Last news in Fakti

10 Май, 2019 10:23 10 622 20

За новото хидропневматично окачване на Mercedes GLS (ВИДЕО)

  • mercedes-benz-
  • gls-
  • окачване
За новото хидропневматично окачване на Mercedes GLS (ВИДЕО) - 1

Хидропневматичното окачване на новия Mercedes GLS е една от гордостите на компанията от Щутгарт. Марката разпространи едно видео, на което се вижда как въпросното окачване се справя с трудностите в пустинята. Според специалистите от Mercedes превъзходното пътно поведение на колата в пресечена местност се дължи именно на окачването E-Active Body Control.

Най-общо казано, технологията е такава, че специални стереокамери сканират пътя пред автомобила и подготвят амортисьорите и пружините за предстоящите неравности. Освен това системата силно ограничава кренът в завоите, регулирайки всяко колело поотделно. За излизане от трудни песъчливи местности окачването е способно да накара колата да подскача, като по този начин я вади от трудната ситуация. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истината

    22 9 Отговор
    При положение че в масовия случай тази кола ще се ползва, за да закараш децата до училище и обратно (защото тези коли на Запад се карат предимно от жени), а в частния случай в България, където тези коли се купуват от мутри и псевдо-мутри - за да ходиш до мола, тези офроуд възможностти на практика никога няма да се ползват. Никой не купува кола за 250 хил. лв., за да я вкара в калта и пясъка за офроуд. За тази цел се купува по-различен автомобил - от типа на разни голи като пушка тойоти и ровъри.

    Коментиран от #6

  • 3 Анти седераст

    23 14 Отговор
    Ситроен със зевзда.

    Коментиран от #12

  • 4 mitaka

    16 2 Отговор
    Тук целта е Дубай и място сред Тойота ланд крузер 200
  • 5 Само да кажа

    2 5 Отговор
    Радо, кренът е само в простата ти глава.
  • 6 сектант

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    ти хората с възможности не ги мисли - ако за теб не би било проблем финансово да имаш такъв или подобен автомобил, би направил абсолютно същото, сигурен съм

    Коментиран от #7

  • 7 Фирмаджия

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "сектант":

    Открай време фирмата ни ползва нови луксозни джипове за служебни коли - ландкрузери, рейндж ровъри, мерцедеси. Карани са били само на асфалт. Ако отидеш с такъв в гората и надраскаш боята му, това означава да се занимаваш след това със застрахователи, да го вкараш в сервиза за някакво време да го боядисат, т.н. Нямаш кола през това време или пък ти дават някакъв малък заместващ такъв. Излишни главоболия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Svetlio

    10 5 Отговор
    Ситроен го бяха измислили преди повече от 20 години, активата на ксантия, другите марки им завидяха особено мерцедес, фалираха идеята с фалшиви реклами как не ставала и се чупела и сега 20 години се мъчат да го възпроизведат и не могат

    Коментиран от #14, #16

  • 11 bmw

    3 6 Отговор
    Тоя паркетник ,не може да се сравни с краля тойота ланд крузер.Ако ти трябва надеждна кола , мерцедес е една от последните марки за който всеки би се сетил.

    Коментиран от #13

  • 12 Отново си се испуснал в гащите

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анти седераст":

    Аман от умствени инвалиди
  • 13 Conti

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "bmw":

    Що бе Х5 кво е бе селяк?
  • 14 Таско

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Svetlio":

    Ситроен все още се мъчат да направят автомобил!

    Коментиран от #18

  • 15 Трън

    4 3 Отговор
    Citroen е поставил хидроактивно окачване на модела DS 1959г. А тези от мерцедес нещо се изчерпаха, първо поставиха двигатели на Рено сега копират хидроактив.

    Коментиран от #19

  • 16 Q4 00

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Svetlio":

    Поне малко да се беше образовал по темата. Mercedes и Rolls-Royse първи купуват патента от Citroën

    Коментиран от #20

  • 17 гощо

    2 1 Отговор
    Последните 15г Мерцедес са големи трошляци! Любима марка ми бяха,но голям трошляк с последно време!
  • 18 Таско е Праско

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Таско":

    6-та година карам чисто нов ситроен - на 180 000 смених съединител и на 30-40 хиляди сменям биалетки. Пък ти си мечтай Мержана от Горубляне да е на "реални" 110 000 и да го е карала баба.
  • 19 JOSH

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Трън":

    1963 г. Мерцедес изобретяват въздушното окачване и го слагат на тогавашната S класа!!!
    Нищо не е купуване от Citroën!!!
    Окачването на Мерцедес се оказва много по-надеждно и адаптивно от френското.
    Мерцедес никога не са се съревновавали с френските боклуци.
    А, това, че 1-2 модела ползват двигатели на Рено е заради споразумение и освен това са СЪВМЕСТНА разработка, а не само френска. Това се наложи заради тъпите еко ограничения. Така можеха само да се задържат всички на пазара!
  • 20 Svetlio

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Q4 00":

    Образазовал съм се! Купуват го патента мерцедес да. И после се отказват от него защото не ползват системата в оригинал както ролс ройс а само на задно окачване и само на някои модели. По разбираеми причини не успяват да интегрират цялата система. После с антиреклами и лошо управление от страна на ситроен фалират идеята(ситроен вече не ползват окачването) и въвеждат тяхното въздушно окачване. И от тогава се мъчат да възпроизведат и интегрират оригиналната идея на ситроен без успех.