26 Юни, 2019 14:00 12 469 11

Какво показва цветът на изгорелите газове?

  • отработени газове-
  • дим-
  • пушек-
  • двигател

Цветът на отработените газове говори много за състоянието на двигателя на автомобила. Ако моторът е изправен и работи нормално, димът от ауспуха би трябвало да е прозрачен и напълно безцветен. Всеки друг нюанс свидетелства за проблеми.

Бял пушек


Характерният бял цвят на отработените газове е сигурно доказателство за наличието на влага в цилиндрите. Причина за това може да бъде както високата влажност на околния въздух, така и кондензат в горивопроводите. Плътният бял пушек може да се дължи също на теч на антифриз. Това налага спешна проверка на охладителната система на двигателя.

Син пушек


Синкавият нюанс на отработените газове е тревожен признак за попадането на странични вещества в двигателя. Първият и основен заподозрян в случая е моторното масло, което може да е проникнало в горивните камери или изпускателния колектор. Проблемът се среща най-често при стари и амортизирани агрегати, при които вече е настъпило сериозно износване на цилиндрово-буталната група, уплътняващите гумички на клапаните и сегментите.
Синият пушек обаче невинаги се дължи на механични неизправности. Понякога причината за този симптом е просто некачествено гориво.

Черен пушек


Бълващият черен дим ауспух е сигурен признак, че двигателят не изгаря цялото гориво в горивната камера. В такъв случай трябва автомобилът да бъде закаран на диагностика възможно най-бързо. Обичайните заподозрени в този сценарий са дюзите на инжекциона и компютъра, управляващ работата на двигателя. Ако проблемът не се реши експедитивно, собственикът на колата рискува тежки повреди на мотора.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дилър

    48 1 Отговор
    Показва,че е време за нова каляска.
  • 2 onq s konq

    38 11 Отговор
    Мойто беенве отка съм го зел се си пуши черно и отначало се плашех ама ми мина и вече му не обръштам внимание

    Коментиран от #11

  • 3 Гарантирано от ГЕРБ

    59 6 Отговор
    В България 30% от старите дизЪли Бълват черен дим от ауспуха, особено когато дебилите натиснат до ламарината, но това не е проблем, а дори повод за гордост.
  • 4 EHO

    11 8 Отговор
    AUDI I VW
  • 5 Анаболен батка с татуси

    32 4 Отговор
    Мойто БМВ върИ само на чалга! Кат усиля "Доко доко" и покажа ръката с късия ръкав и ланците, хич не мош ме фана! Я съм столичанин вей, имам сергия на Графа.
  • 6 куку руку ку

    10 4 Отговор
    А ако няма пушек?
  • 7 моштен

    11 5 Отговор
    Моя майстор много добар ми каза да сипем малко вода преди да тръгнем и двигатело че да варви повече. Така били нови мошни коли.
    Сега сипвам малко вода тръгнем колата варви мнооого ама пуши и трите цвята, черно синьо и бело ама варви на гръм
  • 8 миризлив пор

    12 1 Отговор
    Ако вместо дизел са ти сипали "леко корабно гориво" няма значение колко читава е колата пуши и запушва DPF.
  • 9 Бай Яни

    9 0 Отговор
    Ако не вади без никакъв цвят, какво ще рече това.. Едната ми кола е дизел. Вектра Б. След малък но неизбежен ремонт, смяна на оплътнителите на клапаните. Нови филтри. И смяна на маслото, сега нищо не се види от ауспуха да излиза... И това за качеството на дизела е верно.. Но с качествени добавки всичко е наред. Продават боклуци по бензиностанции те.
  • 10 747

    3 2 Отговор
    Мойта вади, щот' е мъжка.
  • 11 И я на кон

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Оно бнвето движи дълго след като умре. Моите са зомби.