25 Септември, 2019 10:35 1 652 14

Apple рециклира редки елементи за iPhone части

  • iphone-
  • apple
Apple рециклира редки елементи за iPhone части - 1

Новите модели iPhone на Apple ще използват рециклирани редки земни елементи в ключови компоненти, съобщиха от компанията.

Apple заяви, че ще използва рециклирани редки елементи в своя "Taptic Engine", част, която позволява на iPhоne да имитира физическо натискане на бутон, въпреки че е плоско стъкло.

Тези елементи са група от 17 специализирани минерали, които са важна част в търговското напрежение между САЩ и Китай. Елементите се използват в оръжия, потребителска електрoника и други стоки.

Китай доминира в преработката на суровите минерали и чрез своите държавни медии намеква, че може да ограничи продажбите им в Съединените щати, точно както направи Япония след дипломатически спор през 2010 г.

Лиса Джаксън, вицепрезидент на Applе по политиката за околната среда и социалните инициативи, заяви, че използването на тези елементи не е свързано с търговското напрежение, но може да му помогне да поддържа стабилно предлагане.

"Това е едно от онези щастливи съвпадения, при които онова, което е добро за планетата, е наистина добро и за бизнеса", заяви Джексън пред Ройтерс.

В потребителската електрoника тези елементи присъстват в малко високоговорители и задействащи устройства. Частите са толкова малки, че събирането им за рециклиране е трудно и скъпо.

Засега Applе ще използва рециклирани елементи от външен доставчик, а не от стари смартфони. Applе отказа да посочи доставчика или да каже от кои продукти са били рециклирани тези елементи.

Кайл Вийнс, главен изпълнителен директор на iFixit, компания, фокусирана върху ремонта и повторната употреба на електроника, заяви, че ходът на Applе е първи за индустрията.

"Редките елементи не се рециклират от електрониката в момента и това е огромен проблем - Китай има затруднение в снабдяването им", заяви Вийнс. „Това е чудесна идея - Applе би могла лесно да създаде изключително необходим пазар за рециклирани редки елементи.“

Applе често се стреми да използва повторно части от старите си устройства.

Компанията експериментира с начините за възстановяване на редки елементи от телефоните си, използвайки роботите си, които могат да премахват малките части и да ги разделят в кошчета за събиране, за да съберат достатъчно материал, за да направят рециклирането жизнеспособно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехеейй

    10 0 Отговор
    "Това е едно от онези щастливи съвпадения, при които онова, което е добро за планетата, е наистина добро и за бизнеса" - добре че бяха китайчетата да те открехнат на това съвпадение, щото ти явно преди не си си давала сметка кое е добре за планетата. Деева и кухите демагози са тия кравевъди прости. Как един път няма да кажат нещо смислено и искрено!
  • 2 Балъците са тука 👀🍏🍎

    20 4 Отговор
    Потребителите на Айфоня и ейпъл продуктите са комплексари , джендъри и хора не разбиращи от техника !
  • 3 Threadripper 2990 Trinitas 2002

    15 3 Отговор
    Така не разбирам едно , вчера Xiaomi представиха 5G смартфон изцяло покрит от дисплей и потресаваща 108 мегапикселова камера ! Защо още ни занимавате с НАГРИЗАНИТЕ ябълки а не напишете нещо за Xiaomi Mi Mix ALPHA най великия телефон в историята ??

    Коментиран от #6

  • 4 Huawei са номер 1 И това е Факт

    11 3 Отговор
    Huawei са номер едно

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Threadripper 2990 Trinitas 2002":

    Ако ще и с 1000 мегапикселова камера да пуснат , пак ще са треторазряден китайски боклук !!! Един телефон се прави от съдържанието до което дава достъп , проумейте го с тъпите си кратуни !! А там Епъл е без конкуренция !! И така ще бъде още доста време !!! И след три месеца като обяви годишни резултати колкото всички китайски "мегапиксели" накуп , пак ще плачете скришом и отчаяно , хахаххаха !!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Threadripper 2990 Trinitas 2002

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    А как ще опровергаеш дисплея околу целия смартфон ? Виж в нета Xiaomi Mi Mix ALPHA и после пак коментираи .... да признавам си и аз до сега не съм обръщал внимание на Xiaomi даже съм ги критикувал но този хиперфон ми промени мнението за винаги ...... това е бъдещето !

    Коментиран от #9

  • 8 Ех стига комплексари бе

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Стига с тия умиращи изгнили ябълки бе. След 10 години няма да ги има.

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    0 8 Отговор

    До коментар #7 от "Threadripper 2990 Trinitas 2002":

    Нищо няма да опровергавам !!! Само ще повторя , Епъл струва над трилион и има кеш в банката над 260 МИЛИАРДА !!!!! Това е повече от целите икономики на 80% от държавите !!! Твоя ксаоми колко има , 2-3 милиона ??? Хахахахах !!! Или по-скоро сто пъти по-толкова , ама в дългове !!! Като задели барем 10 милиарда , тогава плещи глупости !!! А дисплеите Епъл ще им ги пръсне като узрели с..ви ,хахахах !!

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "Ех стига комплексари бе":

    Верно ли , хахах ?? Или по-скоро ще са изяли китайчетата с парцалите и ще питат за още , хахахха !!!
  • 11 Threadripper 2990 Trinitas 2002

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Не са "твоя xiaomi " понеже нямам продукти на компанията ! Аз съм единствено безусловен фен и поклонник на Samsung който са най великите на света , всичко ми е с марка Samsung , 2 смартфона , 1 хладилник , 1 прахусмокачка , 1 климатик , 2 телевизора , 5 SD карти , монитора на PC то ми всичките ми телефони са били на Samsung включително първите в BG още през 1999г и още за което не се сещам защото или не ползвам или е счупено Просто казвам колко са развити Xiaomi ! А относно Apple един колега има Xs max и ми завижда на двата телефона че били с по хубави камери и ми е обещал да си вземе Samsung телефон ! Apple струват 1 трилион поради акциите , А знаеш ли как се манипулират тези пазари ? А между впрочем 45% от частите на iPhone 11 са на Samsung дори дисплея ! SG са най големите на света и доминират ! Пред тях Apple изглеждат дребни а от както Huawei ги задминаха нещата станаха още по зле за нагризаните От поне 5 години Apple не са иновативна компания а просто мръсни капиталисти правещи си телефоните в Foxcomm КИТАЙ за 100 $ а ги продават за 1000$

    Коментиран от #13

  • 12 Threadripper 2990 Trinitas 2002

    4 0 Отговор
    Забравих да кажа че дори външната ми батерия е на Samsung и имах лаптоп на Samsung през 2015 но не работи в момента Дори професионална камера но беше много отдавна
  • 13 Така ще е

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Threadripper 2990 Trinitas 2002":

    Може и да имат добри продукти самсунг,но са си шир потреба!Да си купиш климатик и монитор от фирма която прави прахосмукачка е върха и явно много разбираш от електроника.
    Но ние дето сме тъпи си купуваме климатици DAIKIN ,монитори EIZO,а прахосмукачката може да е самсунг.
  • 14 Китайски фен

    1 0 Отговор
    Аз живея в Китай и имам xiaomi и Huawei и те са най добрите технологични компании. Всичко в нас е Huawei -маде ин Чайна. Добре че са те че да дават наклон на индустрията.