Last news in Fakti

9 Април, 2019 13:01 21 031 11

Как се отразява многото багаж на разхода на гориво

  • съвети-
  • багаж-
  • пътуване
Как се отразява многото багаж на разхода на гориво - 1

Става дума за дълги пътешествия, при които, в повечето случаи, багажниците са доста пълни. Не е тайна, че пътувайки с личния си автомобил, човек може да си позволи значително повече багаж, отколкото ако пътува с рейс, например. Знаете ли обаче, че колкото е повече товара в багажното отделение, толкова повече нараства потреблението на гориво.

Това е логично, но всъщност много хора смятат, че е увеличението на потребление на гориво е пренебрежимо малко. Това съвсем не е така. При пълен багажник (естествено всичко зависи от теглото на товара) разходът на гориво може да се увеличи с 15 - 20 %, което никак не е малко за едно дълго пътуване. Ако имате багажна кутия на покрива, тя също повишава разхода.

Дори и да е празна, аеродинамиката на автомобила се нарушава сериозно и разходът на гориво нараства с около 7 %. Да не говорим за неприятните аеродинамични шумове, които се чуват в купето при висока скорост. Така че, ако ви предстои дълго пътуване, но искате то да мине с минимален разход на гориво, вземете само наистина необходимите ви вещи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така си е

    20 1 Отговор
    Ако возиш тлъст чиновник или депутат дори с малолитражка удряш 30.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 куку руку ку

    6 5 Отговор
    E, и? Говорете с конкретни цифри, а не с проценти. Миниван, 4х4, дава разход на дълъг път 11/100 газ, с 4 каяка на покрива разхода "скача" на 12.5/100. Е, при едни 1500 км преход оскъпяването е 30 лв. Толкова ли е много?
  • 5 Ел Фен

    6 0 Отговор
    На електричката всичко се отразява - товар, гуми, попътния вятър
  • 6 jdm

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "Така си е":

    "малолитражка" Има коли по 1.6 двигател с по 200 коня фабрични. А правени да не говорим, достигат и до 1000кс.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Напушляк

    6 0 Отговор
    Зависи и от колата, моята е с нискообототен стар дизел който основно се е слагал в бусове.Малко коне,голям въртящ момент и разхода и вървенето между пълна и празна кола са изключително малки.Пак гори малко и върви малко.Имах преди години високооборотен италиански бензин с малко кубици който тръгваше на много високи обороти.Той беше много чуствителен към товари.Празна колата летеше, с 4 души и товар сгъваше тотално ,гори и не върви.Та тея общи приказки с процентите мн дразнят.Всичко е частен случай, а винаги се говори генерално.На един Файтон с 5.0 V10 tdi ,дали процента завишение на разход когато е с 5 души вътре ще е като на Тико с 800 кубика бензинец?
  • 9 Йордан

    0 0 Отговор
    Зависи от наклона на пътя. Понякога повечето товар допринася за по голяма енергия на надолнищата и колата е по икономична. На връщане от Лутън посока Довършителни винаги натоварен горя по малко.
  • 10 Ужас

    1 5 Отговор
    Като видя кола с куфар на покрива ми се повръща...
  • 11 бръснаря

    1 0 Отговор
    основния критерий за разхода в БЪЛГАРИЯ е КАЧЕСТВОТО на ГОРИВОТО !!!