Last news in Fakti

26 Март, 2019 13:26 3 536 30

"Черни кутии" във всички нови коли след 2022-ра

  • черна кутия-
  • записващо устройство
"Черни кутии" във всички нови коли след 2022-ра - 1

Европейският парламент, Европейският съвет и Еврокомисията са постигнали предварително съгласие за приемане на нов регламент за повишаване на безопасността по пътищата. Новите правила предвиждат задължително оборудване на всички автомобили, продавани на територията на ЕС след 2022 г., със записващи устройства за съхранение на телеметрични данни по подобие на самолетите.

Освен "черните кутии", с помощта на които ще могат да се установяват причините за пътнотранспортни произшествия, част от задължителното оборудване ще станат също системите за контрол на движението в лентата, автоматично спиране в екстрена ситуация и мониторинг на поведението на водача.

Според Еврокомисията предлаганите мерки ще помогнат за спасяването на 25 000 човешки живота и избягването на 140 000 тежки травми до 2038 г., което ще доближи ЕС до дългосрочната цел - нулева смъртност по пътищата. Новият регламент ще бъде подложен на гласуване в Европарламента, а след това трябва да бъде одобрен в Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Двете 00

    43 9 Отговор
    Може да предвидят и регистратор на пръдните, произвеждани от пътуващите по време на пътуването, и на базата на състава им да има устройство предвиждащо кога ще трябва да се изходят, вследствие на което колата да спира автоматично пред някой кенеф.
  • 2 Действителност

    20 3 Отговор
    То от как си отидат хората, голяма файда от статистиките... пък и ние едни дупки не запълваме, тези сензори ще си мислят, че постоянно има катастрофа ) Типичен пример как се дават задължително пари за глупости, вместо за полезни неща от ежедневието. Спрете с насилственото налагане на нови технологии ... трябва любов, мир, храна и ресурси - за да живее човек без стрес и екслоатация, подсилена от технически средства, която да го следи !

    Коментиран от #4

  • 3 Грую

    10 4 Отговор
    И к'во? Ще записват през повечето време попържните на шофьорите . Докъде я докарахме!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Действителност":

    Ще ти се , ама не си познал !! За начало няма да има повече никакви измислени "технически експертизи" , платени от самозабравили се "джигити" !!! Скорост , спирачен път , положение на автомобила до секундата , всичко написано черно на бяло !!! Ама карал със 100 , а пък твърди , че карал с 60 , забрави !!! Ама блял в телефона и минал на червено , а после твърди , че били жълто , не минава !! И това е само първи етап !!! После с една добавчица слагат и автоматично ограничение на скоростта и автоматично спиране на място при опит за влизане в забранени улици и включване на звукова сигнализация при опит за паркиране на забранени места и т.н. , хахах !!!!

    Коментиран от #30

  • 5 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    Ами попитай тираджиите колко им е "смешно" на тираджийте с дигиталните тахографи , дето който полицай ги спре , може да види една година назад всяко извършено нарушение !!! А тия "кутии" могат даже като касовите апарати да ги свържат с КАТ и автоматично да прашат информация за всяко записано нарушение !!!
  • 6 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    Нали не трябва да ти обяснявам какво е навигационна система и то вградена в тази кутия и че превишената скорост е най-малкото което може да засече !!! ДЕНОНОЩНО !!!
  • 7 Случаен

    6 1 Отговор
    Ще го видим дали може да работи без ток, клъц-клъц.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Случаен":

    Знаеш ли какво се случва на тия дето така не им " работят" касовите апарати ?? И то не за постоянно , а само "прекъсват" от време на време ?? Хахахахха !!! Питай някой дето е патил !!!
  • 9 Тираджия

    10 2 Отговор
    Тирът е Волво, с 2 камери на предното стъкло и радар. Намалява когато той реши, че трябва. А сигурно и спира в некви ситуации. Само дето "умнеа" компютър не знае колко е хлъзгаво и не знае дали не е възможно заобикаляне на препятствието вместо 100 процента спирачки баш пред него. Тая система ме държи на тръни постоянно и ме дразни. Е, в 20 процента от случаите е поносима. За какво да има шофьор като друг мисли и действа вместо него? Затъпяват ни все повече...

    Коментиран от #12

  • 10 Трънчев

    4 1 Отговор
    След 15-на години, когато такива автомобили се появат при джамбазите, първата работа ще е да се изключат всички електронни системи. Ей така, за по-сигурно. Щото в БГ много от екстрите или ням ада работят, или няма да позволяват да си джигит.
  • 11 Ивайло

    12 0 Отговор
    Това ме подсеща за един виц по тази тема: От БМВ решили да поставят черни кутии в своите коли. След година събират оцелелите след катастрофи черни кутии от различни държави и изследват записа преди фаталния инцидент. Черна кутия в немско БМВ: "- Sheize, sheize, mein got!!!". Черна кутия в американско БМВ: "Oh sh*t, f*king sh*t!!!". Черна кутия в българско БМВ: "Бацее, глей на втора кво праййй!!!" Хахахахаха!!! :)))
  • 12 Гост

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тираджия":

    Бъркаш, при това много! Точно защото хората са тъпаци, се налага да се създават правила и ограничения, за да ги предпазят от самите тях! Точно, защото човекът не е съвършен и допуска грешки, независимо дали умишлено или не! А това бърка в джоба на държавата - социални, здравни, данъци и т.н. Подкрепям такива мерки и решения, най-малкото за да няма измислени автотехнически експертизи, както беше писал #4. Така няма да има измъкване и всеки ще си носи кръста!

    Коментиран от #14, #15

  • 13 ЖЕЧО

    9 4 Отговор
    МАЛКО ПО-МАЛКО ЧОВЕК ЗАПОЧВА ДА СТАВА РОБ!
    ПО ИНТЕРСОН Е ЧЕ СТАВА РОБ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И УЖ ВСИЧКО ЗА ДА ТИ Е ДОБРЕ И ДА СИ ПО-СПОКОЕН, А ТО КАТО 11 СЕПТЕВРИ ПРИ ТЪПИТЕ АМЕРИКАНЦИ ОТ ВСЯКЪДЕ ГИ СЛЕДЯТ И КОНТРОЛИРАТ! ПИТАМ СЕ НА ТИ ЯДЕТО СА С ФЕРАРИТА И ВСЯКАКВИ СПЕШЪЛ КОЛИ НА ТЯХ ЩЕ ИМАЛИ ТАКИВА КУТИИ! И КАКТО КАЗВА ЕДНИ ЧОВЕК ПО -ДОЛУ НАПРАВО ЩЕ СИ ВЪРЗАН КЪМ КАТ И КАК САМО АА МРЪДНЕШ И ЩЕТИ ИЗЛИЗА КВИТАЦИЯТА ЗА ГЛОБАТА! ДОПЪЛНИТЕЛНО ВИДЯХМЕ НА БОИНГ СПЕЦИАЛНИЯ КОМПЮТЪР ДЕТО ТРОШИ САМОЛЕТИТЕ СЪЩОТО ЩЕ Е И С КОЛИТЕ НИ! ДИСТАНЦИОННО ЩЕ ТЕ ТРЕПЯТ!
  • 14 ЖЕЧО

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    То това е като с данъка върху старите ни коли! Плащайте щото карате стари коли! Обаче въздуха си остава все така мръсен!
    Подобна система ще доведе до нещо още по-лошо до пълен контрол водещ до това че всяк оправитество ще иска да печели от глоби!
  • 15 нт897ш

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Добре, че не всички са като теб, които с готовност жертват свободата си в името на повече сигурност, която е къде реална, къде измамна. За съжаление баналностите за 1984-та и постилането на пътя към ада не са просто клишета. Остава да видим кои са повече - "робите" или "бунтарите".

    Коментиран от #16, #18

  • 16 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "нт897ш":

    Тая "свобода" можеш да си носиш дома и да лъскаш на нея !!! Твоята свобода свършва точно там , дето почваш да пречиш и застрашаваш живота , здравето и свободата на другите !!!! На пътя си просто един от всички и си ДЛЪЖЕН да спазваш правилата като всички !!! А ако не смяташ да го правиш , тези всички ще направят така , че да те принудят !!!! Или си отивай на село в кошарата и там имаш пълна "свобода" да си ядеш сам това , дето изпускаш отзад !!!!

    Коментиран от #17

  • 17 нт897ш

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Охоо, мамин златен, нацистите също са твърдяли, че "унтерменшите" застрашават живота, здравето и свободата на "другите", така че по-полека с обявяването на това кой какъв е и какво може и не може да прави.
  • 18 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "нт897ш":

    Свободата е едно, свободията/неспазването на правилата/ е друго. Явно още има да ядем бой по канчетата, докато хората в тази държава се научим, че има правила и трябва да се спазват. Ако се замислиш, ще видиш, че с просперитет са държавите, в които има правила, дисциплина и контрол върху тези правила.

    Коментиран от #21, #25

  • 19 бг Сталин

    4 0 Отговор
    Скапани нещастници,има ли човешки фактор,всичко дуго е мнооого относително.

    Коментиран от #26

  • 20 Aaa

    4 2 Отговор
    Внасяш си кола от Швейцария и готово. Плащаш си мито и си я регистрираш. Малко по-скъпо ще излезе но няма да има тези тъпи системи и водача ще си остане господар над автомобила.
  • 21 цзнд

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Контролът е едно, а следенето е друго. И, също така, ако се замислиш думата е "слободия", а не "свободия"!!! Явно наистина има нужда от бой по канчетата - да се просвети народа, че като си неграмотен, не е добре да се обаждаш и да даваш мнение. Кофти е да те ограничават, нали?
  • 22 Жигула

    4 0 Отговор
    И на жигулата ли ще ми слагат подобна система за следене? Колко жалко няма да мога повече на магистрала Тракия да вдигам 240 км/ч и да бягам на ченгетата.
  • 23 Абв

    7 0 Отговор
    Под предлог на безопасността ще знаят точно къде се намираме с кой сме и какво си говорим ще се записва. И някои изкуфели одобряват подобни идеи, тези дето искат тези системи да ходят в Китай да живеят. На никой не го интересува къде се намирам и какво правя. Ако толкова бяха загрижени за живота на хората, ще имаше пътища без дупки, възможност хората да карат коли не по-стари от десет години с финансиране от държавата, нямаше да се разрешава каруци в 21 век да се движат по главни международни пътища и да изнервят всички водачи, ще имаше реални санкции за някои дето се мислят над закона и си позволяват какво ли не. Отиваме към диктатура на пътя, и какво е това мониторинг над водача, колата ще се прави на автоинструкнор и ще ми казва какво да правя ли? Не благодаря подобна кола никога няма да си купя и милионер да съм. Аз заповядвам на автомобила ми какво да прави и той изпълнява.
  • 24 посерко

    6 0 Отговор
    Целта е да се отнемат колите и способността да шофираш. Напълно безпилотни автономни автомобили, движещи се в ограничения, пълно следене на всяко едно нещо което правиш, глоби само като гъкнеш за каквото и да било.
    Тоест отнемане на свободата.
  • 25 асддса

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ами те тези правила да не би да мислиш че идват от милата ти родина ? Те идват точно от проспериращите държави с правила, където уж се спазват и няма нужда от тях.
  • 26 Къси панталони

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "бг Сталин":

    За какво става дума?
  • 27 Иконом

    1 1 Отговор
    В статистиката няма термин жертви! А възможности и варианти!
  • 28 Гост

    1 0 Отговор
    Гледай кви работи правят хората. Аз пиша и звъня на АПИ, че има още проблеми със отсечката София-Своге дето загинаха 20 човека. Обеснявам се, че карам две деца и че ще ме бастиса някой зеленчук от дефилето, а те си го местят и се правят на луди. А пък европееца какви неща са му в главата - 0 смъртни случаи. Гледай ти и да им се неначудиш на тез будали. Ама то затова хората бягат натам, щото тука ще ги утрепе някой зеленчук и си дотам. Ще ти се опули бат Бойки и бат Цецо и ще ти говорят - хубаво е, ама не е готово, то го има по цял свят това, затова си кротувайте.
  • 29 Луд

    1 0 Отговор
    На мен колата ми е на 30 години Ауди 80 запазен двигател, (Здраво купе) които е на ти, със автомобилите знае за говоря. За каква черна кутия ми говорят не стига че им плащам данък ДА СИ КУПЯТ ЧЕРЕН КОВЧЕГ няма да им ода на тия смрадливи избори да си се избират.
  • 30 Бялата кутийка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ще им намерим чалето в българия. Всичко си има софтуер, който се пренаписва според нуждите ни :) елементарно е!