21 Март, 2019 08:56 2 821 5

Volvo ще "помага" на пияни шофьори

  • volvo-
  • алкохол-
  • безопасност
Volvo ще "помага" на пияни шофьори - 1

По данни на Националната служба за безопасност на пътното движение в САЩ (NHTSA) почти 30% от пътнотранспортните произшествия със смъртен изход за причинени от водачи в нетрезво състояние. Volvo се заема с проблема с нова система, която ще поема част от управлението на автомобила ако засече, че водачът е употребил алкохол.

Вградени камери и сензори ще анализират постоянно поведението на шофьора. Ако той пренебрегне предупрежденията на бордовата електроника, тя ще активира автоматичните асистенти, подпомагащи управлението.

Volvo ще "помага" на пияни шофьори

Системата ще следи дали колата не излиза извън рамките на платното, дали криволичи или реакциите на шофьора за прекалено забавени. Сензорите ще реагират също на затворени очи или ръцете се отделят от волана за опасно дълго време.

Намесата на електрониката ще се прилагат избирателно. Автомобилът ще може да намалява самостоятелно скоростта, да оповестява аварийните служби и дори да спира автоматично в безопасен участък.

Новата система ще започне да се монтира през 2020 г. на всички модели на Volvo, построени на платформата SPA2. Volvo вече обяви, че ще ограничи максималната скорост на цялата си гама на 180 км/ч.

Volvo ще "помага" на пияни шофьори


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    3 0 Отговор
    Аз си мислих, че ще има вграден дрегер.
  • 2 onq s konq

    4 0 Отговор
    А мога ли да дръпна бушончето на тази система, така както съм дръпнал на "старт-стопа"!?

    Коментиран от #3

  • 3 Random

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Тия тъпанарските системи за автоматично спиране и др. имат ли бушони?

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Random":

    Специално "старт-стоп" системите имат предпазител който може да се махне (намира се в кутийката при останалите предпазители на колата). Тогава го няма досадното, поне за мен, постоянно изключване и стартиране на двигателя когато си в задръстване.
  • 5 447

    1 0 Отговор
    Абе какво ще помага на пиян шофьор бе???? Направо да блокира паленето на двигателя или да активира въздушната възглавница!!!Айй ти и електрониката и чудото - ще разбере че китюка е пиян и ще му помага!?!?