24 Април, 2019 12:15 12 541 4

4 приложения на амоняка в колата

  • амоняк-
  • амониев хлорид-
  • нишадър

Силният пол обикновено свързва амоняка с надъхването на щангисти и свестяването на припаднали, но домакините отдавна са открили как да го използват за други цели. Нишадърът е изключително ефективно средство за почистване на смешна цена, което може да бъде полезно и в автомобила.

Препарат против петна
10-процентният разтвор на амониевия хлорид, продаван в аптеките "за жълти стотинки", се справя с лекета, пред каквито обикновената химия е безсилна. Това го прави идеално решение за почистване на тапицерията на седалките в колата. Достатъчно е две лъжички нишадър да се разтворят в 200 милилитра вода и петното да се обработи. Обичайно след 20-30 мин. се предават и най-упоритите замърсявания.

Обезмирисител
Колкото и странно да звучи предвид нетърпимата му смрад, нишадърът често се използва за елиминиране на неприятни миризми. С помощта на амоняка от купето на автомобила могат да бъдат прогонени и най-безпощадните зловония. Домакините обикновено оставят малки съдове с разтвор на амониев хлорид по ъглите на стаята, но за салона на автомобила е достатъчно с него да бъдат натрити стъклата. Ключово е след процедурата салонът да бъде проветрен добре, защото в противен случай главоболието е гарантирано.

Дезинфектант
Според Националния център за биотехнологична информация на САЩ автомобилният волан е 3.5 пъти по-мръсен от тоалетните чинии в обществените клозети. За здравето би било добре кормилото да се почиства от време на време и амонякът върши чудна работа за тази цел.

Препарат за прозорци
Нишадърът премахва всякакви петна и замърсявания от стъклата. Разбира се, на пазара има десетки специализирани препарати със същото предназначение. Колко от тях обаче струват 70 стотинки?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Философа

    2 5 Отговор
    Няко може да реши че се напи*** в гащите
  • 2 Пабло

    19 3 Отговор
    Амоняк и нишадър-нерде Ямбол,нерде Стамбол? Това е като да сравняваш хлор и натриев хлорид!

    Коментиран от #3

  • 3 някой

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пабло":

    В статията е вярно казано! За Ямбол и Стамбул забравете! Амониевия хлорид (нишадър) е сол на силна киселина (солната) и на слаба основа (Амониевата). Затова е неустойчиво съединение и при нагряване освобождава хлор. Циганите го знаят това и с нишадър калайдисват медните ( и не само медните) тави... Именно освободения хлор при нагряването на поялника, почиства замърсяванията по метала.
  • 4 Пабло

    2 0 Отговор
    Кое е вярно? В заглавието пише за амоняк,а статията за нишадър.Нима твърдиш,че те са едно и също съедидение? Сега напиши какво е амоняк и за какво го използват циганите-калайджии!