Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 10:29 4 067 8

60% от свещите, продавани онлайн, били ментета

  • запалителни свещи-
  • фалшификат-
  • менте

Покупката на запалителни свещи по интернет може да се окаже сериозна грешка с потенциално разрушителни последствия за двигателя на колата, сочат резултатите от разследване на австралийската Федерална камара на автомобилните индустрии (FCAI) и "коалиция на автопроизводители". В рамките на проучването от различни сайтове били закупени стотици свещи и проверката им показала, че 60% от тях са "доказани фалшификати".

60% от свещите, продавани онлайн, били ментета

Според FCAI най-притеснителното било, че ментета били практически неразличими от оригиналите. Повечето фалшиви свещи пристигали в опаковки, брандирани с имената на Honda, Nissan, Mazda и Toyota, които дори експерти не успявали да идентифицират като подправени.

60% от свещите, продавани онлайн, били ментета

Макар да изглеждали като оригинални, фалшификатите били изработени от нискокачествени материали и имали несъвършена конструкция. Това се забелязвало най-лесно ако свещите се разрежат на две, но дори и тогава разликите били неясни на неспециалист.

60% от свещите, продавани онлайн, били ментета

Влошеното запалване, повишеният разход на гориво и трудния старт били най-дребните бели, които можели да предизвикат ментетата, твърдят от FCAI. Фалшивите свещи прегрявали и създавали риск от внезапен спад в мощността - особено при по-високи натоварвания и ускорения, а ако нагорещяването продължавало повече, можели да се разтопят и да нанесат тежки повреди на двигателя.

60% от свещите, продавани онлайн, били ментета

От FCAI не споменават сайтовете, от които са купили фалшивите свещи, но твърдят, че "автомобилната индустрия работи със сигурни платформи за онлайн търговия по премахването на подобни оферти и забрана на търговците от сайтовете си". Единственото решение засега обаче било да се купуват свещи само от официални дилъри, магазини с автомобилни части и доказано легитимни сайтове.

60% от свещите, продавани онлайн, били ментета


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потребител

    21 1 Отговор
    Допреди година си купувах кабели и свещи за непретенциозна кола от магазините за авточасти от известни марки, акто подбирах по каталога уж подходящите и все нещо не вървеше и все човърках, търках и един ден ми писна. Погледнах предписанията на производителя и констатирах, че кабелите трябва да са нискоомни, а подобни почти не се продават и за тези, които намерих ми искаха някаква меко казано нескромна сума за повече от скромната ми стара кола, а другите, за които пишеше, че ставали бяха с по 10 килоома съпротивление на централния кабел и на този за четвърти цилиндър, а другите по причина че са по-къси малко по-малко. От там в магазина за висиковолтов нискоомен кабел на метър. Свалих кабелните обувки от едни стари кабели и ги монтирах на разкроения нискоомен високоволтов кабел. После свещи от 7,50 лв. в Кауфланд медни китайски, центровка и колата си пали от раз като е студена и от няма и четвърт оборот, като е загряла без да човъркам нищо постоянно и то вече за сравнително доста дълъг период от време. Дето викат хората "Не питай старило ами питай патило"!

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 2 Купувайте само от официалните дилъри

    7 3 Отговор
    но да знаете че те ще ви пробутат свещи от гореспоменатите сайтове! Бъдете сигурни, щастието работи за всички нас!
  • 3 Анонимен

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Потребител":

    Браво но проблема е, че повечето хора не разбират колкото теб и не могат да си решат толкова лесно проблема.
  • 4 ЕКСПЕРТА

    2 3 Отговор
    ПРИ МЕНТЕТАТА ОПАКОВКАТА Е ПО ЛЪСКАВА ХАХАХА
  • 5 Алфа Ромео

    4 1 Отговор
    И по магазините и складовете е така не само онлайн.
  • 6 Ввв

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Потребител":

    Aма ти и кола ще си произведеш бе,браво
  • 7 лаик

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Потребител":

    Нискоомни кабели по 10 килоома ли?!:))))))) Виж, чувал си това, онова, но определено от електричество не разбираш. Бъди здрав! Но пък звучиш компетентно! защо не се занимаваш с политика?

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.