3 Юни, 2019 19:42 11 017 33

Първият 8K OLED телевизор вече е на пазара

  • lg-
  • 8k-
  • oled-
  • телевизор

LG обяви старта на продажбите на първия в света OLED телевизор с разделителна способност 8K. Приемането на поръчки за 88-инчовия модел започва тази седмица в Корея на цена колкото апартамент в провинцията.

8K-телевизорът бе представен на миналогодишното изложение IFA. На пазара вече има модели с резолюция 7 680 × 4 320 пиксела, но LG е първият производител, който предлага OLED-матрица.

За разлика от LCD технологията при нея светят самите пиксели и няма нужда от допълнителен слой за подсветка. Това позволява да се постигне истински черен цвят, тъй като точките, които го изобразяват, просто се изключват.

Корейците са се опитали да компенсират липсата на видео съдържание с резолюция 8K. Телевизорът е снабден с нов процесор Alpha 9, който използва самообучаващи се алгоритми за разтягане на картината от по-ниска разделителна способност до 8K.

Новият телевизор струва 50 млн. корейски вона (€37 760). При предварителна поръчка купувачите ползват отстъпка в размер на 20% от цената. Продажбите в Северна Америка и Европа започват през третото тримесечие на годината.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 978

    83 11 Отговор
    В България из провинцията, особено из видинско, тоя телевизор ще се изкупи като топъл хляб - не моат насмогна!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 ХХХ

    29 33 Отговор

    До коментар #1 от "978":

    Ти нали си го купи... Ганьо Балкански , кога ще пораснеш и да не си толкоз злобен, завислив и егоцентричен чвор. Как да види добро тази Татковина като има толкоз ...
  • 3 onq s konq

    40 8 Отговор
    Ще попитам риторично:Каква е разликата между О-ЛЕД и КЮ-лед технологиите и в чия полза?А ще ги долови ли човешкото око?А същото това око ще долови ли разлика между 4К и 8К?И докато Ю.Корейците се записват да купят прескъпия ЕлДжи- 8К/не е ясна бройката желаеши все пак/,то ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ МЕРАКЛИЯ може В МОМЕНТА да отиде примерно в Технополис или други подобни вериги и да си купи САМСУНГ- също 8К,само че аналогична тяхна разработка Кю-лед!Ето ги и цените:65 инча-9хил.лв,75 инча-12,5 хил. лв.85 инча-27хил. лв.Въпросът е че НЯМА ИЗЛЪЧВАНЕ НА 8К и Телевизора му ще служи само за да се фука пред гостите си с финансовите си възможности.

    Коментиран от #11, #13, #30, #33

  • 4 гост

    13 27 Отговор

    До коментар #1 от "978":

    То и в Корея ще си го купят един на 100 000 най-много , ама не реват !!! Щото знаят , че на тоя свят някои неща са за "отличниците" , а други за двойкаджиите !!! И по-добре да се пробваш да си от първите , а не да ревеш да се избесят , щото ти си некадърен да си от тях !!!! Щото в твоя вариант се връщаме в соца , когато телевизори имаха всички ама черно бели с две програми по 4-5 часа на ден комунистическа помия за програма и пак струваха колкото половин годишна заплата !!!!! Ама тогава такива като тебе най-много ревяха кога ще ги стигнем американцитеее , забрави ли лъжльо ???

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Име

    37 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Може да е имало 2 програми и 6 часа тъпотия, но децата и внуците ти бяха покрай тебе. А сега си гледай супер якия телевизор и си приказвам по супер модерния телефон, ама ще висиш на тях сам отличнико!

    Коментиран от #8, #26

  • 6 Гледач

    25 1 Отговор
    ТАЗИ НОВИНА МИ РАЗТЪРСИ ЩЕ СИ ПРОДАМ АПАРТАМЕНТА И ЩЕ СИ КУПЯ ТЕЛЕВИЗОР.
  • 7 Голям Слон

    15 1 Отговор
    И 30К резолюция да направят, полза никаква. 90% от телевизиите дори не са HD (720p). Да те говорив FHD. Да не говорим 4К. Колко хора купуват BRD плейъри?!... Но да чешат его, стават..
  • 8 гост

    4 27 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    И защо реши , че децата ми не са покрай мен , двойкаджийо ??? Точно това ти обяснявах досега , ама що ли , като знам колко ще вденеш !!!!

    Коментиран от #17

  • 9 Фашиста

    1 0 Отговор
    Кво ти става бе Петко !?
  • 10 Камба

    5 1 Отговор
    Супер! Надявам се сега 4К Олед телевизорите да паднат малко.
  • 11 незнайко

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Вие май не сте се вглеждали отблизо до телевизорите . 4к пиксерите са ночти незабележими а на 8к са като на 21 инчов монитор 16/9, окото ги вижда но не ги отделя. За фукнята сте прав.

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    Пак ще попитам:КАКВО ДРУГО ще гледаш на 8К освен демонстрационния диск,за който "предвидливо" трябва да си купиш и възпроизвеждащото устройство?И колко пъти ще го изгледаш 100,200,500?А когато в един момент чуеш ЗАГРИЖЕН ЗА ПСИХИЧНОТО ТИ ЗДРАВЕ ЖЕНСКИ ГЛАС/гадже,съпруга или майка-няма знач/ - "До кога смяташ да гледаш тая демонстрация?",ти с досада ще отвърнеш:"Ама че си глупава/Ало,ало:)/,аз не гледам съдържанието,а ПИКСЕЛИТЕ!"

    Коментиран от #16

  • 13 www

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    разликата е,че Qled има подсветка а Oled е без подсветка
  • 14 978

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ми аз съм доцент, ти какъв отличник си?

    Коментиран от #19, #24

  • 15 $$$$

    3 1 Отговор
    Всичко е много хубаво,дори и тази цена не е толкова стряскаща,защо след някоя година(не много далеч)ще има и 50инча с рази технология и ще могат доста хора да си го позволят,но е лошото,че и след 10-20години сигурно няма да има доставчици на телевизия,които да ти предложат този формат на картината
  • 16 Samsung

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Направете си труда и изчетете статията до край и тв-то на LG и Samsung имат процесори с изкуствен интелект и правят картината близка до 8К разделителна способност т.е. независимо от това какъв сигнал получаваш от кабелната телевизора му "update"-ва резолюцията и я прави почти 8K в зависимост от сигнала който получава. Така, че тия телевизори не са безполезни и не си мислете, че му трябва 8K съдържание, че да може да се гледа на него 8K....

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Bubbles

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Дори не си разбрал какво ти се казва ама пелтечиш нещоси там.
  • 18 Bubbles

    8 1 Отговор
    8к после следва 16к, 32к и т.н.
    А колко К може да възприема човешкото око?
    Плюс че ако ще 1000К да направят, телевизора си е телевизор и ти няма как да бръкнеш в него нито да виждваш нещата така както ако си на мястото което гледаш.
    В този смисъл едно full HD е напълно достатъчно, ясна картина, хубави цветове, толкоз, останалото да излишни изгъзици.
  • 19 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "978":

    Значи следваща грешка , научната титла не значи директно пари , особено ако разчиташ само на преподаване !!!! Даже в Щатите преподаватели в по-обикновените колежи взимат по-малко от добър софтуерен програмист , който може и да не е завършил колеж даже !! Умението да правиш бизнес и пари е нещо съвсем различно ! Ако освен титлата имаш конкретни разработки , които да се приложат и да изкарват пари , добре , в другия случай чакаш на държавна заплата , която никъде в света не е много !!!!

    Коментиран от #27

  • 20 Иконом ГоранОфф

    4 4 Отговор
    Българският парламент е одобрил поръчка за 6 броя / по 1 за всяка партийна одая / за да гледат как летят краварските Ф16 бидони на видео, щото не останаха пари за ГСМ.
  • 21 Голям Слом

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Samsung":

    И тук имаме пикселова екстраполация :-)
    Ти снимай с 2МР камера имаща софтуер да ги прави на 8МР, а аз ще снимам с реални 8. И после ще сравняваме. Та, upscaling-a е същата лъжа за примитивни потребители, които си мислят, че като пуснат Нова тв на 576р и имат 8К телевизор, то следователно ще гледат вип брадър на 8К. Да, ама не...
  • 22 onq s konq

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Samsung":

    Лично аз ги нямам парите за подобен ТВ но БЛАГОДАРЯ за разясненията,защото имам ИДЕЯ за АНАЛОГИЧНОТО ИМ ПРИЛОЖЕНИЕ което е следното:В момента ползвам РЪЧНА МЕСОМЕЛАЧКА с която като смеля свинското, излиза кайма за кюфтета.Ще си купя обаче ЕЛЕКТРИЧЕСКА,с която се надявам като й пусна ЕВТИНА КАРАНТИЯ от единия край,от другия да излиза ФИЛЕ ЕЛЕНА!
  • 23 Ники

    5 2 Отговор
    Преблемът на качеството е .. че трябва да имаш телевизор и сигнал .. аз имам в момента в различни стай поне 5 броя 4К Телевизора на които от време на време ( рядко ) гледам Full HD 1080 ... масово се задоволявам просто с HD 720 Всички HD канали са такива ... в България сме бая назад ... и възможностите не са много ( бързия интернер компенсира донякъде )... отделно самите филми и предавания трябва да са снимани с такава резолюция ... веселба е всичко ... за да гледаш 4К и в момента трябва да си някакъв запален ... фен ... за звука не искам да подхващам темата ... че е страшно там .. Само ще вметна , че в чужбина има филмови канали .. пише на тях ... 4К .. THX Dolby Athmos True HD Surround .. ама в развитите държави и се плаща .. иначе 95 % от хората в света гледат SD качество .... от тия дето имат телевизор де ... щото 30 % поне нямат ...
  • 24 Борето и жорето

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "978":

    Не те питам от кои доценти си то е ясно същият като професорите, преписвач до преписвач, плагиати сте до един.
  • 25 Иванов

    1 0 Отговор
    За тая цена нормален апартамент в провинцията няма как да се купи. В някое софийско село може би....
  • 26 Нали си наясно,

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    че доводите ти да червенобабешки? Точно тогава, ако бяха отворили границите, нямаше да остане кой да затвори вратата, ясно ли ти е, тролчо. Пожелавам ти празните магазини, от които да се чудиш какви да купиш, за да нахраниш внуците и/или децата, които са около теб; опашките ЗА КАКВОТО И ДА Е, да чакаш 20 години за кирлива лада и още много неща, за които не ми се иска да си спомням даже. А бе я марш в Корея, но не тази, която прави телевизорите, за които говорим, а в другата, да ядеш треволяци и да хвалиш Ким!
  • 27 Московский комсомолец

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Янките имат една приказка "Като си толкова умен , къде са ти парите?" Това се отнася за доцента!
  • 28 Телевизор

    1 2 Отговор
    Нищо не става тъпи и неуки коментари.Какво искате 8к 8ма 8да,8ка е телевизора поради и други причини какво като няма такъв сигнал.Има математика но тук всички са с 1клас.Според тъпите ви коментари колко пиксела трябва да има 88инчов телевизор за да е добра картината 1920х1080.И така имаш пиксели,имаш между пикселово разстояние.Хайде сега умни българчета сметнете колко голям пиксел ще трябва за да запълни 88 инча дисплей и какво ще виждате,назъбеният си тъп мозък с full LD.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Телевизора

    1 2 Отговор
    И не е вярно,че телевизорите нямат добър звук,както го е написал някъв друг умник по-горе.Имат,имат,но всичко хубаво струва пара,но бай Ганчо с лична карта БГ.Все иска да си купе хубава кола тънко,хубав апартамент на центъра тънко айфон от 3 бона за 200лв.красива жена ама да не дава пари за нея.
    ГОСПОДА БЪЛГАРИ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ НАУЧИТЕ,ЧЕ ДАДЕНО НЕЩО ЗА ДА СТРУВА СКЪПО ИМА ЗАЩО,А НЕ ЗАЩОТО ИМА БАЛЪЦИ ДА ГО КУПУВАТ.И СЕ НАУЧЕТЕ ДА ЦЕНИТЕ ТРУДА И ПРОДУКТИТЕ НА ХОРАТА С АКЪЛ, КОЙТО СА ГИ СЪЗДАЛИ.Отидете да чуете тв-то на Сони който е без говорители и самият дисплей е говорител като е разделен на 3 лява колона,дясна колона и център на дисплей е суб.
  • 30 Ако баба ти беше мъжка

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Моят е 3.5 ча ос гп маправох сам.Махнах рамлата и други рабпти. общо 8 к
    Супер стана.
  • 31 Този

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Телевизор":

    Абе човече може ли от всички коментари твоят да е най-прост и с най малко логика??? Че и смее да обижда останалите.. Хубаво де имаш телевизор с 8к и на него пускаш сигнал HD... почиваме малко за да осмислиш казаното дотук.. Сега какво се случва вдействителност???
    HD e сигнал със 720 пиксела, а ти го разпъваш на телевизор със 8к, следователно 11 пиксела от 8к телевизора ти ще светят като един и хоп пак същата боза. За по цветен анализ ще ти трябва телевизор със 16К че да го проумееш нагледно
  • 32 Този

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Телевизор":

    А всичко, което този процесор прави е да заобли ръба на 11 пикселовото петно, което се получава от HD картината и толкоз
  • 33 Йордан

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Има огромна разлика между OLED и QLED. Всъщност Qled са LED телевизори. Заедно със всички недостатъци от подсветката. Разликата идва от черният цвят. QLED не може да ти изкара същият черен цвят и острота. Qled е маркетингов трик за да ни пробутат една технология на 20 години