспективната платформа за електромобили PPE. Те разглобиха конкурентния електромобил Model 3, за да разберат неговото устройство и какви компоненти са използвани. Веднага след това прототипът на PPE се наложи да бъде променен и стана ясно, че той трябва да стане с няколко хиляди долара по-евтин.

    Коментиран от #123

  • 118 Антиелектрика

    5 1 Отговор

    До коментар #113 от "Зомби с квадратно чело":

    Това е един и същ трол, но с различни никове. Спокойно, не му се връзвай, увреден е.
  • 119 Зомби с правоъгълно умствено пространств

    1 2 Отговор

    До коментар #113 от "Зомби с квадратно чело":

    Абе тези все фалшиви новини пишат, уж няма такава марка Тесла, която няма завод за батерии, няма завод и за автомобили, Илон Мъск постоянно лъже, само където продава най-много електромобили и хората му ги купуват, но и това е мръсна долна лъжа нали. Няма и такива автомобили. Всичко е една пирамида, готова да прибере парите на хората. Всички са глупаци, само ти си най-умния, нали?

    Коментиран от #120, #130

  • 120 Електрошок

    1 1 Отговор

    До коментар #119 от "Зомби с правоъгълно умствено пространств":

    Същия този умник квадратен преди време "компетентно"намираше грешки в ракетната техника и по специално-горивото.
  • 121 kjl

    5 1 Отговор

    До коментар #107 от "Електрошок":

    Мъск да бъде сравняван с Тесла, Едисон, Едуим Армстронг,.... е обидно даже да си го помисли човек. Мъск е един мошеник, мекере възползващо се от конюктурата на евтините пари или направо безплатните пари на пазара. Някакво средство на накакъв кръг от влиятелни хора за крадене на пари и може би пропагандно постигане на фалшиви достижения които нахъсват нацията. Дават вяра в силите, възможностите и уменията на америката нация. Те имат нужда в момента от това. По-добре фалшиво, от колкото никакво. Нещо като розови очила за голям брой вярващи.

    Коментиран от #122, #124, #127

  • 122 Европа

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "kjl":

    Като те слушам според тебе Тесла в Европа ще преживее голям провал! Въобще няма да се продава, защото не споделям и американските ценности! Като те слуша човек ще рече че говориш за политика, а не за техника. Автомобилите си имат технически характеристики, които не зависят от това каква е марката и къде са произведени. Или стават или не стават. Според тебе стават ли за Европа?

    Коментиран от #125, #126

  • 123 Кольо Камиона

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Статия":

    Благодаря, тъй като много журналя чели-недочели или пък в търсене на сензации се цитират един друг като всеки прибавя по някоя глупост. Първоизточник на статията от “преди три часа” е материал от Зюддойче Цайтунг от февруари 2018. Да 18, почти преди година. Според мен има разлика между първоизточника и последните интерпретации, които иска може да го намери и сам да прецени. Намерих Мениджър Магазин който също се цитира, сърч “Тесла” даде много статии но не и такава каквато се споменава тук. Може би пък аз да не мога да ползвам търсачки и да не мога да чета, може и да е друго, така или иначе засега запазвам особено мнение. Нищо лично.
  • 124 Електрошок

    1 4 Отговор

    До коментар #121 от "kjl":

    Същото са казвали навремето за Едисон,Маркони,Шокли.
  • 125 kjl

    4 1 Отговор

    До коментар #122 от "Европа":

    Производството на автомобили е бизнес! Бизнеса трябва да носи печалби! Ако не носи печалба, значи има друга цел. А, ако съществува с години и харчи неимоверно много невъзвращаеми средства, значи е ПОЛИТИЧЕСКИ проект. За мен Мъск е политически проект. И в космоса и в автомобилостроенето и в копаенето на тунели и във всичко.
  • 126 Кольо Камиона

    3 1 Отговор

    До коментар #122 от "Европа":

    Един и същи продукт се възприема различно в различните държави и континенти. Американците с пари (Тесла не са евтини) са по склонни да опитват нови неща. В американските реклами често се използват думи като “изцяло нов”. Европейците с пари са по консервативни и затова в рекламите по скоро се говори за “обновен” или “подобрен” но не се скъсва с традицията. Първите месеци в никакъв случай няма да са показателни за дългосрочния интерес към Тесла в Европа.
  • 127 Електрошок

    1 4 Отговор

    До коментар #121 от "kjl":

    Да наричаш "фалшиви достижения"постигнатото от Мъск означава,че нямаш най-малкото елементарни технически познания,да не говорим за научни.

    Коментиран от #128

  • 128 kjl

    5 1 Отговор

    До коментар #127 от "Електрошок":

    Политическият проект е успешен. Ти си живото доказателство. А за техническите познания!!! Позамисли се над своите.

    Коментиран от #129, #131

  • 129 Електрошок

    2 5 Отговор

    До коментар #128 от "kjl":

    Аз съм бил обект на много политически проекти,защото съм два или три пъти по-стар от теб!!Ти също си "обработен",и дано някой ден го разбереш.Вярно е,че политика,бизнес и технически прогрес са свързани,но тука става въпрос за нови енергийни източници,за екология,за бъдещето и електромобила е обективна необходимост.Другото е литература.
  • 130 Зомби с квадратно чело

    3 1 Отговор

    До коментар #119 от "Зомби с правоъгълно умствено пространств":

    ХаХа това правите зомбираните, дори коментарите ви са неадекватни!!! Прочети какво коментираш и как го коментираш??? Това което казвам е че Електрек и Тесларати са флагманите на зомбитата като теб. Не казвам че 100% пишат лъжи, но те и в жълтите вестници има истина тук там!!!! Чул недочул имал на баба му лелята чичо които споменал нещо и оп на първа страница.

    Коментиран от #132

  • 131 Познания

    1 4 Отговор

    До коментар #128 от "kjl":

    Винаги се забавлявам с динозаври като тебе, като ви провокирам техническите познания относно най-новите тенденции в енергетиката като правотоков далекопровод, съхранение на слънчевата енергия през лятото за отопление през зимата, поемане на десетки гигавата мощност в батерии, отопление чрез замръзваща вода и т.н. Обикновено започват да ми обясняват колко съм необразован и как това нямало как да стане, при положение че това е бъдещето, но те дори не са чували за него.

    Коментиран от #135

  • 132 История

    2 2 Отговор

    До коментар #130 от "Зомби с квадратно чело":

    Историята показва, че в 90% от случаите са прави. Нещо което не може да се твърди за настоящата медия например, предвид двете очевидно фалшиви новини само за Тесла само за седмица.

    Коментиран от #133

  • 133 Зомби с квадратно чело

    1 0 Отговор

    До коментар #132 от "История":

    Аз няма да изпадам в това какво означава журналистика, но цитирани някакви статии като се премесят с измишльотини не е журналистика. И после ми казваш ама те казаха ли това е то никой не казва че винаги лъжат просто към истината добавят разни неверни детайли. Хайде ми докажи че Тесла не прави обратен инженеринг или че някой го прави с Тесла. И дори да го е направил какво е коментирал и кой точно го е коментирал инженер ли кой. Това са приказки под шипковият свят. Аз лично тези два източника не ги приемам за сериозни понеже са СИИИИИИЛНО пристрастни.

    Коментиран от #134

  • 134 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #133 от "Зомби с квадратно чело":

    Защо продължаваш да си губиш времето с това същество? По цял ден виси тук, пише с различни никове и не знае за какво спори, като понякога си позволява да обижда с махленски и каруцарски епитети. Какво ти говори това - диагнозата е ясна. Безсмислено е да се обяснява хиляди пъти, че по-чисто от водорода няма, защото пак ще започне да пише хиляди коментари как батериите са полезни, ЕМП на 500 kW ел. двигател е по-безвредно от 1 W ЕМП на GSM, в трафопостовете е много безопасно да се стои и т.н. и т.н. и т.н. Колкото повече му обръщаш внимание, толкова повече идиотщини ще изпише.
  • 135 Зорлем

    5 0 Отговор

    До коментар #131 от "Познания":

    Същевременно "динозаврите" пък искрено се забавляват с разни сополанковци като теб, които си мислят, че знаят всичко, че са орисани да правят, или поне преживяват, "революции", и че яретата от стари кози са много зле и нищо не разбират. Не забравяй, че и ние някога сме били млади, морето ни е било до под коленете и се опитвахме да ядем всичко, което лети. После обаче помъдряхме и "пуснахме шлифера на Господ".

    Коментиран от #136, #139

  • 136 ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #135 от "Зорлем":

    И ние ядем бонбони тик-так;)
  • 137 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Тоя обратен инженеринг май Тесла ни го направи с Балканкар.

    Коментиран от #138

  • 138 диагноза

    2 2 Отговор

    До коментар #137 от "Диамантената ръка":

    Ти добре ли си?Електрокарите ни бяха пълни боклуци!
  • 139 Абе динозавър по мислене

    1 3 Отговор

    До коментар #135 от "Зорлем":

    Довчера не беше чувал за сезонен буфер смарт грид, виртуална електроцентрала и правотоков електропровод, ама иначе всичко знаеш, нали. Оправи цялата енергетика. Абе как така всички хейтъри сте еднакви? Всички знаете хиляди причини нещо да не стане, но не знаете и един начин по който да стане, въпреки че в реалността има десетки работещи решения, използвани успешно от десетилетия. Опитвате се да убедите света, че жирафа няма начин да съществува и няма такова животно.

    Коментиран от #143, #145

  • 140 Човека

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Смешен си ми.
  • 141 933

    2 4 Отговор
    Само немога да разбера ,защо има толкова хора които плюят по ел автомобилите ? Аз също съм фен на горивото и няма нишо по-хубаво от това да чуеш V8 как мърка,но нали сещат е,че е нейзбежно и в един момент ел автомобилите ще се наложат.Като цяло нямам нищо против да карам такъв.

    Коментиран от #144

  • 142 АЦДЦ

    1 4 Отговор
    Въобще не съм изненадан!Германска надменност- нека- такъв шамар,да се запознаят с гения на Мъск и младите момчета от Силиконовата долина-кола от бъдещето!Ще разглобяват и следващия модел на Тесла със сигурност!
  • 143 Антиелектрика

    8 0 Отговор

    До коментар #139 от "Абе динозавър по мислене":

    Ама кой го казва - съществото, което обяснява как водорода няма бъдеще! Аре у лево, че ни писна да пишеш в една тема с 50 различни ника!
  • 144 Антиелектрика

    8 1 Отговор

    До коментар #141 от "933":

    Много ясно, че ще плюем по миксерите, защото ни ги налагат с диктатура и демагогия. И защо да е неизбежно налагането на миксерите, след като ги има от 1832 г.? То и аз нямам нищо против тях, но не става със забрани на ДВГ и налагане на тази дърта технология.
  • 145 Зорлем

    4 0 Отговор

    До коментар #139 от "Абе динозавър по мислене":

    В болшинството случаи аз не казвам, че нещо няма да стане, а просто вадя примери от миналото, когато въпросното "нещо" вече е било пробвано и не е проработило. То не става само с четене на "напредничави" статии в Интернет. Някои от вас "прогресивните" сте точно като тийнейджъри - всезнаещи сте, оригиналничите, нахакани сте, шумни сте и си мислите, че възрастните са някакви дървета, които изобщо не ви разбират "тарикатлъците" и са в пълно неведение какво се случва. Ми, не е така. И в двата случая сте ни ясни като 2+2 и накъдето сте тръгнали, ние от там се връщаме.
  • 146 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Антиелектрика":

    Най-добрия коментар от всички!
  • 147 Функционално неграмотен си. Доказано!

    0 4 Отговор
    Кога съм твърдял, че водорода няма бъдеще?Отново четеш но не можеш да разбереш, какво се опитвам да ти кажа. правиш ли разлика между "водорода няма бъдеще" и "масовите водородни автомобили нямат бъдеще", защото разлика има и тя е от земята до небето. Водорода има никакво практическо приложение при тежките машини, корабите и самолетите, но да го ползваш в лек автомобил е близко до безумие, а да го ползваш ли лек автомобил с ДВГ вече е пълно безумие. Ти не говореше ли за последната опция? Как очакваш да реагира нормален човек, който има дори бегли технически познания?

    Коментиран от #149

  • 148 Jaspbest

    0 2 Отговор
    Разбира се че швабите са назад с тоците, за дизел щайги много мозък не се иска.
  • 149 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #147 от "Функционално неграмотен си. Доказано!":

    Добре, че си ти - никому неизвестния трол, та да кажеш на концерните да не правят коли и електрички с водород.

    Коментиран от #151

  • 150 Контекст

    0 2 Отговор
    Вадиш примери, но ти се губи контекста. За да си извадим правилните изводи, обикновено освен примерът, трябва да назовеш и причината, поради която дадената технология не е проработила в миналото. Всеки момент човек би си задал въпроса има ли някакви промени по отношение на причината оттогава досега? Да вземем за пример фотоволтаиците. Те съществуват от десетки години, но започват да се използват масово преди десетина години. Защо? Ами защото са станали "сравнително евтини". Причината да не се ползват преди това е била цената, която за няколко години е паднала от 10$ на2-3$ за киловат. Само за още десет години, цената на фотоволтаиците падна под 0,35$ за киловат. Виждаш ли как с промяна причината могат да се променят И следствията. Само преди 10 години, цената на тока от фотоволтаичните централи беше над 20 пъти по-голяма от тази на атомните централи, а днес е два пъти по-ниска с тенденция да поевтинява. Дори само този факт е достатъчен да преобърне енергетиката, а това не е единствената технология която се разви.

    Коментиран от #159

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 ФауВе

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "Лапнишаран":

    Всичко което си описал е дискутирано много пъти и е така, но въобще не отговаря на въпроса който ти зададох.В общи линии, ти издрънка една камара копирани изводи от съфорумниците, само и само да отклониш вниманието от себе си.Не се заблуждавай.Никой не мисли че топката вече не е в твоето поле.Никой освен тебе.Опита да се оправдаеш с икономиката и инфраструктурата но въпреки тези трудности, днес в България все пак има хора които карат електрически коли, та дори и Тесли. И сега пак - защо още нямаш Тесла щом вече 10 години им се кланяш и ги възхваляваш?Защо въпреки на пръв поглед непоклатимите ти убеждения, ти вече 10 години и още 10 след тях, ти ще продължиш да си петроло потребител? ЗАЩО?

    Коментиран от #156

  • 153 ФауВе

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Електрошок":

    Драг коефицентът не означава съвършен дизайн.През 1999 година Хонда Инсайт отмъкна титлата за най-аеродинамичен масов автомобил от Опел Калибра но въпреки че беше по-аеродинамична си беше супер грозна кола с крайно несъвършен дизайн.Дизайнът е в по-голямата си част красота и комфорт.Модел три го има отвън но отвътре е мега зле.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Старата песен на нов глас

    2 3 Отговор
    Хиляда пъти вече ти задавам въпроса кой прави водородни автомобили с ДВГ. Покажи ми един единствен производител. Само едничък "умник", като тебе. Няма друг такъв на света, нали? От друга страна всичко за което аз говоря, се развива в световен мащаб днес не с проценти ,а десетки процента или дори в пъти повече само за година.

    Коментиран от #158

  • 156 Защото

    1 4 Отговор

    До коментар #152 от "ФауВе":

    Краткият отговор е, не карам електромобил защото живея и работя в България. Устройва ли те или да продължа с цената на електромобилите и пълната липса на електромобил в моята ценова категория, инфраструктурата за зареждане в България. Това достатъчно ли е? Процесът е започнал преди много години, но все още не е достигнал до етап в който ще караме масово електромобили в България. И сега се карат бентлита. Защо не си купиш едно? Ако не ти харесва bentley купи си Ферари или Ролс Ройс. Всяка категория има по-хубав автомобил от твоя.

    Коментиран от #157, #160

  • 157 ФауВе

    3 2 Отговор

    До коментар #156 от "Защото":

    Има според тебе.Аз си харесвам моя и съм доволен.Ти си този който го е яд че не може да има това което харесва.Накратко - прекалено си скъсан за мечтите си и си прекалено злобен за да ги гониш.Остава ти единствено да злобееш срещу хората по форумите.
  • 158 Антиелектрика

    3 2 Отговор

    До коментар #155 от "Старата песен на нов глас":

    Хиляда пъти ти отговорих - БМВ.

    Коментиран от #161

  • 159 Зорлем

    4 1 Отговор

    До коментар #150 от "Контекст":

    Говориш за фотоволтоици и искаш конкретика, добре. Тъкмо днес има статия в Капитал-а, където пишат как някаква фирма купила терена на някакъв завод в Севлиево, за да използва покривите му за монтаж на фотоволтаици - 5 по 30 кВт. Самият шеф на въпросния инвеститор е цитиран да казва, че на свободния пазар волтаичния ток няма шанс, тъй като е скъп, и затова раздробяват централата на парчета по 30кВт, за да могат да се класират за субсидираното изкупуване. Това достатъчна конкретика ли е или пак много държиш да ми обясниш за "средната" световна цена на киловат от фотоволтаик? Или ще кажеш, че то това в България не е баш като по света? Или може би той също е някакъв "хейтващ", неразбиращ динозавър?

    Коментиран от #163

  • 160 Зорлем

    5 0 Отговор

    До коментар #156 от "Защото":

    Разликата е, че не виждам човека да припада от възторг нито по Бентли, нито по Ферари, нито по никоя друга кошница, още по-малко да обяснява, че са най-по на света, и че ще изпоубият всички останали производители.
  • 161 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #158 от "Антиелектрика":

    Я да ни го покажеш това СЕРИЙНО БМВ с ДВГ на водород и понеже знам какво ще покажеш , защо проект отпреди над 20 години е изоставен и забравен и защо НИКОЙ друг производител не се и пробва с такава глупост ???

    Коментиран от #165

  • 162 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #89 от "Driving pleasure":

    А ти да си чувал , че Римак произвежда единични бройки с цена над 10 пъти на тази на Тесла и с практически индентични показатели , даже повечето по-слаби ???? След излизането на новия Роадстер догодина няма да продаде повече и бройка , а Порше ще прежалят поредните милиони които дадоха за акции в него с надеждата да им помогне срещу Тесла !!! Ама не им било писано , хахаха !!!
  • 163 Конкретно по темата

    0 3 Отговор

    До коментар #159 от "Зорлем":

    Хайде сега погледни В статията колко ще му струва да ги изгради? Максимум 150 000 евро и той колко пари ще вложи и иска да събере от инвеститори - 25 милиона лева. Точно заради такива хора битува мнението, че тока от фотоволтаици е скъп. Хайде направи си сметката, по колко стотинки ще излезе киловатчас, ако разделим инвестираната сума на 12 години, колкото е пълната гаранция на цялата система? А на 25 години колкото е гарантираното производство на фотоволтаиците? Предприятие което ще си ползва тока за себе си, го интересуват именно тези сметки. Ако не можеш, ще ти помогна. За 12 години, ще произведат 2 340 000квч. Бизнесът купува токът на 30ст/квч.

    Коментиран от #173

  • 164 Електрошок

    1 5 Отговор
    Само функционалното е красиво!Основно правило в техническия дизайн!!За интериор може да спориш с жена си.Аз съм техник и тези работи не са ми ясни.

    Коментиран от #183

  • 165 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #161 от "гост":

    Проектът на БМВ е отпреди 10 години, а на Мерцедес от 20. Глупост било, защото ще рабие на пук и прах лъжите за еко миксерите. Да не говорим, че дори се правят батерии за миксерите ви,, но вие си искате токсичните батерии. Платени тролове.

    Коментиран от #166

  • 166 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #165 от "Антиелектрика":

    Моля ???? Ти на луд ли се правиш или нас правиш на луди ??? Сега сме 2019 година , наясно ли си ???? Или ще ме караш сега да се ровя в архивите на Аутобилд от 1990-92 да ти доказвам кога го представиха прословутия ДВГ на водород ??? Или искаше да кажеш , че се отказаха преди 10 години , така съм по съгласен , макар че и те са повече от 10 !!!!

    Коментиран от #168

  • 167 Функционално неграмотен си. Доказано!

    0 4 Отговор
    Не е нужно да доказваш функционалната си неграмотност с всяко мнение. Знаем си вече. Отново ли не можа да разбереш какво те питам, да отговаряш на въпроси които никой не ти задава? Опитай пак.

    "Хиляда пъти вече ти задавам въпроса кой ПРАВИ водородни автомобили с ДВГ. Покажи ми един единствен ПРОИЗВОДИТЕЛ. Само едничък "умник", като тебе. Няма друг такъв на света, нали? "

    Ключовите думи са ПРАВИ и ПРОИЗВОДИТЕЛ. Като бонус въпрос, колко е годишното производство на тези автомобили в световен мащаб и кой говори за тях през последните 10 години освен тебе?
  • 168 Антиелектрика

    5 1 Отговор

    До коментар #166 от "гост":

    Ето, чети: https://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/471-bmw-zapochva-seriino-proizvodstvo-na-seriia-7-s-vodoroden-motor Ето и още: https://greentech.bg/archives/34283 И забележи, че се говори за серийно производство, не за прототипи. Пък да не говорим, че все изпускаш тънкия момент и за електричките с водородна батерия. За мен поне едното от слабите места ще е оправено - токсичността на батериите. Ама нали не го е приложил Мъск, как ще става и ще е переспективно?
  • 169 Ние не сме функционално неграмотни!

    0 4 Отговор
    Нито пък сме напълно неграмотни. Няма как да ти мине номера, при положение че те питам за последните 10 години. То верно не можеш да смяташ, ама чак пък толкова?"17.03.2006 г. · BMW ЗАПОЧВА СЕРИЙНО ПРОИЗВОДСТВО НА СЕРИЯ 7 С ВОДОРОДЕН МОТОР. До две години БМВ ..." Обърни внимание на датата и сметни колко години са оттогава. Пак да те питам, колко такива автомобила са произведени серийно в световен мащаб ВЪОБЩЕ И КОЙ ГОВОРИ ЗА ТЯХ ОТ 10 ГОДИНИ НАСАМ? Искаш ли да ти обясня всяка дума от въпроса какво значи, защото очевидно имаш проблеми с някои думи, които би трябвало да разбере и малко дете.

    Коментиран от #170

  • 170 Антиелектрика

    5 0 Отговор

    До коментар #169 от "Ние не сме функционално неграмотни!":

    Ти и гост сте един и същ, нали? Иначе защо продължаваш да пишеш без някой да те е питал? Последната статия е от 2012 г., те.е преди 7 години. Та значи в ракетите на Мъск може да има водород, но в батериите и ДВГ не може. Ай сектир, електрофил безподобен, че зацикли пак на тъпото словосъчетание за функционална неграмотност - жалка нуклеоза.

    Коментиран от #171

  • 171 Функционално неграмотен си. Доказано!

    2 4 Отговор

    До коментар #170 от "Антиелектрика":

    Прочети отново статията. В нея се говори за резервоар, а не за автомобил. Този резервоар, евентуално можело да се ползва в BMW то и да събира 114 литра течен водород. Знаеш ли колко струва 114 литра течен водород? Прочете ли какво се случва и с водорода и с парите ти, след две седмици дори да не си мръднал и километър? Изпаряват се дори с този модерен резервоар. Къде видя и дума за серийно производство с този МАЛЪК ПРОБЛЕМ?

    Коментиран от #172

  • 172 Антиелектрика

    4 2 Отговор

    До коментар #171 от "Функционално неграмотен си. Доказано!":

    А ти къде видя да казвам, че всичко е измислено и готово? Ти беше този, който говориш за перспективни и бъдещи неща, а аз просто казвам, че водородът няма алтернатива относно екологичност. така, че има още доста път да се извърви.

    Коментиран от #176

  • 173 Зорлем

    4 2 Отговор

    До коментар #163 от "Конкретно по темата":

    Освен да му се обадиш да му кажеш за тези 30ст на киловатчас, които ги давал бизнесът, защото той явно нищо не разбира след като се цели в преференциалното изкупизкуване за 21 стотинки и не иска да излезе на борсата. Там гледам, че тази седмица цените със зор са минали 10ст, така че който ти ги дава тези 30ст, продавай му и не се помайвай. А колко е инвестицията и колко капитал щели да набират са отделни въпроси, които да си ги смятат инвеститорите.

    Коментиран от #175

  • 174 Сметка без кръчмар

    2 3 Отговор
    Ти правиш ли разлика между цена на борсата и крайна цена, която плаща клиента с всичките такси, акцизи и данъци? Искаш ли всеки ден до края на живота ти, да ти пращам безплатен бонбон по Еконт? Ти ще си плащаш само доставката?
  • 175 Сметка без кръчмар

    2 3 Отговор

    До коментар #173 от "Зорлем":

    Предишния пост беше към тебе! Ето ти актуални цени да смяташ. Извинявам се за грешката, не са били 30 стотинки.Правилата за търговия с електрическа енергия, в сила от 1 февруари 2019 г. е в размер на 0,22722 лв./кВтч, без ДДС.

    Цената е изчислена при цена на електрическата енергия, доставяна от Обществения доставчик на EVN България Електроснабдяване в качеството му на ДПИ, в размер на 0,20945 лв./кВтч, без ДДС и включват разходите за балансираща енергия. Цената не включва цена за Задължения към обществото, която е в размер на 0,03675 лв/кВтч и се заплаща отделно.Клиентите на EVN България Електроснабдяване заплащат и следните цени за мрежови услуги, съгласно Решение на КЕВР № Ц-11/01.07.2018:
    цена за пренос и достъп през/до електропреносната мрежа – 0,00984 лв./кВтч;
    цена за пренос на електрическа енергия през разпределителната мрежа на средно напрежение – 0,00884 лв./кВтч;
    цена за пренос на електрическа енергия през разпределителната мрежа на ниско напрежение – 0,03253 лв./кВтч;
    цена за достъп за небитови клиенти до електроразпределителната мрежа – 0,01733 лв./кВт/ден

    Коментиран от #179

  • 176 Функционално неграмотен си. Доказано!

    2 4 Отговор

    До коментар #172 от "Антиелектрика":

    А за какво бъдеще на водородно ДВГ говориш тогава? Поне ти знаеш ли? отново ми даваш линкове които доказват обратното на което твърдиш и доказват моята теза. ВОДОРОДНИТЕ ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ НЯМАТ БЪДЕЩЕ, в краткосрочен и средносрочен план. Смятай докато си жив, включително за живота на децата ти! Ще си останат нишови продукти дори когато говорим за горивна клетка която е много вредна и енергоемка за производство. При настоящите цени на батериите е по-скъпа от тях и по-вредна за производство. Какво ще кажеш и за теглото на водородните автомобили? А за пробегът им при студено време? Могат ли дори да потеглят? А при горещо?

    Коментиран от #177

  • 177 Антиелектрика

    5 2 Отговор

    До коментар #176 от "Функционално неграмотен си. Доказано!":

    Да бе, той водородът е вреден, а лития и кобалта не са. Изобщо кой си ти, че да казваш кое има бъдеще и кое не?

    Коментиран от #178

  • 178 Този път си само неграмотен?

    2 4 Отговор

    До коментар #177 от "Антиелектрика":

    "Водородна клетка" не означава " клетка направена от водород" повярвай ми материалите от които се произвежда водородната клетка са редки и съответно скъпи, тяхното производство е вредно и няма никакви шансове да се произвеждат масово, защото за разлика от кобалта в батериите, в една водородна клетка не се слагат 4~5 кг. Обикновено става въпрос за платина в огромни количества плюс други редки метали .
  • 179 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #175 от "Сметка без кръчмар":

    Сега последно прави ли са тези да се борят за преференциално изкупуване или не са прави? В смисъл, за пореден път да издъвчем, може или може да работи едно такова "предприятие" без прословутите субсидии? Щото, както казах, аз мога да дам една камара примери за нещо подобно, което не е проработило, и това важи с пълна сила за субсидирането като цяло.

    Коментиран от #180, #181

  • 180 Не разбираш от намеци

    1 3 Отговор

    До коментар #179 от "Зорлем":

    Затова ще ти го кажа в прав текст. Тези са откровени печалбари търсещи на баницата мекото. Въобще не се свенят да обяснят как ще заобиколят закона, за да източват средства от държавата, разбирай от населението, като създадат 5 фиктивни фирми. Съгласен съм, че може да дадеш десетки примери, както и ти сигурно ще се съгласиш, че от тези примери идва омразата на хората към фотоволтаиците. Самият аз нееднократно съм изразявал от омразата към такива фирми. Нали не мислиш, че всеки може да си осигури субсидии? Отново говорим за мафиотски структури.
  • 181 Направи ли сметката за цената

    1 3 Отговор

    До коментар #179 от "Зорлем":

    Направили сметка колко излиза киловатчас електроенергия от фотоволтаик за време на гаранцията на цялата система за време на гаранцията на фотоволтаик? По мои сметки, ако целиш изплащане на 12-та година, цената ти е 0,125 лева за киловатчас. За 25 години малко над 6 стотинки. Ако ти плащат на 20 стотинки както онези тарикати, след по-малко от седем години ще си върнат инвестицията. За фирма която плаща над 30 стотинки за киловатчас, инвестицията във фотоволтаици ще се върне за 4 години. Ако продължавате да се ебават с цените на тока, не е далеч времето когато всички ще се ориентират да си монтират фотоволтаици за собствено ползване.
  • 182 eво

    0 1 Отговор
    Немците- винаги в страни и малко назад.
  • 183 ФауВе

    0 1 Отговор

    До коментар #164 от "Електрошок":

    Личи си.
  • 184 ФолЦваген

    0 0 Отговор
    За бай ГанЮ всичко немско е най най, щом е немско значи най доброто айде сега всички голфаджии махайте VR6 двигателя тунинга и дружно слагайте електромотори ХАХАХ