11 Май, 2019 11:30 36 698 51

Един от най-добрите пистолети в света

  • glock-
  • пистолет
Един от най-добрите пистолети в света - 1

След обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция, заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която преди това се е занимава основно с доставката на различни аксесоари за армията - изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога с оръжия.

Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят, пише armymedia. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек.

Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът е с изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител.

Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Смята се за един от най-добрите пистолети в света. Ето и основните му принципи на действие.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Random

    25 39 Отговор
    Five-Seven или SiG, Glock не е нищо особенно.

    Коментиран от #4, #12, #30

  • 3 плевен

    35 13 Отговор
    Вероятно е отлично оръжие, но защо е без предпазител? Когато бях войник, на метри от мен нанизаха два куршума в гърдите на един ефрейтор. Не знаели къде е предпазителя на новия вид пистолети.

    Коментиран от #35

  • 4 Rikon

    47 10 Отговор

    До коментар #2 от "Random":

    За това е най-продаваното оръжие, щото е лош сигурно.

    Коментиран от #7, #49

  • 5 Пффф

    11 2 Отговор
    Б едно 2 на страната на полицаите е по як от колкото на терористите на Цайса.
  • 6 Миризлив пор

    40 7 Отговор
    Айде пак се започна с "най добрият" НО е редно да си зададем въпроса "за какво?". Оръжието си е инструмент, който се създава за определена задача. В случая Глок е създаден от човек извън оръжейната индустрия и като е излязъл от клишетата е създал нещо ново и различно. Ако за дадени цели е добър то за други не, например ако насреща се очаква бронежилетка по-добре да имаш ТТ или five seven.

    Коментиран от #8, #32

  • 7 Random

    51 17 Отговор

    До коментар #4 от "Rikon":

    Еми то и Опел Корса е по-продавана от S-class ама на всички им е ясно кое е по-добро...

    Коментиран от #13, #23

  • 8 Мдаааа

    35 21 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Така е абсолютно, аз залагам на ТТ. Определено ТТ.
  • 9 Анонимен

    38 25 Отговор
    Ак-47 е най добрия пистолет

    Коментиран от #43, #44

  • 10 Анонимен

    26 19 Отговор
    Ак-47 е най добрия пистолет
  • 11 нервен

    15 25 Отговор
    От 25 години съм с beretta 92fs под мишницата ... Стрелял съм с какво ли не ...но за мен това е най-доброто ..качество/удобство/точност/цена
  • 12 Hendsom

    10 13 Отговор

    До коментар #2 от "Random":

    SIG P-серията.
  • 13 Hendsom

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Random":

    Тъкмо щях да дам същи пример 😄
  • 14 стоян георгиев

    30 9 Отговор
    глока е фолцвагена на пистолетите.кои както иска да го разбира.има доста по-скъпи оръжия от него ,но има ли воина в която участват пистолети тои е на първа линия.ползват го всички спецчасти от русия през сащ до израел .особено е популярен сред американските полицаи,които го ползват от дълго време ,а на тях им се налага да стрелят много често както се знае.сега ще излязат фенове и на други оръжия да обясняват предимствата им,което ще има известни основания,но глок е име,подобно на калашников ,доказало се в практиката и работещо в момента.

    Коментиран от #27

  • 15 Обикновен Бг

    26 2 Отговор
    И аз мисля, че Глок са най-добри. Леки и компактни, особенно минитата. А и на всеки Глок може да поставиш големият им пълнител с 30 патрона, и става :-) свадба.
  • 16 ТОДОР СТОЯНОВ

    46 11 Отговор
    BERETTA 92 FS-ТОВА Е МОЯТА МОМА!ЧЕРНООКА, ГЛАСОВИТА И С 15+1 НЕОПРОВЕРЖИМИ АРГУМЕНТА!НАЙ-ДОБРИЯТ ПИСТОЛЕТ СИ ОСТАВА...НЕИЗПОЛЗВАНИЯТ!!!НЕКА ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ДА ГО ВАДЯ И ДА СИ СЕДИ КРОТКО НА ХЪЛБОКА МИ!СТРЕЛЯЛ СЪМ С ОРЪЖИЯ, ЧИИТО ИМЕНА ДОРИ ВЕЧЕ НЕ ПОМНЯ, ИЗСТРЕЛЯЛ СЪМ ПАТРОНИ ЗА ЕДНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ВИ УВЕРЯВАМ, ЧЕ ВСЯКО ОТ ТЯХ НАНАСЯ ПОРАЖЕНИЯ НЕ СЪВМЕСТИМИ С ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ!ПРИТЕЖАВАЙТЕ ОРЪЖИЕ, НО БЪДЕТЕ УСТОЙЧИВИ НА ПРОВОКАЦИИ И ДЕБИЛИ!ПОЛЗВАЙТЕ ГО САМО ЗА КЕФ НА СТРЕЛБИЩЕТО!НИЕ ИГРАЕМ НА ВЪРЗАНО, 15 ОТ 15, КОЙТО НАПРАВИ, ДРУГИТЕ МУ НОСЯТ КУФАРИТЕ ЕДИН МЕСЕЦ ;-)))

    Коментиран от #19

  • 17 onq s konq

    5 11 Отговор
    Гледах клипчето и останах възхитен как точно и ясно се демонстрира принципа на действие,как патронът излита от цевта,а негово място влиза следващият от пачката...Вижда се и как пачката излиза от пистолета празна и се връща ЗАПЪЛНЕНА с няколко патрона в нея,но не ми стана ясно КОЙ И КАК ЗАРЕЖДА ПАЧКАТА?

    Коментиран от #34

  • 18 Гост

    25 13 Отговор
    Хайде пак пропаганда. С Глок можело спокойно да се стреля под вода - хахахахахаха. Глок се разглобявал много лесно - хахахахахха Глок бил много точен и удобен бил и най-добрия пистолет - хахахахахаха. Абе като ги пишете тези статии, защо не отидете на едно стрелбище да го сравните с пистолети от неговия клас, за да не пишете подобни глупости.
  • 19 Миризлив пор

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Човече, един пистолет може да е перфектен на стрелбището НО се замисли - то има и други фактори като цена, безотказност, лека поддръжка, устойчивост към замърсявания, да е удобен за носене, лесен за опериране т.е. да се вади лесно и да се освобождава предпазител и да се стреля, спираща сила и куп други, в стрелбището ти трябва просто да пуца точно, и въздушен пистолет с чашки 4.5 мм върши същото. За това е важно за Кое е най-добър, все пак 1200 грама за скрито носене са много.

    Коментиран от #25

  • 20 кашик

    9 6 Отговор
    Валтер П 99. Не случайно Смит&Уесон купиха лиценза и го продават като SW 99 с два калибъра - 38 и 45.
  • 21 боцмана

    10 7 Отговор
    SIG P e Мерцедесът на пистолетите , също така полигоналните цеви са много по добри от нарезните.
  • 22 Тсисан

    6 5 Отговор
    Имам глог 21 45 калибър.Мого точен и без засечка.

    Коментиран от #31

  • 23 Автомонтьор

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Random":

    Корсата естествено!
  • 24 Таисан

    6 2 Отговор
    Глог 21 Любимец на цяла Америка
  • 25 Дааааааа

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив пор":

    Кажи им на разбирачите
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Симо

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Напиши VZ 15 за да разбереш какво ползват руските Спецназ. Пистолета е чешки и прилича на Глок, но не е. Впрочем самия Глок се произвежда и в Русия под името П-100 ако не се лъжа. Руснаците искат да го заменят с ПЛ-18 ,който по характеристики е по добър от Глока. Те имат и 2 пистолета също доста по леки и добри поне колкото Глок - Стриж и АШ-18 .и те кото гласа са полимерни и много мощни. Проблемът в Русия е че има твърде много кланове които се борят за военни държавни поръчки и си подсилват вода взаимно.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 стоян георгиев

    12 5 Отговор

    До коментар #27 от "Симо":

    русия регулярно купува глок за своите спецподразделения.говоря за елитните такива.поръчките са публични и ги има в нета.иначе руснаците постоянно обясняват как имали по-добри пистолети докато купуват глок.ако трябва да съм честен не купуват само глок ,а и берети,но предполагам че беретата я купуват за да я дават на големите началници.та отваряш руското вики на отряд алфа.дано знаеш кои са и гледаш с кви пистолети са.успех.иначе в русия е било и винаги е така как щели да направят едно много добро нещо ама друг път.така е и с тия техни пистолети дето щели да ги произведат ама друг път.ако те имаха пистолет по-добър от глок сега щеше да се пребият от изкарване на пара щото щеше да го продават в милиони ,подобно на калашника!

    Коментиран от #38

  • 30 П38

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Random":

    Ако го хванеш в ръка,ще видиш,че предпазителя е на самия спусък

    Коментиран от #40

  • 31 onq s konq

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Тсисан":

    Имаш ти глоГ! Възможно е, все пак глоГът е билка, ако си си купил от пазара, що да не си правиш билков чай?! :-) А оръжието си е за пуцане, не вярвам някой да отрече безспорните му качества и малко ми е смешно, когато дилетанти започнат да "предпочитат" пистолети, с които едва ли разполагат. За обикновен служител по сигурността или полицай/военен е много рядка вероятността да му се наложи да стреля срещу бронежилетки в една сигурна страна като България, може би от порядъка на 1 път за 30 години и то не за всеки служител/военен/полицай. Какво остава за Ганьо от "Люлин", който се обажда компетентно навсякъде и най-много веднъж да е пипал пистолет.
  • 32 Джейми Карагър

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Прочете ли заглавието, където съвсем ясно е казано "един от най-добрите"?! Т.е. никой не твърди, че е най-добрият пистолет. С теб се съгласявам единствено за това, че трябва да се спомене за какво точно е сред най-добрите за лов, за полицейски нужди, за армията, за антитерористични и специални задачи, за лична и специална охрана и т.н. Примерно, отрядите за антитероризъм едва ли ще използват ТТ за пробиване на бронежилетки, при положение, че имат редица боеприпаси със специално предназначение и те вършат същата работа.
  • 33 Булшитс

    15 1 Отговор
    Чичо Пиетро Берета във всяка къща по един и рязко ще намалеят кражбите и набезите на мангустите
  • 34 936

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Пачка... - Ей върви изкарай един доброволен курс по начално военно обучение.
  • 35 тъпчев

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    Предпазителя е на спуъка... ама кой е хващал глок...
  • 36 тнг

    8 2 Отговор
    Все пак от статията не разбрах защо е е един от най добрите. Каква му и пробивната сила, групираност на стрелбата, далекобойност, за колко изтрела е разчетена цевта и пр. и пр.
  • 37 TTТТТТ

    3 4 Отговор
    ТТ е далеч по добро

    Коментиран от #50

  • 38 Стига спами темата,

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    каква Русия те гони пак? Болен мозък!

    Коментиран от #42

  • 39 Пешо

    3 2 Отговор
    От Глок 19 нямам оплаквания. Доволен съм.
  • 40 Чичу Ади

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "П38":

    Тъкмо се чудих, как от всички тук "имащи" Глок, ни един не написа, че всъщност пистолета има предпазител. Добре, че все пак се намери човек да го каже. Освен това, е на най-доброто място, защото предпазителя пази от произволен изстрел, а който е сложил пръст на спусъка, значи стреля. (писано правило при огнестрелните оръжия)
  • 41 Напуснал МВР

    7 1 Отговор
    Няма да забравя, когато ми дадоха служебния Макаренко. Издрана дръжка, ръжда по свободния затвор... Сигурно беше набор на баща ми и му бях поне петия ползвател. Веднъж на един горски пожар, който го бяха запалили костенурките при учебна стрелба, дойде военна полиция. Та аз съм с 15 годишна Нива и въпросния "сделано в СССР", "колегата" от ВП със нов ЗИГ и Хюндай/Кия. Родна идилия! Колкото до Глок 17, доказан пистолет, няма спор. Има обаче още десетки пистолети на други производители, които са в сходен ценови диапазон и не му отстъпват по нищо. Получи се някаква мания покрай Глок-а и всички скочиха на него.
  • 42 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Стига спами темата,":

    кои спами бе красавчик?отговарям конкретно на човек дето повдига темата с русия ,коментираики мои пост.виж пост номер 27 адресран до мен в които се зачеква темата с руските пистолети.до тоя пост аз не съм писал нищо за русия.
  • 43 Мен идиота който знае АК 47 не е пистоле

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Не ми дава да напиша т АК 47 е по-голям и това означава че е автомат
  • 44 Мен идиота който знае АК 47 не е пистоле

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Не ми дава да напиша т АК 47 е по-голям и това означава че е автомат
  • 45 Fox81

    5 1 Отговор
    Всичко е до практиката. Аз мога да ти напълня д-то с Макаров 9х18, защото вече съм изстрелял над 15000 патрона и вече съм с четвърти Макаров, защото им топя ресурсите.
    Доказано е, че ресурса на Глок е над 50000 изстрела. Пистолети, с които съм стрелял също са: Зиг Зауер П226, П239(тежък и скъп), ЧЗ 75, 75duty(отлично съотношение качество- цена, баланс), Хеклер и Кох П7, П8, П30 (скъп, но истинско оръжие), Five Seven (изключително скъп, много точен, но не оставя кинетичната енергия в тялото, трябва поне 3 да му вкараш), Валтер П99 (в аптека трябва да стрелям с него), Берета Ф92 Комбо (по- голям и скъп боклук не бях хващал), Браунинг (много добро оръжие). Има и други, но тези са запомнящи.
    Бих си купил ЧЗ 75 Duty (+адаптер 22)без да се замисля. ТТ 7,62х25 (трябва да си вземеш дългия пълнител, защото кутрто ти виси и губиш баланс. Много мощен)
    Пак казвам всичко е до практиката.
    Най- важно е да знаеш за какво го вземаш.
    Ако ще стреляш по мишени само- 22 калибър.
    Ако е за самоотбрана 9x19
    Ако ще защитаваш някого от нападатели 9х21
    Ако си неточен, ако ще и 50 патрона да имаш пак няма да ти стигнат.
    Повечето стрелба се води интуитивно на цели до 9м. Ако не уцелиш с първата двойка, уцелен си!
    Какво работя ли, сигурно нещо в силовите структори щом стрелям всяка седмица по 3 пъти без да броя патроните.

    Коментиран от #46

  • 46 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Fox81":

    Ейй един да го каже - при пистолетите ако не се оправиш с първите 2 до 5 изстрела вече ти трябва поп. Ако си на стрелбището вече може за кеф да пуцаш ама к въздушен с чашки върши работа, че поне е лек, лесно се чисти и чашките евтини.
  • 47 Здравомислещ

    4 0 Отговор
    Не си купувайте пистолет, ако не ви трябва професионално. Във всички други случаи вие сте параноик.
  • 48 Трън

    0 0 Отговор
    Пистолет с плаваща цев(някои знаят какво значи това). Това ли е най доброто?
  • 49 Именно

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Rikon":

    Глокът е като Калашникът (или като Опел Корса-та както писа друг по-горе :) - той е проектиран да е бюджетен и практичен откъм поддръжка и използване. Далеч не е най-добрият пистолет, но пък дава едно доста прилично ниво за относително скромна сума.
    Много често това са качествата на даден продукт, които му позволяват да пробие на даден пазар.

    Коментиран от #51

  • 50 ДДО

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "TTТТТТ":

    ТТ вечният пистолет искарал Втората световна война и още на въоръжение в много армии по света . Много го предпочитат все още заради простото обслужване, надежност, пробивност, далекобойност ,евтини боеприпаси и пр. и пр.
  • 51 Данчо

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Именно":

    Един човек да напише за ГЛОК ,каквото трябва . Ефтин , за Служебен добър. Стане ли нещо - друг . За личен - айде Не ! Станал е МАНИЯ в някакъв смисъл .Не е това , което се преекспонира . ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ !!! Голяма част от продаваните в магазините не са това , което го пише по книгите. ГЛОК за една от службите внесен директно от Австрия нямат нищо общо със същия модел в магазините ни . Различни са по качество на детайлите , накатка и пр.подробности .