Last news in Fakti

20 Август, 2019 12:52 29 134 19

Опасни звуци, издавани от колата

  • съвети-
  • звуци-
  • автомобил-
  • повреди
Опасни звуци, издавани от колата - 1

Времената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил отминаха безвъзвратно. Днес автомобилите са други, а зад волана често седят недотам технически грамотни водачи. Ако нещо скърца и трака - отиваме в сервиз, ако нямаме пари, продължаваме напред. Последният подход обаче може да се окаже пагубен и доста скъп. Има някои по-странни звуци, които колата може да издава, и които е добре да знаете какво означават

Електронен писък


Ако при привеждане на автомобила в действие, още когато системата е на "контакт" чуете непознат електрически писък, то трябва да знаете, че времето, когато колата ще откаже да запали, е много близо. Този проблем трябва да се отстрани в сервиз, но всъщност не е толкова животозастрашаващ, както другите, описани по-долу.

Съскане


Автомобилът не е чайник, но и той може да кипне. Употребяваните коли често страдат от т.нар. пробиви в системата за охлаждане на двигателя. Тя може да бъде констатирана от шума, представляващ съскане от моторния отсек, често придружен с пара. Преглед на радиатора и съединенията на системата трябва да бъде направен незабавно, защото в противен случай може да се стигне до прегряване и изкривяване на цилиндровата глава, а ремонтът ѝ съвсем не е евтин.

Свирене


Сигнал, подобен на този на реферите по спортни състезания, често е признак за повреда на някоя от ролките на газоразпределителния механизъм. Може да се дължи и на износване на някой от ремъците. Това също задължително трябва да се провери, защото ако проблемът е свързан с ангренаж или с някоя от прилежащите му ролки, то може да се стигне и до основен ремонт на двигателя. На свирене от турбокомпресора също трябва да се обърне внимание в начален стадий, но най-опасно е свиренето от някое от колелата. Там проблемът може да е свързан със спирачните механизми или по-често с лагерите на главините. При блокаж на основен лагер по време на движение, нещата могат да излязат извън контрол.

Щракане


Този звук е присъщ най-вече при повреда на употребявани коли с 4х4 система и идва от раздатката или от задния диференциал. Износено зъбно колело в редуктора издава доста неприятни шумове дори и при ниска скорост, но с подобен шум спокойно можете да стигнете на ход до сервиза, но в никакъв случай не го пренебрегвайте. Подобно щракане може да се чува и от автоматичните скоростни кутии. Даже и свръхнадеждните японски кутии започват да издават такива звуци преди края на своя жизнен цикъл.

Да определиш неизправността на колата по звука не се отдава на всеки, но съветът ни е, чуете ли непривични звуци, които издава вашата кола, то непременно се опитайте да разберете от какво са или потърсете помощта на специалист. Така ще избегнете доста скъпоструващи ремонти, а в много случаи и катастрофи, причинени от неизправността на автомобила ви.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авто фен

    8 5 Отговор
    При Tesla е Errar !

    Коментиран от #3

  • 2 Караиванов

    14 3 Отговор
    За съжаление, предвид силно застарелия ни автопарк, подобни звуци се чуват все по-често, а последиците са... не ми се говори. Така че по-добре изначало да се хване проблема. Съветът от статията е много добър - не чакайте да се счупи, слушайте колата си.

    Коментиран от #6

  • 3 миро

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Авто фен":

    при тесла няма звуци, автопилота отказва и де пребива. това е. При старите коли поне можеш пж звук да хванеш проблема преди да е станал фатален
  • 4 Анонимен

    6 0 Отговор
    На мене скоростите ми свирят, проблем ли е?

    Коментиран от #5

  • 5 Иво

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    смени маслото на скоростите.

    Коментиран от #10

  • 6 Митака

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Караиванов":

    Аз, слушам я, но? Тя мълчи.! Може би, блокирал е горната?

    Коментиран от #8

  • 7 софиянец

    10 1 Отговор
    Ами аз съм поредния, който пренебрегна звук на свирене на лагер. Мислех, че е нещо от мотора, но се оказа алтернатор. Вчера изпуши и скъса ремъка. Добре, че ВАГ са направили този ремък да върти само климатик и алтернатор, и няма отношение към водна помпа, та се прибрах на габаритни светлини. Та статията можеше да се напише и по-информативно.
  • 8 Митака

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Митака":

    Горката.
  • 9 Идиоти

    10 2 Отговор
    Какво ми обяснявате как тесла била отказвала, много ми пука на мен как отказва, като че ли всеки втори кара тесла, автора е посочил звуците, които може да чуят 80% от шофьорите, тези които карат тесли, чукове и прочее да му мислят
  • 10 Може би

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    Да смени колата?
  • 11 Нане докера

    4 2 Отговор
    Дачията ми тегли на дЕсно. Проблем ли е?
  • 12 Giuseppe Busso

    15 0 Отговор
    Пак подвеждащо.... Ето ви още още неапокалиптични примери (за тъпите шофьори) : Електронен писък: Непознат електронен писък може да се чуе и от електронна джаджа на някой пътник!
    Съскане:Това също може да е от някой пътник, вероятно собствената ти жена!
    Свирене:Това се чува също от озвучителната уредба /кас'тофона/ или при натиснат клаксон.И в двата случая не е проблем!
    Щракане:Ако чуваш Щракане усилваш Свирене!!
  • 13 От Руси съм

    6 3 Отговор
    Язе си карам я ми светне, я ми скръцне най много да пръцна и да продължа по пътя ;) :p
  • 14 onq s konq

    6 5 Отговор
    Смея да твърдя че "имам ухо" по основните нехарактерни звуци при колата,но ще споделя нещо,за което отидох при Майстор/силно мой човек- съкратено СМЧ/.Както си карам бавничко из града,на всеки легнал Полицай чувах ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛЕН ЗВУК като от УДАР СЪС ЩАНГА ПО ЗАДНИЦАТА НА КОЛАТА.А "диагностиката" на Майстора бе категорична:Недобър контакт при клемите на Акумулатора,което цитирам "първо бие в АБеСа",в случая - при задните колела.Затегнахме клемите и проблемът изчезна.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гад

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Къде са клемите на коня? Иначе ми е ясно как разхлабено стреме бие коня в задните крака
  • 17 Димитър

    1 0 Отговор
    Опасни звуци ли? Това като вица:
    -Милооооо нещо колата взе да издава много странен шум!
    - Пробва ли да спреш чалгата?
  • 18 Ноки

    1 0 Отговор
    ЧАЛГАТА най гадния звук, който издават колите
  • 19 Грую

    0 0 Отговор
    Най-опасно е когато светне онази лампичка за привършване на горивото. Ако не обърнете внимание и не вземете мерки със сигурност много скоро ще берете ядове и ще останете без превоз!