29 Май, 2019 14:42 2 565 5

Чували ли сте за умен волан?

  • волан-
  • jlr
Чували ли сте за умен волан? - 1

Такъв вече съществува и е разработен от инженери от компанията Jaguar Land Rover. Иновационното кормило има за цел да помага на водача по-малко да отвлича вниманието си от пътната обстановка.

Умният волан може също да напътства действията на шофьора, като това според специалистите ще е особено полезно при мъгла или затруднена видимост през тъмната част на денонощието.

Чрез нагряване от едната или от другата страна умното кормило подава сигнал за нуждата от завиване. Разликата в температурите на лявата и дясната част на волана се променя мигновено, като всеки водач може да настрои градусите според предпочитанията си.

От JLR казват, че изследванията показват, че температурните подсказки могат да се използват и в не екстремни ситуации и трябва да заменят сега съществуващата вибрация, защото тя отвлича значително повече вниманието на водача от пътната обстановка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разсеян Водач

    17 0 Отговор
    Предлагам да има приставка, която да ми разтяга буя, ако случайно съм пропуснал някоя цицурана :д
  • 2 Групова екстра

    6 0 Отговор
    Ако има нужда от завиване, не е ли по-добре асистента направо да завие като ти подаде звуков сигнал за да ти заостри вниманието, при положение че камерата вижда, че не гледаш пътя, а ти ако е необходимо само да коригираш траекторията.
  • 3 от ДАП

    4 1 Отговор
    Не.За прости шофьори-да.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бмв

    0 0 Отговор
    За умен волан не , ама за тъп шофьор да !