Last news in Fakti

3 Юни, 2019 11:45 100 099 23

Как да почистим климатика на колата сами?

  • климатик-
  • съвети-
  • почистване
Как да почистим климатика на колата сами? - 1

След зимните месеци, когато климатичните инсталации в автомобилите се използват рядко или пък въобще не се включват, в системата се развиват множество бактерии, които не само миришат неприятно, но и могат да доведат до различни заболявания. Методите за почистване на климатика са много, но повечето се извършват в специализирани сервизи, а цената за услугата не е ниска.

Има обаче и един метод, който съвсем не е скъп и според специалистите прочиства доста добре климатичната инсталация. Трябва да знаете, че не въздуховодите са мястото, където се развиват най-много бактерии в инсталацията, а скрият под торпедото изпарител. Той може лесно да бъде почистен с един препарат, който се продава свободно в аптеките.

Става дума за антибактериален разтвор за промивки на рани Urgo Chlorhexidine, който струва от порядъка на шест лева. Той представлява антисептик и дезинфектант, който е активен срещу много видове бактерии, вируси, бактериални спори и гъбички. Въпросният разтвор се смесва с чист спирт. Получената течност се сипва в кутията под въздушния филтър на системата, "палите" колата и включвате климатика на макс.

Вратите на колата трябва да са отворени. Процедурата трае около 20-ина минути, а резултатът е пълно дезинфекциране на климатичната инсталация. Единственият недостатък е остатъчната "болнична" миризма, която ще ви тормози няколко дни след процедурата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МаКаТа

    26 8 Отговор
    Интересно, ще го пробвам, благодаря.

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Кръстев

    18 6 Отговор
    Ми да, не пречи да се пробва, няма да навреди, а и ще струва под 10 кинта барабар със спирта.
  • 3 Dencho

    67 3 Отговор
    Само уточнявайте в коя филтърна кутия, че някой ще напълни филтърната кутия на двигателя и после мяу...
  • 4 Синдикат на Ало Измамниците

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "МаКаТа":

    Само дето Радко е забравил да спомене, че клапите се затварят и трябва да духа топло. Иначе същата процедура е приложима и със чист салицилов спирт. Не е лошо да сте далеч от колата докато трае процедурата защото се напиваш за норматив от изпаренията.

    Коментиран от #7, #16

  • 5 Аноним

    8 5 Отговор
    А каква е дозата? Колко на колко?
  • 6 Петър

    13 10 Отговор
    Каква е тази кутия където се сипва? Под кутията на въздушния филтър имам всмукателен колектор.

    Коментиран от #18, #20

  • 7 dsvdsvsd

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    До 4: сигурен ли си че трябва да духа топло, аз съм ползвал много спрейове които стават на пяна и всичките са били да върти въздуха вътре и на най-студено, може би за да направи конденз по радиатора.

    Коментиран от #12

  • 8 astra f

    13 0 Отговор
    На астрите баш там е резистора на вентилатора.
  • 9 Николай

    8 4 Отговор
    Някой,който го е пробвал на Ауди,нека да каже къде точно се налива течноста!
  • 10 висок

    17 4 Отговор
    4лв. спрей, махаш филтъра на купето, пускаш климатика и вентилатора на макс, изпръскваш спрея за 3-4 минути, оставяш да поработи още 5 минути, спираш климатика, но оставяш вентилатора още 10 минути.... слагаш си филтъра и си ОК!
  • 11 Петър

    61 3 Отговор
    Викаш Андрей Слабаков.Купуваш му една кутия цигари.Отваряш всички клапи и му казваш да духа.
  • 12 Синдикат на Ало Измамниците

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "dsvdsvsd":

    Така процедирам при моя климатик (хонда), ако не си сигурен спазваш указанията на спрейчето/препарата за почистване 😉
  • 13 Филтър купе

    4 2 Отговор
    Накратко филтър купето?
  • 14 Стига ве!

    17 1 Отговор
    Осем лв. струва спрей за почистване на автоклиматик. Чисто и просто. С тези боламачи някой ще изгори я с вентилатор, я с блок за управбение на климатика.
  • 15 куку руку ку

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "МаКаТа":

    Има много по-лесен начин. Бактериите не се развиват през зимата, а през лятото, когато се използва климатика (тогава се получава конденз върху изпарителя), защото им трябва топлина и влага, а през зимата парното изсушава. Така че просто трябва да се изключва климатика (без да се спира вентилатора) 3-4 минути преди да спрем с колата за да може изпарителя да изсъхне (за да избегнем едното необходимо условие- влагата). Тогава бактерийките няма да имат среда, в която да се развиват. И друго много важно за неприятните миризми, не пушете в колата когато работи климатикът.

    Коментиран от #19, #21

  • 16 наблюдаващотдалеч

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Ако отвориш клапите на топлото, ще почистваш, отоплителния радиатор. През изпарителя няма да преминаца въздушна струя и няма да вкарва от почистващия препарат.
  • 17 Realist

    20 1 Отговор
    Пълен абсурт, повечето съвременни автомобили са с електронни клапи стъпкови мотори и датчици, които ако ги намокриш отиваш на сериозни суми за ремонт. Достъп до въпросната кутия, се нарича дренажна вана и служи за оттичане на конденза от изпарителя и в повечето случаи е трудно достъпна под таблото. Аз лично не бих рискувал, но всеки си знае...
  • 18 Jacques Yves Moineau

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Ето го първия дето ще гръмне:)
  • 19 Язе

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "куку руку ку":

    Много точен коментар.Браво.Всичко друго е временно решение.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ник

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "куку руку ку":

    А когато е с климатроник и няма вариант да оставиш вентилатора да работи. Със старата кола която беше с климатик правих точно това и наистина действа, но със сегашната с климатроник тази манипулация не е възможна.

    Коментиран от #22

  • 22 Язе

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ник":

    Хахахах.И как така няма начин?Разликата между двете е управлението и нищо друго.Искаш да кажеш,че няма как само да върти вентилатора?В грешка си.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.