Last news in Fakti

12 Август, 2019 14:37 2 000 1

Платформа от BMW за Jaguar Land Rover

  • bmw-
  • jaguar-
  • land rover-
  • range rover

Бъдещите кросоувъри на Jaguar Land Rover ще бъдат базирани на платформа с предно предаване от BMW, твърди британското сп. Autocar. Според изданието най-вероятно става дума за архитектурата FAAR, залегнала в основата на новата първа серия на баварците и моделите на MINI.

Използването на чужда платформа е принудителна мярка за JLR, коментира списанието. Спадът на продажбите в Китай, все по-строгите екологични стандарти, разработката на новото алуминиево шаси MLA (Modular Longitudinal Architecture) и инвестициите в разработката на нови модели и производствени мощности удариха сериозно по финансовото състояние на концерна и сътрудничеството с BMW изглежда като единствен изход от ситуацията.

Двата производителя вече си партнират в проектирането на изцяло и частично електрически силови установки. Производствените разходи на JLR обаче могат да се намалят единствено чрез използването на немски двигатели и платформа.

По предварителна информация на архитектурата FAAR ще бъдат базирани два нови компактни кросоувъра на Jaguar с традиционна и купеобразна каросерия в стила на i-Pace. Следващите поколения на Range Rover Evoque и Land Rover Discovery Sport пък ще станат близки роднини на MINI Countryman и BMW X1.

Преходът към платформата FAAR, която е съвместима с бензинови, дизелови и хибридни двигатели, ще спести на JLR разходи за разработката на собствена архитектура за автомобили с батерии и дължина от 4.2 до 4.6 метра. Това отговаря на спецификациите, заложени при проектирането на бъдещите компактни модели на индийско-британския концерн.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JLR

    2 0 Отговор
    Ягуар да вземат да преместят завода в БГ, иначе с митата ще ядът дървото. Тука на роботите не им трябват бг работници.
    Да идват с инжинерите и строителите направо.