Last news in Fakti

20 Август, 2019 09:46 3 489 5

Гуми с променливо налягане

  • continental-
  • гуми-
  • променливо налягане

Германският производител Continental разработва система, която не само контролира налягането в автомобилните гуми, а и може да го променя по време на движение в зависимост от пътната обстановка. Увеличаването на налягането намалява риска от аквапланинг и съпротивлението при търкаляне, което пести гориво. Понижаването му пък влияе положително на проходимостта.

Регулирането на налягането в гумата променя и свойствата на грайфера. Благодарение на това се увеличават възможностите му, а самите гуми могат да служат по-дълго.

Continental вече тества готов прототип, наречен Dynamic Pressure. Налягането се регулира с помощта на микропроцесорни устройства във всяко колело за няколко минути, без да се налага спиране. Тъй като става въпрос за промяна в рамките на няколко десети от атмосферата, със задачата се справят дори миниатюрни компресори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    10 2 Отговор
    Системата въобще не е нова, има я на военната техника като например виетнамките и 3-сите зилове, вероятно има и западни аналози. Доста добра работа върши ако водача знае как да я използва. Там обаче е централизирана система с компресор, тук някой да даде линк как е изпълнено?

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Точно , така нареченото ''самонапомпване'' -има го и на БТР-ите... само не виждам начин миникомпресор да се справи ,ако е необходимо бързо допомпване, освен ако няма балон за сгъстен въздух.
  • 3 onq s konq

    7 3 Отговор
    Алчните изобретатели бълват постоянно нови идеи и модернизации,без да ги интересува че Шопа дълбокомислено е заключил":Щом е механизъм,то непременно че се счупи".А какво ще се случи ,ако "Приспособлението" реши при 200/ч на шофьора не му е дастатъчно комфортно и спихне внезапно гумите ДО "0"?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Jeep

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Каквото ще се случи и ако налети на някоя дупка, което е и доста по-вероятно
  • 5 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Много точно е написано ! Части от атмосферното налягане,( няколко десети от атмосферата ) !!! Не си измисляйте какво ще стане ако вентила Ви се скъса !!!