Last news in Fakti

21 Май, 2019 15:06 4 272 19

Километрични опашки за бензин във Венецуела

  • венецуела-
  • гориво-
  • недостиг-
  • дефицит-
  • петрол-
  • нефт-
  • санкции

Остър недостиг на горива по бензиностанциите предизвиква образуването на гигантски опашки от автомобили във Венецуела, съобщава Reuters. Шофьори разказват, че им се налага да чакат цели денонощия за зареждане, а за да не изгубят реда си, са принудени да спят в колите си.

Сателитни снимки от втория по големина град във Венеуела Маракаибо показват километрични колони от превозни средства покрай бензиностанциите. Страната с най-големи доказани запаси от нефт не разполага с конвертируема валута за покупката на ключови съставки за производството на горива и държавната нефтено-газова компания PDVSA работи на 10%-15% от капацитета си.

Санкциите, наложени на Венецуела от САЩ, откъсват PDVSA от базираното в Хюстън, Тексас, нейно подразделение Citgo, лишавайки правителството на президента Николас Мадуро от $11 млрд. (€9.87 млрд.) годишни приходи. Това на свой ред ограничава достъпа на страната до компоненти за разреждане на гъстия като катран тежък венецуелски петрол и прави невъзможно транспортирането му по тръбопроводите от находищата до рафинериите.

Гневни шофьори от опашките за бензин се оплакват, че полицията, охраняваща опашките, се възползва от ситуацията, като позволява на водачи да се пререждат срещу подкупи. Рушвет в размер на еквивалента на $3.60 (€3.23) - повече от половината минимална месечна заплата в страната - давал привилегирован достъп до субсидирано от държавата гориво, с каквото за жълти стотинки може да се напълни цял резервоар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поговорка

    52 2 Отговор
    Вода гази, жаден ходи !

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Реалист

    31 23 Отговор
    Е те така чакахме и в България при скапания соцализЪм - висял съм по 24 часа и дудук. А партийния секретар си имаше служебна лада и не му пукаше. Пробвал съм жигулата да я карам и с разредител на боя или коресилин но не ставаше. Ако дойде курна с милиЙонка и гечев милионера те това ви чака.

    Коментиран от #6, #9, #17

  • 3 Реалист

    23 10 Отговор

    До коментар #1 от "Поговорка":

    Социалист го управлява...
  • 4 Драйвър

    35 13 Отговор
    Ех позната картинка,помните ли Жан Виденово време?Режим на тока ,купони за храна,опашки за бензин,дойде ли Курнела на власт ТОВА НИ ЧАКА И НАС!
  • 5 Грую

    26 4 Отговор
    И това е най-богатата на петрол държава в света! После ми кажете сега как да отговориш на въпроса: "Ще се пазарите ли още с американците за цената на Ф-16?"
  • 6 Batushka

    8 18 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Колко ти плаща Цвинокио?

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 куку руку ку

    11 16 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Чакахме в демокрацията. мога да ти говоря по дати... Август 1990г. бензин А-93 от левче стана 1.6 лв. Опашките по бензиностанциите бяха от лятото на 1991 до средата на '92 година. СоциализЪмът си отидЕ ноември 1989- та и се върнА юли 2009-та... та, те така.

    Коментиран от #14, #16

  • 10 ЕБЕсен Язовец

    23 9 Отговор
    Не е лесно да докараш до фалит най-богатата на петрол държава, но комунистите са способни и на невъзможното!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалист

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Batushka":

    Това да отричаш геноцида на който си подложил българския народ само за да защитиш 100-годишната крадлива и забранена партия бсп говори за тотална душевна деградация на "личноста" ти. Ти си капсулираната партизанщина и човеконенавистничество на партийците ИЗКАРАЛИ ПОД РАДИОАКТИВНИЯ ДЪЖД НА ЧЕРНОБИЛ ХОРАТА ЗА МАНИФЕСТАЦИЯ. Трябваше да ви избием както чаушеско в Румъния и да започнем на чисто. Или да ви вкараме по ваш тертип в Белене за 10 години при прасетата. Но и така е добре - кефя са на бавната ви агония. За вас всеки ден е една политическа плесница и бавна смърт - китайска - 1000 порязвания са по-добре от едно отсичане на главата ви. партията на мелезите - руско-български предатели на България начело с милиЙончева. Естествено, българите вече не са лесни за манипулиране и ПАК ЩЕ ИЗДУХАТЕ СУПАТА (Модератора - цитирам известен български футболист, не трий коментара, хахахахаха....).
  • 13 onq s konq

    20 3 Отговор
    А КЪДЕ са "първите приятели" на Венецуела РУСИЯ И ИРАН да ПОМОГНАТ В "ТРУДЕН МОМЕНТ"?Ама Русия вместо да транспортира малко Необходими компоненти/СЪС СИГУРНОСТ ГИ ИМА/ за преработката на Венецуелския петрол че да "тръгне работата",реши че по-целесъобразно е да прибере ЕДНИ ТОНОВЕ ЗЛАТО,защото ...сиренето е с ПАРИ!
  • 14 Реалист

    22 5 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    Май си само куку без руку - кризата беше в разгара си с дискотеката на тока още от 86. Цена имаше, бензин НЯМАШЕ. А как се намира сухо мляко след Чернобил не ми говори... идиоти ни управляваха и бяха за изтребване. По магазините рафтовете бяха като изметени - на 10м рафт нареден един и същи компот - това, друго няма. освен ако не си партиец или имаш познати в магазина. СоциализЪм в действие.
  • 15 Който строи социализъм

    8 3 Отговор
    получава глад. Да гледат червените русолизци и да се учат - това ги чака в и от Русия - просия.

    Коментиран от #19

  • 16 не млад

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    Ти хубаво говориш по дати ,но спомняш ли си в какви гов@а бяхме тогава.Режим на тока и водата.КУПОННА СИСТЕМА,нямаше нищо по магазините.Чакахме като идиоти за бурканче кисело мляко,хляб сирене.Все неща от първа необходимост.И главния въпрос !!!!! Кой беше на власт-КОМУНИСТИТЕ.Луканов и президент Петър Младенов който искаше да мачка хората с танковете.Е те това е да те управляват комунисти и руски подлоги!!!!! Глад и мизерия.
  • 17 Оптимист

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    А сега като няма по-добре ли е?
    Като гледам при Тиквата сме цъфнали и вързали!

    Коментиран от #18

  • 18 Живял и видял и от двете и запомнил злот

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Оптимист":

    В пъти по добре сега ! Учиш квалефицираш се - ако не ти харесва работодателя сленяш го с друг на теритарията на целия ЕС ! Малко са ти парите - сиренето е с пари - квалифицираш си и заплатата расте ! Без реални умения пари нямя ! За комунистически мързел и далавера в нормалните държави пари нямаа !
  • 19 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Който строи социализъм":

    Малко хумор от миналото - Другарю Живков,нали водите народа си към социализъм и комунизъм,а той гладува? - Така е,но не съм обещавал храна за пътя! Препишете си го за всяка страна водена към светлото бъдеще.