Last news in Fakti

24 Април, 2019 17:35 3 533 1

Ford инвестира $500 млн. в Rivian

  • rivian-
  • ford-
  • инвестиция

Ford Motor Company обяви, че ще вложи $500 млн. в Rivian, съобщава Business Wire. Двете компании са сключили споразумение за технологично сътрудничество, което предвижда Синия овал да получи достъп до платформата на мичиганския производител на електромобили, за да проектира собствен модел на нея. Той ще се продава паралелно с бъдещите електрически версии на Mustang и F-150.

Rivian ще изработва платформите във фабриката си в гр. Нормал, Илинойс, но производството на модела ще бъде поето от Ford. На въпрос на журналисти дали продукцията на двете компании няма да се конкурира, ръководителите им Бил Форд и Р. Дж. Скариндж са отговорили, че електромобилите им няма да се състезават в един и същи сегмент. Вицепрезидентът на Ford Джо Хинрикс ще влезе в борда на директорите на Rivian.

Сделката няма да ограничи Rivian да договаря сътрудничество и с други производители. Последните слухове в Детройт гласят, че компанията обсъжда партньорство и с General Motors. Споразумението няма да подкопае и алианса на Ford с Volkswagen, чиято архитектура за електромобили MEB също влиза в плановете на американския производител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аяо

    7 0 Отговор
    От така изнесената информация излиза, че Форд май се опитват да седнат едновременно на няколко "електрически стола". Ще видим доколко ще им се получи. Друга възможност е в един момент всичката конфекция на Ривиан, Форд и ФВ да е еднаква и разликата да е само в емблемите. ФВ ги обичат тези работи, а и на Форд не са им чужди, когато имаха разни Меркюрита, Ягуари, Мазди и т.н. при себе си.