20 Юни, 2019 15:56 7 387 37

САЩ се похвалиха с хиперзвукова ракета

  • raytheon-
  • хиперзвуково оръжие-
  • хиперзвукова ракета-
  • правопоточен реактивен двигател

Американската военнопромишлена компания Raytheon обяви, че е разработила хиперзвукова ракета от принципно нов тип. Оръжието може да преодолее разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис (3 944 км) за 39 минути.

Ключов елемент от новата ракета е правопоточният реактивен двигател. Именно той различава разработката на Raytheon от аналозите, които по същество са бойни единици, планиращи с хиперзвукова скорост.

Вицепрезидентът на компанията Том Басинг отбелязва, че технологията вече не е научна фантастика и изпитанията на ракетата ще започнат до 2 години. Партньор на Raytheon по проекта ще бъде Northrop Grumman, разработката на новото оръжие ще се финансира по програмата Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, а компонентите на двигателя ще се печатат на триизмерен принтер.

САЩ не смятат руската аеробалистична ракета с ниска радарна видимост и висока маневреност "Кинжал" за пълноценно хиперзвуково оръжие именно заради липсата на правопоточен реактивен двигател. Този тип установки са най-ефективни при 6-7 Мах, но са неработоспособни при ниски скорости и се нуждаят от ускорител за преодоляването на звуковата бариера.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    35 7 Отговор
    На делфинче прилича рисунката похвлили се значи???
  • 2 El chochone

    15 60 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист

    25 6 Отговор
    Теоретично ше орелита 4000 км. за 40 минути теоретично и след 3 години нищо теорията куцаааа

    Коментиран от #26

  • 5 Младеж

    41 15 Отговор
    Даже да тичет срещу рашките рпак не могат да ги стигнат!
  • 6 АмерикаИлогика

    45 6 Отговор
    Американци и логика "тяхната ракета не била ефективна при ниски скорости" ... и едно дете може да зададе въпроса: защо трябва да правиш бърза ракета, която не може друг да я догони и да търсиш удобството тя да се движи с ниска скорот. Може би ще спира на светофари и затова трябва да намалява, за да може някой да я догони :)

    Коментиран от #10, #25

  • 7 ЪРП

    42 10 Отговор
    ЖАЛКА ПРОПАГАНДА!!!!...ЩЕ СЪНУВАТ ХИПЕРЗВУКОВИ РАКЕТИ ОЩЕ ПОНЕ 5-10 ГОДИНКИ......,ДОКАТО НАПРАВЯТ ПРОТОТИП

    Коментиран от #8

  • 8 Гаргамел

    21 41 Отговор

    До коментар #7 от "ЪРП":

    друго си е Мосфилм да ви ги прожектира нали?

    Коментиран от #24

  • 9 Фактолог

    16 7 Отговор
    Оператора и режисьора така се вживели в своята работа, че по едно време изгубили целта, ракетата се снижила, лъкатушела известно време, попаднала на пътна табела > "Russia" – отново се дигнала и продължила по хиперзвуковия път. Оказало се обаче, че руснаците измислили противодействие – територията им изчезнала, подобно на стелт техологията на самолетите. Ракетата отминала и... баа-ам на американска територия. Това вече не го пише.

    Коментиран от #16

  • 10 Рашка с чашка

    6 14 Отговор

    До коментар #6 от "АмерикаИлогика":

    Защото трябва да се донасочва, също така трябва да може да маневрира за това са ниските скорости в края на полета. Иначе ако лети по права линия ще я треснат, колкото и да е бърза. Между другото европейския,, Метеор " е с правопоточен двигател и е на въоръжение отдавна.

    Коментиран от #21

  • 11 Бай хой

    11 2 Отговор
    Нече нещо но това печатане на принтер? Верно модерно и точно. Но все пак тези матряли трябва да издържат на свръх натоварвания.
  • 12 голям смех

    16 3 Отговор
    безаналогов анонс за нещо което го има само на битове в компютъра: „разработил, но изпитанията ще започнат (я започнат я не) след 2 години” . Тъй де, че що да бързат. Ся в момента разработват тримерния принтер. То и аз имам доста такива разработки и всяка сутрин ги принтвам с моя тримерен принтер.
  • 13 това на снимката

    18 4 Отговор
    е най обикновена ракета и няма нищо общо с правопоточен реактивен двигател щото няма въздухозаборник. Надявам се от Raytheon да са наясно поне с това, щото и след 20 години няма да стартират изпитанията.
  • 14 Знаещ

    12 23 Отговор
    И за разлика то руските американската ракета съществува не на анимационни филмчета.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пешо

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Фактолог":

    Хм, пише го, ще преодолява разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис за 39 минути,явно тези ракети са за войната между говеждите щати.
  • 17 Генерал Вазов

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "Знаещ":

    Абе, говедар, най-рано след две години някакъв прототип, чети какво пише! Най-вероятно от картон.
  • 18 Генерал Вазов

    8 16 Отговор
    Абе русопитеци,като ви се казва че сте още в миналия век няма причина да се сърдите,един тостер не сте произвели но се пъчите,цивилната и военната промишленост вървят ръка за ръка,много ясно че когато нямаш технология да произведеш влак,кола или камион,не може да направиш нито ракета,нито самолет нито НИЩО,освен анимация разбира се и то със американски програми на аверикански ундоус.

    Коментиран от #23, #33

  • 19 БОГАТИР

    9 4 Отговор
    Ганьо балкански ...NAsa няма да фърчи
    Русия не дава .....
    Фърченето ще е с Голивуд...... На луната...и на......
  • 20 бгСталин

    15 3 Отговор
    САЩ не смятали.Ами то и РД-180 със затворен цикъл на деиствие смятаха че е невъзможен ама уви.Руснаците го имат разработен като технология още от 60 година,а скапаните янки още и още не могат да разработят технологията
  • 21 Иван Донев

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Рашка с чашка":

    Абе ти голям капацитет се извъди. С няколко никнейма даваш коментари като експерт за Ф16, за хиперзвукови ракети, за политика, за геополитика от различни региони на света, за финанси, за бокс, за спорта като цяло. Голям умник се извъди.
    Дрънкаш глупости на поразия и кънтиш на кухо, но иначе за голям експерт се извъди.
    Ми вземи иди и ги научи по света и у нас!
    Тази американска ракета я има на чертеж за сега и това го казва факта, че реалните изпитания ще са до две години. Ти явно си от екипа ракетни инженери, които разработват тази ракета, та затова толкова много знаеш!

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХАРОН

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гаргамел":

    А картуун нетуърк поне ще забавлява хлапетата по света, докато заснемат армагедон 10.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Глупости - на теб ти куца теорията. при руското падащо листо имаш фаза на извеждане на голяма височина с балистична ракета и от там - планиране със свръхзвукова скорост БЕЗ ДВИГАТЕЛ В ЛИСТОТО. Докато тук ИМАШ ПЪЛНОЦЕННА РАКЕТА маневрираща със скорост и височина. Доста различни като концепция и направа. Спокойно може да бъде използвана и за прихващане щом е със собствен двигател. Ще видим - бъдещето ще покаже.
  • 27 Реалист

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Иван Донев":

    Ти се дразниш когато някой знае по-вече от теб ли? Ами не е трудно - явно ти е ниско нивото и почти всеки който чете знае по-вече от теб.

    Коментиран от #31

  • 28 Радо

    5 1 Отговор
    Русия е близо два пъти по-голяма по територия от САЩ, т.е. за да са ефективни американските ракети в една евентуална война, трябва да са два пъти по-бързи от руските ракети, за да могат да преодолеят огромните разстояния в Русията - проста математика.

    Коментиран от #29

  • 29 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Радо":

    Ццццццц, наистина е "проста" тая математика - основните цели са в Европейската част и съвсем не са далеко от границите. Измисли нещо друго...
  • 30 Радо

    2 1 Отговор
    Аз кво да мисля - най-големите градове на Щатите са по източното им крайбрежие, останалите по западното - проста аритматика, брат ми.
  • 31 Иван Донев

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Реалист":

    Трудно ти е, но явно не го осъзнаваш! Ти определено си първообраза на филма "От глупав по-глупав"!
    Ако толкова много четеше, поне щеше да си се научил и на правопис!
    Пише се "повече", а не "по-вече"!
    Определено си доста ограничен. Трудно би ми бил опонент в реална дискусия.
    Ти дори не си бордерлайн, ти си определено само лайн и то рядко щастлив лайн!

    Коментиран от #32

  • 32 Реалист

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Иван Донев":

    В 2 поста успя да събереш толкова много глупости колкото и язовеца не може. Това ви е проблема на вас, бесепедарите - "тирето" в чуждите очи а не виждате "кола" в собствените си. Толкова си кух с тея празни фрази за ракетата че нямам намерение да си губя времето с теб. Апропо - ракетата отдавна е в моделна фаза и се изпитват компоненти. Търси, чети, за предпочитане НЕ ОТ ФИНАНСИРАНИ ОТ РАША САЙТОВЕ... А за "дефиницията" с която се опитваш да остроумничиш - лузърите като теб само това им е останало след пропиления в напразни надежди животец... Интелигентен си колкото скарида.

    Коментиран от #35, #37

  • 33 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Генерал Вазов":

    Руснаците имат ултразвукова
  • 34 HAHAHA

    2 0 Отговор
    Миг 25 се движи с такава скорост.
  • 35 Иван Донев

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    Жалко, че с твоята вродена простотия и тъпота мъчиш освен себе си, а и хората около теб!
    Та ти дори не можеш да пишеш правилно, освен че мисълта ти е като мъгла, а мозъка като боза!
  • 36 12345

    3 0 Отговор
    Защо изпитанията ше да чак след 2-3 години. Явно Холивуд са заети и чак тогава ше могат за им произведат филмчето.
  • 37 и аз да ти кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    освен"по-вече",научи и как се пише "тея празни фрази"-подсказка-пише се ТИЯ празни фрази.Явно граматиката ти куца,и когато някой ти направи забележка,преминаваш във фаза "лични нападки"!Няма лошо,но това потвърждава твоята глупост,изразяваща се в писане на думи както ги чуваш,а не как се пишат.Нищо лично........по-точно си е много лично!Аман от неграмотници с претенции за многознайковци
    PS.
    Нямаш ли редактор,който да ти изписва правилно думите?