7 Август, 2019 10:52 11 984 30

Колите на бъдещето: няма да шофираме, нито да ги зареждаме

  • автомобили-
  • автоматизация-
  • автономни коли-
  • зареждане
Колите на бъдещето: няма да шофираме, нито да ги зареждаме - 1

Перспективите на автомобилостроенето много ясно ни показват, че съвсем скоро колите ще са изцяло автономни, хората няма да притежават личен автомобил, а ще ползват т.нар. споделени автомобили и няма да има нужда да изкарват свидетелства за правоуправление на МПС.

И за какво ще са нужни шофьорски книжки, след като всеки ще може от приложение на смартфона да "извика" кола, да въведе в навигацията желаната от него дестинация и колата сама да го откара до там.

Възниква обаче един въпрос: кой ще зарежда с гориво бъдещите автомобили, след като хората ще стават все по-технически неграмотни? Германците от VW обаче вече мислят и по този въпрос и са в процес на разработка на изцяло автоматизирана зарядна станция.

Те я разработват съвместно със Stable Auto и в съвсем скоро време такава, напълно автоматизирана зарядна станция, ще е факт. Колата сама ще стига до въпросните станции, когато има нужда от зареждане.

Там роботика ще извършва всичко необходимо, а всички ние - пътниците просто ще продължим да бездействаме. Първата такава станция ще бъде тествана в Сан Франциско, което за разработчиците е технологичен напредък, но остава въпроса: Как всичко това ще се отрази на нас хората?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    20 2 Отговор
    Хубав анализ. За съжаление ще се случи точно това.
  • 2 майстора

    12 9 Отговор
    Отговора на въпроса : ще се отрази положително !!!
  • 3 гост

    11 2 Отговор
    тогава ще може да се каже че всеки ще си има невидим личен шофиор
  • 4 Коментара

    31 4 Отговор
    И в момента има такова нещо, казва се обществен транспорт....

    Коментиран от #14

  • 5 Boxer 3.0

    25 5 Отговор
    Извод: Техническият напредък, води до затъпяване. До толкова, че да не могат да си заредят колата, камоли да.я.карат...

    Коментиран от #7

  • 6 Driving pleasure

    15 5 Отговор
    Ако станеш технически неграмотен до положение да не може да заредиш кола просто трябва да те разстрелят и да ти прекратят мъките! Ако с толкова елементарна дейност не се справяш значи просто си негоден за нищо идиот!

    Коментиран от #26

  • 7 Емил

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer 3.0":

    Що бе?! В момента прахосмукачката му е такава - сама чист и сама се зарежда! Това не значи, че жена ми е затъпяла - точно обратното - готви ми много по сложни салати и манджи! (това важи за перални, миялни...)
  • 8 1234

    12 6 Отговор
    Как ще ме закара такава кола в гората на поляна или до поляна? Или до плаж или където и да е извън града. Като тръгне по селски път пък и по разбита улица да е с ями дупки по 30 см през дупките ли ще мине ще спира ли ко прайм изобщо!? Автномията е само за града от адрес до адрес евентуално. И като спре таз кола пред блока да ме чака в еднопосочна улица пълна с паркирани коли в ляво тя по средата на пътя ли ще ме чака и колко време? Ще излезе задния шофьор и ще и натроши стъклата след 3 клаксона само. Автономията е идиотщина като става дума за кола. По по чест и разнообразен градски транспорт, лифтове, автобуси, трамваи, метро, особено ако се ползва целия с една карта

    Коментиран от #11, #18

  • 9 мнение

    10 3 Отговор
    Тесла, вече го има това! Човек няма да зарежда сам, защото наема кола, която трябва да си е заредена! Като поръчате такси, да не спирате да му пълните бензин? Ето го видеото за Теслата!

    https://youtu.be/uMM0lRfX6YI

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мнение

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Но за градския транспорт съм съгласен! В много европейски градове е доста развит! В Прага, например много по - бързо с колектив транспорта от колкото с кола!
  • 12 мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Driving pleasure":

    А ако не я наемеш за 3 дни?
  • 13 Боко бъдещето

    16 0 Отговор
    Не се притеснявайте в България няма да се случи, тук един паркинг не могат да направят камо ли зарядни станции!! Да не говорим, че от дупки на тия автономики, ще изпушат чиповете, а и най-важното до тогава, ще са останали сами примитивни безмозъчни избиратели на ГЕРБ, които името няма да могат да си напишат, камо ли да си поръчат кола през приложение !
  • 14 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Коментара":

    Я да ни обясниш кой е тоя обществен транспорт , дето те взима от вратата и те оставя пред другата врата във всякакво време денонощно и по поръчка ?? И не мислиш за паркиране , опазване , данъци застраховки и т.н. ??? И накрая ти излиза по-евтино от личен автомобил , щото си делиш разходите с още поне десетина човека !!! Единствения минус е за комплексарчетата , дето се правят на "шофьори" и понеже нищо друго не могат , ще лъсне какви са убитаци !!
  • 15 7447

    10 3 Отговор
    Защо говорите за затъпяване? Нямало да знаят хората как да заредят колите си. И какво толкова? Колата ще стане едно средство за превоз, поредното нещо, за което не трябва да се грижиш. Колко от вас могат да си сменят диска на компютъра когато умре? Да си настроят рутера вкъщи? Със сигурност има, но нужно ли е? Колко от вас могат да зареждат и пилотират самолет, а кораб? Но ги ползвате, нали?
    Вместо да се радвате, че няма да висите на бензиностанция и да чакате ред при майстора, сте се запритеснили за углопяването. Това е все едно да кажеш, че хората са по-тъпи, защото вече не си ловят храната и не си строят сами къщите.
    Хайде със здраве!
  • 16 гост

    7 3 Отговор
    Значи отново "високата ти интелигентност" на примат не схваща за какво иде реч !!!! Никой няма да държи една кола да седи на едно място 72 часа , щото ти искаш да си я гледаш пред блока или хотела !!! Колата те закарва където си тръгнал и отива при следващия клиент !! КОГАТО трябва да пътуваш идва друга от същия вид и те закарва !! Точно това е смисъла , да не висят 90% от времето по улицитеи тротоарите , щото разни комплексарчета искали да си ги гледат , понеже нямат друга храна за "самочувствието си" , хахах !! Което ще реши и проблема с паркирането , който е вече неразрешим по друг начин !!
  • 17 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Driving pleasure":

    Коментар 16 е за теб !! И ако ще почваш да ми обясняваш , че 72 часа няма да слизаш от колата , просто си за психиатрия , а не за автомобил , какъвто и да е !!!
  • 18 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Честно , ти май си мислиш , че навигацията работи само по асфалтови пътища , а ??!!!! Ахахаххахахахха !!!! Крайно време е да оцениш реално собствения си "интелект" , щото машинния отдааааавна го е задминал !!!!
  • 19 Прокопиев

    3 2 Отговор
    Аз вече ползвам споделени автомобили, но ми излиза скъпо.
  • 20 Random

    10 5 Отговор
    Като го гледам това бъдеще и не ми се живее направо
  • 21 abv

    7 5 Отговор
    Пак сте гледали някоя холивудска фантастика. Към 2100 може и да стане но не и сега. Ама че тъпа статия.
  • 22 Един

    5 0 Отговор
    Уплаших се ! Ами секса ще остане ли ? Ами ако го забранят? Тюх притесних се от глупост - то тогава ще мие все едно - ще съм "пенсионер" тъй де все тая!!
  • 23 Хахаха

    5 2 Отговор
    Ще измрем всички като им хакнат софтуера искам си аз да си вътрим волана и тва е! Не ме мързи!
  • 24 Джуган

    9 1 Отговор
    Остава и жените да спрат да правят мусака а ние да спрем да ги плющим. Не ща такова бъдеще
  • 25 Песеве

    2 0 Отговор
    Идеално за радикализираните нема да губят жертви... викаш колата мяташ 2 чанти с бомби вътре , нагласяш да отиде до място с повече народ...пляс
  • 26 мнение

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Driving pleasure":

    От статията за газовите уредби, се включи човек, който живее в Америка! Та, пише там литър бензин е вече 1.70 лв. ! Ти понеже много ги смяташ от там, направи пак една сметка,бензин срещу ток, че все са ти грешни сметките!
  • 27 ехоо

    0 0 Отговор
    Споко братя, никой от тия не мой мина през БГ! Ни от трапа ша излей, ни зад храста мой надникна!
  • 28 незнайко

    1 1 Отговор
    Целта е народа да става все по глупав и да не мисли !!!
  • 29 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    А какво се случва с шофирането за удоволствие? Не, не говоря за комплексарски изпълнения по улиците, а за нормално съобразено шофиране, което доставя удоволствие от контрола над колата? Добре, че има мотоциклети. Че ако в бъдеще няма вариант за шофиране, ни чака едно доста удобно, но и също толкова скучно ежедневие...
  • 30 Като от сценарй

    0 0 Отговор
    Това звучи като от сценариите на 5-я елемент и Зов за завръщане!