Last news in Fakti

21 Август, 2019 13:59 2 080 8

3D месо ще се печата в космоса

  • 3d принтер-
  • месо-
  • космос
3D месо ще се печата в космоса - 1

Усвояването на космическото пространство е неразделно свързано с продължителни полети, като за това време на астронавтите са нужни много провизии. Един от способите за оптимизиране на продоволствената програма е използването на иновационни 3D принтери.

Разработчиците от лабораторията 3D Bioprinting Solutions, която е дъщерно предприятие на руската "Инвитро", вече започнаха да печатат човешки органи на 3D принтер, а следващата им стъпка е да създадат меса, годни за ядене, като това ще става директно в космоса.

Биопринтерът се нарича "Орган.Авт" и в момента е изпратен за тестване на Международната космическа станция. За печатането на месо за космонавтите, машината използва клетъчен материал от зайци и крави. Цената на килограм напечатано месо е от порядъка на $10 000.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    13 0 Отговор
    АХАХАХАХАХ очаквайте скоро в макдоналдс!

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Е те нали

    4 1 Отговор
    Напрайха месо от трева то мк. доналдс тва продава само хомия и отрова, лично аз само веднъж преди много години по сетих такова заведение и казах край не струва нищо, карам си по магистралата де има бг ресторант или сръбска скара там е истината
  • 5 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Оня с рикията":

    Това е руско бре 😂 . Освен това е пълна простотия 😂 ни разбирам защо трябва да го печатат ? Когато в момента се отглежда в биореактори и сащ, израел и Япония работят по падане на цените. Печатането на органи също е на много ранен етап и няма добри изгледи за това. За това японците прибягнаха до друг подход - да отглеждат човешки органи в животински ембриони, при положение че точно те бяха големи ентусиасти точно с принтирането. Това е пълен булшит. Забелязал съм, че на нещо което е супер безперспективно му правят яката реклама. Що бе ?
  • 6 Ошашавен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bubbles":

    Стига бе - че то при тази цена на "печатното" месо Биг Мак ще струва колкото една заплата!
  • 7 чурата

    3 0 Отговор
    Защо не си напечатат 3D мозъци?
  • 8 Ксерокс Касапов

    1 0 Отговор
    Интересно на колко ще докарат печата на килограм свинска вратна :)