68 835 127

Защо пушат дизелите?

Защо пушат дизелите?

Българинът, като цяло, е почитател на дизеловите автомобили, най-вече заради факта, че те са по-икономични от бензиновите. Преобладаващата част от дизеловите коли у нас обаче е доста стара и гледки с черен пушек от ауспуха съвсем не са рядкост по нашите пътища. Причините за това явление са много, но сега ще ви разкажем за най-често срещаните.

При по-новите дизелови коли се случва изведнъж от ауспуха да започне да излиза черен дим. Това се случва съвсем неочаквано и след известно време пушекът спира. Явлението не трябва да притеснява водачите, защото това е т.нар. планово почистване на филтъра, който има за цел да събира твърдите частици от изгорелите газове. Когато филтърът се запуши, датчик подава сигнал към електрониката, която с помощта на EGR "издухва" натрупалите се сажди. Ако обаче колата ви няма такава система, трябва да посещавате сервиз, в който филтърът регулярно да бъде почистван.

За нещастие, по-новите дизелови двигатели не са достатъчно надеждни и появата на черен дим може да е индикация и за по-сериозен проблем. Той се появява ако например горивото в цилиндрите не изгаря напълно, а последното явление може да е вследствие на няколко причини. На първо място това е недостатъчното количество въздух.

Дизеловите мотори се нуждаят от повече въздух, отколкото бензиновите и обедняването на сместа се усеща по-ясно. Дизеловото гориво се възпламенява в цилиндъра чрез сгъстяване, а не чрез искра и за горивния процес е необходимо повече кислород. Заради това първата причина за черен дим от ауспуха може да е от запушен въздушен филтър. Смяната му може да реши проблема.

Причина №2 се явява ниското качество на нафтата, която се продава по нашите бензиностанции. Лошото гориво просто не е способно да изгори напълно. За да разрешите и този проблем е необходимо редовно да използвате различни присадки, които да подпомагат изгарянето на некачествената нафта.

Още една причина за черен дим от ауспуха е свързана с нарушена работа на турбината. Понякога проблемът е свързан с изскочила тръба, но тогава липсата на мощ е осезаема. В повечето случаи трябва да се провери турбокомпресорът.

Четвъртата по популярност причина за черен пушек от ауспуха при дизелите е най-серозната. Тя се дължи на неизправности в работата на инжекторите, горивната помпа или в цилиндро-буталната група. Там нещата нерядко опират до скъпоструващи ремонти, които на практика обезсмислят икономията на гориво и като цяло предимствата, които ви дават дизеловите коли - особено по-старите.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 114 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Osem

  112 80 Отговор
  Щот са боклуци.

  Коментиран от #18, #24

 • 2 Бангеев

  120 47 Отговор
  Много точна статия, особено изводът накрая. Дизелът е оправдан само ако караш нод 50 000 на година, иначе при един ремонт и язък ти за икономията

  Коментиран от #30, #61, #78

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Начо

  103 16 Отговор
  Дизелът в бг е за коли до 1998-2000. На по новите им е.бава майката

  Коментиран от #36

 • 5 Прост

  83 4 Отговор
  Обеднена смес означава по-голямо количество кислород и по-малко гориво

  Коментиран от #71

 • 6 ПРост

  85 30 Отговор
  Кола с наличен DPF няма как да изкарва черен дим

  Коментиран от #72, #116


 • 7 Прост

  54 4 Отговор
  "Издухването" се управлява от компютъра, като той оставя повече неоработено гориво, което да попадне в катализатора и да повиши температурата вътре и съответно да изгорят попадналите вътре частици

  Коментиран от #42

 • 8 SAAB

  188 15 Отговор
  Много ЕкО.......събираш сажди 3 години и на четвърта ги изпускаш за да се прочисти ! Смях ......:) Стискаш , стискаш и накрая пръднеш......и казваш не съм аз !

  Коментиран от #15

 • 9 KENEPH BG

  26 72 Отговор
  Дизелите пушат защото българите пушат. След като са освободили света от смрадливото си присъствие, тези двата вида животни ще намерят смъртта си тук, в България.

  Коментиран от #45, #114

 • 10 Киро

  68 21 Отговор
  Статията е точна, но на мнозина няма да се хареса, защото са горди собственици на точно такива пушешти дизели и то с причини от последната описана
 • 11 Метин

  77 9 Отговор
  С помощта на егр се издухват саждите по-голяма простотия няма
 • 12 1+2

  53 5 Отговор
  Я пак, за кво служи EGR?
 • 13 Коментара

  70 14 Отговор
  Липсва най-често срещаната причина ...която е реално и N1 - изрязан от Ганьо DPF филтър! Причина едно - без DPF конете отиват в космоса (или поне така вярва Ганьо)! Причина две - DPF_а също си има живот и в един момент няма как да се почист, а Ганьо е играч макар и скъсан...той 2-3К за нов няма да даде... Причина номер три - М'чи тя мойта e36_ца няма ...тоест карат се над двайсет годишни дизеляци...

  Коментиран от #37

 • 14 ar146ts

  51 9 Отговор
  целта на икономията от по-малкия разход на гориво при дизелите е да имаш средства за скъпата поддръжка.За екология няма да говоря
 • 15 гост

  82 13 Отговор

  До коментар #8 от "SAAB":

  Какви 3 години , къде го чу това ??? На градско , особено зимата филтъра се запълва за 1000-1200 км !!! Тоест ако минаваш стотина км на ден в София ще трябва да се самопочиства на по-малко от две седмици !!! А ако нафтата ти е боклук и всеки ден може !!! Тия филтри са поредната измама за влизане в нормите !! Като ги представиха обявиха , че щели да се самопочистват само при висока скорост , демек извън града , ама никой така и не каза като се напълнят и си си в града какво , колата ще спре и ще чака да я изкараш на платформа от града ли , хахахах !!!! И оня глупак по-горе , дето писал , че като се чистели , саждите "изгаряли" , ахаххахах !!! Айде да видим как "горят" сажди , 100% въглерод !!!!!! Аман от неграмотници , допълнителното гориво само вдига температурата , за да може по-лесно да ги издуха !!!! Няма такова животно изгорели сажди , те ВИНАГИ са си сажди !!!!!И точно това е черния пушек !!!

  Коментиран от #22, #32, #59

 • 16 Бензина

  29 19 Отговор
  Щот са боклуци !
 • 17 Патил

  74 25 Отговор
  Купете си Бензин след 2008 и ще разберете какво е скъпа подръжка и кон боб яде ли
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 Townboy

  37 7 Отговор
  Най-обичам да застана на кръстовище зад лъскав дизел (БМВ или Мерцедес) от Горубляне с прецакани дюзи щото е на милион километра.
 • 20 Ивайло

  34 56 Отговор
  Аз съм българин и НЕ СЪМ почитател на дизеловите автомобили!!! Само бензин, НО БЕЗ газово котлонче!!! ;)))
 • 21 HHO cars Varna

  31 21 Отговор
  Дизелът пуши при ускорение, защото се опитаха, да го направят пъргав като бензина. С времето тези сажди се отлагат върху турбото и то става все по-бавно. И започва все повече да пуши. А този филтър като се запуши, изгорелите газове не могат да излязат от ауспуха и двигателят прегрява. И тогава започва да пуши синьо от турбото или от дюзите. И после майсторът си вади заплатата.

  Коментиран от #49

 • 22 джигит

  34 9 Отговор

  До коментар #15 от "гост":

  Напълно те подкрепям. Саждите няма как да бъдат изгорени. Всеки учил малко химия преди осми клас ще го знае, че това всъщност е 100 % въглерод, който в свободната си форма излиза от ауспуха под формата на сажди.
 • 23 джигит

  44 5 Отговор
  А защо едно време, когато се движеха само Икаруси по улиците, нямаше чак толкова проблеми за дизелите, а сега тези с Евро 6 не могат да си покриват стандартите?
 • 24 Арнолд

  11 5 Отговор

  До коментар #1 от "Osem":

  Същото щях да напиша
 • 25 Диамантената ръка

  3 5 Отговор
  Тъй тъй...
 • 26 ва да ва еа

  13 14 Отговор
  'щото гори МАСЛО! ето затова :)
 • 27 ва да ва еа

  11 4 Отговор
  защото го могат :)
 • 28 гост

  14 39 Отговор
  Ами,нали за това европейците минават вече не електрички! Защото разбраха,че ДВГ са боклуци! И вие ще разберете един ден!
 • 29 БМВ дизел

  37 11 Отговор
  Махнах катализатора, филтъра, сега пушим яко и камерите не ме ловят, и никой не кара близо зад мене. по добре от броня
 • 30 Лукова глава

  7 13 Отговор

  До коментар #2 от "Бангеев":

  ХаХа щото новите бензини са прости като лукова глава що се излагаш като..... лукова глава???

  Коментиран от #54

 • 31 hienata

  54 6 Отговор
  Забравена е още една много важна причина. Двигателя е "чипосан", следва премахване на всичко "еко" AGR, DPF, катализатор и "бегачката" кърти мивки и кине глави.
 • 32 Язе

  34 9 Отговор

  До коментар #15 от "гост":

  Хахаха,колко си зле не е истина.Саждите сами по себе си не горят и сега защото съвсем целенасочено пропускаш нещо да те осветля.За да могат да изгорят саждите производителите слагат добавки.Като се омешат саждите с тези химии......изгарят.ДПФ не се чисти при висока скорост а високи обороти за да загрее дпф-а,може и дори в задръстване да си се чисти но тогава се променя впръскването на нафта .Никакъв проблем.Имам дизел и щом си сметне,че е време за чистене си започва подготовка и щом достигне нужната температура в дпф-а си се самопочиства.Моята кола нито преди,нито по време на регенерацията и след нея не пуши.Дизел пуши когато е неизправен а в БГ най вече защото го чипосват,лошо гориво и т.н.А това,че тези филтри били измама-от какво се запушват ако не хващат нищо?

  Коментиран от #43

 • 33 Гошо

  41 15 Отговор
  LPG е истината
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор

 • 35 Ккк

  17 2 Отговор
  Верни неща са написани вхстатията, ама дървени философи бол
 • 36 Ами

  4 6 Отговор

  До коментар #4 от "Начо":

  Всъщност не след 99г решават да съкратят ресурса на двигателя бензин дизел няма значение. В бг това не се знае затова като го вземат и сменят двигател цял. Защото полуграмотен е прочел че няма 1 2 3 ремонт. Скоро се изръси познат 1.4к за уж реални километри 2ра ръка от Германия. Кола голф от новите не е 1ка

  Коментиран от #40

 • 37 Shadow Fiend

  24 7 Отговор

  До коментар #13 от "Коментара":

  По интересното е че ганьо на практика няма пари за 3 бона ди пи еф,цяла година ти ще събираш ли за ди пи еф,с 600 кинта заплата,откъде с нашия африкански стандарт,нека да имам пари пък защо да не дан 3 бона???
 • 38 ДФ1

  9 12 Отговор
  Невероятно малоумна статия
 • 39 Този коментар е премахнат от модератор

 • 40 XJS

  34 0 Отговор

  До коментар #36 от "Ами":

  Зависи.... ако на на Ганя колата 96 и е читава ...тази среща за намаляване на ресурса е 96.. ако е 99,значи срещата е 99 .Тази среща варира ,поне тов а което съм чул и чел от разбирачи, между 1992 и 2005 .Та незнам . Пушат и бензин и дизел защото им е взет животеца.... и тука почваме да им правим магии за да "вари".Искаме на малко км. не удряна...поддържана ама без пари ....ми няма как. Бърза справка в мобиле де и виждаш коли ,предимно премиум, 2015г , на над 400 000 км. Колата изглежда като нова.... Е.... това идва става на 164000 и го взимаш кефиш се известно време ....и почваш дюзи вериги турбо дпф .... и тн. Дълга тема ....
 • 41 Пламен

  11 1 Отговор
  В статията са написани откровени глупости. Добре е човек преди да пише публично за нещо, да се запознае с темата. За съжаление темата е специфична и нещата ги пише по учебници които надали автора някога е отварял. По-добре си пишете общи приказки за продажби.
 • 42 Пламен

  8 2 Отговор

  До коментар #7 от "Прост":

  Боже боже боже, отивало неОРаботено гориво в катализатора .... От компютъра ... Боже боже боже
 • 43 Пламен

  6 1 Отговор

  До коментар #32 от "Язе":

  Той коментар 15 не е зле, защото не ти е казал, че са дните горят. И за да си четеш друг път писанията, да те питам, като казваш че ДПФ се чисти на високи обороти, как твоя се чисти в задръстване. В смисъл седиш си в задръстване и колата ти на 3 200 оборота явно. Между другото идеята на ДПФ е точно да не се чисти в задръстване

  Коментиран от #47, #80

 • 44 onq s konq

  15 5 Отговор
  Ако някой иска от ауспуха му да не излиза и молекула дим,просто трябва да изведе изгорелите газове от ДРУГА ТРЪБА НЯКЪДЕ ПОД КОЛАТА.
 • 45 Путкин

  1 3 Отговор

  До коментар #9 от "KENEPH BG":

  Няма да си жив за да видиш....
 • 46 Ловеца на боклуци.

  6 6 Отговор
  Защо пушат дизелите в това е същото все едно да попиташ защо пушат задниците на язовците защото всички ги ебът.😂😂😂😂😂
 • 47 Dimirest

  12 6 Отговор

  До коментар #43 от "Пламен":

  Чисти се по всяко време, компютъра получава сигнал без значение дали си на път или в града. Като резултат колата не вдига 3200 оборота на празен ход а се впръсква гориво в DPF и се включва вентилатора за да се вкара повече въздух за изгаряне на това гориво като се увеличи охлаждането. Модерната кола не пуши и саждите се изгарят. Иначе най-добрият начин за почистване е ако имаш възможност да покараш извън градско на високи обороти. Друга система за тези цел е подаване на AdBlue чрез дюза в средното гърне. Имам и от двете в системи в колите ми и мога смело да кажа няма никакъв пушек и сажди през цялото време, ауспухите са по-чисти от на много от бензиновите коли 2 ръка!

  Коментиран от #48, #79

 • 48 Пръци

  27 0 Отговор

  До коментар #47 от "Dimirest":

  Доста неграмотни ора пишат тука.Само да кажа DPF/FAP има 2 вида-със специална течност която се отлага във филтъра през целият му живот и понижава температурата на изгаряне на саждите и такъв с директно или индиректно впръскване на нафта в самият филтър.Друга ама съвсем друга роля има адблу системата,което няма отношение към самите сажди.Адблу понижава емисиите на изхвърлените азотни окиси.А това как точно работят системите е много дълго за обяснение и изисква достатъчно познания по устройство и работа на дизеловите двигатели.Не се изказвайте неподготвени когато не знаете,четете не е срамно.

  Коментиран от #56, #96

 • 49 Майстора със заплатата

  1 3 Отговор

  До коментар #21 от "HHO cars Varna":

  Ма ти сериозно ли?Кил ми,ай,ай,ай,ай,ай.
 • 50 Пешо от панелката

  21 2 Отговор
  Пичове, тая дискусия е като “защо на жените им миришат .....” ами просто защото е така, дизела пуши.
 • 51 Механик

  17 0 Отговор
  Радкооо, запушения въздушен филтър обогатява горивната смес, не я обеднява.....аман от журналя дето нямат идея от темата, по която се изплескват
 • 52 Дидо

  5 3 Отговор
  ПО некадърна статия не бях чел отдавна. Ама не стана ясно от какво пуши бедна или богата смес
 • 53 Евро 6b

  16 0 Отговор
  Дизелът ми е чисто нов. През зимата софийският въздух който влиза се засмуква от двигателя е по мръсен от изгорелите газове които излизат от ауспуха. Дизеловите кочини които идват ноФ Фнос не отговарят на западните стандарти а там е прекалено скъпо да се оправят че да минат на технически преглед. В БГ обаче, както всичко друго, прегледите са таш... и затова бай Гошо и чичо Пешо махат EGR, DPF, сензори и всичко “еко” както се изрази колегата по-горе, “залъгват” микропроцесора, оня от прегледа пуска кочината срещу 50 кинта и после разни професори обясняват колко лош е дизела.
 • 54 BMW M4

  5 0 Отговор

  До коментар #30 от "Лукова глава":

  Говори човека за нови коли, не за 38 годишния Пасат.
 • 55 гощо

  3 3 Отговор
  Карам дизел с ДПФ и EGR и ауспусите ми са ръждиви от конденза сутрин.Да понякога сама се регенерира и изпушва но това обикновено зимата се случва!

  Коментиран от #57

 • 56 Dimirest

  4 0 Отговор

  До коментар #48 от "Пръци":

  Пръци, съгласен съм напълно за AdBlue системата, малко го пообърках признавам. Иначе за DPF/FAP мисля съм обяснил. Явно си чел доста, няма лошо, ама коментари от сорта на "неграмотни ора" не подхождат на професионалист за какъвто явно се имаш.Все пак не сме в някой специализиран по темата форум нали? Бъди здрав!

  Коментиран от #64

 • 57 EGR

  1 0 Отговор

  До коментар #55 от "гощо":

  Марка, модел, година?
 • 58 Шофьор на камион

  6 1 Отговор
  А що ли колата ми е дизел, какво е това колонка за гориво, била пушила, била горяла, на кой му пука
 • 59 КонТрол

  9 3 Отговор

  До коментар #15 от "гост":

  Въглерода казваш не гори. Значи ни лъжат че съществуват CO и CO2

  Коментиран от #62

 • 60 Един

  4 2 Отговор
  Радо, пак си писал неподготвен !!!
 • 61 Таралясников

  4 2 Отговор

  До коментар #2 от "Бангеев":

  Изводът е особено валиден за “по-старите”, а стар дизел нов внос е на минимум 500 хиляди км, последните няколко години е бил собственост на турчин или сърбин и изобщо не е подържан. Купи си го нов от магазина, караш го докато не създава проблеми, продаваш, и т.н.
 • 62 ТролКон

  8 1 Отговор

  До коментар #59 от "КонТрол":

  А бе хора, вие часовете по химия май сте ги проспали. “Горят” въглеводородите, тоест се “окисляват”, водорода и въглерода се свързват с кислорода, получават се въглеродни окиси, вода и се отделя енергия която усещате като висока температура

  Коментиран от #85

 • 63 jambazina

  4 0 Отговор
  Има и по-просто обяснение - защото няма контрол и всеки си прави каквото си иска.
 • 64 Пръци

  5 1 Отговор

  До коментар #56 от "Dimirest":

  Не съм чел братле,това ми е работата и за това ме обучават извън България.Извинявам се за по-грубият ми изказ,дано не си се обидил.
 • 65 анализ

  1 5 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Когато филтърът се запуши, датчик подава сигнал към електрониката, която с помощта на EGR "издухва" натрупалите се сажди- И КОЕ МУ Е ТОГАВА ЕКОЛОГИЧНОТО ?
 • 66 Рангел

  6 4 Отговор
  Демек дпфа събира едно кило или 2 сажди в града в следствие на градското каране спри тръгни и после като излезеш на магистралата започва контролируем процес на регенерация и самопочистване на дпфа и той изхвърля обратно изгаряйки сабраната сажда обратно в атмосферата. Много сложна система изискваща скъпо масло със съмнителна полза. Батко си кара вранглер рубикона в8 атмосферен бензин и ич не ми пука че поло 1.6 тди 105 коня ми взело старта на светофара 👌🏽

  Коментиран от #67, #68

 • 67 JEEP

  9 2 Отговор

  До коментар #66 от "Рангел":

  Не знам кой ти е сложил минус, но в общи линии си описал правилно принципа. Имах пежо 2.2 HDI - за фап филтъра имаше едно малко резервоарче - 3л. В него се сипва специална течност - Еолис(150лв за литър). Като се запуши фап филтъра чрез инжектор се впръсква от тази течност директно във фап-а и трябва да се кара около 10мин с 3хил. оборота. В книжката на колата пише, че тази течност понижавала температурата на изгаряне на саждите. В нормални условия няма да разбереш, че е дизел, тръгне ли регенерацията - дими като руски самолетоносач.

  Коментиран от #86

 • 68 JEEP

  2 2 Отговор

  До коментар #66 от "Рангел":

  Не знам кой ти е сложил минус, но в общи линии си описал правилно принципа. Имах пежо 2.2 HDI - за фап филтъра имаше едно малко резервоарче - 3л. В него се сипва специална течност - Еолис(150лв за литър). Като се запуши фап филтъра чрез инжектор се впръсква от тази течност директно във фап-а и трябва да се кара около 10мин с 3хил. оборота. В книжката на колата пише, че тази течност понижавала температурата на изгаряне на саждите. В нормални условия няма да разбереш, че е дизел, тръгне ли регенерацията - дими като руски самолетоносач.
 • 69 Разбирач

  4 3 Отговор
  Ама кои дизели?Немските пушат да.Ауди и Фолксваген пушат още като чисто нови.Мерцедесите също попушват.БМВ по-рядко, ама като пуши пуши стабилно. Японски и френски пушат рядко.Италианките също не пушат кой знае колко освен ако не са изтормозени здравата.
 • 70 асдф

  10 1 Отговор
  Мирише и пуши Щото работи това е положението, няма дизел, бензин керосин. Като толко ги грее за околната среда да запушат петролните кладенци и да пуснат алтернативни методи за придвижване. А специално при нас пуши на мах, защото сипват какво ли не в горивото за да изкарат кешовица, че не им стига, ще я карат с влака за оня свят, а децата им да д**ат.
 • 71 майстора

  0 1 Отговор

  До коментар #5 от "Прост":

  Аиде бе !!?!??!!
 • 72 майстора

  2 1 Отговор

  До коментар #6 от "ПРост":

  Аиде бе !!?!??!! Втори път
 • 73 Още една

  3 0 Отговор
  Не бе просто са изпушили още преди да бъдат захвърлени в некоя морга в Италия или Германия, ама вместо там, са попаднали в България "Нов внос". Те за тва.
 • 74 vasik atanasova

  1 2 Отговор
  ЩОТО ГОРЯТ НАФТА ЩО ИМА ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ ДРУГО СИ Е БЕНЗИНЕЦА И ГАЗЧИЦАТА
 • 75 Този коментар е премахнат от модератор

 • 76 Golf 4

  7 2 Отговор
  Не знам ако на прегледите се сложи газ анализатор(работещ не само за ПАРЛАМА) струва ми се че и доста бензини няма да покрият нормите. Особено тези дето горят кофа бензин и кофа масло там сажди има яко. Да не говорим за газовите разстройства някой път зад тях мирише на смърт, че не знам колко са по вредни печиците.
 • 77 Golf 4

  2 1 Отговор
  Тук коментиращите капацитети сигурно се познаха в гореописаното.
 • 78 Mitko

  6 0 Отговор

  До коментар #2 от "Бангеев":

  На газ винаги е по-икономично ако щеш и 300000км.мини
 • 79 Пламен

  2 0 Отговор

  До коментар #47 от "Dimirest":

  В действителност, не се чисти по всяко време. Най-малко ако е така, ще липсва логика за съществуването му. И ако си прочел добре, аз само коментирам изказването а колегата за оборотите, а нищо не обяснявам.
 • 80 Язе

  0 0 Отговор

  До коментар #43 от "Пламен":

  Аз съм го написал как става в града.Ти не си чел.Май само си пишеш.
 • 81 Ники

  4 0 Отговор
  Има и пета причина: Бившия собственик (от Дупница) на стария автомобил е решил да спечели някой и друг лев като продаде скъпо струващия DPF филтър и продава колата на малоумен купувач като мен, който въпреки че е закарал колата в сервиз от там му казват че всичко е наред!

  Коментиран от #82

 • 82 Пръци

  0 0 Отговор

  До коментар #81 от "Ники":

  Бъркаш ФАП филтъра с катализатора.Във фапа няма ценен метал и за 1 стотинка,той е само керамика.

  Коментиран от #98

 • 83 Дизел ПауЪр

  4 0 Отговор
  Дизеловите двигатели пушат, поради принципът им на действие, който се различава от този на бензина. При дизеловите двигатели се подава гориво и те си засмукват въздух, колкото е необходим за горенето. Когато натиснем много педала на газта, количеството гориво е по-голямо отколкото двигателят може да изгори в този момент и се получава пушенето. Не си ги нагласяйте! Подаването на гориво при новите дизели са по-прецизни и евентуално пушат по-малко.

  Коментиран от #103

 • 84 Този коментар е премахнат от модератор

 • 85 КонТрол

  0 1 Отговор

  До коментар #62 от "ТролКон":

  Искрено ме разсмиваш
 • 86 Язе

  0 0 Отговор

  До коментар #67 от "JEEP":

  Дими друг път.Няма никакви сажди при нормалната регенерация.
 • 87 Golf 4

  3 3 Отговор
  Любителите на газовите разстройства край нямат, ако трябва да карате само на бензин и вие ще минете на дизел честно да си го кажем
 • 88 Golf 4

  3 1 Отговор
  Факт е че ауди продължава да разработва дизелови агрегати само ганьо дето чете разби новини колко били вредни коментира и плюе, повечето коментари за дизела са от хора които цял живот карат голф 2 на газ и друго не знаят онразовайте се малко по карайте някой съвременен дизел и пак ще си говорим.
 • 89 mhm

  4 8 Отговор
  Тия димящи гов..рници е крайно време да започнат да се забраняват и спират от движение по цялата планета! Въобще не трябва да сепройзвеждат нови. Самия принцип на работа на този двигател е идиотски и замърсяващ. А че файда и икономия от тях няма е ясно. Винаги са счупени и ревящи за скъпи ремонти. Мойте комшии станаха милионери само от ремонти на турбини за тия подобия на двигатели, и то само за 5-7 години... Живи и здрави да са момчетата все така да събират парите на тънкотарикатите.

  Коментиран от #95, #97, #100

 • 90 факти

  4 6 Отговор
  само тъпити и бедните карат дизел.

  Коментиран от #102

 • 91 Golf 4

  8 0 Отговор
  КПД ако някой знае какво значи да сравни. Абе друго си е порше кайен на газ.
 • 92 Аман

  10 1 Отговор
  Аман от дървени философи.Карам дизел на 3 години и 90000 км.Има всички екологически джаджи и всичко работи.Каран е само с OMV Max Motion нафта плюс добавка на Xenum от мен.Досега не е "самопочиствала" DEP филтъра .Два пъти съм слагал специална добавка за почистване на DEP.Харчи от 4 до 6 литра при не особено икономично каране и върви превъзходно.Карал съм много бензинови коли , но подобно междинно ускорение като би турбо дизел просто не може да се постигне от бензин със сходна мощност.Трябва да е значително по мощен и съответно ще харчи двойно.А иначе отношението у нас към колите в най разпространения случай е като към обувките-мръсни , прашни и миризливи.От цървулския манталитет няма отърване.Като стигне 150-160000 километра просто ще бъде заменена с нов модел , а тази ще отиде да радва някой щастлив цървул.Като искате удоволствие от шофирането просто трябва да имате възможност да го изпитате -нова кола и редовната и смяна с по нова.

  Коментиран от #94

 • 93 Хенри Форд Саждата

  2 0 Отговор
  Значи според теб, саждите се събират във филтъра с единствената цел малко по-късно да бъдат издухани в атмосферата??:))) За чий бе, Радо, му требва на некой да измисли такава система? Първо ще ги събираме, а после ще ги хвърляме. Голяма мисъл има в това...
 • 94 Спиро

  1 3 Отговор

  До коментар #92 от "Аман":

  Съгласен! Моята (от магазина) е вече 12 годишна и 350х.км. Върви отлично. Право да ти кажа, веднъж или 2 пъти съм ползвал Maxx Motion, но разлика не видях дори и при екстремни ниски температури. Зимно време на вилата сутрин съм палил от раз при -25 С. Разликата в цената която плащаш не си заслужава. Нормалната нафта е достатъчно добра.

  Коментиран от #117

 • 95 Геро

  2 2 Отговор

  До коментар #89 от "mhm":

  Ето един блажен неграмотник, който тъне в неведение и никога не е карал дизел:)))
 • 96 Слави

  0 0 Отговор

  До коментар #48 от "Пръци":

  Един грамотен човек, другите дървени философи
 • 97 hmh

  5 1 Отговор

  До коментар #89 от "mhm":

  Пич, разбирам какво се опитваш да кажеш, ти не си виновен, просто се движиш в такава среда, собственици на дизели на по 700-800 хиляди км и селските им автомонтьори чиито опит се състои главно в ремонти на личния голф 2 дизел.
 • 98 Пешо от панелката

  8 0 Отговор

  До коментар #82 от "Пръци":

  Ники е прав. В по новите DPF има платина и паладий. Ще обясня на прост език и какво се случва във филтъра защото се изписаха много глупости. Тъй като изгарянето на горивото не винаги е идеално, остава неокислен въглерод, което са саждите видими като черен пушек. Първата задача на филтъра е да улови тези частици с размер до един микрон за да не излизат навън в атмосферата. Тъй като след време филтъра ще се задръсти, той трябва да се почиства по някакъв начин. Това става като саждите се окислят, но за химическата реакция между въглерод и кислород е необходима висока температура за по продължителен период. Това се постига като се кара яко половин час по магистралата. Ако колата се ползва само в града температурата не е продължително висока за самопочистване. Тогава вариантите са впръскване на гориво пред филтъра за повишаване на темпетатурата, впръскване на химикали които понижават темпетатурата на окислителната реакция, сваляне на филтъра за прочистване в лабораторни условия и пр. Ако все още не е ясно, питайте
 • 99 petkan

  0 2 Отговор
  abe dvg si e unikalen troshliak 2000 chasti koito niamat tarpenie da se precakat na moia nisan motora e ot 3 chasti rotor stator I kolektor tova e dvg otiva v istoriata I avtoproizvoditelite serat kruv takmo napraviha kolite unikalni troshliaci I naroda zapochna da kopuva novi koli da zarobat vsichki hora i greda
 • 100 Drug pat

  0 0 Отговор

  До коментар #89 от "mhm":

  Te benzinite nqmat turbini, q proveri kolko atmosferki ostanaha?
 • 101 Sofia

  4 0 Отговор
  Липсва най-често срещаната причина ...която е реално и N1 - изрязан от Ганьо DPF филтър! Причина едно - без DPF конете отиват в космоса (или поне така вярва Ганьо)! Причина две - DPF_а също си има живот и в един момент няма как да се почист, а Ганьо е играч макар и скъсан...той 4-5К за нов няма да даде... Причина номер три - М'чи тo мойтo АЛДИ_80 няма ...тоест карат се над двайсет годишни дизеляци...
 • 102 Малий

  1 0 Отговор

  До коментар #90 от "факти":

  Невежеството е блаженство
 • 103 Пламен

  3 0 Отговор

  До коментар #83 от "Дизел ПауЪр":

  Не разбирам бензина какво, по различно прави от това което си описал. Разликите между бензин и дизел са други. А това с самозасмукването го прави всеки атмосферен двигател. Да не говорим, че от много години почти всички дизели са с турбина, което автоматично означава, че няма засмукване, а имаме нагнетяване

  Коментиран от #105

 • 104 zevzek

  3 0 Отговор
  В тази статия четвъртата причина трябва да бъде първа.Турбото ако вкара масло в двигателя и той изпуши, пиши двигателя бегал
 • 105 Пешо от панелката

  5 0 Отговор

  До коментар #103 от "Пламен":

  Ако ми позволите да коментирам, има разлика. Бензиновия двигател работи при идеално съотношение въздух-гориво от 14.7:1 и варира в тесни граници, 12;1 е богата смес, 16:1 е бедна смес. Извън тези рамки двигателят загасва. Съотношението въздух-гориво при дизела варира много, от 18:1 до 70:1, без двигателят да загасне. Когато вкараш прекалено много гориво в цилиндъра (пълна газ при натоварване) няма достатъчно кислород да окисли въглерода от горивото, затова той излиза под формата на сажди (черен пушек). DPF-a на новите улавя саждите, обясних го по горе. Малко опростявам за да е нагледно, но това е идеята.

  Коментиран от #110

 • 106 Чичо Том

  1 0 Отговор
  Причина №2 е основната! Тя предизвиква рязане и сваляне на всякакви филтри , прецакване на инжектори и тн. За жалост обаче стандарт няма и всеки тарикат продава какъвто бъркоч си иска... за дизелово гориво!
 • 107 1122

  1 1 Отговор
  При това както го наричате ,,планово" почистване става допълнително изгаряне на саждите в ауспуха в тъй наречения филтър КАТАЛИЗАТОР който е и много скъп,но това е само една ИЗМАМА. КАТО ГИ ИЗДУХАШ НАВЪН НЕ Е ЛИ ВСЕ ЕДНО,ДАЛИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НАВЕДНЪЖ,ИЛИ ЩЕ ИЗЛИЗАТ ПО МАЛКО КОГАТО СЕ ПРЕТОВАРИ ДВИГАТЕЛЯ? Според мене е по добре да се вкарва колкото се може по вече въздух в горивната камера,и по качествено гориво,защото сега не караме с газйол а с олио.Да отидеш в една Румъния и да заредиш и се чувства разликата веднага.
 • 108 Мамбо Джамбо

  5 3 Отговор
  Трябва да се забранят олиго*фре*ните и деби*лите със закон. Защото само досаждат с тъпите си разсъждения. По добро от дизела няма, но фабриките нямат интерес от вечни коли , а искат стадото да си сменя колата на всеки две години за да има за фабриканта пари за нова яхта.
 • 109 A98

  2 2 Отговор
  Дизел само дънки...
 • 110 Пламен

  1 2 Отговор

  До коментар #105 от "Пешо от панелката":

  Аз казах, че няма разлика в ПРИНЦИПА на работа на дизеловия и бензиновия 4 тактов мотор. Той си е такъв какъвто го е измислил Ото и не се е променял от тогава. Променят се горивните уредби, изпускателни уредби, разпределителни валове, клапани и т.н. Но принципа е един и същ. Това за което говориш са вече конструктивните разлики, които пък идват най-кратко от цетановото и октановото число и всички съпътстващи ги разлики. Това което си написал като цифрички, според мен не показва състоянието на сместа. С такива цифри 10:1 20:1 това е степен на сгъстяване, демек обема на цилиндъра в Долна мъртва точка към обема на цилиндъра в горна мъртва точка. Но тази разлика от отново идва от цетановото и октаново число, по-точно температурите на възпламеняване и самовъзпламеняване на двете горива. Обогатяването на горивото го прави компютъра по данни заложени в него и информацията идващи от различни датчици в колата

  Коментиран от #111

 • 111 Пешо от панелката

  3 0 Отговор

  До коментар #110 от "Пламен":

  Грешиш приятелю, има принципна разлика. Бензиновия е измислен от Ото и е на принципа че искра от свещта запалва горивната смес която буталото засмуква в цилиндъра. Дизеловия е измислен от .... Дизел и е на принципа че буталото засмуква въздух, сгъстява го, температурата се покачва, гориво се впръсква в цилиндъра от дюзата и същото това гориво се самозапалва. Разликата според мен (и не само) е значителна, но не ми се спори, ако смяташ че няма разлика, жив и здрав,

  Коментиран от #112

 • 112 Пламен

  1 0 Отговор

  До коментар #111 от "Пешо от панелката":

  Аз не казвам, че разлика нежду дизел и бензин няма. Аз казвам, че има принцип на работа на двигател с вътрешно горене. Много ми е интересно като при дизела буталота засмуква въздуха, явно говорим за атмосферни двигатели, при бензиновия кой аджеба пълни цилиндъра с въздух. И според теб явно има принципна разлика между бензинов мотор с карбуратор и директно впръскване. Както и да е
 • 113 Иван

  4 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Когато филтърът се запуши, датчик подава сигнал към електрониката, която с помощта на EGR "издухва" натрупалите се сажди Що за простотия???? Откъде я преписахте тази невероятна измишльотина. ЕГР рециркулира изгорелите газове, а не прави автоматична очистка на филтъра за твърди частици. Автоматичната,а а не планова, очистка става при определени параметри подадени към компа събрани от няколко сензора...
 • 114 Този коментар е премахнат от модератор

 • 115 Ганьо

  2 3 Отговор
  Изобщо, пълно с проблеми които при бензинката липсват. И отиде "икономията"? При майстора за ремонт.
 • 116 АLFA Q 4

  0 0 Отговор

  До коментар #6 от "ПРост":

  АБЕ ТИ ЛИ ЩЕ КАЖЕШ НА РАДО ЕКСПЕРТА КАК И КВО ТОЛКО ПРОСТОТИЙ Е НАПИСАЛ
 • 117 АLFA Q 4

  0 0 Отговор

  До коментар #94 от "Спиро":

  ЗНАЧИ НЕ КАРАШ НЕМСКА ПЕЧКА
 • 118 Ганьо

  2 2 Отговор
  Аз досега авто-майстор чийто личен автомобил да е дизелов не съм срещал!
 • 119 1122

  1 1 Отговор
  Добре бе,каква е разликата? Дали колата ти ще пуши малко ,но постоянно,или няма да пуши,но изведнъж се включвало едно устройство и то издухвало саждите за няколко минути?! И все пак саждите излизат навън и замърсяват,дали по малко или всичките наведнъж?!?!Виж когато се съберът сажди и колата сама си ги вкара в някякъв си там контейнер който да може след примерно 10 000 км да си ги изхвърлиш сам в контейнера за боклук вече ще е друга работа,ама това дето сега не пуши,ама после ще попуши малко и ще ги изхвърли пак на пътя е както едно време дето слагаха престилки на конете да не серат по пътищата.Че ходи си коня в престилката и като спре някъде ,тоя дето го кара обръща престилката и фъшкиите падат на едно място,ама пак на пътя.Че и тези катализатори са същата работа,нито коня можеш да го накараш да не сере,нито колата може да върви без да пуши....даже и електрическите замърсяват,защото и тока като се произвежда на теца пушека къде отива?Атомните били опасни,водните за тях нямало постоянно вода,тецовете горят въглища ....е е е е,че то огън без пушек няма бе.Стига сте ни лъгали,ами правете колите с по малка мощност,какви са тия 300 коня 150,коня,най добре е до 100 кс,хем по прилична скорост,хем по малко пушек ,хем по малко жертви на пътя!Всеки е тръгнал да си върши някаква работа с колата си ,не му трябва много мощна кола.

  Коментиран от #120


 • 120 Пламен

  2 0 Отговор

  До коментар #119 от "1122":

  Ще се опитам да обясня функцията на филтъра по друг начин. Ако в една стая 25 квадрата има съвещание от 20 човека. И всички те почнат да пърдят вътре всеки може да си представи. Но ако стискат и после всеки пръдне на тротоара няма ли да е по различно. Ето хем всички ще са пръснали хем няма да има умрели на съвещанието. По просто от това не мога да го обясня
 • 121 Skk

  1 4 Отговор
  Хора, който цял живот карат на нафта не можеш да ги убедиш, че икономията им отива в ремонти. Обаче качът ли се на газ и почват да говорят друго.

  Коментиран от #122

 • 122 МАК

  3 2 Отговор

  До коментар #121 от "Skk":

  Пълни глупости си писал поредния посредствен коментар на тема дизели!!На газ само ако е е излязла от завода производител!!!иначе коли който не са предвидени за газ и разни измислени подблокови и гаражни мърлячи газаджии НИКОГА!!!по скоро след експлоатацията на газ се почват,цини пушеци трудно палене зимата деградиране на нормалната горивна система после реставрацията струва оле майко и още ред хубавини!!!така че АГУ сектата може да не коментирате дизеловите коли!!!
 • 123 ехоо

  1 0 Отговор
  Е вече разбрах... Значи колата е с ЕВРО 6 и 7 защото не пуши! Тогава се мери ЕВРОТО. А като пръдне, да не си до нея. Всичко което го е събрала си го изхвърля пак навън! Ейййй, страшна работа е това с ЕВРОТО. Само за балъци! Вдигаме ЕВРОТО и се вдига цената на колата, а като пръдне, майната му...
 • 124 снайл

  2 0 Отговор
  Абе тоя де пише за ГАЗ, някога на газ карал ли е! Не пишете простотии! Аз 40 години на ГАЗ карам! От жигилата, та до днес. Карайте си дизелите и бензините! Аз ще си карам на газ за 85 ст. и много по екологично. А и сегашните уредби нямат нищо общо с тези от преди 40г. Колкото на бензин, толкова и на газ!
 • 125 Според мен

  2 0 Отговор
  Буквално се оляхте с тия дпфи.... Една от Най-разпространените причини за пушек е в дюзите, които след н на брой км. вече "пикаят" нафтата, а не я разпръскват. Това се получава защото се запушват от качествена нафта или пък от смяна на горивния филтър, който съм сигурен, че всеки от вас сменя редовно...
 • 126 никси

  2 0 Отговор
  защо пушат дизелите , ; епа защото е лоша нафтата , опраите нафтата и нема да пушат , нема да се сменяват почесто горивните филтри ,и нема да слагаме добавки в резервоарите , то народа изспуши , а тоя па за дизелите се загрижил.

  Коментиран от #127

 • 127 МАК

  0 0 Отговор

  До коментар #126 от "никси":

  Правилно!! Всичко е от подобията на горива!!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.