19 Февруари, 2019 13:12 7 843 13

Най-защитеният телефон в света

  • darkmatter group-
  • katim r01-
  • телефон

Базираната в Обединените арабски емирства компания DarkMatter Group представи първия в света ултра защитен мобилен телефон. KATIM R01 е проектиран за работа в екстремни полеви условия.

В разработката и тестовете на устройството са участвали инженери от ОАЕ, Финландия и Канада. Апаратът има не само свръхздрав корпус, а предлага и комплексни решения за защита на връзката на програмно и апаратно равнище на основата на квантово резистентни криптографски протоколи.

Корпусът на KATIM R01 е изработен от пет слоя специален материал, разработен в съответствие с два военни стандарта. Телефонът издържа удари, налягане и потапяне под вода за 30 минути. Потенциалните области на приложение са военната, аварийно-спасителната, добивът на полезни изкопаеми, транспортът, енергетиката и нефто-газовата промишленост.

KATIM R01 е снабден с барометър, датчици за температурата и влажността. В извънредни ситуации устройството мигновено изпраща сигнал с GPS-координатите с помощта на бутон SOS, а сензорният екран реагира дори на допир с ръкавици и кални ръце. При опит за неупълномощен опит за достъп до данните в паметта тя се изтрива автоматично.

Телефонът има 5.65-инчов дисплей с Corning Gorilla Glass 5, стандарт на защита IP68, скенер за пръстови отпечатъци и слотове за две SIM карти. Оперативната памет е 4 GB, а вградената - 128 GB.

KATIM R01 има също батерия с капацитет 5 600 mAh и процесор Qualcomm Snapdragon 845. Фирмената операционна система Katin OS е разработена на базата на Android 8.1 с възможност за обновяване до Android 9.x.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    4 1 Отговор
    тия араби са опасни - веднага ги изстреля начело тоя телефон: sensorstechforum.com/most-secure-smartphones-2019/
  • 2 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    20 5 Отговор
    Не е като новите Iphone веднъж да падне да стане на сол и да ти вземат 1500 лв за ремонта

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    5 1 Отговор
    Новия CAT S61 освен всичко изброено тук има камера за нощно виждане , ама истинска , плюс лазерен далекомер , термометър , СЕНЗОР ЗА ЧИСТОТАТ НА ВЪЗДУХА и каквото още се сетите.Само не видях дали толкова квантово криптиран като горепосочение.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "TERVEL BITCOIN BILLIONER":

    Няма файда от тоя арабски телефон... Как ще се печели след продажбата...

    Само че е трябвало да му праснат поне 6 или 8 рам на базата на останалите характеристики.
  • 5 Jack Bauer

    8 0 Отговор
    Липсва му само вградена двубандова радиостанция в обхвата ~400MHz
  • 6 Този

    8 0 Отговор
    Ха-Ха-Ха.. Вие тук сте първите които използват думите криптиран и андроид в едно изречение.. Но пък блажени са вярващите все пак..
  • 7 фжр

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Тука и цена няма а CAT S61 можеше да си го купиш за 1100$ с предварителна заявка, после сложиха цена 1200$ и все пак останаха без наличности. Говорим за 1 година разлика - CAT излезе февруари 2018, наистина труден избор, между двата. Арабина тепърва ще издържа на проверка, а другият е мечта за всеки "труден" човек )))

    Коментиран от #10

  • 8 разяснявам

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Да ти разясня какво означава "Публикувано във факти.бг: квантово резистентни криптографски протоколи." - Това означава, че протоколите за криптиране са толкова сигурни, че не могат да бъдат разбити и с наличните квантови компютри. За повече информация - гугъл :D
  • 9 арапчо

    2 0 Отговор
    Опитайте арабското и ще останете доволни
  • 10 hmhmhm

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "фжр":

    Не съм съгласен за САТ но всеки си има цел. Не са здрави колко ги описват ама айде блажени са вярващите.
  • 11 Миризлив пор

    0 0 Отговор
    Китайците отдавна правят добри удароустойчиви телефони за тази цел. Аз подритвам едно Lenovo S750 от началото на 2014 неведнъж е падал от поне 2-3 метра, никога не е имал протектор НО от как му загубих "тапата" на usb вече внимавам да не го мокря. DOOGEE, Leago, Blackview правят такива телефони но не ми се рискува.
  • 12 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    3 0 Отговор
    ЗНАЧИ ИСКАМ ТОЯ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ МИ Е
  • 13 drum

    2 0 Отговор
    Мощен е