Last news in Fakti

4 Септември, 2019 11:45 12 178 48

Излезе Android 10

  • google-
  • android 10

Google се отказа от "сладкарските" названия на операционната си система. Новата версия на Android се казва просто "10" и вече може да се свали на всички версии на смартфона Pixel, а на по-късен етап ще бъде достъпна за актуалните модели на Samsung, Huawei, Xiaomi и много други производители.

Новост в Android 10 е функцията Live Caption. С натискането на бутон се отваря прозорец, в който се дублира текстът от пуснато видео. Системата мигновено определя думите от приложенията и ги записва като текст. Така могат да се гледат видеоклипове със субтитри в Instagram, например.

Функцията Smart Reply вече работи в падащото меню за уведомления. В диалоговия прозорец се появяват няколко варианта за отговор на съобщение. Така не се налага да се влиза в приложението.

Android 10 предлага повече възможности за настройки на поверителността. Приложенията могат да бъдат ограничени да получават достъп до местоположението само при отворен прозорец. Така програми за поръчка на храна или такси няма да могат да следят потребителите във фонов режим. Ще се появява и предупреждение, че някое приложение получава информация за местоположението.

В системата е добавена функцията Focus Mode. С нея може да се активира специален режим, в който се блокират всички приложения, отвличащи потребителя от основното му занимание - социални мрежи, месинджъри, YouTube и т.н.

Нововъведение е също и възможността за контрол на членове на семейството, което ще бъде полезно най-вече за родители. Те ще могат да следят колко време децата играят на смартфона и кои програми ползват, за да могат да ограничават времето им пред екрана.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Huawei са номер 1

    32 37 Отговор
    Android 10 не се различава много от 9 даже следенето е на едно ново ниво с тези Google и Facebook приложения ! Докато Harmony OS е много по-бърз , ефективен и мощен от новия Android

    Коментиран от #5, #25, #34

  • 2 Гост

    38 15 Отговор
    Аз ползвам Android 4 kit kat и ми е супер 😀👍

    Коментиран от #3, #45

  • 3 Голям Слон

    50 25 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Супер ти е. Натискаш бутончето за браузъра или вайбър, сядаш да пиеш кафе и някъде на средата на кафето приложението ти е заредило :-)
  • 4 Random

    15 34 Отговор
    Аз съм с Xperia XZ и до 2022 нов телефон няма да си взимам. Тъй че да изкарват и андроид 20 ми е все тая. Телефончето е в пъти по-добро от всякаква корейска или китайска електронна скрап и може и повече да го задържа, няма ядове като с по-предишния ми самсунг

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Гост

    26 37 Отговор

    До коментар #1 от "Huawei са номер 1":

    Я се скрий някъде с тези китайци, че ги видяхме как си седнаха за задниците като им наложиха забрани да ползват Андроид. Тази тяхната ОС само такива болни фенчета вярват, че съществува.

    Коментиран от #40

  • 6 Гост

    28 13 Отговор

    До коментар #4 от "Random":

    Е, аз пък имам XZ Premium и нямам търпение да го разкарам и да си взема или Note 10 или iPhone 11. Sony вече за нищо не стават.

    Коментиран от #12, #31

  • 7 Голям Слон

    28 6 Отговор

    До коментар #4 от "Random":

    А аз в момента съм с XA2 Ultra. Да ти кажа честно, скоро по-голямо дърво не съм имал. Питай ме защо го купих.. Едва ли мога да ти дам смислен отговор. Sony отдавна умряха, като производител на мобилни телефони. От К800i нищо читова на марката не съм имал.

    Коментиран от #11

  • 8 Xa xa xa

    10 21 Отговор
    Да го духате пичове .... самсунг фоева

    Коментиран от #22

  • 9 Гостилничаря

    6 41 Отговор
    Само Apple! Всички андроидни клонинги имат един и същ проблем без значение от марка, процесор, памет и др., вече съм минал през Sony, Samsung, Huawei и Motorola. Всички работят добре месец-два и после започват забавяния, забивания и други екстри, неописани от производителя, нито на телефона, нито на андроида! Особено след ъпгрейд към нова версия на андроид, проблемите са гарантирани, например последния път обхвата на wi-fi ми падна близо два пъти! И това далеч не са прецеденти! И Андроид 30 да излезе, детските му болести ще си ги има винаги.....!

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    27 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гостилничаря":

    Точно пък за Wi-Fi да кажеш, че се iPhone се справя по-добре от Android, е супер смешно.

    Коментиран от #15

  • 11 Random

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Какво му е?

    Коментиран от #13

  • 12 Random

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Защо?

    Коментиран от #14

  • 13 Голям Слон

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Random":

    ...първото, за което мога да си спомня, е че на всеки 7 дена (ако не греша) , се изписва предупреждение, че скоро не си рестартирал телефона :-)))) Камерата е кофти! Тъчът е ужасен. Налага се по няколко пъти да натискам екрана. Това при положение, че нямам защитно стъкло. Качеството на връзката е гадно. Тествал съм го и с трите оператора. Не че напоследът всички не са зле, но въпреки всичко. Като загуби 4G и мине на Е или G, понякога минават пет минути, преди да се опомни, че се намира точно под клетката за 4G.. Може би и за друго ще се сетя..

    Коментиран от #17

  • 14 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Random":

    Защото започва понякога батерията да му пада адски бързо и само рестарт го оправя. Един път заби зверски и на другия ден тъкмо щях да го изхвърлям и уж се оправи.
    Да не говорим, че изведнъж му спряха всякаква поддръжка, а уж е топ флагман.
    Само камерата му става за нещо, защото снимките са реалистични и са над 10 MB.

    Коментиран от #20

  • 15 Гостилничаря

    5 18 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Точно пък за wi-fi няма място за сравнение и като обхват и като бъгове при ъпгрейд на софтуера! Преди бях с 6S+, така го продадох, работи си все още както първия ден, минал е през 4 обновявания на iOS- а! Сега съм с 8+, един път е имало ъпгрейд, даже работи по-добре (за разлика от андроидните клонинги)......

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гостилничаря":

    Което значи, че си имал доста стар модел Samsung. Пробвай с Note 10 и пак ще си говорим кой телефон е бъгав.

    Коментиран от #18

  • 17 Random

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Голям Слон":

    1 това не е проблем, 2 нищо подобно, на сони камерите са най-добри, другите просто екранкте им са по-ярки. 3 моя няма такъв проблем, какво му е ужасното? Клавиатурата е кофти, тъча си е ок. Гаранционно не могат ли да ти го сменят? 4. моя при все че е с метал отзад си хваща по-добре от на сестра ми айфона (6S май)

    Коментиран от #19

  • 18 Гостилничаря

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Galaxy A9, не бих казал, че е стар модел. Но преди това бях със Сони Z5 Premium, който си беше абсолютен флагман по него време, проблемите му бяха същите....

    Коментиран от #24

  • 19 Голям Слон

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Random":

    Въз основа на какво да ми го сменят? Работи ли - работи! Камерата определено не ми харесва. На дневна светлина е много добре. На всички други режими е гола вода. Не че е нещо много важно.. Предпочитам DSLR фотоапарата и чантата с обективите пред най-добрия за снимане телефон :-) Просто констатирам онова, което съм забелязал.

    Коментиран от #21

  • 20 Random

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    На мен ми се случва само като играя една игра да ми се рестартира и то рядко. Не ми забива, малко като го сложа да се зарежда само, че се изключва стамината и всичко се включва. Батерията ми държи прилично, ама от много игра и загряване вече иска смяна. XZ premium не беше ли с някакъв голям дисплей с голяма резолюция? Колко батерия искаш? Иначе не изпускаш много от новите андроиди

    Коментиран от #26

  • 21 Random

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    Въз основа на това че тъча ти е дефектен и не работи както трябва? За нощни снимки ти препоръчвам да пробваш през редактора на снимки да си оправи цветовете(авт. цвят)

    Коментиран от #23

  • 22 Random

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Xa xa xa":

    Имах самсунг веднъж, замина в пода след като ми се рестартира 3 пъти в опит да отвори браузера.
  • 23 Голям Слон

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Random":

    Безвъзвратно отминаха годините, в които спорех с консултант-продавачи и техните ментори. Телефонът в момента работи. След време ще го сложа, като навигация на мотора. Това е съдбата на всички hi-tech аборти от последните години.
  • 24 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гостилничаря":

    Е, какъв флагман е А9, че го сравняваш с 3 пъти по-скъп теллефон??? Казах ти, сравнявай новите модели с Андроид с новите Айфони в приблизително еднакви ценови класове.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Random":

    С 4k дисплей е, но е LCD и ми избиха жълти петна в краищата. Добре, че го взех на промоция за 700 лева, защото телефона е посредствен. Фотоапарати правят, но телефоните са им боклуци.
  • 27 Гостилничаря

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Говоря за Сонито, то си беше точно флагман, най-доброто и скъпото от марката през 2015-та! Взех го с андроид 5.0.2, продадох го със 7.0, беше ужас още на 3-тия месец! И защо само андроид-флагманите да са "безпроблемни", SE моделите на Apple са бюджетни и въпреки това проблеми като при андроидите не се наблюдават, моята още е с такъв от 4 години! Трябва ли да си купувам само флагмани с андроид за да не ми правят проблеми!!!???

    Коментиран от #28

  • 28 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гостилничаря":

    Възможно е, но сега има вече Андроид 10. Не сме 2015 - та и Сони вече не са фактор.
  • 29 Nokia 8

    5 2 Отговор
    Взех с предубеждение тази Нокия, преди нея бях с Lumia 950. Дори и днес малко телефони могат да се мерят с камерата и пъргавината на софтуера на 950цата. Само процесора не го бяха домислили микромеките - при натоварване напичаше. Та за новията Нокия на китайците - останах изненадан от андроида. Чист андроид, без фабрични глупости. Работи също толкова бързо, от когат го взех (вече година и нещо половане.) Батерията държи 2 дни с ръчкане, разговори и навигация. Единстения минус е ЛСД панела (можеше да е амолед). Камерата е с една идея по-слаба от лумията.
  • 30 Пари не жалим за телефонь

    5 1 Отговор
    Имам пиксел3хл от една година и пиксел2хл от две,бета изпълнител съм на десетката от самото начало,който е разбирач ще ме разбере😀
  • 31 МАГАРЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Втори Самсунг J5.Супер безпроблемен телефон.Първия 2 години, този още 2.Ама няма да забива или подобни глупости батерията държи.Камерата много добра.За 350лв толкова.Игри не играя понеже нямам време.Горещо го препоръчвам
  • 32 Любезния лос

    0 0 Отговор
    Наскоро взех Google pixel 3aXL за жена ми. Поиграх си е него преди да й го дам и съм очарован. Екран и камера са на новото на "флагманите" на конкуренцията. Някои опции които никой никога не ползва липсват. Направили са някои дребни подобрения в менюто и опциите. Цената му е като на среден клас телефон. За разлика от флагманите си струва парите.
  • 33 Чуек

    3 4 Отговор
    Пичове ,никой телефон не ви е проблемен .. като не можете да си пазите телефоните ,не обиждайте отделните марки ,особенно Сони .. Минал съм през какви ли не телефони и бате ,като тия Сонита няма второ.. Имам z1 ,което прави по хубави снимки от s9 ... Което е супер странното ,защото е смартфон от 2013 ,а samsung-а е 2018 ... Нито забива ,нито нищо . И батерийката му издържа почти 2 дена ,нищо че е на 5 години .. Цъкал съм PUBG и нито един път не засече .. и на Xa1 съм играл PUBG и се усещаха съвсем леки засичания ,но кво искаш от смартфон за 300 лв ,който прави снимки като на a8 ,но 8цата е 1000 лв ... В момента имам xperia 1 и с двама приятели си сравнявахме телефоните ,единия беше с s10+ ,другият с xs max. Накрая и двамата се блъскаха в главите защо са си ги взели .. Нито дисплеите не могат да се сравняват с на Сонито ,нито бързината ,нито камерата , само където батерията на 10-ката издържа повече ,но един ден мисля че е пре-достатъчно за един телефон ,защото всеки нормален човек в днешно време си оставя телефона вечер да се зарежда ,а и Сонитата имат опция за запазване живота на батерията ,което е супер.. И тва, че вашите Сонита във вашите ръце ,не издържат и 3 месеца ,както някои споменаха ,което е пълна глупост ,ама както и да е .. това не означава ,че не са фактори или че не са едни от най добрите на пазара .. 😉😉

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Чуек":

    Ами той пазара си каза думата, така че не ми обяснявай колко са велики Sony. Едва ли се грижиш по-добре от мен за телефона, защото всеки ден му почиствам RAM-а и го актуализирам редовно. Игри не играя, защото не съм пубер. Пък щом смяташ, че телефон с анемична батерийка, 64/128GB памет и 6GB RAM заслужава да е по-скъп от Note 10 и P30 pro - ок. Само, че никой не си го купува - виж реалността.
  • 36 Пламен Галев

    0 2 Отговор
    Май това се отнася за всички версии на Андроид и съответните китайски боклуци, набедени за смартфони!
    Аа, да... и модераторът-калинка да го духа :)
  • 37 Онзи

    3 1 Отговор
    Хора, преди почти година си купих Nokia 7 Plus... Коагто я взимах в магазина ме гледаха като паднал от марс и веднага се започна с техните си реплики как имало нови самсунзи и хуауей и кво ли не... Мога да ви кажа, че Nokia ги бие всички... Моят телефон който е вече на 1 година и смея да твърдя, че не е щаден по никакъв начин РАБОТИ ПЕРФЕКТНО БЕЗ НИКАКЪВ БЪГ!!! За момент не се замисля, нито пък забиват приложенията. С андроид 9 е и работи перфектно. Пък вие пак си купувайте самсунг и хуауей от по 2 бона бройката и се оплаквайте, че имат проблеми.
  • 38 Франкенщайн...!

    2 1 Отговор
    Аз ползвам стария телефон на детту и нямам пари да си купя тази новост, която върши същата работа като всички други,, Аллоу, слушам....,,!
  • 39 Kuzmanovv

    0 0 Отговор
    Всичко е 🔝. Сега остава единствено да се снабдим с 📲 за Android 10 ... 😀.
  • 40 Коментат до Госта

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Хуауей са номер 1, ако не беха те ти нямаше и да разбереш, че има Андро 10, па и квото да ползваш винаги ше си има един надпис Made in China, дано ти се набие у главата чек да го сънуваш тоя надпис.

    Коментиран от #41

  • 41 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Коментат до Госта":

    Набило ми се е в главата, че има такива смешници като теб. Ходи живей в Китай!
  • 42 Мартин

    0 1 Отговор
    Кога ще излиза на samsung новият андроид 10
  • 43 Пловдив

    0 1 Отговор
    Кога ще излиза андроид 10 за всички телефони .
  • 44 Ivan vanko

    0 1 Отговор
    Az sam sas Samsung s10+ I android 10 I sam dovolen August go vzeh ot Viacom i e nomer 1 ne e zabival ili bugval
  • 45 Браво умен

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ти може и Нокия с фенерче да ползваш и да ти е супер.
  • 46 nqkoi

    1 1 Отговор
    И каквото и да си говорим андроида е по добрата опция за свобода на потребителя спрямо ябълките. Не може да ме обедите че телефон за 4 цифрена сума каквито са новите ябълки предлагат повече от който и да е например флагман на дадена марка андроид.
    Не може ябълка за толкоз пари да не можеш да сложиш една мелодия ксто хората, да не можеш да изтеглиш, никава свобода за визуални модификации ( еволюция... чернатема хах) трагична работа.. Без свобода да инсталираш дръпнати приложения без голям избор за дизайн без лаунчари, смяна на шрифтове, без добър обхавт (пълна трагедия са им антените)
    И да не забравяме факта!
    Кой изработва частите им? камер дисплей процесори... Ами самсунг сони лг.... И какво става държиш в ръката си сглобка от нещо с операционна система която те ограничава и която няма никаква еволюция.... Която операционна система има толкова много поправки на софтуера че вече остава да има проблеми ами нвма как ( и все пак има със всеки ъпдейт)
    И кво ако самсунг не им даде частите да направят нещо те слагат S и пак същото... И винаги след това самсунг е номер 1 що щото не си продават най най.. хората измислиха цели дисплей без изрески ябълката еволюция след 5 мидела въййй колко е модерен хахах трагедия за много пари
  • 47 Само Сони

    2 1 Отговор
    Сонито е най добро ...другите корейски и китайски боклуци за нищо не стават

    Коментиран от #48

  • 48 всиичко е относително

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Само Сони":

    ала бала ! всеки телефон и операционата му система има предимства и недостатъци! да спориш за предимствата или недостатъците е все едно да спориш дали сме единствените разумни същества в необятния космос! има хора които смятат , че не сме сами - има хора които не ги интересува това изобщо! като ви чета коментарите усещам , че всеки от вас се стреми по скоро да изпъкне, отколкото да бъде обективен в темата! Всички хора на тоя свят са идиоти и комплексари, това е истината! ами помислете върху себе си, от какво имате нужда, кое ви задоволява, проучете кой телефон ще ви свърши работа, отделете време, 5-10 дни, 1-2 месеца , тогава си вземете телефон!