Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 18:01 33 491 15

Как да подготвим вратите на колата за зимата

  • съвети-
  • врати-
  • зима

Акцентираме на четири места по вратите на колата, които обезателно трябва да се смажат преди зимата

Как да подготвим вратите на колата за зимата - 1

Голяма част от водачите на моторни превозни средства са се сблъсквали с проблеми с вратите и стъклата през зимата. Това се отнася до по-старите коли, с каквито автопаркът у нас изобилства, но важи и за голяма част от чисто новите коли, особено тези от по-бюджетните класове. Ето няколко съвета, които ще ви спестят доста главоболия през зимата.

Стъклата

Странно, но малцина си правят труда да смазват страничните стъкла на автомобилите, или по-скоро техните водачи. Това са улеите, в които се движат стъклата на автомобили с рамки на вратите. През зимата там се събира вода, която замръзва и стъклата не могат да се отворят. За да улесните живота на прозорците и на електромоторите, които ги движат, използвайте силиконов спрей или сух тефлон. Смажете въпросните улеи. След това спуснете и повдигнете прозорците няколко пъти, така че мазнината да се разпредели равномерно върху плъзгащите се повърхности. На края излишната смазка може да се отстрани с парцал и препарат за почистване на прозорци.

Уплътненията

Гумените уплътнения на вратите на автомобилите са проектирани да предотвратяват навлизането на прах, влага, мръсотия в купето, а също са и звукоизолиращ материал. И, колкото и да е странно за някои, преди зимата те се нуждаят от смазване. Причините са същите като при прозорците - образуване на лед и агресивна среда. Но обикновена силиконова грес облекчава това главоболие. Необходимо е да се приложи силикон върху всички уплътнения и това ще предотврати образуването на лед.

Как да подготвим вратите на колата за зимата

Ключалките

Дори ако колата ви се отключва с дистанционното управление, смазването на ключалките не трябва да се пренебрегва. През зимата, въпреки факта, че са оборудвани със специална защита, ключалките също са податливи на замърсяване от всякакъв вид боклук, летящ изпод колелата през зимата. Сухият тефлон, силиконовата грес и дори WD-40 са подходящи за ролята на спасител на ключалките през зимата.

Бравите и пантите

Заключващият механизъм и пантите на вратите на автомобилите изглежда скрити, но това съвсем не е така. Сместа от вода и зимни реагенти обаче е всепроникваща, което може да доведе до проблем със затварянето на врата. Най-често тези механизми не затварят вратата, което си е сериозен проблем. И тук можете да използвате всякакви специализирани смазки по ваш избор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    31 3 Отговор
    Полезно четиво, за съжаление винаги си казвам, че ще ги смажа, не го правя и после, в най-големия студ, съжалявам
  • 2 вес

    26 4 Отговор
    WD-40 не върши работа

    Коментиран от #8

  • 3 КОЮ

    13 18 Отговор
    Купете си гараж :) и си измивайте колата редовно . Всичко друго е празни приказки .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    17 3 Отговор
    Пръскам уплътненията със силиконов спрей и нямам проблем зимата. Така вратите не залепват за купето. Пръскам и дръжките.
  • 6 Ицо

    3 2 Отговор
    ще го направя тази зима
  • 7 фххддд

    20 0 Отговор
    За гумените уплътнения е достатъчен и глицерин от аптеката

    Коментиран от #12

  • 8 Siлицон

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "вес":

    WD-40 се ползва само за почистване и отстраняване на вода, за смазване се ползва силиконов спрей.
  • 9 Какви трошляци кара собственика на стати

    1 18 Отговор
    Не съм чувал за такова понятие!Как да подготвим вратите за зимата-хаха!Моя инженер на аудито се е погрижил да не мисля за такива неща!Сменям масла и филтри баце,ходи на спа!
    Жигула ли караш?

    Коментиран от #15

  • 10 Емил Рангелов

    0 3 Отговор
    За ключалките моторно или деференциално масло,шприцвано със спринцовка е най-сигурния вариант!Спрейовете са течливи и бързо се отичат от проблемните зони!За уплътненията става и антифриз концентрат!
  • 11 Емил Рангелов

    5 2 Отговор
    Или течен парафин от аптеката...
  • 12 360

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "фххддд":

    Не замръзва ли ?
  • 13 Японеца

    4 10 Отговор
    Подготовка на уплътнения за зимата са единствено за кенефите от ваг, мерц и бенве. Останалите нямат никакви проблеми, особенно японките! Вече 20години с различни модели. Замръзнали ключалки за великите немски инЖинерини.
  • 14 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Уплътненията ги намазвам с течен парафин. Със спринцовка цръквам малко от този медикамент / купувам го от аптеката/ и на жлебовете на прозорците, и във всички заключващи механизми. Преди години, когато жилата бяха много по-калпава направа, всяка есен редовно ги промивах със смес от кореселин и двигателно масло и накрая отново течен парафин.За мен и до сега си остава "панацея". Менят се времената - променят се и материалите, както за направа, така и за поддръжка . Променят се и хората стехните вкусове и предпочитания - нищо ново ........
  • 15 Ххх

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Какви трошляци кара собственика на стати":

    Тъпанар комплексиран!