29 Август, 2019 14:15, обновена 29 Август, 2019 14:17 8 167 25

Трябва ли да се разрешат колите без странични огледала?

  • странични огледала-
  • камери-
  • автомобили
Трябва ли да се разрешат колите без странични огледала? - 1

У нас този проблем не стои на дневен ред, защото не е ясно описан в Закона за движение по пътищата. В България страничните огледала са задължителни, само когато задните стъкла са затъмнени. В САЩ обаче не е така.

По закон в САЩ все още е забранено да се управляват автомобили без наличието на странични огледала, но все повече автомобилни производители започват да заместват огледалата с камери.

Поради тази причина националното управление за пътна безопасност на САЩ (NHTSA) започва проучване за това, доколко допустимо и безопасно е използването на камери вместо странични огледала за обратно виждане.

Трябва ли да се разрешат колите без странични огледала?

Най-пресният пример за сериен автомобил с камери вместо огледала е новото Audi e-tron. Още през март 2014 година обаче, група, състояща се от General Motors, Volkswagen, Toyota, Tesla и др. се обърна към NHTSA с молба да бъде разрешено в САЩ управлението на автомобили без странични огледала.

Година по-късно аналогична петиция подадоха и от Daimler, които искаха да използват камери вместо огледала в камионите си (новият Actros за Европа не разполага с огледала).

Досега обаче този проблем не е разрешен в САЩ, но от NHTSA заявиха, че ще се заемат срочно да разрешат проблема и започват проучване по темата. Дали това ще стане факт, ще покаже времето.

Трябва ли да се разрешат колите без странични огледала?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    6 16 Отговор
    Според мен още е рано, а в България трябва да се забранят изрично като в САЩ
  • 2 всичко може

    21 3 Отговор
    Аве, че те електрически тротинетки пуснаха по пътищата без закони, без огледала без нищо, че това ли ?
  • 3 Питай патило

    17 11 Отговор
    Преди години имах BMW Х5 E53 и ми откраднаха огледалата пред южния парк в София.Като разбрах,че дори на старо са по 500-600лева и почти не се намират сам си дадох разрешение да карам без тях.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    26 7 Отговор

    До коментар #3 от "Питай патило":

    Така е като си взимаш кола над възможностите ама комплекси пусти да те видят кой си хаха то в тия оглдала се глед ама колко го правят

    Коментиран от #5

  • 5 Питай патило

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Не съм го купувал.Просто раздавах бързи заемчета с определени лихвички и един затънал комарджия ми се издължи с него.Иначе никога не карам коли с който да привличам погледи въпреки,че съм си докарвал доходи за каквито много хора мечтаят.Сега карам Хонда Джаз за около 3500-4000 лева но едва ли някой подозира,че съм я оставял паркирана с по 20000-30000лева в жабката.

    Коментиран от #6

  • 6 АААБББВВВ

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Питай патило":

    Ти си големец да знаеш.
  • 7 Глупости

    7 2 Отговор
    Аман от електроники бате пълни простотии
  • 8 Любезния лос

    16 1 Отговор
    Колата ми има камера за заден ход. На втората година камерата се прецака и си останах "само" с трите огледала. Смениха камерата гаранционно но не е там въпроса. Какво правим когато камера отстрани не работи и нямаме огледала щот сме технологични?

    Коментиран от #17, #20

  • 9 АзАз

    9 2 Отговор
    Жената строши и двете огледала при паркиране в гаража. 3 бона (тъпото КАСКО не го покри, защото сме надвишили броя от 2 щети без протокол)... Ако бяха камери, а не огледала не искам да мисля, колко щяха да струват...

    Коментиран от #12, #24

  • 10 Ай стига бе

    10 2 Отговор
    Това за страничните огледала е малък проблем. Скоро очаквайте да ни питат дали да ни разрешат собственоръчно да караме колите си или да оставим тая работа на доста по-опитния и сигурен автопилот Фьодор или Арни, примерно.
  • 11 Б. Й хо.

    2 2 Отговор
    Изказване на немски министър, за ройтерс.

    https://www.reuters.com/article/us-germany-emissions-autos/german-minister-to-carmakers-invest-in-electric-cars-or-lose-out-idUSKBN1HN0CB
  • 12 Че колко

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "АзАз":

    щети и правите на тази кола годишно с протокол, че и повече от две щети без протокол? Да не сте каскадьори?

    Коментиран от #23

  • 13 onq s konq

    5 8 Отговор
    Нямам навика да ползвам стр. огледала.А го нямам тоя навик щото НЕ МОГА да карам на заден с тях,а и никога не съм можел - просто се обръщам и гледам през задното стъкло.И се скъсват на червен св,етофар разни от съседните ленти разтревожено да ме уведомяват че съм забравил да ги отворя,затова и като наближа по-натоварени кръстовища със светофари затварям прозорците и гледам само напред.Да,обаче Гадовете почнаха да ми свирят за да ми привлекат вниманието!Между другото експериментално е доказано,че отворените огледала нарушават АЕРОДИНАМИКАТА с до 3%.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Атлантически Хой

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "за гъби съм":

    Що да не може то и без тва никой не гледа в тях. да така е както и че е задължително да се кара на бургия и да се влиза с вратите освен това знаците не важът пред бмв-то.
  • 16 Мартин

    3 1 Отговор
    Ако производителите предложат някакъв резервен вариант при повреда на камерите. Едно е да закрепиш огледалото криво-ляво и да се прибереш, друго е да отремонтираш камера правена по нано технология.

    Коментиран от #25

  • 17 Boxer 3.0

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Любезния лос":

    Предполагам, че до година -две ще се продават такива камери+странични мониторчета в магазините за автоаксесоари. Не съм много по елктронните модни джаджи, но в този случай, бих си сменил страничните огледала понеже ги намирам за прекалено големи, някои ги наричат "слонски уши". Пречат ми на видимостта и не виждам пешеходците при завой. Плюс подобрена аеродинамика. Така че аз съм "за".

    Коментиран от #18, #19

  • 18 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer 3.0":

    ВЕЧЕ ги продават и комплекта 4,5 инча монитор с камера с висока резолюция е между 50 и 70 лева !!! Ако някой си мисли , че има електрическо огледало за тия пари , освен за Голф 3 , да си помисли мнооооого хубаво !!!

    Коментиран от #21

  • 19 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer 3.0":

    И камерите дават ъгъл на виждане над 170 градуса , тоест мъртвия ъгъл почти изчезва , за разлика от огледалото , освен това заслепяването от заден автомобил също !!
  • 20 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Любезния лос":

    Можеш да прочетеш коментари 18 и 19 ! Освен това да се "прецака камера " , особено фабрична , е 1 на 100 000 ! Сто пъти по-често е счупване или крадене на огледала ! Не знам дали си карък , но за пръв път чувам да откаже камера и то в гаранция ! По-скоро е прекъснал някой зле монтиран кабел , което няма нищо общо с камерата !
  • 21 Boxer 3.0

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Мерси! Ще проверя, какво се предлага ;)
  • 22 123

    1 3 Отговор
    и това ако не е най тъпия журналист в факти
  • 23 АзАз

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Че колко":

    За 2 години 1 щета по наша вина - жената счупи огледалата и под "счупи" разбирай докосна леко в стената и колоната на гаража, колкото да се строшат механизмите. Останалите щети са от идиотите на пътя и по паркингите. Това, че колата ти има щети не означава, че ти ги правиш. На някой с голф за 800 лева дали му пука, че си отваря вратата в твоята? Много често дори го правят нарочно, просто защото в България е така. Никой не цени собствеността на другия...
  • 24 Бате бате

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "АзАз":

    Камерата не стърчи като огледалата, така че жена ти бая зор ще види да я строши, а за три бона ще си купиш поне 7-8 камери.
  • 25 Бате бате

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мартин":

    Ше има по две-три камери, като при по новите телефони, дори и една да се прецака (което е много малко вероятно), другите две си бачкат.