Last news in Fakti

21 Юли, 2019 11:30 6 756 29

Huawei всъщност не работи върху алтернатива на Android

  • huawei-
  • android

През май Huawei бе включен в черния списък на САЩ, който блокира сътрудничеството на китайския технологичен концерн с американски компании, както и използването на техните продукти, включително операционната система Android.


По това време се спекулираше, че от Huawei са ускорили разработването на собствена алтернатива на Android, наричана HongMeng. Очакваше се операционната система да излезе тази есен. Това би помогнало на Huawei да редуцира ефектите от забраната на САЩ върху продуктовото си портфолио, тъй като все още смартфоните на компанията използват американския Android.


Оказва се обаче, че HongMeng, всъщност е платформа за IoT(Internet of Things) - концепция за компютърна мрежа от физически обекти (устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи), притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда.


През изминалата седмица председателят на Huawei Лианг Хуа заяви на пресконференция, че компанията все още не е взела решение дали да бъде разработена алтернатива за Android или не. Той допълни, че HongMeng, въпреки първоначалното си предназначение като проект за Интернет на нещата, може лесно да бъде трансформиран в пълна и цялостна операционна система за смартфони.


Очаква се САЩ да започне да издава временни лицензи за продажба на продукти от американския компании на Huawei, така че остава да се види дали китайският технологичен гигант ще задвижи подмяната на Android или не.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Huawei са номер 1

    16 14 Отговор
    То беше ясно че Hongmeng не е OS за смартфон
    Но Huawei имат и ОС за смартфон на име Harmony

    Коментиран от #2, #23

  • 2 гост

    12 43 Отговор

    До коментар #1 от "Huawei са номер 1":

    Беше ясно , че нищо не е ясно , хахаххаха !!!! Новата надежда на русколизците пак стана новата фъшкия !!! Което всъщност беше ясно !!!!! Щото няма никакво значение каква е операционната система , когато на нея НЕ РАБОТЯТ навигация , Гугъл , Феийсбук и всички останали АМЕРИКАНСКИ ПАТЕНТОВАНИ приложения , хахаххахах !!!!

    Коментиран от #3, #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    8 10 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Ами явно над половината от руснаците и китайците са "Публикувано във факти.бг: малоумен джендър соросоид" , щото толкова са профилите им във въпросните приложения , хахахха !!!! А относно навигацията , руската вече е в невъзвратимото минало , а китайската само за престиж , ако си виждал картите и , особено извън Китай , ще си траеш да не ти се смеят , хахаххах !!!
  • 5 outlander

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Никой съвременен човек, който има техническа култура и е поне малко запознат с технологиите, не може да се съгласи с теб. Първо, защото Гугъл или Фейсбук нямат нищо общо с навигациите пък били те китайски, руски, че даже и американски. Задачата на навигациите е да ти покажат къде точно се намираш на картата и да те заведат от едно място на друго по възможно най-краткия маршрут, друг е въпроса, че Гугъл и Фейсбук използват местоположението ти, за да ти покажат реклами на производители и продавачи, намиращи се възможно най-близо до теб, барове, заведения, хипермаркети и т. н. Второ, интернет, който по всичко личи, че ти самия ползваш и то вероятно с голямо удоволствие, е американско изобретение от 60-те години на миналия век, когато Съединените щати финансират изследователски проекти на различни военни институции, целящи изграждането на устойчиви разпределени компютърни мрежи. Тази дейност поставя началото на международни усилия за развитието на нови мрежови технологии, което довежда до комерсиализирането на международната мрежа в средата на 1990-те години и популяризирането на множество нейни приложения в практически всяка област на съвременния живот. По данни на Pingdom броят на потребителите на Интернет през 2012 г. е 2,1 милиарда души. Към средата на 2015 г. броят крайни потребители надхвърля 3 милиарда. Това до голяма степен се дължи на бурното развитие на мобилните комуникации, предоставящи мобилен интернет, развитието на социални мрежи, които генерира

    Коментиран от #22

  • 6 outlander

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Това до голяма степен се дължи на бурното развитие на мобилните комуникации, предоставящи мобилен интернет, развитието на социални мрежи, които генерират съдържание и поевтиняването на интернет трафика. Към юни 2017 г. 51% от хората по света имат достъп до Интернет. Независимо дали мразите Америка и американците, положението е такова, че най-масовите софтуерни платформи като Android, Microsoft, процесорите на Intel, AMD, Qualcomm, nVidia и въобще всякакви софтуери и хардуери са основно американски и това ще продължи ди е така с десетилетия, респективно русофилите ще продължавате да сте роби на американските технологии и цвъркането ви против тях няма да промени нищо.
  • 7 гост

    11 10 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Когато ми покажеш поне един европеец или американец , който ползва руска или китайска навигация , тогава плещи глупости !!! Да не казвам , че и никой извън Раша и Китай НЕ ПОЛЗВА такива !!! Да не говорим , че самите руснаци и китайци МАСОВО ползват американската , даже в Европа се ползва основно американската , въпреки че има европейска пет пъти по-добра от руски и китайски боклуци !!!!! А ако ще ми обясняваш , че "Хуйвей" , хахаххахах , ще работи само за Китай и Раша , успех , хахаххахахахахахаххаах !!!!!!

    Коментиран от #15

  • 8 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    И понеже явно си пълен невежа да те светна какво става наистина !!!!
    Подготвяйки се за деня, в който вече няма да може да разчита на доставката на части и компоненти от САЩ, Huawei е започнал да съхранява запаси от някои компоненти, които трябва да са достатъчни за около една година . След изтичането на настоящия тримесечен временен лиценз на Huawei ще е необходимо одобрение на правителството на САЩ за придобиване на доставки от там. В същото време свързани с производството на чипове компании като Qualcomm, Intel, Xilinx, Qorvo и ARM Holdings обявиха, че са прекъснали връзките си с китайския производител. Това, с което Huawei трябва да се занимава, е какво да направи в бъдеще, след като използва всички компоненти, които е складирал. Хю казва, че Huawei може да има големи проблеми преди края на годината.

    "Преди края на тази година те ще използват всички критични компоненти", отбелязва анализаторът. "Ако забраната не бъде вдигната дотогава, те ще бъдат в беда." Компанията е похарчила 11 милиарда долара за закупуване на части от САЩ миналата година и очевидно е по-зависима от американските доставчици, отколкото мнозина смятаха. Според CLSA компанията е отговорна за разработването само на една трета от компонентите и частите, които използва в своите смартфони !!!!!!
  • 9 Никой

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Значи да разбирам, че не използваш Windows или MacOS, не използваш Android или iOS, не използваш Chrome, Mozilla или Internet Explorer, не използваш Gmail, не гледаш клипчета в YouTube, не теглиш приложения от Play Store или App Store, не влизаш в сайтове използващи html5 или flash, не имаш устройства с чипове Qualcomm, Intel и видеокарти от Amd и Nvidia. Да се направи хубава ОС е 10 % от работата. Приложенията и услугите са това което я прави използваема, а повечето масови и основни са американски, колкото и да не ти харесва.

    Коментиран от #11

  • 10 bmw

    8 10 Отговор
    Много ясно ,че китайците нямат софтуер който да замени андроид.Те могат само да копират части ,но от компютри и програмиране нищо не разбират.
  • 11 моряка

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Донякъде си прав но... Колко приложени ползваш от стотици хилядите? И от Линукс можеш да чатиш

    Коментиран от #14

  • 12 outlander

    8 9 Отговор
    На русофилите им се спускат опорки, по които плямпат по инерция и няма нито един от тях, който да ти обясни плямпането си с нещо логически издържано. Те си въобразяват, че когато нещо се произвежда в Китай, то непременно е китайско и е измислено от китайци, но че такова китайско животно нЕма, не им е известно, както в случая с Huawei, на който на всяка една джаджа китайски са само стъклото, пластмасата и метала, отчасти и дизайна, всичко останало е некитайско, основно американско.

    Коментиран от #13

  • 13 моряка

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "outlander":

    А вечер лягаш ли си на става и Били Бой? Какво русофилски видя в оценките за Хуауей Софтуер? Впрочем архитектурата на Уиндоуса е според мен по-добра за сериозна комп работа, докато Андроида може същото, но приложенията и са по-незадълбочени. Опитай да аранжирал музика с Андроид миксер на таблет...трудно е. Системата не е лоша но гълта адски бързо паметта и трябва да чистиш често.Има един малък Линукс който е 50 Млн системата, върши същата работа.

    Коментиран от #16, #17, #21

  • 14 outlander

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "моряка":

    Вие, господин моряк, от Линукс ли чатите?
  • 15 outlander

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ами то и самите руснаци и китайци не ползват собствените си навигации, просто защото в 98% от случаите не работят или са в постоянен срив.
  • 16 outlander

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "моряка":

    Разводняваме темата, господин моряк, защото какво може и какво не може да се прави под Android, Microsoft Windows и Linux е съвсем отделен въпрос и няма нищо общо с Huawei. На Huawei дори камерата им е на немската Leica, а относно процесори, чипове, дънни платки и въобще хардуера, както и софтуера, всичките са американски и британски, с което се връщаме в началото, че на Huawei само стъклото, пластмасата и метала са китайски.

    Коментиран от #24

  • 17 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "моряка":

    Само да ти припомня , че господата от Нокия , дето сто пъти повече разбират от тия работи имаха собствена операционна система още когато Андроид тепърва прохождаше , а само преди 3-4 години направиха и собствен вариант на Андроид , за който твърдяха , че е много по-бърз и сигурен !!! И въпреки това пропадна именно защото не беше подкрепен от същите приложения за които говориш !! И самите китайци НИКОГА не са и мислили , че могат да пекнат без тях , затова сега са тия оправдания , че те не били правили всъщност система за смартфони , хахахаххаха !!!! А за какво я правят , за сървъри или за уреди , дето могат да я ползват след пълното влизане на 5 г след 5-6 години , когато ще е безвъзвратно остаряла , да не говорим , че все още няма световен стандарт за тях ???!!!! Има една хубава българска приказка , мижи да те лажем , хахаххаха !!!!

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истинска мъдрост

    1 0 Отговор
    Човек е редно да работи, това, което разбира и може, за да има комфорт и удовлетвореност.
  • 20 Димитри Иванов

    1 0 Отговор
    Плодове и зеленчуци!!!!!!
  • 21 Госпожо

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "моряка":

    Господин Дик Литекс е ЦСКА
  • 22 Оут Люндер

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "outlander":

    Господине на всички времена с теб веееее!!!!!!
  • 23 Rado

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Huawei са номер 1":

    А казал ли си им на Huawei, че имат ОС за смартфони, защото те не знаят, че имат. Ха ха ха
  • 24 Rado

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "outlander":

    За русофила щом е сглобено в Китай значи е китайско откритие и в никакъв случай американско. Сигурно и вече като правят Mercedes в Русия след едно поколение ще казват, че мерцедеса е руски.
  • 25 ТАД

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Иди спешно на психиатър!!! Какво руско видя в статията???
  • 26 Погледни

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    под леглото си за скрити руснаци! Болен психар!
  • 27 адам

    1 0 Отговор
    много ясно, че ще си направят свой и няма да разчитат на мошеници
  • 28 Този

    2 1 Отговор
    Много ми е интересно какво ще ги правят Хамериканците тия патенти.. С тях ли ще се хранят, ще си ги сложат в рамка ли, какво по точно.. Че нали ако не е китай да им произвежда по тези патенти ще са гола вода.. Че нали именно за това перчема иска да ограничи влиянието на Китай над Хамерика , но просто няма как, няма друг балък който да им сглобява джаджите.. Впрочем миналата година Китай е продала повече продукция на индианците от колкото БВП-то им. Няма отърване от НОВАТА СВЕТОВНА СИЛА

    Коментиран от #29

  • 29 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Този":

    Дайте цифри бе дрОгарЮ! Знаеш ли че миналата година Путин е изсрал толкова много, че 20 000 русифилистика не са могли да го излижат! Линк към срането искаш ли или на доверие?