5 200 28

Какво се случва с ел. тротинетките у нас?

Какво се случва с ел. тротинетките у нас?

Електрическите скутери или разговорно наричани тротинетки много бързо навлизат в градския живот, както у нас, така и в Европа. Германците реагираха първи и приеха закон за движение на електрическите скутери по пътищата, но у нас все още няма такъв.

Едно от предложенията на държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" е този вид превозни средства да бъдат третирани като велосипедите. Какво означава това? Ако предложението бъде прието, то ел. тротинетките ще трябва да се движат основно по велоалеите.

Те ще имат право и на придвижване по пътищата, но само в градските части, където ограничението на скоростта за автомобили е до 50 км/ч. За нарушения с тротинетка ще се издават актове и по лична карта.

Няма да е задължително водачите на ел. тротинетки да имат свидетелство за правоуправление на МПС, но ще са задължителни носенето на светлоотразителна жилетка и каска. Максимално разрешената скорост ще е 25 км/ч.

Въпросните ел.тротинетки ще могат да се управляват от лица над 14-годишна възраст, но тези от 14 до 16 години ще могат да ги карат само по велоалеите. По-големите ще могат и по пътищата с ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Доста голяма част от предложението на държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" е логично, но все още има и неясноти. Как приемате това предложение и дали е е удачно, можете да споделите в коментарите по-долу.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Нашите нямат много акъл

  30 0 Отговор
  Просто да копират германския и френския закон, който както те твърдят е валиден за цяла Европа. А той е: Скорост до 25 км, Мощност до 250 W.

  Коментиран от #22

 • 2 Valio

  10 10 Отговор
  Имам 4 тротинетки и не мога да ги продам щото уплашиха хората.......

  Коментиран от #4, #16

 • 3 Глупости

  42 9 Отговор
  Щом ще се движат по пътното платно, тия хора трябва да знаят правилника за движение, в противен случай все едно се натрисат самоубийци, а и ще изкарат някой убиец щото ги е згазил

  Коментиран от #5, #7, #18

 • 4 Ха сега де

  15 2 Отговор

  До коментар #2 от "Valio":

  Когато нещо,не може да се продаде се подарява за да не ти пречи:) Пу за мен първата!
 • 5 gvdff

  25 7 Отговор

  До коментар #3 от "Глупости":

  уж не е трябва да знаят правилника, затова се и взимат колела и тротинетки. Но май май е редно да се започне сериозен контрол по пътищата, или поне по центъра, където се карат основно. Ясно, няма инфраструктура, но това не дава право да се кара като идиотоподобно. Хубаво ошушкаха с глоби автомобилисти и мотористи това лято, ефект от към катастрофи е нулев, ама наистина близко до 0. Ще се чувствам по-малко дискриминиран след като започнат да следят и пешаходци, и колела, и тротинетки, и всички др ел извращения.

  Коментиран от #24

 • 6 От 1 коментар

  24 1 Отговор
  Забравих да напиша, трябва да имат и задължителна застраховка

 • 7 хахо

  21 0 Отговор

  До коментар #3 от "Глупости":

  То пък щото всичките велосипедисти знаят правилата...

  Коментиран от #11

 • 8 сектант

  2 2 Отговор
  на борислав попов возилото
 • 9 сектант

  2 2 Отговор
  на борислав попов возилото

  Коментиран от #10

 • 10 Borislav Popov

  4 2 Отговор

  До коментар #9 от "сектант":

  Борислав Попов се предвижва предимно пешком, а колата се изкарва от гаража само ако трябва да измина, не по малко от 50 км. разстояние.

  Коментиран от #13

 • 11 Ъхъм

  19 0 Отговор

  До коментар #7 от "хахо":

  Тия па са още по-опасни, карат в насрещното, на зиг заг, с бясна скорост без да се огледат минават пешеходни пътеки. До сега съм видял само един баща да показва на двете си деца, как трябва да минават през пешеходна пътека бутайки велосипедите

  Коментиран от #12

 • 12 Този

  13 0 Отговор

  До коментар #11 от "Ъхъм":

  Пред погледа ми вчера бутнаха един горд родител, който заедно със сина си пресичаше на пешеходна пътека яхнал колелото си. Та вече броят на тези, които ще спазват правилника се увеличава с двама . Уви малко но от сърце
 • 13 сектант

  7 1 Отговор

  До коментар #10 от "Borislav Popov":

  Значи 49км пеша ги вървиш ??!!

  Коментиран от #14, #15

 • 14 Borislav Popov

  5 1 Отговор

  До коментар #13 от "сектант":

  Защо пеша бе ? За по къси разстояния си има маршрутки и друг градски транспорт, освен това си имам и моторна лодка ( Дунава е близо)...)
 • 15 Има си поговорка:

  4 2 Отговор

  До коментар #13 от "сектант":

  "Слаб в главата-як в краката!", тя е и за трола.
 • 16 Патриот

  0 0 Отговор

  До коментар #2 от "Valio":

  Да не са тия на снимката? Ами намали цената. Току-виж си ги продал, може би не е само до нагласите на хората. В бизнеса е така - няма нищо сигурно.
 • 17 Брасмонгър

  4 0 Отговор
  50KM/ч е ужасяваща скорост на толкова малка платформа.
 • 18 type-R

  4 0 Отговор

  До коментар #3 от "Глупости":

  Те го знаят бе! В средата на пътя, в насрещното! И най важното: нощем без никакви светлини. Като камикадзета!
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 Петко

  4 1 Отговор
  А къде са монтирани ФАР и СТОП че все не мога да ги видя?

 • 21 СЕЛЯМ АЛЕЙКУМ Б. Б

  1 0 Отговор
  Вело алея какво е това нещо ядели се пие ли се че в нашия мил град пътища няма вие за Вело алея говорите
 • 22 123214

  2 0 Отговор

  До коментар #1 от "Нашите нямат много акъл":

  за жалост си прав с 250w на равно горе долу бива ако не си много тежък но почти никакъв наклон не може да преодолее без да спре,изпуши моторчето или да се включи защитата от прегряване
 • 23 Като ще е гарга да е рошава

  2 0 Отговор
  "ще са задължителни носенето на светлоотразителна жилетка и каска." И кво става, за да си наемеш тротинетка, трябва предварително да си купиш каска и жилетка? Колкото колездачите са с каска и жилетка, токова и тротинеткаджиите ще са!
 • 24 Nightrunner

  4 0 Отговор

  До коментар #5 от "gvdff":

  Какво означава да не знаеш правилника и в същото вдеме да си участник в движението по някакъв начин? Няма такова животно!!! Това е и в много голяма степен проблема у нас. Пешеходци велосипедисти и всякви там си се разхождат и пресичат както им дойде и както им е угодно, мислейки си че имат само права и угодно забравяйки, че преди да си търсят правото имат ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ако въобще се сещат, че ги имат. Имат задължения свързани със ЗДП и най-вече свързани с опазването първо на собствения си живот и здраве. А ся ми кажете как човек независимо на каква възраст е незнаещ елементарните пражила за движение по пътищата ще ми се джижи по какъвто и да е било начин по същите тия пътища без да застрашава първо собственния си после и живота на всички останали участници в джижението. Като казвам участници имам предвид и пешеходците по тротоарите защото и те са там и те рано или късно пресичат. Не е проблема само в закона за тротинентките проблема е в неграмотността на българина относно пътната безопастност, а зада се промени това трябва програма която да бъде интегрирана в училищата и децата от малки да знаят какво трабва да е поведението им на пътя. А от де пари ли??? Ам от всички тия глоби дето пише КАТ. Не само партията майка да ги влачи и прибира по всякакъв начин купувайки каквили не нови камери и боклуци.
 • 25 Գեւորգ Գ.

  1 0 Отговор
  Тротоарите са предназначени само за движение на пешеходци! Това е според императивната дефиниция на § 6, т. 6 от Допълнителните разпоредби на Закона за движението по пътищата. И велосипедистите, карачите на тротинетки не трябва да се движат по тротоарите! Изградените велоалеи по тротоарите не са съобразени със Закона за движението по пътищата!
 • 26 Գեւորգ Գ.

  1 0 Отговор
  Трoтoaритe ca прeднaзнaчeни caмo зa движeниe нa пeшeхoдци! Тoвa e cпoрeд импeрaтивнaтa дeфиниция нa § 6, т. 6 oт Дoпълнитeлнитe рaзпoрeдби нa Зaкoнa зa движeниeтo пo пътищaтa. И вeлocипeдиcтитe, и кaрaчитe нa трoтинeтки нe трябвa дa ce движaт пo трoтoaритe! Изгрaдeнитe вeлoaлeи пo трoтoaритe нe ca cъoбрaзeни cъc Зaкoнa зa движeниeтo пo пътищaтa!

  Коментиран от #27

 • 27 type-R

  1 0 Отговор

  До коментар #26 от "Գեւորգ Գ.":

  Не е вярно. По тротоара могат (и трябва) да карат колело и децата до 12 г възраст. За тяхна защита!
 • 28 незнайко

  0 0 Отговор
  Това превозно снедство ТРОТИНЕТКА е замислено като детска играчка. С тези малки колела е АБСОЛЮТНО нестабилно при движение ! Замислено е да се учат децата да пазят равновесие приди да подкарат колело !!! Сега някой реши да ги МОТОРИЗИРА . Всяко нещо от ден до пладне, както беше и стана с ХАВЪРБОРДИТЕ ! НЯКОЙ ВЪЗРАСТЕН ДА КАРА ХАВЪРБОРД ??? Електрическити велосипеди са друга работа и са прекрасни .

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.