19 Юни, 2019 13:50, обновена 20 Юни, 2022 11:25 135 770 136

Защо пушат дизелите?

  • съвети-
  • дизелови автомобили-
  • черен пушек
Защо пушат дизелите? - 1

Българинът, като цяло, е почитател на дизеловите автомобили, най-вече заради факта, че те са по-икономични от бензиновите. Преобладаващата част от дизеловите коли у нас обаче е доста стара и гледки с черен пушек от ауспуха съвсем не са рядкост по нашите пътища. Причините за това явление са много, но сега ще ви разкажем за най-често срещаните.

При по-новите дизелови коли се случва изведнъж от ауспуха да започне да излиза черен дим. Това се случва съвсем неочаквано и след известно време пушекът спира. Явлението не трябва да притеснява водачите, защото това е т.нар. планово почистване на филтъра, който има за цел да събира твърдите частици от изгорелите газове. Когато филтърът се запуши, датчик подава сигнал към електрониката, която с помощта на EGR "издухва" натрупалите се сажди. Ако обаче колата ви няма такава система, трябва да посещавате сервиз, в който филтърът регулярно да бъде почистван.

За нещастие, по-новите дизелови двигатели не са достатъчно надеждни и появата на черен дим може да е индикация и за по-сериозен проблем. Той се появява ако например горивото в цилиндрите не изгаря напълно, а последното явление може да е вследствие на няколко причини. На първо място това е недостатъчното количество въздух.

Дизеловите мотори се нуждаят от повече въздух, отколкото бензиновите и обедняването на сместа се усеща по-ясно. Дизеловото гориво се възпламенява в цилиндъра чрез сгъстяване, а не чрез искра и за горивния процес е необходимо повече кислород. Заради това първата причина за черен дим от ауспуха може да е от запушен въздушен филтър. Смяната му може да реши проблема.

Причина №2 се явява ниското качество на нафтата, която се продава по нашите бензиностанции. Лошото гориво просто не е способно да изгори напълно. За да разрешите и този проблем е необходимо редовно да използвате различни присадки, които да подпомагат изгарянето на некачествената нафта.

Още една причина за черен дим от ауспуха е свързана с нарушена работа на турбината. Понякога проблемът е свързан с изскочила тръба, но тогава липсата на мощ е осезаема. В повечето случаи трябва да се провери турбокомпресорът.

Четвъртата по популярност причина за черен пушек от ауспуха при дизелите е най-серозната. Тя се дължи на неизправности в работата на инжекторите, горивната помпа или в цилиндро-буталната група. Там нещата нерядко опират до скъпоструващи ремонти, които на практика обезсмислят икономията на гориво и като цяло предимствата, които ви дават дизеловите коли - особено по-старите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 148 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Osem

    118 100 Отговор
    Щот са боклуци.

    Коментиран от #18, #24

  • 2 Бангеев

    134 57 Отговор
    Много точна статия, особено изводът накрая. Дизелът е оправдан само ако караш нод 50 000 на година, иначе при един ремонт и язък ти за икономията

    Коментиран от #30, #61, #78

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Начо

    125 18 Отговор
    Дизелът в бг е за коли до 1998-2000. На по новите им е.бава майката

    Коментиран от #36

  • 5 Прост

    97 8 Отговор
    Обеднена смес означава по-голямо количество кислород и по-малко гориво

    Коментиран от #71

  • 6 ПРост

    93 39 Отговор
    Кола с наличен DPF няма как да изкарва черен дим

    Коментиран от #72, #116

  • 7 Прост

    61 5 Отговор
    "Издухването" се управлява от компютъра, като той оставя повече неоработено гориво, което да попадне в катализатора и да повиши температурата вътре и съответно да изгорят попадналите вътре частици

    Коментиран от #42

  • 8 SAAB

    220 17 Отговор
    Много ЕкО.......събираш сажди 3 години и на четвърта ги изпускаш за да се прочисти ! Смях ......:) Стискаш , стискаш и накрая пръднеш......и казваш не съм аз !

    Коментиран от #15

  • 9 KENEPH BG

    34 82 Отговор
    Дизелите пушат защото българите пушат. След като са освободили света от смрадливото си присъствие, тези двата вида животни ще намерят смъртта си тук, в България.

    Коментиран от #45, #114

  • 10 Киро

    81 28 Отговор
    Статията е точна, но на мнозина няма да се хареса, защото са горди собственици на точно такива пушешти дизели и то с причини от последната описана
  • 11 Метин

    95 10 Отговор
    С помощта на егр се издухват саждите по-голяма простотия няма
  • 12 1+2

    64 5 Отговор
    Я пак, за кво служи EGR?
  • 13 Коментара

    79 19 Отговор
    Липсва най-често срещаната причина ...която е реално и N1 - изрязан от Ганьо DPF филтър! Причина едно - без DPF конете отиват в космоса (или поне така вярва Ганьо)! Причина две - DPF_а също си има живот и в един момент няма как да се почист, а Ганьо е играч макар и скъсан...той 2-3К за нов няма да даде... Причина номер три - М'чи тя мойта e36_ца няма ...тоест карат се над двайсет годишни дизеляци...

    Коментиран от #37

  • 14 ar146ts

    62 11 Отговор
    целта на икономията от по-малкия разход на гориво при дизелите е да имаш средства за скъпата поддръжка.За екология няма да говоря
  • 15 гост

    98 14 Отговор

    До коментар #8 от "SAAB":

    Какви 3 години , къде го чу това ??? На градско , особено зимата филтъра се запълва за 1000-1200 км !!! Тоест ако минаваш стотина км на ден в София ще трябва да се самопочиства на по-малко от две седмици !!! А ако нафтата ти е боклук и всеки ден може !!! Тия филтри са поредната измама за влизане в нормите !! Като ги представиха обявиха , че щели да се самопочистват само при висока скорост , демек извън града , ама никой така и не каза като се напълнят и си си в града какво , колата ще спре и ще чака да я изкараш на платформа от града ли , хахахах !!!! И оня глупак по-горе , дето писал , че като се чистели , саждите "изгаряли" , ахаххахах !!! Айде да видим как "горят" сажди , 100% въглерод !!!!!! Аман от неграмотници , допълнителното гориво само вдига температурата , за да може по-лесно да ги издуха !!!! Няма такова животно изгорели сажди , те ВИНАГИ са си сажди !!!!!И точно това е черния пушек !!!

    Коментиран от #22, #32, #59, #128

  • 16 Бензина

    35 23 Отговор
    Щот са боклуци !
  • 17 Патил

    96 29 Отговор
    Купете си Бензин след 2008 и ще разберете какво е скъпа подръжка и кон боб яде ли
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Townboy

    46 11 Отговор
    Най-обичам да застана на кръстовище зад лъскав дизел (БМВ или Мерцедес) от Горубляне с прецакани дюзи щото е на милион километра.
  • 20 Ивайло

    46 67 Отговор
    Аз съм българин и НЕ СЪМ почитател на дизеловите автомобили!!! Само бензин, НО БЕЗ газово котлонче!!! ;)))
  • 21 HHO cars Varna

    46 24 Отговор
    Дизелът пуши при ускорение, защото се опитаха, да го направят пъргав като бензина. С времето тези сажди се отлагат върху турбото и то става все по-бавно. И започва все повече да пуши. А този филтър като се запуши, изгорелите газове не могат да излязат от ауспуха и двигателят прегрява. И тогава започва да пуши синьо от турбото или от дюзите. И после майсторът си вади заплатата.

    Коментиран от #49

  • 22 джигит

    43 9 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Напълно те подкрепям. Саждите няма как да бъдат изгорени. Всеки учил малко химия преди осми клас ще го знае, че това всъщност е 100 % въглерод, който в свободната си форма излиза от ауспуха под формата на сажди.
  • 23 джигит

    55 5 Отговор
    А защо едно време, когато се движеха само Икаруси по улиците, нямаше чак толкова проблеми за дизелите, а сега тези с Евро 6 не могат да си покриват стандартите?
  • 24 Арнолд

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Osem":

    Същото щях да напиша
  • 25 Диамантената ръка

    4 5 Отговор
    Тъй тъй...
  • 26 ва да ва еа

    16 15 Отговор
    'щото гори МАСЛО! ето затова :)
  • 27 ва да ва еа

    15 4 Отговор
    защото го могат :)
  • 28 гост

    16 51 Отговор
    Ами,нали за това европейците минават вече не електрички! Защото разбраха,че ДВГ са боклуци! И вие ще разберете един ден!
  • 29 БМВ дизел

    48 15 Отговор
    Махнах катализатора, филтъра, сега пушим яко и камерите не ме ловят, и никой не кара близо зад мене. по добре от броня
  • 30 Лукова глава

    8 16 Отговор

    До коментар #2 от "Бангеев":

    ХаХа щото новите бензини са прости като лукова глава що се излагаш като..... лукова глава???

    Коментиран от #54

  • 31 hienata

    68 7 Отговор
    Забравена е още една много важна причина. Двигателя е "чипосан", следва премахване на всичко "еко" AGR, DPF, катализатор и "бегачката" кърти мивки и кине глави.
  • 32 Язе

    40 9 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Хахаха,колко си зле не е истина.Саждите сами по себе си не горят и сега защото съвсем целенасочено пропускаш нещо да те осветля.За да могат да изгорят саждите производителите слагат добавки.Като се омешат саждите с тези химии......изгарят.ДПФ не се чисти при висока скорост а високи обороти за да загрее дпф-а,може и дори в задръстване да си се чисти но тогава се променя впръскването на нафта .Никакъв проблем.Имам дизел и щом си сметне,че е време за чистене си започва подготовка и щом достигне нужната температура в дпф-а си се самопочиства.Моята кола нито преди,нито по време на регенерацията и след нея не пуши.Дизел пуши когато е неизправен а в БГ най вече защото го чипосват,лошо гориво и т.н.А това,че тези филтри били измама-от какво се запушват ако не хващат нищо?

    Коментиран от #43

  • 33 Гошо

    50 24 Отговор
    LPG е истината
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ккк

    21 3 Отговор
    Верни неща са написани вхстатията, ама дървени философи бол
  • 36 Ами

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Начо":

    Всъщност не след 99г решават да съкратят ресурса на двигателя бензин дизел няма значение. В бг това не се знае затова като го вземат и сменят двигател цял. Защото полуграмотен е прочел че няма 1 2 3 ремонт. Скоро се изръси познат 1.4к за уж реални километри 2ра ръка от Германия. Кола голф от новите не е 1ка

    Коментиран от #40

  • 37 Shadow Fiend

    35 9 Отговор

    До коментар #13 от "Коментара":

    По интересното е че ганьо на практика няма пари за 3 бона ди пи еф,цяла година ти ще събираш ли за ди пи еф,с 600 кинта заплата,откъде с нашия африкански стандарт,нека да имам пари пък защо да не дан 3 бона???
  • 38 ДФ1

    14 15 Отговор
    Невероятно малоумна статия
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 XJS

    50 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ами":

    Зависи.... ако на на Ганя колата 96 и е читава ...тази среща за намаляване на ресурса е 96.. ако е 99,значи срещата е 99 .Тази среща варира ,поне тов а което съм чул и чел от разбирачи, между 1992 и 2005 .Та незнам .

    Пушат и бензин и дизел защото им е взет животеца.... и тука почваме да им правим магии за да "вари".Искаме на малко км. не удряна...поддържана ама без пари ....ми няма как. Бърза справка в мобиле де и виждаш коли ,предимно премиум, 2015г , на над 400 000 км.
    Колата изглежда като нова.... Е.... това идва става на 164000 и го взимаш кефиш се известно време ....и почваш дюзи вериги турбо дпф .... и тн. Дълга тема ....
  • 41 Пламен

    15 1 Отговор
    В статията са написани откровени глупости. Добре е човек преди да пише публично за нещо, да се запознае с темата. За съжаление темата е специфична и нещата ги пише по учебници които надали автора някога е отварял. По-добре си пишете общи приказки за продажби.
  • 42 Пламен

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Прост":

    Боже боже боже, отивало неОРаботено гориво в катализатора .... От компютъра ... Боже боже боже
  • 43 Пламен

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Язе":

    Той коментар 15 не е зле, защото не ти е казал, че са дните горят. И за да си четеш друг път писанията, да те питам, като казваш че ДПФ се чисти на високи обороти, как твоя се чисти в задръстване. В смисъл седиш си в задръстване и колата ти на 3 200 оборота явно. Между другото идеята на ДПФ е точно да не се чисти в задръстване

    Коментиран от #47, #80

  • 44 onq s konq

    24 5 Отговор
    Ако някой иска от ауспуха му да не излиза и молекула дим,просто трябва да изведе изгорелите газове от ДРУГА ТРЪБА НЯКЪДЕ ПОД КОЛАТА.
  • 45 Путкин

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "KENEPH BG":

    Няма да си жив за да видиш....
  • 46 Ловеца на боклуци.

    9 7 Отговор
    Защо пушат дизелите в това е същото все едно да попиташ защо пушат задниците на язовците защото всички ги ебът.😂😂😂😂😂
  • 47 Dimirest

    13 8 Отговор

    До коментар #43 от "Пламен":

    Чисти се по всяко време, компютъра получава сигнал без значение дали си на път или в града. Като резултат колата не вдига 3200 оборота на празен ход а се впръсква гориво в DPF и се включва вентилатора за да се вкара повече въздух за изгаряне на това гориво като се увеличи охлаждането. Модерната кола не пуши и саждите се изгарят. Иначе най-добрият начин за почистване е ако имаш възможност да покараш извън градско на високи обороти. Друга система за тези цел е подаване на AdBlue чрез дюза в средното гърне. Имам и от двете в системи в колите ми и мога смело да кажа няма никакъв пушек и сажди през цялото време, ауспухите са по-чисти от на много от бензиновите коли 2 ръка!

    Коментиран от #48, #79

  • 48 Пръци

    34 0 Отговор

    До коментар #47 от "Dimirest":

    Доста неграмотни ора пишат тука.Само да кажа DPF/FAP има 2 вида-със специална течност която се отлага във филтъра през целият му живот и понижава температурата на изгаряне на саждите и такъв с директно или индиректно впръскване на нафта в самият филтър.Друга ама съвсем друга роля има адблу системата,което няма отношение към самите сажди.Адблу понижава емисиите на изхвърлените азотни окиси.А това как точно работят системите е много дълго за обяснение и изисква достатъчно познания по устройство и работа на дизеловите двигатели.Не се изказвайте неподготвени когато не знаете,четете не е срамно.

    Коментиран от #56, #96

  • 49 Майстора със заплатата

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "HHO cars Varna":

    Ма ти сериозно ли?Кил ми,ай,ай,ай,ай,ай.
  • 50 Пешо от панелката

    27 4 Отговор
    Пичове, тая дискусия е като “защо на жените им миришат .....” ами просто защото е така, дизела пуши.
  • 51 Механик

    22 0 Отговор
    Радкооо, запушения въздушен филтър обогатява горивната смес, не я обеднява.....аман от журналя дето нямат идея от темата, по която се изплескват
  • 52 Дидо

    9 4 Отговор
    ПО некадърна статия не бях чел отдавна. Ама не стана ясно от какво пуши бедна или богата смес
  • 53 Евро 6b

    27 0 Отговор
    Дизелът ми е чисто нов. През зимата софийският въздух който влиза се засмуква от двигателя е по мръсен от изгорелите газове които излизат от ауспуха. Дизеловите кочини които идват ноФ Фнос не отговарят на западните стандарти а там е прекалено скъпо да се оправят че да минат на технически преглед. В БГ обаче, както всичко друго, прегледите са таш... и затова бай Гошо и чичо Пешо махат EGR, DPF, сензори и всичко “еко” както се изрази колегата по-горе, “залъгват” микропроцесора, оня от прегледа пуска кочината срещу 50 кинта и после разни професори обясняват колко лош е дизела.
  • 54 BMW M4

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Лукова глава":

    Говори човека за нови коли, не за 38 годишния Пасат.
  • 55 гощо

    4 4 Отговор
    Карам дизел с ДПФ и EGR и ауспусите ми са ръждиви от конденза сутрин.Да понякога сама се регенерира и изпушва но това обикновено зимата се случва!

    Коментиран от #57

  • 56 Dimirest

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Пръци":

    Пръци, съгласен съм напълно за AdBlue системата, малко го пообърках признавам. Иначе за DPF/FAP мисля съм обяснил. Явно си чел доста, няма лошо, ама коментари от сорта на "неграмотни ора" не подхождат на професионалист за какъвто явно се имаш.Все пак не сме в някой специализиран по темата форум нали? Бъди здрав!

    Коментиран от #64

  • 57 EGR

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "гощо":

    Марка, модел, година?
  • 58 Шофьор на камион

    12 1 Отговор
    А що ли колата ми е дизел, какво е това колонка за гориво, била пушила, била горяла, на кой му пука
  • 59 КонТрол

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Въглерода казваш не гори. Значи ни лъжат че съществуват CO и CO2

    Коментиран от #62

  • 60 Един

    6 2 Отговор
    Радо, пак си писал неподготвен !!!
  • 61 Таралясников

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бангеев":

    Изводът е особено валиден за “по-старите”, а стар дизел нов внос е на минимум 500 хиляди км, последните няколко години е бил собственост на турчин или сърбин и изобщо не е подържан. Купи си го нов от магазина, караш го докато не създава проблеми, продаваш, и т.н.
  • 62 ТролКон

    11 1 Отговор

    До коментар #59 от "КонТрол":

    А бе хора, вие часовете по химия май сте ги проспали. “Горят” въглеводородите, тоест се “окисляват”, водорода и въглерода се свързват с кислорода, получават се въглеродни окиси, вода и се отделя енергия която усещате като висока температура

    Коментиран от #85

  • 63 jambazina

    9 0 Отговор
    Има и по-просто обяснение - защото няма контрол и всеки си прави каквото си иска.
  • 64 Пръци

    8 1 Отговор

    До коментар #56 от "Dimirest":

    Не съм чел братле,това ми е работата и за това ме обучават извън България.Извинявам се за по-грубият ми изказ,дано не си се обидил.
  • 65 анализ

    5 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Когато филтърът се запуши, датчик подава сигнал към електрониката, която с помощта на EGR "издухва" натрупалите се сажди- И КОЕ МУ Е ТОГАВА ЕКОЛОГИЧНОТО ?
  • 66 Рангел

    11 6 Отговор
    Демек дпфа събира едно кило или 2 сажди в града в следствие на градското каране спри тръгни и после като излезеш на магистралата започва контролируем процес на регенерация и самопочистване на дпфа и той изхвърля обратно изгаряйки сабраната сажда обратно в атмосферата. Много сложна система изискваща скъпо масло със съмнителна полза. Батко си кара вранглер рубикона в8 атмосферен бензин и ич не ми пука че поло 1.6 тди 105 коня ми взело старта на светофара 👌🏽

    Коментиран от #67, #68

  • 67 JEEP

    11 3 Отговор

    До коментар #66 от "Рангел":

    Не знам кой ти е сложил минус, но в общи линии си описал правилно принципа. Имах пежо 2.2 HDI - за фап филтъра имаше едно малко резервоарче - 3л. В него се сипва специална течност - Еолис(150лв за литър). Като се запуши фап филтъра чрез инжектор се впръсква от тази течност директно във фап-а и трябва да се кара около 10мин с 3хил. оборота. В книжката на колата пише, че тази течност понижавала температурата на изгаряне на саждите. В нормални условия няма да разбереш, че е дизел, тръгне ли регенерацията - дими като руски самолетоносач.

    Коментиран от #86

  • 68 JEEP

    5 2 Отговор

    До коментар #66 от "Рангел":

    Не знам кой ти е сложил минус, но в общи линии си описал правилно принципа. Имах пежо 2.2 HDI - за фап филтъра имаше едно малко резервоарче - 3л. В него се сипва специална течност - Еолис(150лв за литър). Като се запуши фап филтъра чрез инжектор се впръсква от тази течност директно във фап-а и трябва да се кара около 10мин с 3хил. оборота. В книжката на колата пише, че тази течност понижавала температурата на изгаряне на саждите. В нормални условия няма да разбереш, че е дизел, тръгне ли регенерацията - дими като руски самолетоносач.
  • 69 Разбирач

    10 4 Отговор
    Ама кои дизели?Немските пушат да.Ауди и Фолксваген пушат още като чисто нови.Мерцедесите също попушват.БМВ по-рядко, ама като пуши пуши стабилно.
    Японски и френски пушат рядко.Италианките също не пушат кой знае колко освен ако не са изтормозени здравата.
  • 70 асдф

    18 1 Отговор
    Мирише и пуши Щото работи това е положението, няма дизел, бензин керосин. Като толко ги грее за околната среда да запушат петролните кладенци и да пуснат алтернативни методи за придвижване. А специално при нас пуши на мах, защото сипват какво ли не в горивото за да изкарат кешовица, че не им стига, ще я карат с влака за оня свят, а децата им да д**ат.
  • 71 майстора

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Прост":

    Аиде бе !!?!??!!
  • 72 майстора

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ПРост":

    Аиде бе !!?!??!! Втори път
  • 73 Още една

    8 1 Отговор
    Не бе просто са изпушили още преди да бъдат захвърлени в некоя морга в Италия или Германия, ама вместо там, са попаднали в България "Нов внос". Те за тва.
  • 74 vasik atanasova

    4 8 Отговор
    ЩОТО ГОРЯТ НАФТА ЩО
    ИМА ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
    ДРУГО СИ Е БЕНЗИНЕЦА И ГАЗЧИЦАТА
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Golf 4

    18 4 Отговор
    Не знам ако на прегледите се сложи газ анализатор(работещ не само за ПАРЛАМА) струва ми се че и доста бензини няма да покрият нормите. Особено тези дето горят кофа бензин и кофа масло там сажди има яко. Да не говорим за газовите разстройства някой път зад тях мирише на смърт, че не знам колко са по вредни печиците.
  • 77 Golf 4

    4 1 Отговор
    Тук коментиращите капацитети сигурно се познаха в гореописаното.
  • 78 Mitko

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бангеев":

    На газ винаги е по-икономично ако щеш и 300000км.мини
  • 79 Пламен

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Dimirest":

    В действителност, не се чисти по всяко време. Най-малко ако е така, ще липсва логика за съществуването му. И ако си прочел добре, аз само коментирам изказването а колегата за оборотите, а нищо не обяснявам.
  • 80 Язе

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Пламен":

    Аз съм го написал как става в града.Ти не си чел.Май само си пишеш.
  • 81 Ники

    6 1 Отговор
    Има и пета причина: Бившия собственик (от Дупница) на стария автомобил е решил да спечели някой и друг лев като продаде скъпо струващия DPF филтър и продава колата на малоумен купувач като мен, който въпреки че е закарал колата в сервиз от там му казват че всичко е наред!

    Коментиран от #82

  • 82 Пръци

    4 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ники":

    Бъркаш ФАП филтъра с катализатора.Във фапа няма ценен метал и за 1 стотинка,той е само керамика.

    Коментиран от #98

  • 83 Дизел ПауЪр

    11 1 Отговор
    Дизеловите двигатели пушат, поради принципът им на действие, който се различава от този на бензина. При дизеловите двигатели се подава гориво и те си засмукват въздух, колкото е необходим за горенето. Когато натиснем много педала на газта, количеството гориво е по-голямо отколкото двигателят може да изгори в този момент и се получава пушенето. Не си ги нагласяйте! Подаването на гориво при новите дизели са по-прецизни и евентуално пушат по-малко.

    Коментиран от #103

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 КонТрол

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "ТролКон":

    Искрено ме разсмиваш
  • 86 Язе

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "JEEP":

    Дими друг път.Няма никакви сажди при нормалната регенерация.
  • 87 Golf 4

    7 4 Отговор
    Любителите на газовите разстройства край нямат, ако трябва да карате само на бензин и вие ще минете на дизел честно да си го кажем
  • 88 Golf 4

    6 2 Отговор
    Факт е че ауди продължава да разработва дизелови агрегати само ганьо дето чете разби новини колко били вредни коментира и плюе, повечето коментари за дизела са от хора които цял живот карат голф 2 на газ и друго не знаят онразовайте се малко по карайте някой съвременен дизел и пак ще си говорим.
  • 89 mhm

    8 18 Отговор
    Тия димящи гов..рници е крайно време да започнат да се забраняват и спират от движение по цялата планета! Въобще не трябва да сепройзвеждат нови. Самия принцип на работа на този двигател е идиотски и замърсяващ. А че файда и икономия от тях няма е ясно. Винаги са счупени и ревящи за скъпи ремонти. Мойте комшии станаха милионери само от ремонти на турбини за тия подобия на двигатели, и то само за 5-7 години... Живи и здрави да са момчетата все така да събират парите на тънкотарикатите.

    Коментиран от #95, #97, #100

  • 90 факти

    5 16 Отговор
    само тъпити и бедните карат дизел.

    Коментиран от #102

  • 91 Golf 4

    11 0 Отговор
    КПД ако някой знае какво значи да сравни. Абе друго си е порше кайен на газ.
  • 92 Аман

    14 4 Отговор
    Аман от дървени философи.Карам дизел на 3 години и 90000 км.Има всички екологически джаджи и всичко работи.Каран е само с OMV Max Motion нафта плюс добавка на Xenum от мен.Досега не е "самопочиствала" DEP филтъра .Два пъти съм слагал специална добавка за почистване на DEP.Харчи от 4 до 6 литра при не особено икономично каране и върви превъзходно.Карал съм много бензинови коли , но подобно междинно ускорение като би турбо дизел просто не може да се постигне от бензин със сходна мощност.Трябва да е значително по мощен и съответно ще харчи двойно.А иначе отношението у нас към колите в най разпространения случай е като към обувките-мръсни , прашни и миризливи.От цървулския манталитет няма отърване.Като стигне 150-160000 километра просто ще бъде заменена с нов модел , а тази ще отиде да радва някой щастлив цървул.Като искате удоволствие от шофирането просто трябва да имате възможност да го изпитате -нова кола и редовната и смяна с по нова.

    Коментиран от #94

  • 93 Хенри Форд Саждата

    7 0 Отговор
    Значи според теб, саждите се събират във филтъра с единствената цел малко по-късно да бъдат издухани в атмосферата??:))) За чий бе, Радо, му требва на некой да измисли такава система?
    Първо ще ги събираме, а после ще ги хвърляме. Голяма мисъл има в това...
  • 94 Спиро

    3 4 Отговор

    До коментар #92 от "Аман":

    Съгласен!
    Моята (от магазина) е вече 12 годишна и 350х.км. Върви отлично.
    Право да ти кажа, веднъж или 2 пъти съм ползвал Maxx Motion, но разлика не видях дори и при екстремни ниски температури. Зимно време на вилата сутрин съм палил от раз при -25 С. Разликата в цената която плащаш не си заслужава. Нормалната нафта е достатъчно добра.

    Коментиран от #117

  • 95 Геро

    5 3 Отговор

    До коментар #89 от "mhm":

    Ето един блажен неграмотник, който тъне в неведение и никога не е карал дизел:)))
  • 96 Слави

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Пръци":

    Един грамотен човек, другите дървени философи
  • 97 hmh

    8 2 Отговор

    До коментар #89 от "mhm":

    Пич, разбирам какво се опитваш да кажеш, ти не си виновен, просто се движиш в такава среда, собственици на дизели на по 700-800 хиляди км и селските им автомонтьори чиито опит се състои главно в ремонти на личния голф 2 дизел.
  • 98 Пешо от панелката

    14 0 Отговор

    До коментар #82 от "Пръци":

    Ники е прав. В по новите DPF има платина и паладий. Ще обясня на прост език и какво се случва във филтъра защото се изписаха много глупости. Тъй като изгарянето на горивото не винаги е идеално, остава неокислен въглерод, което са саждите видими като черен пушек. Първата задача на филтъра е да улови тези частици с размер до един микрон за да не излизат навън в атмосферата. Тъй като след време филтъра ще се задръсти, той трябва да се почиства по някакъв начин. Това става като саждите се окислят, но за химическата реакция между въглерод и кислород е необходима висока температура за по продължителен период. Това се постига като се кара яко половин час по магистралата. Ако колата се ползва само в града температурата не е продължително висока за самопочистване. Тогава вариантите са впръскване на гориво пред филтъра за повишаване на темпетатурата, впръскване на химикали които понижават темпетатурата на окислителната реакция, сваляне на филтъра за прочистване в лабораторни условия и пр. Ако все още не е ясно, питайте
  • 99 petkan

    3 2 Отговор
    abe dvg si e unikalen troshliak 2000 chasti koito niamat tarpenie da se precakat na moia nisan motora e ot 3 chasti rotor stator I kolektor tova e dvg otiva v istoriata I avtoproizvoditelite serat kruv takmo napraviha kolite unikalni troshliaci I naroda zapochna da kopuva novi koli da zarobat vsichki hora i greda
  • 100 Drug pat

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "mhm":

    Te benzinite nqmat turbini, q proveri kolko atmosferki ostanaha?
  • 101 Sofia

    6 0 Отговор
    Липсва най-често срещаната причина ...която е реално и N1 - изрязан от Ганьо DPF филтър! Причина едно - без DPF конете отиват в космоса (или поне така вярва Ганьо)! Причина две - DPF_а също си има живот и в един момент няма как да се почист, а Ганьо е играч макар и скъсан...той 4-5К за нов няма да даде... Причина номер три - М'чи тo мойтo АЛДИ_80 няма ...тоест карат се над двайсет годишни дизеляци...

    Коментиран от #134

  • 102 Малий

    5 0 Отговор

    До коментар #90 от "факти":

    Невежеството е блаженство
  • 103 Пламен

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Дизел ПауЪр":

    Не разбирам бензина какво, по различно прави от това което си описал. Разликите между бензин и дизел са други. А това с самозасмукването го прави всеки атмосферен двигател. Да не говорим, че от много години почти всички дизели са с турбина, което автоматично означава, че няма засмукване, а имаме нагнетяване

    Коментиран от #105

  • 104 zevzek

    5 0 Отговор
    В тази статия четвъртата причина трябва да бъде първа.Турбото ако вкара масло в двигателя и той изпуши, пиши двигателя бегал
  • 105 Пешо от панелката

    13 0 Отговор

    До коментар #103 от "Пламен":

    Ако ми позволите да коментирам, има разлика. Бензиновия двигател работи при идеално съотношение въздух-гориво от 14.7:1 и варира в тесни граници, 12;1 е богата смес, 16:1 е бедна смес. Извън тези рамки двигателят загасва. Съотношението въздух-гориво при дизела варира много, от 18:1 до 70:1, без двигателят да загасне. Когато вкараш прекалено много гориво в цилиндъра (пълна газ при натоварване) няма достатъчно кислород да окисли въглерода от горивото, затова той излиза под формата на сажди (черен пушек). DPF-a на новите улавя саждите, обясних го по горе. Малко опростявам за да е нагледно, но това е идеята.

    Коментиран от #110

  • 106 Чичо Том

    4 0 Отговор
    Причина №2 е основната! Тя предизвиква рязане и сваляне на всякакви филтри , прецакване на инжектори и тн.
    За жалост обаче стандарт няма и всеки тарикат продава какъвто бъркоч си иска... за дизелово гориво!
  • 107 1122

    4 1 Отговор
    При това както го наричате ,,планово" почистване става допълнително изгаряне на саждите в ауспуха в тъй наречения филтър КАТАЛИЗАТОР който е и много скъп,но това е само една ИЗМАМА. КАТО ГИ ИЗДУХАШ НАВЪН НЕ Е ЛИ ВСЕ ЕДНО,ДАЛИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НАВЕДНЪЖ,ИЛИ ЩЕ ИЗЛИЗАТ ПО МАЛКО КОГАТО СЕ ПРЕТОВАРИ ДВИГАТЕЛЯ? Според мене е по добре да се вкарва колкото се може по вече въздух в горивната камера,и по качествено гориво,защото сега не караме с газйол а с олио.Да отидеш в една Румъния и да заредиш и се чувства разликата веднага.
  • 108 Мамбо Джамбо

    9 3 Отговор
    Трябва да се забранят олиго*фре*ните и деби*лите със закон. Защото само досаждат с тъпите си разсъждения. По добро от дизела няма, но фабриките нямат интерес от вечни коли , а искат стадото да си сменя колата на всеки две години за да има за фабриканта пари за нова яхта.
  • 109 A98

    3 4 Отговор
    Дизел само дънки...
  • 110 Пламен

    1 4 Отговор

    До коментар #105 от "Пешо от панелката":

    Аз казах, че няма разлика в ПРИНЦИПА на работа на дизеловия и бензиновия 4 тактов мотор. Той си е такъв какъвто го е измислил Ото и не се е променял от тогава. Променят се горивните уредби, изпускателни уредби, разпределителни валове, клапани и т.н. Но принципа е един и същ. Това за което говориш са вече конструктивните разлики, които пък идват най-кратко от цетановото и октановото число и всички съпътстващи ги разлики. Това което си написал като цифрички, според мен не показва състоянието на сместа. С такива цифри 10:1 20:1 това е степен на сгъстяване, демек обема на цилиндъра в Долна мъртва точка към обема на цилиндъра в горна мъртва точка. Но тази разлика от отново идва от цетановото и октаново число, по-точно температурите на възпламеняване и самовъзпламеняване на двете горива. Обогатяването на горивото го прави компютъра по данни заложени в него и информацията идващи от различни датчици в колата

    Коментиран от #111

  • 111 Пешо от панелката

    8 1 Отговор

    До коментар #110 от "Пламен":

    Грешиш приятелю, има принципна разлика. Бензиновия е измислен от Ото и е на принципа че искра от свещта запалва горивната смес която буталото засмуква в цилиндъра. Дизеловия е измислен от .... Дизел и е на принципа че буталото засмуква въздух, сгъстява го, температурата се покачва, гориво се впръсква в цилиндъра от дюзата и същото това гориво се самозапалва. Разликата според мен (и не само) е значителна, но не ми се спори, ако смяташ че няма разлика, жив и здрав,

    Коментиран от #112

  • 112 Пламен

    1 1 Отговор

    До коментар #111 от "Пешо от панелката":

    Аз не казвам, че разлика нежду дизел и бензин няма. Аз казвам, че има принцип на работа на двигател с вътрешно горене. Много ми е интересно като при дизела буталота засмуква въздуха, явно говорим за атмосферни двигатели, при бензиновия кой аджеба пълни цилиндъра с въздух. И според теб явно има принципна разлика между бензинов мотор с карбуратор и директно впръскване. Както и да е
  • 113 Иван

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Когато филтърът се запуши, датчик подава сигнал към електрониката, която с помощта на EGR "издухва" натрупалите се сажди

    Що за простотия???? Откъде я преписахте тази невероятна измишльотина. ЕГР рециркулира изгорелите газове, а не прави автоматична очистка на филтъра за твърди частици. Автоматичната,а а не планова, очистка става при определени параметри подадени към компа събрани от няколко сензора...
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Ганьо

    4 7 Отговор
    Изобщо, пълно с проблеми които при бензинката липсват. И отиде "икономията"? При майстора за ремонт.
  • 116 АLFA Q 4

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПРост":

    АБЕ ТИ ЛИ ЩЕ КАЖЕШ НА РАДО ЕКСПЕРТА КАК И КВО
    ТОЛКО ПРОСТОТИЙ Е НАПИСАЛ
  • 117 АLFA Q 4

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Спиро":

    ЗНАЧИ НЕ КАРАШ НЕМСКА ПЕЧКА
  • 118 Ганьо

    2 6 Отговор
    Аз досега авто-майстор чийто личен автомобил да е дизелов не съм срещал!

    Коментиран от #135

  • 119 1122

    5 1 Отговор
    Добре бе,каква е разликата? Дали колата ти ще пуши малко ,но постоянно,или няма да пуши,но изведнъж се включвало едно устройство и то издухвало саждите за няколко минути?! И все пак саждите излизат навън и замърсяват,дали по малко или всичките наведнъж?!?!Виж когато се съберът сажди и колата сама си ги вкара в някякъв си там контейнер който да може след примерно 10 000 км да си ги изхвърлиш сам в контейнера за боклук вече ще е друга работа,ама това дето сега не пуши,ама после ще попуши малко и ще ги изхвърли пак на пътя е както едно време дето слагаха престилки на конете да не серат по пътищата.Че ходи си коня в престилката и като спре някъде ,тоя дето го кара обръща престилката и фъшкиите падат на едно място,ама пак на пътя.Че и тези катализатори са същата работа,нито коня можеш да го накараш да не сере,нито колата може да върви без да пуши....даже и електрическите замърсяват,защото и тока като се произвежда на теца пушека къде отива?Атомните били опасни,водните за тях нямало постоянно вода,тецовете горят въглища ....е е е е,че то огън без пушек няма бе.Стига сте ни лъгали,ами правете колите с по малка мощност,какви са тия 300 коня 150,коня,най добре е до 100 кс,хем по прилична скорост,хем по малко пушек ,хем по малко жертви на пътя!Всеки е тръгнал да си върши някаква работа с колата си ,не му трябва много мощна кола.

    Коментиран от #120

  • 120 Пламен

    4 4 Отговор

    До коментар #119 от "1122":

    Ще се опитам да обясня функцията на филтъра по друг начин. Ако в една стая 25 квадрата има съвещание от 20 човека. И всички те почнат да пърдят вътре всеки може да си представи. Но ако стискат и после всеки пръдне на тротоара няма ли да е по различно. Ето хем всички ще са пръснали хем няма да има умрели на съвещанието. По просто от това не мога да го обясня
  • 121 Skk

    2 11 Отговор
    Хора, който цял живот карат на нафта не можеш да ги убедиш, че икономията им отива в ремонти. Обаче качът ли се на газ и почват да говорят друго.

    Коментиран от #122

  • 122 МАК

    10 4 Отговор

    До коментар #121 от "Skk":

    Пълни глупости си писал поредния посредствен коментар на тема дизели!!На газ само ако е е излязла от завода производител!!!иначе коли който не са предвидени за газ и разни измислени подблокови и гаражни мърлячи газаджии НИКОГА!!!по скоро след експлоатацията на газ се почват,цини пушеци трудно палене зимата деградиране на нормалната горивна система после реставрацията струва оле майко и още ред хубавини!!!така че АГУ сектата може да не коментирате дизеловите коли!!!
  • 123 ехоо

    6 1 Отговор
    Е вече разбрах... Значи колата е с ЕВРО 6 и 7 защото не пуши! Тогава се мери ЕВРОТО. А като пръдне, да не си до нея. Всичко което го е събрала си го изхвърля пак навън! Ейййй, страшна работа е това с ЕВРОТО. Само за балъци! Вдигаме ЕВРОТО и се вдига цената на колата, а като пръдне, майната му...
  • 124 снайл

    8 2 Отговор
    Абе тоя де пише за ГАЗ, някога на газ карал ли е! Не пишете простотии! Аз 40 години на ГАЗ карам! От жигилата, та до днес. Карайте си дизелите и бензините! Аз ще си карам на газ за 85 ст. и много по екологично. А и сегашните уредби нямат нищо общо с тези от преди 40г. Колкото на бензин, толкова и на газ!
  • 125 Според мен

    7 1 Отговор
    Буквално се оляхте с тия дпфи.... Една от Най-разпространените причини за пушек е в дюзите, които след н на брой км. вече "пикаят" нафтата, а не я разпръскват. Това се получава защото се запушват от качествена нафта или пък от смяна на горивния филтър, който съм сигурен, че всеки от вас сменя редовно...
  • 126 никси

    9 1 Отговор
    защо пушат дизелите , ; епа защото е лоша нафтата , опраите нафтата и нема да пушат , нема да се сменяват почесто горивните филтри ,и нема да слагаме добавки в резервоарите , то народа изспуши , а тоя па за дизелите се загрижил.

    Коментиран от #127

  • 127 МАК

    5 1 Отговор

    До коментар #126 от "никси":

    Правилно!! Всичко е от подобията на горива!!
  • 128 Хари

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Саждите горят ама със това празно гърне на раменете ти няма как да го проумееш
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 БАРС

    6 1 Отговор
    Не всичко е вярно което са писали.Старите коли са с разпръзквачи които са предвидени някъде до 180-200 хил.км и тый като нафтата не е много качествена в България то някъде на 150-160 хил.км трябва да се сменят до колкото си спомням 1 дюза с работатиа 100 лв.Като знаем че колите които се внасят са сповечето врътнати километражи така че няма как да не пушат а и много Българи щте похарчат пари за цигари алкохол или кафета по барчетата и бог знае за какви глупости още но да си оправят колите то не искат.И още нещо много си копуват коли без да си правят сметката финансово че тая кола дрябва да я подържа.Да си купи човек кола то не е голям проблем на днешни времена проблемът е подръжката.Така че за да не пушат колите да вдигнат заплатите и най вече минималната заплата да стане 1000 лв и мисля че пушаците ще намалеят
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 ПЕТРУШИН КМЕТО

    5 0 Отговор
    ЕПА ЗАЩО ПУШАТ , ЧЕ ПУШАТ КАТО НЕМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ НА КАЧЕСТВОТО НА ГОРИВАТА , ВСЕ ПЛЮЕТЕ ДИЗЕЛИТЕ , АМА Я ВИЖТЕ ТОВА ДЕКА СИПВАТЕ У РЕЗЕРВАРО , ИМА ЛИ КАЧЕСТВО , ТРЕБЕ ПО ВСИ МИТНИЦИ И БЕНЗИНОСТАНЦИИ ДА ИМА СТРОГ КОНТРОЛ , КАКТО ЗА ВНОСА НА ХРАНИТЕ , ИНАЧЕ АКО ЩЕ ЧИСТАК НОВ ДИЗЕЛ ДА КАРАШ С ТОВА НЕКАЧЕСТВЕНО ГОРИВО , ДО ДВЕ ,ТРИ ГОДИНИ СЕ СКАПВА , СА РАЗБИРАМ КОЙ СИ ТРЕБЕ ДА МУ СЕ НАПРАВИ РЕМОНТ НА МОТОРЕТКАТА ДА , НО ПОСЛЕ ПАК ДА ЧАДИ СЛЕД РЕМОНТО , ПРИЧИНАТА Е У КАЧЕСТВОТО НА ГОРИВОТО , У ГЪРЦИЯ КАТО СИПЕШ ГОРИВО ДОРИ И НА ИКАРУС , НЕ ЗАМЪРСЯВА , А У БЪЛГАРИЯ НА ЕДИН ГОЛФ ДА МУ СИПЕШ ГОРИВО , ЗАМЪРСЯВА КОЛКОТО ПЕТ ИКАРУСА , А СЕ СЕТЕТЕ ЗАЩО АМА ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ , НО ЗА ТОВА НИКОЙ НЕ ГОВОРИ , ДИЗЕЛИТЕ ВИ БИЛИ ВИНОВНИ , НЕ САМОТО ГОРИВО Е , АКО ДЪРЖАВАТА СИ Е НА МЯСТО , ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ОКЕЙ НО БАШ НЕ Е!!!.
  • 134 не е това

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Sofia":

    Проблема ти го казаха по горе колегите, ама не увирате. Нама значение дизел, бензин стара или на 2 години докато не почнем да минаваме прегледи като на запад всичко ще пушек и мъгла. Искате по малко джигити слагайте камери навсякъде. Искате да се опрамиме но сте за гъби като се гласува
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Име

    0 0 Отговор
    Не, пушещите дизели са главно по една единствена причина. Много "тунингари" се навъдиха, които не знаят какво правят. А че и бензинова неизправна кола пуши, това също трябва да се знае от всичките "еколози". Изправен дизел, правилно работещ дори и БЕЗ DPF НЕ ПУШИ! Всичките автомобили, излезли от завода без ДПФ и имащи MAF, НЕ ПУШАТ. Няма такъв дизел с тези неща от завода да пуши.