Last news in Fakti

6 Юни, 2019 17:45 3 056 13

Роскомнадзор: Изолацията на руския интернет е технически невъзможна

  • роскомнадзор-
  • рунет-
  • интернет-
  • чебурашка-
  • русия

"Всякакви приказки за изолиран, катакомбен (интернет), "Чебурашка" - това е невъзможно. Бих определил закона, който влиза в сила на 1 ноември, като закон за защитен и устойчив руски интернет", обяви директорът на Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации ("Роскомнадзор") Александър Жаров в изказване на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Чебурашка" е проект за вътрешна руска информационна система, изолирана от световната мрежа. Името е предложено през 2014 г. от инициатора за създаването на "РуНет" Максим Кавджарадзе, сенатор в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент).

Александър Жаров смята, че "в съвременния свят всичко е възможно" и за руския интернет съществува заплаха. "Перковци, които по една или друга причина искат да навредят на Руската федерация във виртуалното пространство, не липсват. Тези заплахи са съвсем реални", казва шефът на "Роскомнадзор" и призовава руснаците да внимават в мрежата.

На 1 май президентът Владимир Путин подписа закон за гарантиране на устойчивата работа на руския сегмент от интернет ("РуНет"). Той предвижда в случай на заплаха от изключването му от световната мрежа Русия "да може да осъществява централизирано управление на обществените комуникации", а задълженията за блокиране на забранено съдържание да се изпълняват от "Роскомнадзор" вместо от доставчиците.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    13 3 Отговор
    Стига бе, не може да бъде :):):) - аз това го писах още като публикувахте тъпотията с "изолацията"...
  • 2 Реалист

    21 7 Отговор
    А сега да добавим че освен виртуални мрежи вече има и САТЕЛИТНО НАСИЩАНЕ ЗА ДОСТЪПЕН ИНТЕРНЕТ. Някой да помни че на Мъск ракетата изведе около 60 сателита за интернет в ниска орбита и се планира да достигнат до...11 000!!! И как ще ми блокират интернета от космоса - все едно да спрат дъжда, хахахаха... Същото се опитваха да правят идиотите социалисти преди 1989 със заглушаването на западни радиостанции. МАЛОУМНИЦИ НЕНАУЧИЛИ НИЩО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ!!!

    Коментиран от #11, #13

  • 3 я па тея

    15 7 Отговор
    параноиците от мацква пак удариха на камък
  • 4 СссереМ

    10 6 Отговор
    Невъзможна е само с допотопната ви техника-сделано в CHINA,америте за 30 секунди ще ви оставят и без телефони.

    Коментиран от #5

  • 5 guest

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Хахахахахахахаа ,много силен коментар.Има много истина в него :D
  • 6 руска измет

    10 4 Отговор
    САЩ скоро ще направят световния интернет безплатен ,чрез системата за спътници и тогава и пустия му беден и скотски живеещ руснак ,ще има достъп до интернет без цензура.
  • 7 onq s konq

    8 5 Отговор
    Ще попитам тоя товарищ Роскомнадзор:А ЗАЩО го създадохте тоя руски Интернет,след като не можете да го контролирате?И колкото повече се боря с мисълта че ВИЕ И АТОМНИТЕ СИ ОРЪЖИЯ НЕ МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ,толкова по-натрапчиво се върти в главата ми!
  • 8 Ивайло

    4 0 Отговор
    Хахаха!!! Да изолираш руския интернет от световния е все едно да спреш гората да се разлиства!!! Или искат да създадат най-голямата LAN мрежа на света? Хахаха!!! :)))
  • 9 Рашка с прашка

    1 1 Отговор
    И ся кво? Путин ще нареди на Гундяев да омайва вярващите, че интернет е изобретение на Дявола, и не трябва да се използва от православните руснаци.
  • 10 Дядо Мрази

    1 0 Отговор
    Изглежда никой от вас не е разбрал правилно статията, понеже за Вас интернет е фейсбук и да нижете елементарни коментари. Ама и технически да Ви го обясня, какво се опитват рашките да направят, само ще ме четете като плъх в брашно.
  • 11 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    За да си комуникираш през сателитите, трябва да напвавиш заявка (за страницата в Интернет). Заявката трябва да мине или през сателит или наземно. Каналът за комуникация в посока към сателита може да се заглуши лесно от "братшките", без да го свалят. Интернет е двупосочен. По-скоро търсят начин за централизирана реакция при DDOS атаки. Като севера Корея едва ли ще станат.

    Коментиран от #12

  • 12 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Наивник - това става ако има само един сателит в момента над хоризонта. Тук говорим за до 11 000 само по проекта на Мъск. При 5500 сателита "над хоризонта" и "многопосочна" заявка адресирана до 3-5-10 сателита едновременно кой от тях ще заглушиш бе лаик. Предавателната антена и приемната вече не са с параболична форма и тесен лъч както бяха в древността - в момента извежданите сателити имат мощност на излъчване достатъчна за приемане с обикновена антена. Май не си чувал за сателитно радио в автомобилите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.