12 Август, 2019 11:26 3 071 24

Samsung с нов 7nm процесор

  • samsung-
  • exynos 9825
Samsung с нов 7nm процесор - 1

Samsung пусна най-новия си водещ чипсет - Exynos 9825. Това е първият SoC от компанията, базиран на 7nm EUV технологията и вероятно ще захранва смартфоните от серията Galaxy Note 10.

Exynos 9825 използва собствената 7nm технология на EUV (екстремна ултравиолетова литография) на компанията. Според Samsung този процес им е помогнал да разработят процесор, който е бърз и ефикасен. Той е осем ядрен CPU, който се състои от две високоефективни ядра, базирани на персонализиран процесор, две ядра на производителност, базирани на Cortex-A75, и четири ефективни ядра, базирани на Cortex-A55.

Процесорът се предлага с ARM Mali -G76 MP12 GPU със специален NPU (невронна обработваща единица), която се грижи за задачите, свързани с AI. Samsung твърди, че вградените AI ядра на Exynos 9825 изпълняват задачи като разпознаване на обекти, подобряване на производителността и разпознаване на модели.

Samsung с нов 7nm процесор

Чипсетът се предлага с интегриран 4G LTE-Advanced Pro модем с поддръжка за 8x Carrier Aggregation. Моделът предлага максимална скорост на изтегляне от 2Gbps. Освен това, чипсетът може да бъде сдвоен и с Exynos Modem 5100, който позволява 5G мрежова поддръжка с функции като 5G NR.

Идвайки към ISP (процесор за обработка на сигнални изображения), Exynos 9825 е способен да записва 8K видеоклипове с MFC и поддържа 10-битов HEVC (H.265) за компактни видео файлове, без да прави компромиси с цветовете. Това е и първият чипсет от смартфони, който може да записва 4K видеоклипове до 150 кадъра в секунда.

Вграденият DSP е в състояние да поддържа дисплей с 4K (4096x2160) резолюция. Що се отнася до изображенията, процесорът може да поддържа 22MP основна камера и 22MP селфи камера или двойни 16MP първични камери.

Очаква се смартфоните от серията Samsung Galaxy Note 10 да бъдат първите устройства, които ще стартират с този нов чипсет. Освен това се спекулира, че компанията напълно ще се откачи от Qualcomm и дори международните варианти ще бъдат задвижвани от Exynos 9825, за разлика от Galaxy S10.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно колко коментара

    5 5 Отговор
    Ще има под тази новина от супердупермегагигаинтелигентните българи. Дали ще са повече от коментарите за някоя кифла като Теди Велинова или Деси фотосесията...
  • 2 мислещ

    1 4 Отговор
    Добре дошли в 2018г. Или не още? Дали ще почнат да слагат двубандови ГПС-и на дървените ексиноси с новия модел, или още не са стигнали и до 2018 (Даже май 2017 се появиха двубандовите).

    Но така или иначе след като решиха да махат и жака за слушалки, по дефиниция не стават, каквото и друго да направят.

    Коментиран от #5

  • 3 Huawei са номер 1 И това е Факт

    7 3 Отговор
    Huawei скоро ще минат на 5 нано метра
  • 4 Факт

    8 3 Отговор
    Леле колко са назад нахапаните ябълки ейпъл
  • 5 Възмотен от липсата на жак

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "мислещ":

    Смартфон без жак за слушалки не става за нищо ! И не трябва да се взима ! Samsung нещо се опитват да наподобяват огризките по финансова гледна точка
    Ако искаш музика даваш още 200 лева над тези 2000 хиляди за телефона...жалка работа .. изложиха се !

    Коментиран от #7

  • 6 Закъснение

    11 0 Отговор
    Премиерата на Note 10 беше преди няколко дни , а чак сега излиза статия за процесора за който се знае всичко от преди 1 седмица ;) малко по актуална информация ложе ли ?
  • 7 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Възмотен от липсата на жак":

    Всички видове дупки и физически бутони по телефона са главната пречка за водо и прахоустойчивоста му !! Телефон без дупки и бутони е елементарно да се направи устойчив дори на морска вода на 50 м дълбочина !!!! При положение , че блутуут слушалки са на същата цена на тези със жак , а разхода на ток е пренебрежителен и безжичното зареждане също вече е на цената на жичното , какъв точно е проблема да търсиш дупки ??? Или имаш слабост към тях ??

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Миризлив пор

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Водо и удароустойчиви телефони макар и със жак слушалки се правят от много време. Предния ми телефон - Lenovo S750 издържа 5 години на зверска експлоатация - случвало се е да пада на бетон, да пада в кофа с боя, в кофа с вода, един път в морето на около 1.5 метра и... държеше гадината. Това което го уби беше софтуера - приложенията които ми трябват едно по едно започнаха да не работят защото не се поддържал андроид 4.4

    Коментиран от #9

  • 9 Никой

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Всякакви портове, жакове и т.н са обречени да изчезнат от телефоните в следващите години. Бъдещето е безжично. След като е много по-удобно и на същата цена, а мястото, което заема един жак може да се използва по-рационално, за какво са ти жици?

    Коментиран от #10

  • 10 Язе

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Кое е на същата цена?Едни обикновени слушалки с жак са 19лв.А безжичните колко са?

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 11 Информиран

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Новите блутут слушалки на Samsung са над 250 лева !

    Коментиран от #12, #16

  • 12 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Информиран":

    А кой те кара да купуваш такива , като в нета има по 20 лева ? Че и за по-малко ?
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Язе":

    Явно скоро не си поглеждал или не знаеш как ? За твое сведение има и под 19 лева !
  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Язе":

    Само за сведение в един от големите интернет магазини почват от 7,58 !!!!! Бих дал линк , но ще ме изтрият естествено !!! За истински блутуут слушалки , не играчки !!!!
  • 15 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Язе":

    Също така явно на специалистите по "стогодишни" , хахаххах , явно не им е известно , че чипа за блутуут връзка в момента струва ПО-МАЛКО от жака !!!!!!!!
  • 16 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Информиран":

    Всъщност даже за 11-12 лева има със зареждаща кутия със допълнителна батерия в нея !!!
  • 17 Жоро

    3 0 Отговор
    Аз кога не ръгна кабела , не мирясвам.Като видя някой с безжични слушалки и се пукам от смях , дори го соча с пръст да се посмеят и околните.

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро":

    Верно ще се смеят , ама на тебе !!! И то до засиняване !!!
  • 19 Ранко

    0 0 Отговор
    За кво ви е телефон от 2500 лева като от s7 edge нищо съществено не са направили не ако готвеше сам да ходеше на пазар става

    Коментиран от #20

  • 20 Миризлив пор

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ранко":

    В повечето случаи "защото струва 2500" можеш "да го извадиш на масата" да се надуеш, да проведеш няколко разговора на виск тон или да пуснеш клипче с изнервяща музика "случайно" да ти обърнат внимание и да го оставиш на показ... да видят прошляците наоколо че имаш "телефон за 2500" а те... не могат да си го позволят. Вече съм написал - каквото и да вземеш, след 3-4 години го "отрязват" от към софтуер и реално не може да се ползва.
  • 21 хонда

    0 0 Отговор
    Това е първия в света процесор по EUV технологията.Супер е ноута , но е много скъп просто не е за всеки.В днешно време разликите с всеки нов модел стават все по-малки.Примерно едно xiaomi za 350лв ще ти свърши същата работа ,но изработката не изглежда толкова добра.
  • 22 Xiaomi mi mix ALPHA

    1 0 Отговор
    Xiaomi mix Alpha с 5G и 108 mp камера
  • 23 Terrvel Technologies

    0 0 Отговор
    7nm чипове направени по EUV бяха мечтата на Intel
  • 24 Tervel Technologies

    0 0 Отговор
    Ново доказателство че Samsung са номер 1 в техно продуктите .