29 Август, 2019 13:36 13 454 9

Направи си сам автоматик (ВИДЕО)

  • автоматик-
  • трансмисия-
  • гараж-54-
  • garage-54

След безброй експерименти, коствали живота и здравето на десетки коли, новосибирският YouTube-канал Garage-54 се захваща с градивен проект вместо с обичайните разрушения. Екипът на Владислав Барашенков показва как с подръчни средства може да се изработи центробежен съединител.

Благодарение на простата си конструкция, която го доближава по-скоро до вариаторите, този тип сцепление се използва в най-различни превозни средства - лека селскостопанска техника, мотопеди, скутери, картове и много други. През 30-те и 40-те години на миналия век центробежният автоматик е на почит и сред производителите на автобуси.

Най-голямото предимство на този тип съединител е, че двигателят не гасне при ниски обороти. Експлоатацията също е елементарна: подаваш газ - колата върви, отпускаш газта - сменяш предавката, и т.н. Минуси обаче също не липсват. Основният недостатък на такава конструкция е късият живот на дисковете.

От Garage-54 се заемат да проверят интригуващата технология на практика с помощта на... спирачен барабан и чифт накладки. Всичко останало, необходимо за експеримента, е налично в нарочения за опитна мишка ВАЗ-2106 - диск на съединителя и маховик.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз мога също

    33 25 Отговор
    Имах един стиснат и злобен работодател който пестеше от заплати но не и от нови бусове за да тежкарее пред клиентите си.Аз сам намерих начин да ги карам като автоматик,просто включвах на 4-та и държах газта до пода като потеглях на полусъединител и реално не съм си играл да превключвам предавки.Често в кабината миришеше на запалено феродо но като знаех колко овътрям скръндзата по сервизите не и обръщах внимание.Скоро научих,че е фалирал и ми стана много хубаво.

    Коментиран от #2, #6, #8

  • 2 има такива работници

    26 18 Отговор

    До коментар #1 от "Аз мога също":

    Ами, минало ти е трепането, няма страна в която да ти стиснат ръката за стореното на твоя работодател.
    После искаме заплати като немците.
    Ако си в моята фирма ще ти трясна дело за умишлено, увреждане на чуждо имущество.

    Коментиран от #3, #4, #5, #9

  • 3 Стига философства

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "има такива работници":

    От близо 7 години работя за човек ценящ труда и старанието ми.Не помня вече колко пъти ми повиши заплатата и никога не бих си позволил да загубя уважението и доверието му.Не мисли,че съм някакъв скъсан Ганьо озлобен от бедност презиращ успелите хора,напротив работя здраво и имам приличен жизнен стандарт но онзи неблагодарен и алчен човек не заслужаваше нищо освен омразата на хората които ядяха от трохите му.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Аз мога също":

    Най ме радват такива като теб дет нищо не им харесва все някой му се подиграва все трудът му недоотценен ми брачет като не ти харесва кво правиш там ставаш и се махаш кво ти е виновен буса или колата ходи му плесни два шамара и готово и недей да обясняваш за новият шеф това брачет е характер
  • 7 Зевса

    6 2 Отговор
    Папакито. Схемата на Хонда куб. Полуавтоматична кутия. Всъщност някакъв вид центробежен съединител, механичен, хидротрансформатор. И работата заспива. При папакитото обаче е възможно превключването без да пускаш газта или да падат оборотите, но там скоростите са поредни. Дори има вариант, като ги извъртиш до четвърта, следващата да е пак първа и така нататък. Не пишете тъпизми и простотии! Изхождайте се само по темата, която са ви задали!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лихваря

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "има такива работници":

    Спокойно като спреш да рефинасираш и ти си за там такива много като теб има на колна