Last news in Fakti

26 Март, 2019 10:30 22 633 36

Как да измъкнем кола със задно предаване от снега (ВИДЕО)

  • задно предаване-
  • сняг-
  • ръчна спирачка

Автомобилите със заден задвижващ мост стават все по-рядък вид. Дори производители като BMW все по-често прибягват до предно и двойно предаване и за това си има причини.

Задното задвижване притежава редица предимства по отношение на ускорението и управляемостта. Благодарение на хубавите зимни гуми и технологии като контрола на сцеплението моделите със задно предаване се справят много по-добре от предците си на хлъзгава настилка. Като цяло обаче класическата задвижваща схема и снегът не са удачна комбинация.

Какво може да стори шофьорът на автомобил със задно предаване ако забуксува на хлъзгаво място през зимата? Рали школата на Тим О'Райли предлага лесен за изпълнение трик, който да изпробвате, когато нищо друго не върши работа.

Номерът върши работа при автомобили със задно предаване, стандартен диференциал без блокажи и без тракшън контрол. За изпълнението е нужна работеща ръчна спирачка и малко усет, който се добива с опит.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    60 75 Отговор
    Над 60% от катастрофите в БГ са заради само една марка БМВ - колата ковчег.

    Коментиран от #4, #16, #27, #30

  • 2 Ивайло

    42 2 Отговор
    При отворен диференциал е така - боксува колелото с по-малко сцепление! При диференциал с блокаж (шпер) се получава ефекта, както с ръчната - зацепват и двете колела! Просто тук на отворения диф с ръчната се блокират и двете колела, докато при шпера блокирането става автоматично в самата касета! Иначе полезно видео, браво! Но понякога има ситуации, когато и шпера не помага! ;)
  • 3 сектант wannabe

    30 22 Отговор
    Викаме на помощ колега с Дачия Дъстър ред лайн 4х4=16

    Коментиран от #5, #22

  • 4 Прост като министър

    53 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не е проблема в колата. Проблема е в гл*упаците, които искат да се изявят като пилоти от F1, но имат посредствен шофьорски умения.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този

    11 15 Отговор
    Важното е да се нададе цялата газ....и ще се измъкне като праз лук
  • 7 жяйго

    24 2 Отговор
    Да ама при новите ръчната спирачка е с копче и нямаш котрола, който тука ни демонстрират.
  • 8 Бай

    13 10 Отговор
    защо пускате клипове на чужд език ?

    Коментиран от #9, #14

  • 9 849

    12 12 Отговор

    До коментар #8 от "Бай":

    Затова останаха предимно Байовци в България. З
    араради пустият национализъм, а това, че всеки език е богатство, малко хора го разбират.
  • 10 Haha

    11 4 Отговор
    Айде всички бмв -та ще тръгнат зимата, продавайте джипките
  • 11 LLKing

    5 4 Отговор
    С Въже:)
  • 12 stukar

    8 1 Отговор
    Toa затъна повече...
  • 13 onlyhonda

    25 0 Отговор
    сваляш стелките подпъхваш под колелата и така се измъкваш, после пак същото упражнение. и така със скоростта на охлюв смело напред!
  • 14 Бай

    27 6 Отговор

    До коментар #8 от "Бай":

    Право и задължение е на всички Български граждани да четат и пишат на Български Език!!!Това важи и с пълна сила за медиите провъзгласили се те самите за Национални!!!Кирилицата е Вековен Език и не може да бъде просто така заличена и заменена с нещо което няма и 1/3 от историята , ако изобщо сте учили такава !!!Дори 500години Под иго ние Българите сме запазили своята Вяра Език и култура ,а сега това което се налага е робство! ! !

    Коментиран от #15

  • 15 Никата

    7 11 Отговор

    До коментар #14 от "Бай":

    Абре, ти си мал*умен бре? :Д Да виждаш нящо смислено да се е направило в българия от как демокрация върлува, че за клипове на български ми говориш :Д - Тука само далаверата е на български, всичко друго е внос, щото нищо не можем, само да крадем и да лежиме :D я земи слез на земята...
  • 16 Umrel vagajiq

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти ли водиш статистиката, че коментираш така, не разбрахте ли че ХОРАТА КАРАТ КОЛИТЕ, марките нямат нищо общо, аз пък през 5 годишния ми стаж в шофирането не съм виждал катастрофа с БМВ на живо... Но тука бай ганьо не вижда повече от носа си.. И си се повтаря едно и също нещо, като "по бай тошово време си беше най добре"

    Коментиран от #24

  • 17 Гост

    4 1 Отговор
    Интересно ако е на някой Мерцедес дето ръчната спирачка е отстрани как ще стане
  • 18 майстора

    10 4 Отговор
    Никога ама никога няма да си купя кола която да не е със задно !!!!
    П.п : и бмв няма да си купя ..

    Коментиран от #25

  • 19 Bmw are gay

    4 1 Отговор
    Наще са кенблокаджии само знаят да лаят
  • 20 AdiBas

    4 3 Отговор
    С Audi quattro става тази работа.
  • 21 Bike

    3 2 Отговор
    Карал съм с задно, товариш багажника и слагаш вериги и става като джип. Новите ги правят с предно защото по-лесно ги монтират в завода всичко на куп, имах предно с блокировка, на магистрала се задейства и скъса верига на VR6.
  • 22 пича

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "сектант wannabe":

    да дъстъра е бияча 4х5 , няма беневета няма кайени, нито мерцедеси. който закъса звъни на дачия сектанта да го вади
  • 23 ВАЗ - 2104

    5 3 Отговор
    СЛАГАМ В БАГАЖНИКА БОРДЮР ОТ МЕТЪР И ДВАЙСИ ДЪЛЖИНА И МИНАВАМ КЪТ ТАНК НАСЯКЪДЕ.

    Коментиран от #29

  • 24 Язе

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Umrel vagajiq":

    С тоя стаж може да се каже,че си новобранец.Толкова и караш щом не си виждал катастрофа с БМВ.Всяка втора е с тази марка.А отделно зимата задното си е кофтор.Всеки ти обяснява как няма проблем пък баварките около нас си седят докато снега се стопи.Най ми е смешно като вдигнат чистачките пък ще излизат чак на пролет.

    Коментиран от #26

  • 25 Горския

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "майстора":

    Подкрепям те напълно Майстор е!
  • 26 джими

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Язе":

    това са някакви митове. След 20 години на предно, сега минах на задно (не е БМВ) и подходих много страхливо, слушайки подобни истории. Ами трябва да ти кажа, че с хубави гуми, освен че съм си направил кефа няколко пъти на празни паркинги, друга разлика с предното не съм усетил. п.п. колата е автоматик и е без шпер и блокировка

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 бмв

    6 1 Отговор
    И аз карах S 500 2017g на баща ми която беше 4х4 , 4матик ли как им викат , ама си е спъната работа и няма и кеф , сега карам 535д е60 само на задно , и освен че върви повече в снега , изглежда по-добре.Просто няма база за сравнение (особено кефа).
  • 29 Алфа Ромео

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "ВАЗ - 2104":

    Вярно е, помага тежестта, за ежедневието през зимата или предно или 4х4 с прилични зимни гуми, ако искате да си вършите работа и да не се занимавате с глупости. Задното е готино и забавно докато не стане хлъзгаво, тогава вече става тегава и несигурна работа.
  • 30 Djoko

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не е виновна марката,а задкормилното устройство,за сведение не притежавам БМВ,но ми харесват,най вече е32 седма серия
  • 31 John Doe

    8 0 Отговор
    Аз пък си карам само баварки от 10 години (само със задно) и грижи не съм имал. Вярно малко по-тегаво е по баирите, но реално е много по-придвидима и контрулируема (особено при спускане и спиране) от кола с предно. Пък ако не става шофьор от даден индивид и 6х6 да му дадеш, все тая.
  • 32 Язе

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "джими":

    То остава и паркинга да е закрит и хептен няма да имаш грижи.Последната зима ако я смяташ с тия 5см сняг за зима си ок.Нагледал съм се и(бутал)такива оптимисти.Да не кажа,че бутах и един много нов МБ с блокажи,мокажи и други тъпотии.10м байрче бяха достатъчни да не излезне сам.
  • 33 Sofia

    2 0 Отговор
    Щом не е АЛДИ не ми го хвали...ахахах
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    1 0 Отговор
    Добро видео. Не се бях сещал да "укротя" задните колелата с малко ръчна. Особено полезно за бензинка със задно, където трябват повече обороти. Ето и моят списък с хитринки според реда на прилагане.
    1. Разлюлаване напред-назад. Някои скоростни кутии са доста неудобни :).
    2. Потегляне на втора с минимално подаване на газ, колкото да не угася мотора.
    3. Този трик с ръчната ми става номер 3(говоря за кола със задно).
    4. Проместване на пътник на задната седалка или сядане на багажника. Всяка тежест отзад стабилизира драстично колата.
    5. Контролирано спадане на гумите. Имам малко манометърче в едната кора, с което спадам. Важното е гумите да са с приблизително еднакво налягане. В противен случай едната има повече сцепление и така едното колело забуксува по-лесно.
    6. Нося си малка лека сгъвяема лопатка. Помагала ми е много пъти да позачистя снега или да посипя пръст или някаква посипка, която да ме "отлепи".
    7. Залюляване и бутане, ако има кой да бута :).
    8. Вериги. Краен случай и доста мъка ако си загубил тренинг. Нарисувах си собствено ръководство как се поставят без проблеми, щото за веднъж, дваж годишно се губи тренинга.
    Ако видя проблемно място гледам да го премина с нахална засилка, ако позволява терена. С годините започват да се разпознават тези места и поведениет на автомобила. И най-важното са гумите. Разни галоши със снежинка на тях са гарантирана рецепта за закъсване.
    Като цяло предпочитам леки автомобили пред СУВ модата или някои са откро
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.