Last news in Fakti

30 Май, 2019 19:35 4 657 13

Автомобилът навърши 250 години

  • никола-жозеф кюньо-
  • парен двигател-
  • автомобил

През 1769 г. успешно потегля първото самодвижещо се превозно средство с механичен двигател в човешката история. Негов създател е френският военен инженер Никола-Жозеф Кюньо, който успява да конструира функциониращ паровоз дълго преди Джеймс Уат да патентова своя универсален парен двигател през 1782 г.

"Парната талига", както Кюньо нарича своята триколка, всъщност е създадена, за да изпълнява функциите на военен влекач за превоз на оръдия и муниции. Топовете се прикрепят с въжета под платформата, а гюллетата са наредени върху нея.

Първият автомобил има доста конструктивни недостатъци, което му пречи да измести животинската сила. Съвременната реплика на "парната талига" обаче доказва, че концепцията е работоспособна.

Първият автомобил успява да претърпи и първата катастрофа в историята. Въпреки че паровозът развива едва 3.6 км/ч, шофьорът не успява да го овладее и блъска каменна стена с котела в предната част на возилото. За късмет желязната рамка се оказва достатъчно здрава, за да не последва експлозия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    24 5 Отговор
    Много прилича на съвременните хибриди!
  • 2 Електрошок

    6 3 Отговор
    250 години стигат!!!
  • 3 Случаен

    18 15 Отговор
    Първото самоходно устройство никак не се е наричало автомобил и по тази причина "автомобилът" не е на 250 години. Поради тази причина първият автомобил е този създаден от Бенц през 1885. Това е все едно да кажете. че всички животни си приличат защото имат 4 крака и ходят.Никъде по света няма информация, че автомобилът е толкова стар
  • 4 нервен

    10 1 Отговор
    3.6км/ч....това доказва моята теория че ограниченията са излишни
  • 5 Измама

    13 8 Отговор
    Силно преувеличено!! Това не е автомобил и никога не е било! Отново факти.бг пародия
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реалиста

    8 6 Отговор
    а руснаците преди 10 години тепърва започнаха да слагат климатици и ел стъкла
    мухахаха
  • 8 Каракуд

    15 1 Отговор
    Въпрос на дефиниции, но ако приемем че “авто-мобил” означава “само-ходно” устройство, спорът е относно вида задвижване, ДВГ, парен, електрически и пр. Ако отхвърлим парния вариант, какво правим с електрическия? Да не излезе че Тесла не е автомобил а нещо друго (миксер?, хи хи)

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никой

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Каракуд":

    Как отхвърляш парният вариант, като по времето на Форд Модел Т има и много конкурентни парни автомобили, които са много близки по фасон и вървене.

    Коментиран от #11

  • 11 Каракуд

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    Пич, виж какво има накрая на изречението, има “?”, нищо не отхвърлям, задавам въпрос, отхвърлят го по-горните коментатори, питай ги тях защо Бенц е първия автомобил, и като ти обяснят ги питай какво са Тесла и нейните предшественици чак до La Jamais Contente която се води първия автомобил развил 100 км/ч
  • 12 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Каракуд":

    Трудното в България е, че не се знае значението и произхода на думите. Никой дори не се замисля, че шофьор е френска дума. Душ тоалетна, монтьор, мерси и мн. други. На западняците им е лесно. Миксер идва от микс-смесвам. Тесла смесиха ново захранване със старо високоефективно задвижване. Значи е миксер :D. А БМВ меси вода и масло. Ама вечни бе!
  • 13 Грешка или не

    1 1 Отговор
    Изобретяването на автомобила е, може би, най-голямата грешка в новата история на света. Но е било неизбежно.
    В началото на миналия век почти половината коли в света са били електрически и парни и другата половина бензинови.
    По принцип автомобилът не е проблем, а благо, при свят с 2-3 млрд население, но при свят с 8 млрд население е голям проблем.