Last news in Fakti

14 Септември, 2019 11:30 8 331 33

14 катастрофи с Nissan Rogue заради автоматично спиране

  • nissan-
  • rogue-
  • rogue sport-
  • x-trail-
  • qashqai

Американската Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) обяви, че е регистрирала 843 случая на хаотично сработване на системата за автоматично спиране на кросоувъра Nissan Rogue. Те са предизвикали 14 катастрофи, при които са пострадали 5 души, съобщава Reuters.

С проблема са се сблъскали собственици на Nissan Rogue и Rogue Sport, оборудвани със системата AEB. Те са поискали от NHTSA да изтегли опасните кросоувъри за отстраняване на дефекта, който се изразявал в самоволно спиране в абсолютно неочакван момент. От двата модела, известни в Европа под имената X-Trail и Qashqai, са продадени 553 860 бройки.

От Nissan на свой ред сами са предложили на разтревожените собственици да докарат автомобилите си в сервизните центрове на марката, където системата AEB да бъде обновена. Процедурата обаче не гарантира 100-процентово решение на проблема.

Японският производител вече е провеждал сервизна кампания заради аналогичен дефект, но акцията е важала само за 75 358 екземпляра Rogue и Rogue Sport, продадени в Канада. Като причини за проблема тогава е било посочено "погрешно сработване на системата за автоматично спиране в екстрени ситуации при наближаване на железопътни прелези и пътни табели, висящи над пътя".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    34 6 Отговор
    Бая народ ще се изпотрепи, докато се оптимизират системите! И компютър и кола за мен са две несъвместими неща!
    Такива внезапни спирания, автоматични превключване на режима на каране са новите рязания на спирачки. Може да ти бъде упражнен външен контрол и бам в дървото!
  • 2 Random

    36 6 Отговор
    Тия системи са за идиоти.

    Коментиран от #31

  • 3 Заблуда

    49 1 Отговор
    Много хора загиват защото надценяват системите за сигурност в автомобилите и се заблуждават,че те поемат отговорността за безопасното движение по пътищата.Истината е ,че целта на богатото оборудване е да се качва цената на автомобила от което производителите печелят колосални суми.Просто хората стават жертви на т.н маркетингови трикове.

    Коментиран от #14

  • 4 Митьо Очите

    13 0 Отговор
    Никога такива системи в моята кола, че на Кравата хората ще я хакнат и ще ме забият в някой стълб.
  • 5 Шляхтиц

    4 8 Отговор
    А колко са катастрофите с Нисан Рогуе без автоматично спиране????????

    Коментиран от #24

  • 6 И ABS трябва да се забрани

    12 15 Отговор
    По добър и бърз компютър от човешкият мозък няма. Имал съм много критични ситуации заради тъпия ABS. И няма дори опция за изключване.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 onq s konq

    5 2 Отговор
    И моито беенве спира хаотично кога то си иска па не съм се утепал още

    Коментиран от #9

  • 8 Така е

    15 20 Отговор

    До коментар #6 от "И ABS трябва да се забрани":

    ABS удължава значително спирачния път но много шофьори си мислят обратното и това дава повече работа на тенекеджиите,а по някога и на погребалните агенции.
  • 9 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    От къде знаеш? Визуално изглеждаш иначе.
  • 10 Не съм съгласен

    28 5 Отговор

    До коментар #6 от "И ABS трябва да се забрани":

    За АБС не съм съгласен, как си разбрал че в тези ситуации би било по-добре без него?всяко блокиране на колелата увеличава спирачния път и се губи управляемоста на колата с блокирани колела!

    Коментиран от #12

  • 11 Пламен

    29 5 Отговор
    Не бях чувал такъв виц, че ABS увеличава спирачния път. Папагал.......без ABS се получава загуба на сцепление и гумата почва да лъзга по асфалта. Все едно да искаш да спреш върху сняг блокирайки гумите, ми не е ли по-добре да спреш без да даваш възможност да ти блокират гумите?

    Коментиран от #16, #23

  • 12 Много си невеж

    5 19 Отговор

    До коментар #10 от "Не съм съгласен":

    Излагаш се.Седни да научиш основните закони на физиката и тогава ще разбереш дали дадено тяло минава повече разстояние ако се трие отколкото ако се търкаля...

    Коментиран от #15

  • 13 Анонимен

    19 2 Отговор
    ABS и ESP са екстрите които са спасили най-много човешки животи заедно с коланите! А на теб не ти е проблем да си изключиш, купи си Москвич те са без!
  • 14 Borislav Popov

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Заблуда":

    Тези така наречени системи до хубаво няма да ни доведат, само съвременните нежни човечета с мътно дженърно потекло, ни убеждават постоянно, че колите трябвало да са бъкани с все по вече нови и нови технологии. Колата трябвало сама да се управлява, сама да спира, сама да се гаси, сама да се паркира, сама да си затваря вратите, сама да си затваря прозорците и т.н. и т.н. понеже на тях им е сложно, всичките тези неща да ни правят сами !!! А на мен не ми харесва, когато колата, сама си върти волана, сама може изведнъж да спре, щото там някакъв датчик почуствал някакво препятствие, сама може да си дава газ, сама може да влезе в интернета и да изтегли от там някаква програма, която на мен въобще не ми трябва и т.н. Ми аз тогава за какъв куй, се намирам в тази кола, вместо паметник ли ??
  • 15 Много си прост

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Много си невеж":

    А като се трие имаш ли управление върху колата или се забоваш на там на където си тръгнал! Не знам въобще какво да ти обяснявам има достатъчно тестове в Тубата със и без ABS. Седни погледай и акъл не ръси, че няма да ти остане.

    Коментиран от #17

  • 16 Верно бе

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Ама тогава за какво изобщо трябва спирачна уредба?Там накладки се трият в дискове и така само се увеличава скоростта...
  • 17 Евала Бате

    2 13 Отговор

    До коментар #15 от "Много си прост":

    Ти значи си от тези дето се ограмотяват с помощта на Тубата и сигурно идола ти е Бричка...такива човек живи да ви оплаче...

    Коментиран от #18

  • 18 Офффф

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "Евала Бате":

    Като си много умен, обясни на всички защо е по-добре колата да е без АБС! Моля заповядай да обясниш предимствата с факти, без тъпи обяснения.

    Коментиран от #20

  • 19 Обяснявам на всички за вредата от ABS

    5 20 Отговор
    Той е измислен за такива като вас дето нито имат глава, нито крака. Примери много, ще ви дам само един, защото трябва да пиша много. Например, стоите на кръщовище. В един момент колоната тръгва, ти се оглеждаш дали не идва кола и през това време в последният момент виждаш, че човека пред теб рязко спира. В този случай рязкото набиваме на спирачка АБС е бавен и удължава спирачният път отколкото без него ако протриете гумите. Кел файда, че имате контрол над движението. Това е. Просто нали?

    Коментиран от #26

  • 20 Съвет от мен

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Офффф":

    Когато пораснеш се запиши на автошкола и помоли инструктора да ти обясни и покаже как действат системите в автомобила.Aко ти се случи някой читав ще научиш много ценни неща.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Офффф

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Съвет от мен":

    Аз много добре знам устройство на спирачната система, а на теб да ти пожелая скоро да си купиш кола, първо без АБС и след това с АБС! Няма такова нещо да ти се изключва АБС, защото колата не може да знае кога ще ти трябва и кога не, а ти въобще няма да имаш време да изключваш или да включваш! Когато гумата се пързаля скоростта на намаляне е по-висока от колкото когато е със сцепление! Най-лесно се забелязва на сняг, като на чист асфалт са същите сили! Това че колелото се търкаля не означава, че не действа спирачна сила!
  • 22 Офффф

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Съвет от мен":

    Същото е и при ускорение, аматьор! Когато дрифтиш по-бързо ли ускоряваш или по-бързо ускоряваш когато гумата е в сцепление? Вземи Формула 1 за пример!
  • 23 5699

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    АБС-ът работи хубаво да гладка повърхност. Ако има дупки или напречни неравности (по които гумата подскача) става мацаница. А такива "препятствия" по нашите пътища, колкото искаш.
  • 24 Boxer 3.0

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шляхтиц":

    За да си коректен, трябва да добавиш "поради отказ на спирачките". Понеже традиционните спирачки можеха да създадат проблем само при НЕ сработване. А, новите, могат да създадат несъществуващи досега проблеми...
  • 25 Бастуни

    3 9 Отговор
    В ютуба има клипове където хора си слагат кашон пред колата и си включват и изключват абс-а. На мокро абс удължава спирачния път и блъскат кашоните
  • 26 Ебльо

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Обяснявам на всички за вредата от ABS":

    Прост си ти!! Набий си го в тъпата кофа.
  • 27 ABS

    17 0 Отговор
    Движите се със 100 км. в час, налага се да спрете внезапно, карате кола без ABS при рязкото натискане на спирачката и натисната до край колелата блокирват колата се пързалят и губите контрол над автомобила. Кoла с ABS при натискане рязко и до край спирачката, не позволява блокиране на колелата и загуба на контрол над автомобила. Как сработва ABS, при рязко натискане на спирачката и до край, спирачните челюсти се стягат около спирачния диск до максимума когато компютъра подаде сигнал че колелата блокират те се отпускат за да не останат блокирани, в следствие пак се натискат дисковете до следващото блокиране, и това се повтаря за части от секундата докато не отпуснете педала на спирачката. Човек няма тази реакция да натиска и отпуска спирачката за части от секундта. Спирането с ABS е много по надежно и сигурно

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Добре

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    Така е, това го знаем, но ако натискаш и отпускаш по-бързо ли ще спреш от кола с АБС?

    Коментиран от #30

  • 30 Random

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Добре":

    Ако си някой опитен пилот, може би. Нормалните хора по-скоро не.
  • 31 Киртак

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Random":

    Не бе човек. Тези системи са антиидиоти! Кашкая ми вече ме спаси един път от затвор. Побесняла майка с 2годшно дете реши при подлез слънце и пешеходна пътека със светофар да пресече между колите.
  • 32 ГОСТ 1

    6 6 Отговор
    Японски кенефи.
  • 33 Циник

    1 5 Отговор
    От тая фирма бих купил само Дъстър. Може да е калпав, но поне е евтин.