Last news in Fakti

30 Септември, 2019 13:06 13 647 55

Изчислиха себестойността на новия iPhone

  • apple-
  • iphone-
  • iphone 11 pro max-
  • себестойност

В iPhone 11 Pro Max има части за $490.50 (€449), твърди сайтът TechInsights, чиито експерти са разглобили новия смартфон на Apple, за да изчислят себестойността му. Това означава, че съдържанието на апарата е по-скъпо от това на миналогодишния iPhone XS Max ($443).

Въпреки разликите в себестойността от Apple са запазили същата надценка и с базова цена $1 099 (€1 006) iPhone 11 Pro Max е двойно по-скъп от частите, от които е направен. "Горницата" представлява разходите по изработката, опаковката, транспорта, рекламата, развойната дейност и проектирането на апарата.

Най-скъпият детайл в новия iPhone е тройната камера, която струва $73.50 (€67.26). Заедно с екрана за $66.50 (€60.86) и процесора A13 за $64 (€58.57) тя формира почти половината от себестойността на смартфона.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    55 45 Отговор
    Тоест реално струва не повече от 100-150 евро сметайте надценката.

    Коментиран от #20

  • 2 Емил

    71 7 Отговор
    Добре, че китайците произвеждат! Щаха да ни скъсат с обяснение колко скъпо струва всичко. Конкуренцията ражда развитие!
  • 3 bbb

    85 1 Отговор
    От пазарна гледна точка, почти всичко се сформира с такава надценка. Едни маратонки да идеш да си купиш за 300лв, и тяхната реална цена е не повече от 50...

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Rado

    15 17 Отговор
    По тази логика. В сервиза ми сложиха части за 600лв., но ми взеха 700. Защо повече със 100лв.?

    Коментиран от #34, #43

  • 5 Емил

    111 5 Отговор

    До коментар #3 от "bbb":

    Нормално е! Аз произвеждам сиропи: себестойност 2,4 (без ДДС), калкулирам печалба 20% - става около 3 лв. Продавам на 3,6 (с ДДС). Дистрибуторът продава на 5,8 (с печалба 20-25% - проверено). Магазинът продава с 35-40% надценка, за да не фалира - крайна цена около 10 лв.! С повечето продукти е така, но никой не купува от производител, всеки се вре в мола!

    Коментиран от #16

  • 6 смеем ви се

    26 31 Отговор
    А софтуера на колко го изчисляват, кретени слабоумни?

    Коментиран от #46

  • 7 Гост

    29 9 Отговор

    До коментар #3 от "bbb":

    Не е луд тоя който яде баницата... Аз маратонките точно за 50 лв ги купувам.

    Коментиран от #19

  • 8 Гост

    15 4 Отговор
    Тия цени с дикаунта ли са, да питам аз, ако не са, махнете 60-70% от цената за частите.
  • 9 Селянина с колелото

    92 20 Отговор
    На тези боклуци от Епъл им посветих 10 години и един ден ми писна, за 3 часа след като ги пуснах за продажба бяха изкупени и минах на андроид, все едно сляп да прогледне, повече никога Епъл за нищо на света,.... край с тая малоумщина. А па тея къде ще ме плюят им пожелавам да могат да си платят кредита за тоя Айфон, нали знаеш може коли да миеш ма е важното да ти стърчи 11-ката от джоба щото нали чакаш 2 лв бакшиш. Егати прогреса!

    Коментиран от #14, #26

  • 10 фок

    58 9 Отговор
    Така се прави компания за милиарди....от простотията на хората :)
  • 11 колкото повече се променят нещата

    31 3 Отговор
    Толкова по си остават същите. Стадото на iCrap пак е остригано със 100% поне надценка, китайските работници пак са толкова добре оскубани, че пак трябва да опъват мрежи, за да ги запазят живи ако скачат. Изобщо има ли някой, дето да е очаквал нещо различно от това скубане за повече пух в портфейлите на i-Гешефтерията?
  • 12 Xiaomi mi mix ALPHA

    10 13 Отговор
    Xiaomi mi mix ALPHA за 2900 €
  • 13 Гост

    29 15 Отговор
    Мразя Apple

    Коментиран от #29

  • 14 СссереМ

    17 54 Отговор

    До коментар #9 от "Селянина с колелото":

    Досега не съм виждал грамотен човек който да замени ябълката за китайски боклуци, с изключение на някоя и друга кифла които се оправдават че не знаят английски(което според мен е много смешно, тъй като приложенията са си на чист български),все пак нахапаната ябълка е оригинала,а за наше съжаление само Чък Норис има ненахапана.

    Коментиран от #18, #47

  • 15 Жоро

    25 25 Отговор
    Това изчисляване не е вярно....Ами софтуерът,ами всички програми и приложения....Те не са безплатни за никой,включително и за Apple!!!Ами ПЕЧАЛБАТА на Apple?Ами ПЕЧАЛБАТА на дистрибутора...или си мислите че безплатно ги разпространява?!!!!Ами ПЕЧАЛБАТА за разпространение....ВСИЧКИ ИСКАТ iPhone...ФАКТ!!!!
    По тази логика трябва да ни продават китайските "Хуйвъй" за 70 долара.....Щото не струват повече...Ама ходете в магазина да видите че са по 1000 лева!!!Пълна глупост е написаното!
  • 16 Луд

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Така е ,приятелю.Много пъти съм се свързвал с производителите.Ами дават ти го на крайната цена в магазина за да не цакали дистрибуторите.Еми отивам на магазина.Само за едно легло дето беше със 100 процента по скъпо ми го дадоха на реална цена.
  • 17 фгрфг

    25 2 Отговор
    как я изчисляват тази себестойност?
    ако купиш 10 милиона от тези джаджи от които се прави пак ли толкова ще бъде?
  • 18 iOS - > android

    15 8 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    iPhone 4 + jailbreak, досега е телефона който ме е изкефил най-много. След него се преместих се на андроид, просто защото Apple така и не направи dual sim телефон.
    OnePlus3 е другия апарат който много ми легна на сърцето...
    Иначе жената има iPhone SE вече 3-та година - излезе страхотен апарат за парите си!
  • 19 Adibas

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Нали?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шмекер

    5 14 Отговор
    А колко струва софтуера и разработките за него, този апарат както и всеки друг, без софтуер за какво може да се използва??? Този телефон излиза с ОС IOS 13. Китаийските без ОС Андроид за какво стават ?
  • 22 Телевизора на Елвис

    26 4 Отговор
    Ползвам смартфон от 2013. Понеже съм скръндза и повече от 500 лв за телефон не давам. Ползвам Андроид. Половинката ми по същия начин ползва iphone откак е минала на смартфон. Просто на нея си и допада и си действа. Откак ползваме тя е сменила 2 апарата, а аз- 3 и никой не се оплаква от бъгове, нестабилна работа и пр. Какво ги правят хората тия телефони та реват, че това или онова било проблем- акъла не ми го побира.

    Коментиран от #31

  • 23 Виктор

    32 4 Отговор
    Еми толкова , а не 3 бона , за колкото го проадават и глупавия българин с 700 лева заплата търчи да си го купи на кредит , защото трябва да се прави на гъзар.Имам един любим лаф , които страхотно описва народопсихологията за този телефон и тя гласи:България е единствената държава , в която можеш да видиш човек да си свети с последен модел Айфон докато крачи към външната си тоалетна!
  • 24 Мемфис

    18 9 Отговор
    А каква е себестойността на петрола от който ЛУКоил произвежда некачествените бензини и нафта и ни скъсват..... от надценки и кражби?
    И дори данъци не плащат в България!
    ЧЕРВЕНА М А Ф И Я!!!!!!!
  • 25 Хахах

    12 8 Отговор
    Купете си частите и си го сглобете. Каква е идеята на статията??? Комунизма ли да строим на ново хахахахсх има телефони и за по 200 лв кой каквото иска... Има и " верту" за 70 000 на него частите са дори по-евтини е каманите малко не са от обикновените ама...
  • 26 asd

    12 12 Отговор

    До коментар #9 от "Селянина с колелото":

    iPhone 11 pro не е направен за скъсаняци, таргета им е към хората с по-висок стандарт, все още се продават iphone Xr, iphone 8 като последния е 450$, което е все едно 200лв в България или 18$ на месец, което е без пари за тях, отдавна айфона не се смята за скъп, което беше повод за хейт срещу марката, няма друг телефон, който да го поддържат софтуерно 5 години и който не му трябват 10гб рам за да върви нормално

    Коментиран от #41

  • 27 Точно къка

    20 7 Отговор
    85% от американците минаха на андроид единствения народ фукащсе с ябълката май че сме ние .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сухар

    9 9 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Еми,ще го мразиш и не само него!Ти мразиш и Ферари,ти мразиш и къщи,защото обичаш панелки,ти мразиш и комшията,мразиш и себе си,Но обичаш телефона си андроид,обичаш да пазаруваш в Кауфланд обичаш да ходиш с анцуг адибас и маратонки нике!
  • 30 Не се наядоха

    20 4 Отговор
    Няма да си взема iphone по няколко причини.
    1-во не ми допада менюто му.
    Може би ако му свикна ще започне да ми харесва повече от на Андроид, но за 2-3000 лева не си заслужава експеримента.
    2-ро, за същите пари има по-добри андроиди.
    3-то, за много по-малко пари има по-добри андроиди.
    4-то, отношението на Apple към клиентите им е обидно. От статия, май във Факти беше, пишеше, че дори да вземеш оригинален екран, ако не се монтира в скъп, оторизиран сервиз, ще засипват със разни съобщения натяквашити, че си решил да го монтират другаде. И въобще, гледат от всичко да скубят.
    Гледат на клиента не като на потребител, а като на глупак с бездънни джобове. И май са прави, иначе до сега да бяха фалирали окончателно.

    Коментиран от #35

  • 31 Елвис на телевизора

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "Телевизора на Елвис":

    Не си по-голяма скръндза от мен!:) Повече от 100-150лв.за тел.не давам.Почти всички апарати са ми 2-ра ръка не защото нямам средства ,а защото за мен тел.е телефон и точка.Телефона е за да вадиш пари а не да даваш за него,но това е друга тема.Ползвал съм доста апарати но за мен телефоните са два айфон 4s и 5s.Тук говорим не за кой какви характеристики има,а чисто за тел.Размер матерял и удобство.Преди 3г.си купих 4s не знам коя ръка и още не е мръднал ако стане нещо пак 4s ще си взема.Аз с джапанките си стъпвам по земята и не си ги слагам на ушите.Според мен правят всякви извращения с тез скъпи телефони и затова им се развалят,и много ги човъркат бре,то едно чоплене ровене какво,как,защо!Никой никога не може да ме накара да дам 1000-2000лв.за телефон и за мен това е извратено.

    Коментиран от #32

  • 32 Хеви Метъл

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Елвис на телевизора":

    Явно ползвал телефона само за обаждания и за 150 лв има и отлични телефони за това.
    Повече пари отиват, когато се ползва много в едно, и таблет да е и добра камера да има и памет за разни глупости. Затова за мен лимита е до 500 лв. За повече няма смисъл, защото за 400 лв има страхотни таблети, а за 300 лв отлични фотоапарати, та 500 лв горе-долу са оправдани за нещо комбиниращо ги.
  • 33 Ha ha

    4 3 Отговор
    Значи андроидите са реално по 50 100$ хахахах

    Коментиран от #36, #37, #40

  • 34 асад123

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Rado":

    Труда безплатен ли е? Наем на гараж, инструменти, умение и време на човека, който ти прави ремонта. Като ти е скъпо си прави сам колата.

    Коментиран от #44

  • 35 Xiaomi mi mix ALPHA

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Не се наядоха":

    Настоявам да видиш в нета Xiaomi mi mix ALPHA ..... смартфон обвит от екран !!!! Па после Нахапаните фенове викат че огризките са номер едно... Ха ама Huawei Samsung и Xiaomi заедно са номер едно
  • 36 Xiaomi mi mix ALPHA

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ha ha":

    Хахаха ама Xiaomi mi mix ALPHA струва 2900 евро Huawei mate X струва 2500 евро а Galaxy Fold 2100 евро !!!!!

    Коментиран от #39

  • 37 Ха бе

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ha ha":

    Толко струва Nokia от 2010 която ползваш 👍
  • 38 Кой

    1 1 Отговор
    то да не са само части, алооо? колко народ е работил на какъв стандарт в какви лаборатории за да го произведе статии за овце
  • 39 Ха бе

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Xiaomi mi mix ALPHA":

    Абе това не са нито смартфони нито телефони , това са супер компютри с безумни технически характеристики дошли от 2050 година с машина на времето , че има ли българин готов да вземе такова нещо за 5000 до 10.000 лева ?
  • 40 Hi hi

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ha ha":

    И андроидите и айфоните са играчки по 100-200 грама. Цена като материали 2-3 лева.
    И най-силните компоненти се правят на машините произвеждащи най-евтините.
    Щом могат 1 гр процесор от евтините да го продават за 5 лв, в телефоните с крайна цена в магазина от 100 лева, за толкова могат да продават и най-скъпият.
    За 1 евтин телефон от Китай, единична бройка таксата от Китай е 2 лева за пощата. На големите вносители цената за бройка пада.
    Реална себестойност на най-скъпият телефон, без търговските надценки и реклами максимум 100 евро.
  • 41 Таргет

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "asd":

    След като айпъл признаха, че пускат ъпдейти влошаващи производителността на телефоните им и пак им ги купуват е ясно какъв им е таргета и колко е капацитета на същия този таргет.
  • 42 Бай Манол

    12 0 Отговор
    "Имал си бол пари, дал си."- казва Алеко Константинов с устата на Бай Ганьо.
    Щом да си модерен, различен и "брандиран" представлява твоето кредо в живота, защо да не си плащаш за това?
    Ако за теб е най-важно да стърчи от джоба ти айфонче, докато се возкаш на ел-тротинетката, стъпил здраво на нея с обръснатите си крачета обути в супер къси чорапки и бели маратонки за 400 евро, какво значение имат парите?!
  • 43 До радко

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Rado":

    Радко, Радко. Всъщност частите ти не са 600 а 150-200 лева ( в повечето случаи са и по евтини). 200 лева прибаира магазина за части и майсторът ти си прави още 200 лева от тия части. Просто така те информирам да си знаеш.
  • 44 Rado

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "асад123":

    Не си схванал препратката, и аз имам същото в предвид и за iPhone, че не се заплащат само частите, но и труд и наем и разработка на части и софтуер. За разлика от другите производители iPhone сами си проектират процесора със собствена архитектура, а не използват готова. Това също влиза в цената.

    Коментиран от #45

  • 45 Бай хой

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Rado":

    Радке ма, мчи те другите тез работи кат софтуер и хардуер н по поляните ли ги намират ма? Мчи щом ги копуват от други производители трябва да са по скъпи ма. Мчи щом огризките си ги произвеждат сами(затворен цикъл) би трябвало да са по на сметка ма Радооооу.
  • 46 нищожно малко оскъпяване

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "смеем ви се":

    Софтуерът е един и същ за всички телефони от този модел. Колкото и скъп да е, като разделиш сумата на общия брой произведени телефони се получава нищожна цена. Освен това, Той не се започва от нула за всеки модел, а се ползва този, за предишните модели и само се надгражда.
  • 47 хаааа

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    като човек ,минал през цялата гама на iPhone (до 7цата),и то по нежелание ,такива бяха фирмените телефони ,мога да кажа ,че телефона не е абсолютно нищо особено ,една ОС. След андроид 10 Епъл ще диша прахта ,а и да ходиш със зарядно в джоба е супер ретардско ,моето Xiaomi K20 Pro изкарва 3 пъти повече време с едно зареждане и има поне 10 функции повече ,а струва 700 лв.Нито външния вид ,нито операционната система се е променила от айфон 6 насам съ съвсем малки разлики във външния вид ,операционната система не се е променила ,от когато ползвах iPhone 5. Така ,че теглете кредити ,изплащайте ,имате един кух телефон ,който е изостанал от години ,променят 1 чип,дисплей и камери от 6 години ,потресен съм колко неграмотни хора имат пари да ги дават за такава глупост като Епъл
  • 48 hmhmhm

    1 0 Отговор
    тилифони под 4 бинки ни купуам !
  • 49 330i

    0 2 Отговор
    И аз като изчисла колко прави кило краставици направо са хващам за главата от надценката .. щото семето излиза около 1 стотинка засяваш го и после водата и тя около 1-2 стотинки значи стават 3 сотинки ... а пък на пазара 1.50 лева ... ебахти кожудерите тия производители ей.

    Коментиран от #53

  • 50 Townboy

    5 0 Отговор
    Марка за снобирани глупаци и олигофрените американци. Всеки знае че за 400 лв може да се купи Ксиоми със същите параметри.

    Коментиран от #51

  • 51 Xiaomi mi mix ALPHA

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Townboy":

    Xiaomi mi mix ALPHA струва 3000 евро !!!!!!
  • 52 1948

    1 0 Отговор
    реално, ама при цени, които Епъл не плаща. Техните са по-ниски като им знам политиката. Изедници са, това е!
    Но фактът си е факт - айСтайл седи надпис за изпълняване по ред на записвания.. WTF?.. Сигурно помните как сте чакали едно време за Лади, сега за айСиктири...
  • 53 Правилно

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "330i":

    Правилно смяташ. С още 1 стотинка за препарати, 1 за нафта за орането и 1-2 за другите разходи. Толкова е на бройка краставица разхода. Но ако гледаш 2-3 декара със същата тази надценка ще прибереш 5-10 хиляди. А ябълката прибира милиарди. Как се излиза на печалба от милиарди, ако надценката не е в стотици пъти ? Как от няколко милиона бройки продаден продукт печалбата става на милиарди долари ?
  • 54 Dorjan

    0 0 Отговор
    We sell all new models at affordable rate. Chat me on whatsapp for more information. +447448231388

    Apple iPhone 11 64GB € 450

    Apple iPhone 11 128GB € 480

    Apple iPhone 11 256GB € 500

    Apple iPhone 11 Pro 64GB € 580

    Apple iPhone 11 Pro 256GB € 599

    Apple iPhone 11 Pro 512GB price 640 euros

    Apple iPhone 11 Pro Max 64GB € 610

    Apple iPhone 11 Pro Max 256GB € 640

    Apple iPhone 11 Pro Max 512GB € 680

    Apple iPhone Xs 64GB € 400

    Apple iPhone Xs 256GB € 430

    Apple iPhone Xs 512GB € 450

    Apple iPhone Xs Max 64GB € 430

    Apple iPhone Xs Max 256GB € 480

    Apple iPhone Xs Max 512GB € 520

    Apple iPhone XR 64GB € 340

    Apple iPhone XR 128GB € 370

    Apple iPhone XR 256GB € 400

    Apple iPhone X 64gb € 300

    Apple iPhone X 256gb € 320

    Apple iPhone 8 64gb € 280

    Apple iPhone 8 256gb € 300

    Apple iPhone 8 Plus 64gb € 300

    Apple iPhone 8 Plus 256gb € 320

    Apple iPhone 7 32gb € 220

    Apple iPhone 7 128gb € 250

    Apple iPhone 7 256GB € 280

    Apple iPhone 7 Plus 32GB € 290

    Apple iPhone 7 Plus 128GB € 310

    Samsung Galaxy S10 Plus 128GB costs 520 euros

    Samsung Galaxy S10 Plus 512GB € 560

    Samsung Galaxy S10 Plus 1TB € 599

    Samsung Galaxy S10 128GB € 480

    Samsung Galaxy S10 512GB € 519

    Samsung Galaxy S10e 128GB $ 380

    Samsung Galaxy S10e 256GB € 420
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.