Last news in Fakti

25 Юни, 2019 15:06 6 470 11

Най-икономичното превозно средство в света харчи супена лъжица бензин на 100 км

  • delsbo electric-
  • eximus iv
Най-икономичното превозно средство в света харчи супена лъжица бензин на 100 км - 1

Ежегодно в Швеция се провежда един конкурс, който има за цел да покаже най-икономичното превозно средство в света. Мероприятието се нарича Delsbo Electric, а тазгодишният победител е транспортно средство, което се движи по релси. Нарича се Eximus IV, а енергията необходима за превоз на един човек за разстояние един километър е само 0.603 ватт-часа.

Според организаторите на Delsbo Electric, ако необходимата енергия се изчисли в литри бензин, това означава, че Eximus IV може да измине 75 км само с една чаена лъжичка или 100 километров пробег с една супена лъжица бензин. А едно евентуално пътуване между Стокхолм и Буенос Айрес, например ще е необходим само един литър бензин. Вижте повече във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евромислител

    33 7 Отговор
    30 години в ЕС, за да ни научат, че БДЖ би бил най-ефективния начин за превоз на товари, вместо да се строят безмислено скъпо-струващи пътища, които нито са качествени, нито се поддържат добре !
    Та когато не пазиш историята, трудно градиш нова история - експертите от Самоков, морето, крайселските райони на София - сега да станат и да кажат, какво им пречи БДЖ и сащо вадеха негови релси и то от центъра на града !?
  • 2 Шеф на петролен кладенец

    12 3 Отговор
    Внимавайте какви вършите !
  • 3 Изясниел

    7 6 Отговор
    Ами сложете му един, нека даже да са два литра и да хваща към Буенос Айрес... пък да видим еко-мастурбацията докъде ще го докара...
  • 4 10w40

    9 1 Отговор
    С изгоряло масло няма ли да върви аз моя голф с такова го карам и олио става няма нафта на черно не ми дават вече пък и лъжат с тубите не ги пълнят до горе аз зако са цапам то кат ше е тъй от бензиностанцията ще заредя ама засега има масло времето топло вари .
  • 5 Перник

    10 0 Отговор
    Ела до Перник има нафта на черно на 1.50 я дават тираджиите крадат като разпрани моя тдай го пуквам от каране .
  • 6 Дедо ви

    5 0 Отговор
    Може, може...Моят Москвич като го пуснех по наклона надолу и изключа двигателя съм минавал по 7-8 км. без да похарча и грам бензин. И на тоя паяк работата сигурно е такава.
  • 7 Ай стига бе

    5 0 Отговор
    Абе много лъжат някои, срам нямат. Тая лъжичка бензин ще се размаже по системата и няма да стигне до двигателя.

    Коментиран от #8

  • 8 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ай стига бе":

    Така е това чудо е електрифицирано и са махнали соларния панел да скъси пробега. Забравих коя година отдавна вероятно петролната криза. 1на кошница с такъв панел мина много повече. Измежду другото има такъв самолет с панели и 2 ел мотора лети си. И казват че това ако не дефектира ще лети вечно много нависоко да е слънцето естествено.
  • 9 1944

    0 1 Отговор
    пиздин от кремъл не харесва това.
  • 10 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    За мен най-икономичното превозно средство е велосипеда, разбира се става предимно за градско предвижване. И не харчи нищо, ако не броим разхода от двете пържоли на 100км.
  • 11 Букова глава

    0 0 Отговор
    Е да де,една супена лъжица бензин в 10л. нафта е добре! Ай стига с тия глупости бе!!!