10 197 19

Защо не се използва барут вместо бензин?

Защо не се използва барут вместо бензин?
Задавали ли сте си въпроса: След като куршумът излита от дулото на оръжието с огромна скорост, то защо подобен механизъм не се използва и в автомобилите?

Изхождайки от първия закон на термодинамиката, енергия не може да бъде създадена или унищожена. Автомобилът преобразува наличната енергия в кинетична, като тази енергия идва от продукти от нефт или от електричество. Ние обаче ще поговорим за бензиновите коли.

И така, смес от бензин и въздух попадат в цилиндъра, където се сгъстява от буталото, а сгъстената смес се възпламенява, което кара буталото да се върне, като по този начин се завърта и коляновия вал. Използването на бензин е масово, защото първо той е сравнително евтин и второ, отделя много енергия при горене.

Защо не се използва барут вместо бензин?

Казано накратко, то отделената енергия е нещо като "енергиен напор", получаващ се от определено количество субстанция. За да се движи нормално един автомобил му е нужно вещество с ефективно съотношение между мощност и тегло.

В стандартния акумулатор, който присъства във всички автомобили това съотношение е малко - 0.17 мегаджаула на килограм, а в урана от реактор, например, то е прекалено голямо - 80 620 000 мегаджаула на килограм. Така се стига до използването на бензин, който е далеч "по-скромен" от урана, но и доста по-ефективен от оловно киселинните акумулатори.

Всичко това ни връща към въпроса от заглавието - Защо не се използва барут вместо бензин? Барутът отделя енергия равна на 11.3 мегаджаула на килограм, като на този фон отделяната от бензина енергия е 46.4 мегаджаула на килограм. Оказва се, че барутът има шокиращо ниска отделена енергия, която обаче е достатъчна да изстреля куршума, но не и тези тон и половина, колкото е средната маса на един автомобил.

Защо не се използва барут вместо бензин?

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Яжо Секвоев
  Отговор
  1 11:13  14.08.19
  Па смени дилъра бре!

  Коментиран от #2

 • Яжо Секвоев
  Отговор
  2 11:24  14.08.19

  До коментар #1 от "Яжо Секвоев":

  От какво се прави Барут? Яко сладури сте! Сега да не дуднем КАК.
 • 3 11:35  14.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • чико
  Отговор
  4 11:37  14.08.19
  За сведение първите двигатели на дизел са работели със стрит като брашно въглищен прах.Съвременния дизел е всъщност двигател на Сабатие ,но популярност е добил под името на Дизел.

  Коментиран от #9, #19

 • АУДИттрс420
  Отговор
  5 12:18  14.08.19
  къде си суперкар
 • ТАД
  Отговор
  6 13:24  14.08.19
  Защото трудно минава по тръбите ;-)
 • Jack Bauer
  Отговор
  7 13:24  14.08.19
  Интересна статия. И се сещам за следващия въпрос - защо патроните не ги правят с бензин, след като бензина има по-добро съотношение отделяна енергия/тегло? Тогава боеприпасите ще бъдат по-леки и доста по-мощни.

  Коментиран от #10

 • Кафъфъл
  Отговор
  8 13:32  14.08.19
  А аз питам, защо не се използват лай.... вместо мозък?
 • майстора
  Отговор
  9 13:33  14.08.19

  До коментар #4 от "чико":

  Да почти... само дето е малко еволюирал ....малко малко колкото е разликата в еволюционно отношение между динозавър и човек......
 • Димов
  Отговор
  10 13:44  14.08.19

  До коментар #7 от "Jack Bauer":

  Тъкмо щях да питам същото. Малоумна работа, ей. Тия хора хептен изтрещяха. Бензинови патрони: "- Ти с какви стреляш? - С безоловни. А ти? - Аз съм с рейсингови с добавки за октан."
 • Dron
  Отговор
  11 16:22  14.08.19
  https://en.wikipedia.org/wiki/Coffman_engine_starter А всъщност са се ползвали за стартиране на двигателя.
 • Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец
  Отговор
  12 21:50  14.08.19
  би било суперско с барут заредено колицататполи за минута от българия в бразилия
 • Проба
  Отговор
  13 23:00  14.08.19
  Смесете барут с бензин, гаранция колата ви ще литни.
 • Бонус
  Отговор
  14 23:03  14.08.19
  И бонус, светлинни ефекти.

 • Емил
  Отговор
  15 17:56  15.08.19
  Сега обясни и обратното - като бензинът е толкова енергийно висок, защо не става за патрони, а само за "коктейл молотов"! СМЕШНИЦИ!
 • гуньо
  Отговор
  16 19:13  15.08.19
  Навремето са правили такива опити дори имало прототип но се оказало бошлаф работа много не ефективен се оказал.Но на въглища и дърва има газоженни двигатели пиролиза мисля беше и отделя газ.Малко преди и по време на втората свтовна воина са били доста распространени поради липсата на бензин.Бях чел някаде че имало и самолети които исползвали въглищен прах,правоточни двигатели мисля че бяха и представлява една траба надупчена.Извинявам се че немога да дам подробности много отдавна съм го чел и бях много изненадан че има такъв двигател ито на самолет за това съм го запомнил.
 • ТАС
  Отговор
  17 22:07  15.08.19
  Журналисти, като не ви е работата да се бъркате в науките физика и химия не го правете. В случая не е важна енергията, а характеристиките на горене на веществата. Има понятие скорост на горене. При течните горива то не е толкова зависимо от налягането съда(цилиндъра или патрона). При барута нещата са много различни. Скоростта му на горене силно зависи от налягането в съда. На практика се получава, че след първоначалното запалване в затворен съд той си само ускорява горенето защото повишава налягането в съда(лесно може да разруши съда) замислете се колко с дебели стените на затвора на едно оръжие. Обема на отделените газове е много голям, около 500 пъти по-голям от началния за бездимния барут. Стандартния дизелов двигател работи с до 20 пъти повишен обем(20 атмосфери). Подобен процес става почти неконтролируем в затворена среда.
 • Глупости
  Отговор
  18 07:57  16.08.19
  Двигател на Сабатие?! Има теоретични разработки в тази насока заедно с Тринклер, поради което се нарича "двигател на Сабатие-Тринклер", но реално се отличава доста от разработките на Дизел. Впрочем, покажи ми само един линк към сайт с инфо за първите работещи двигатели на въглищен прах, защото съм сигурен, че опитите да се внесе въглищен прах в горивната камера са неуспешни - самото гориво трябва да се подава непрекъснато, а изгорелите вече сажди да се изкарат навън. Т.е. работещ двигател на въглищен прах никога НЕ Е СЪЗДАВАН!
 • Cyka
  Отговор
  19 15:59  16.08.19

  До коментар #4 от "чико":

  Информативно и крайно безполезно. Как е възможна цилиндрите да се пълнят с барут и каква система ще е необходима за това. Дали ще сработва достатъчно добре? И как ще се отрази на механика от колекторите, през клапаните и цилиндрите на сухото гориво, което вероятно ще полепва по стените на цилиндъра и всичко останало.

Напиши коментар:


Публикувай