18 Март, 2019 14:01 42 863 20

Как да възстановим старите чистачки?

  • чистачки-
  • автомобили-
  • съвети
Как да възстановим старите чистачки? - 1
Снимки: Shutterstock

Навярно сте забелязали, че много често след зимния сезон, чистачките на вашата кола започват да не се справят толкова добре със задачата си. Ако не смятате да купувате нови, то сега ще ви разкажем за няколко хитринки, с които можете да продължите животът им.

Като за начало трябва много добре да почистите ветроупорното стъкло със спирт, защото през зимните месеци по него има не малко кал, прах и химия. След това е добре да разглобите рамената на чистачките от залавните им места и да почистите пружините, служещи за натиск на рамото към стъклото.

Как да възстановим старите чистачки?

Мръсотията там е причина за недостатъчен натиск. Що се отнася до самите гумени пера, извършващи почистването, то те трябва да се измият с чиста вода, в която е разтворено малко количество спирт. Ако използвате по-силни препарати рискувате да свалите графитния слой от гумата, което не е добре.

И последно, за да възстановите еластичността на гумените елементи е добре да се третират с тънък слой силиконова смазка. Не бъдете щедри с нанасянето, защото излишната част ще остане по стъклото. Също така не трябва да бършете чистачките с груб парцал. Това също ще премахне графитния слой от гумата.

Как да възстановим старите чистачки?


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конан Варварина

    30 2 Отговор
    Пастирайте си стъклата, ще видите резултата!
  • 2 Driving pleasure

    77 4 Отговор
    Като си купим нови!!! 6-7 кинта са евтините и пак ще вършат повече работа! Чак па толкова икономии аре нема нужда!

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Смолата

    51 1 Отговор
    Стара жигуларска поговорка, която е валидна и днес - от спирачки и чистачки се не пести.
  • 4 Meganoob BG

    30 5 Отговор
    Аз за всяко ходене до магазина трябва да си чиста стъклото със спирт. Какво съм виновен аз че толкова много мръсотия че и дивеч лети върху стъклото ми? Ние плащаме данъци защото са задължителни, не защото като в нормалните държави очакваме че пътищата ни ще са чисти и без ями по средата.
  • 5 Krum

    2 3 Отговор
    Интересни съвети. Благодаря.
  • 6 JEEP

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Driving pleasure":

    Едно време се правеше с бензин - с добре напоен парцал се обтрива няколко пъти гумената повърхност. Сега обаче е безсмислено - както казваш за 6-7 лв няма смисъл. Силиконовата смазка не е без пари, та и икономия не виждам.
  • 7 гост

    32 1 Отговор
    Всеки нормален човек би си купил нови за 15-20лв. Хайде дайте съвет как да ползвате маслото два пъти след прецеждане или да си издълбавате още грайфер в износените гуми.
  • 8 Бат Вал

    22 0 Отговор
    Напръскайте стъклото с обезмаслител (аз ползвам меглио), разтъркайте хубаво с гъба или четка, и изплаакнете обилно с маркуча! След това почти няма да ползвате чистачки, защото водата се оттича на вадички, като след полиране!

    Коментиран от #9

  • 9 комбайнер

    5 16 Отговор

    До коментар #8 от "Бат Вал":

    изговаря се Мелио.
  • 10 onq s konq

    5 11 Отговор
    НЕНУЖНО Е чистачките да присъстват на стъклото,ако атмосферните условия не изискват това.Затова е нормално/особено през лятото/ при "недъждовно време" чистачките да се щадят от жарките слънчеви лъчи които буквално ги опичат и да си почиват в жапката.И тук не става дума за цената им която не е висока но е ДОСАДНА при положение че водачът ги е ползвал почти нулево време по предназначение,а цялата им останала амортизация се дължи на атмосферните условия от непрекъснатото стоене на стъклото...става дума че ТОЧНО КОГАТО ТИ ЗАТРЯБВАТ,НЯМА ДА СА ЧИТАВИ!

    Коментиран от #12, #15, #20

  • 11 куку руку ку

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Driving pleasure":

    В "Гарвана" са 6 лв. за перо и издържат година и половина - две, а през това време чистят чудесно.
  • 12 гост

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Ти ме върна в 80те години когато перата се държаха вътре в колата, а на рамената се слагаха разцепени пластмасови капачки от оцет. На новите коли слизат надолу и са покрити от капака първо заради аеродинамика, второ с цел предпазване от зацапване и изпичане.
  • 13 onq s konq

    9 2 Отговор
    Направих си труда да поглед на през прозореца на колко паркирани коли чистачките "влизат под капака" както твърдиш.От 11 броя на колкото бе възможно да фиксирам чистачките,само на 1 Мерцедес Ес класа ДОНЯКЪДЕ бяха прикрити зад капака!Между другото ТИ нова кола ли караш?

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Чичо

    7 2 Отговор
    Какво разглобяване, какви глупости. 10 лв - нови
  • 15 onq s konq

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Ти си пълен идиот. сваляй ги и ги слагай в багажника
  • 16 onq s konq

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    ти работа нЕмаш ли си
  • 17 бмв

    4 0 Отговор
    аз да няма през 3-4 години да давам по 15лв за чистачки.Трябва да съм луд ,нека си мажат ,то я вали я не , аз си бърша перата с мокра кърпичка.
  • 18 Георги игнатов

    3 0 Отговор
    Аз си купувам"банани за 2,50 така, че не ме бърка да ги сменям всяка година
  • 19 Sofia

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Всички голфове и алдита са така. Пробвай да им вдигнеш чистачките.
  • 20 Тотко

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    По голяма глупост не бях чул. Чистачките винаги трябва да са в готовност за използване, на пътя възникват ситуации при което е неизбежно използването им, особено при наличие на сензори.
    Преди да напишеш поредната глупост помисли!!!...