Last news in Fakti

8 Август, 2019 11:43 1 945 2

IIHS: Еърбеговете за крака са безполезни

  • iihs-
  • еърбег-
  • въздушна възглавница

Въздушните възглавници за краката не осигуряват допълнителна защита за пътниците при катастрофа, а в определени случаи могат дори да увеличат риска от наранявания, гласят заключенията от изследване на американския Застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS).

Изводите на организацията са базирани на анализ на данни от собствените ѝ краш тестове и статистика от реални катастрофи в 14 щата. Сравнението между автомобили с и без еърбегове за краката показва, че наличието на въздушни възглавници намалява броя на нараняванията с едва половин процент от 7.9% на 7.4%, което влиза в рамките на статистическата грешка.

Краш тестовете на IIHS показват, че коленните еърбегове нямат никакъв ефект при челен удар със средна степен на припокриване, а при лека увеличават опасността от наранявания на краката. В същото време този тип въздушни възглавници ограничават движението на долната част на тялото при удар, като така намаляват натоварването върху гръдната клетка и коремния пояс, а оттам - и риска за травми на главата.

Заключенията IIHS повдигат въпроса защо изобщо производителите продължават да оборудват колите си с еърбегове за краката. От Института допускат, че автомобили с такива въздушни възглавници покриват федералните стандарти за безопасност на пътници без колан, докато краш тестовете задължително се провеждат с пристегнати манекени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ракия

    8 1 Отговор
    Аз затова си карам Уазката 100% сигурност
  • 2 Име

    4 0 Отговор
    Ако попитате нашия институт по пътна безопасност за еърбеците за крака, ще ви отговорят, че трябва да се вдигнат глобите и курсовете да станат по две години.