21 304 14

Включен климатик и отворен прозорец - вредно ли е за колата?

Включен климатик и отворен прозорец - вредно ли е за колата?

Мнозина от по-опитните водачи на моторни превозни средства са убедени, че при включен климатик в колата, всички прозорци трябва да бъдат затворени. Вярно ли е това, обаче? Отговорът е положителен, но само отчасти. Започваме с това, че да се кара с включен климатик и отворен прозорец едновременно е нерационално - първият охлажда салона, а вторият вкарва огромно количество топъл въздух.

Всъщност обаче е много важно каква е климатичната инсталация на вашия автомобил. При обикновените климатици няма т.нар. автоматичен режим и респективно датчик за температура в купето и при тях работата е една и съща, независимо дали е отворен или затворен прозореца на колата. При тях, ако ви е комфортно, можете да карате на климатик и с отворен прозорец.

При климатрониците обаче нещата са доста по-различни. Там присъства електроника, която определя температурата в купето и пуска определено количество студен въздух в него. При този вид климатични системи да се кара с включен климатик и отворен прозорец едновременно не е добре, защото електрониката отчита различни данни и товари допълнително климатичната система.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Огняра
  Отговор
  1 11:25  21.05.19
  Е па я искам да знам кат карам на климатик и пръдна,да отворя ли прозорците или не?

  Коментиран от #5

 • гост
  Отговор
  2 11:29  21.05.19
  Дори е препоръчително при загрята кола да се отворят прозорците, най-вече задните, за да може да се извърши циркулация и да се отдели топлият въздух от купето на колата. За минута-две, след това се затварят и климатика охлажда наличния въздух по-лесно, по-бързо и се изисква по-малко енергия. Всеки знае, че кола, престояла на слънцето, съдържа въздух, който се нагрява до поне 60-70градуса, а отвън температурата на въздуха е 25-30 градуса, едно е инсталацията да охлажда от 30 до 22градуса, а съвсем друго е да се опита да свали от 70 до 22градуса. Така че отворете вратите, запалете колата и изчакайте или тръгнете с отворени прозорци ако бързате за първите минута, две. Така е най-добре.
 • Ккк
  Отговор
  3 11:35  21.05.19
  Аз пък лятото кога е най горещо си пускам парното на макс и затварям всички прозорци. Така става като сауна и съм си приготвил буренце с вода и върбови клонки, поливам се и се шляпам, поливам се и се шляпам, досущ като руска баня, водка и сельодка. Ххахаха

  Коментиран от #4


 • Ккк
  Отговор
  4 11:37  21.05.19

  До коментар #3 от "Ккк":

  Брезови клонки обърках се.
 • Бай Хой
  Отговор
  5 11:39  21.05.19

  До коментар #1 от "Огняра":

  Само ако си се насрал глупако прост като нямаш нищо в кратуната не говори поне глупости.
 • Стамат
  Отговор
  6 13:09  21.05.19
  Аз моята кола като я купих ми казаха ,че е с възможност за поставяне на климатик. Така и не събрах пари да го купя.
 • майстора
  Отговор
  7 22:38  21.05.19
  Пълни глупости ... кое по точно се товари повече на климатичната система ?? Компресора е по-зацепил ли какво ?? фреона е на по-голямо налягане ли ?? Като не си наясно как работи защо пишеш статии ...единственото което се променя е оборотите на перката вътре в купето което винаги може да се коригира с врътката/копчето за степени на въпросната ако не искате са ви фучи....другото което се променя е колко да е отворена клапата за студен въздух ....и ?? силно препоръчвам ако колата е с климатроник никога да не се гаси ..регулирайте си градусите в зависимост от нуждата си и копчето off не го барайте ...всичко с предвидено да е в оптимален режим на работа ...
 • jdm
  Отговор
  8 22:40  21.05.19
  това е все едно да пусна пералнята с отворена... Много ясно че не е добре.

  Коментиран от #9

 • майстора
  Отговор
  9 07:59  22.05.19

  До коментар #8 от "jdm":

  Изобщо нищо общо няма с това тъпо сравнение !!! Все едно да си пуснал печка в къщи и да влиза свеж въздух си открехнеш прозореца без да се налага да плащаш ток !!!-------абе авторчето трябваше да напишеш еи там най-горе че статията съдържа продуктово позициониране !!

 • Ами ако карам зимата😂😂😂на отворен жам
  Отговор
  10 10:54  22.05.19
  Започваме с това, че да се кара с включен климатик и отворен прозорец едновременно е нерационално - първият охлажда салона, а вторият вкарва огромно количество топъл въздух.....😂😂😂😂
 • Townboy
  Отговор
  11 11:47  22.05.19
  Най-голямата изненада е когато на следващото лято включиш климатика и той вземе че сработи.
 • проб
  Отговор
  12 09:26  23.05.19
  вредно е за шафьорот 'щото ще киха повечко парички на бензиностанциите :) разходът ще е поне с 2л. повечко... а т'ва си е 1 кутия цигарки... няма да му е толкоз 'ладно, ако джама му е отворен, ама и няма да настине :)
 • Емил
  Отговор
  13 12:50  23.05.19
  Огняра-Нали знаеш колко прост галош си
 • АзАз
  Отговор
  14 09:10  27.05.19
  Всички знаем, че климатика увеличава разхода (особено на по - маломощните автомобили) и много хора предпочитат да си карат на отворени прозорци. В големите жеги, в трафик, или когато си спрял и чакаш някого това не помага и си пускат климатика. Аз лично карам винаги на затворени прозорци и пуснат климатик без значение от сезона и времето навън. Причината за това е не толкова климатичен комфорт, а по - скоро факта, че искам въздуха, който дишам да мине през филтър и да го попречисти малко. Така и така дишаме мизерията изхвърляна от дъртите барутници, поне да намалим мъничко съдържанието на прахови частици, сажди и тук там някоя отровна молекула (ако си с филтър с активен въглен). Личен избор :)

Напиши коментар:


Публикувай