25 Март, 2019 13:31 15 155 13

Нови камери ловят телефонисти зад волана

  • камера-
  • мобилен телефон-
  • австралия

Използването на телефон по време на шофиране се превръща във все по-сериозен проблем за пътната безопасност. Стотици хиляди шофьори знаят отлично това, но въпреки това продължават да рискуват, като нарушават правилата.

Австралийските власти са решени да се справят с този проблем с помощта на нов тип камери. Две от тях работят в тестов режим от началото на годината в гр. Сидни и идентифицират с помощта на изкуствен интелект кога шофьорите разговарят по мобилния си телефон.

Новата система работи по всяко време на денонощието и всякакви метеорологични условия. Снимките на нарушителите се изпращат в център за обработка на информацията точно както фотографиите от камерите за контрол на скоростта. Самите устройства са монтирани на надлези, за да могат да "виждат" през предните стъкла на автомобилите.

Австралийски адвокати вече потриват доволно ръце в очакване на хиляди искове от шофьори, които ще търсят правата си в съда заради нарушаване на анонимността. Ето защо полицията няма да глобява по материали от новите камери до април, след което въпросът ще бъде уреден законодателно.

Правилата за движение по пътищата в Австралия предвиждат глоба в размер на 337 местни долара (€211) и отнемане на 5 наказателни точки за държане на телефон в ръката по време на шофиране. Допуска се използване на устройство тип "свободни ръце", но само при условие, че апаратът е надеждно закрепен на стойка и не пречи на видимостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Хой

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чекиджията":

    Може, но само без ръце !
  • 3 Мишо Гъбара

    38 6 Отговор
    Това важи само за бледолики простосмъртни християни, нали?
    За чалмите от миролюбивата религия не, понеже им се нарушават правата!
  • 4 Реалист

    37 3 Отговор
    Не роптайте срещу камерите а срещу откачалките пращащи постове докато карат. Вече има блутуут (за разговорите) във всяка 2 кола но не, понеже е мноооооого важно, сега требе да "лайкне" нещо... И за разлика от разговора по телефона, СИ ЗАБИВА ЧУТУРАТА НАДОЛУ И НИЩО НЕ ВИЖДА НАОКОЛО. Да ви кажа ли че и в Градски Транспорт съм го виждал?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай онзи

    16 4 Отговор
    тамън се зарадвах че най-накрая сме доживели у нас за такива екстри срещу зомбитата...
  • 7 Японеца

    19 1 Отговор
    Няма жена в София, която да кара и да не говори по телефона.

    Коментиран от #11

  • 8 Селянина с колелото

    6 3 Отговор
    ааааа така ли, а тоя къде в едната ръка държи кафето в другата цигарата кво прави а ? с к.ра ли кара ? пуууу а в електричкие като всичко е екрани те не пречат а ? ейййй мърши бе, няма един свестен закон.
  • 9 HUAWEI

    5 1 Отговор
    Този изкуствен интелект, днес се ползва за подобни дребни неща, утре ще взима важни решения. Ако попадне на някой програмист и го настрои враждебно срещу хората филма терминатор ще се сбъдне.
  • 10 гощо

    6 2 Отговор
    Не ми трябва камера да виждам всеки ден как униформени в патрулката си чатят и говорят зад волана в движение! И аз какво да правя,взимам пример от тях!
  • 11 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Японеца":

    И в Пловдив също
  • 12 ТРОПЧО

    9 1 Отговор
    ОПРАВЕТЕ СИ ПЪТИЩАТА ТЕ СА ГЛАВНАТА И НАИ ВАЖНА ПРИЧИНА ЗА ПТП НЕ СИ ТЪРСЕТИ ОПРАВДАНИЯ СТТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗ ЗАМАЗВАНИЯ НА ПРОБЛЕМИТЕ УПРАВНИЦИ КРАДЛИВИ И НЕКАДЪРНИ СТИГА ТЪРПЕНИЕТО Е КЪМ КРАЯ СИ
  • 13 AmiX

    1 0 Отговор
    Това е новата икономика на България. Вместо да създаваме заводи и работни места, ние пълним бюджета от глоби! Така е във всички държавни служби!