Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 14:27 2 453 12

НАСА представи 3D-дигитализирана карта на лунната повърхност

  • луна-
  • 3d-
  • карта
НАСА представи 3D-дигитализирана карта на лунната повърхност - 1

Специалистите в областта на компютърната графика получиха уникален подарък от космическата агенция НАСА - подробна 3D топографска карта на лунната повърхност. Проектът се ръководи от дизайнера Ърни Райт, а дигитализираната повърхност на Луната може да бъде изтеглена от всеки.

Лунната разузнавателна орбитална машина (LRO) в продължение на 10 години работи на повърхността на Луната и най-сетне успя да направи топографско проучване на терена и да снима повърхността на земния спътник. В резултат на работата на Райт бяха интегрирани всички необработени данни и изображения, получени с LRO.

В резултат на това беше създадено доста точно триизмерно изобразяване CGI Moon Kit Moon. То съдържа всички видове данни и изображения, като „карта на изместване“, която прави топография с помощта на цвят. Дизайнерите ще могат да пресъздадат повърхността на Луната с всичките ѝ истински върхове и кратери и да я използват за декори в игрални филми или игри. Също така такива карти ще могат да подпомогнат изследването на Луната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоволен

    14 1 Отговор
    Е не е честно,луната кръгла а земята плоска.

    Коментиран от #3

  • 2 НАСАсиЗаминава

    8 6 Отговор
    НАСА май си заминава като институция - 10 години анализират нещо, дето се вижда с телескоп за $100. После правят програми за снимки и разходки в космоса, които струват още млрд.... май вече дори нямат идеи за какво безумие още могат да се харчат пари. Капиталът уби всякакви науки, вместо да ги стимулира да работи за някаква идея. Капиталът убива идейте, а не ги създава.

    Коментиран от #5

  • 3 Цецо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Недоволен":

    Много ме разсмя, благодаря... :))))
  • 4 ФЕН

    4 3 Отговор
    Следи от "пребиваването" си там, НАСА, обаче не е открила!
  • 5 гост

    0 9 Отговор

    До коментар #2 от "НАСАсиЗаминава":

    Не забравяй и факта, че от НАСА направиха писалка за милион долара(за да не тече в безтегловност), а руснаците просто използваха молив. Сега с частните компании ще стане наистина по-бързо и лесно. Мъск каза, че досега е можело да изпратят и хора на обиколка около Луната, но системата на НАСА и получаването на разрешения е толкова тромава, че е по-лесно да направят новият кораб и да го изстрелят до Луната, за да ги убедят, че това може да се направи. Ако бяха също толкова предпазливи при мисиите Джемини и Аполо, то със сигурност нямаше да са кажнали на Луната. Трябва да се знае, че е рисково и това да се приеме, а не да се рови ли рови до полседния детайл, което спъва новаторството и го прави невъзможно.

    Коментиран от #6

  • 6 Никой

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Това с писалката и молива е най-голямата глупост, която някой незапознат с темата, може да измисли. Моливи на борда на космически апарати след 69та никой не използва, заради лесно запалимото дърво и графита, който при счупване в безтегловна среда може да попадне навсякъде и да повреди системи. Руснаците дори закупуват химикалки от американския производител Fisher през 69та. A в крайна сметка химикалката намира приложение и в други среди, като под вода. Много идеалистична и поучителна поговорка, която няма нищо общо с истината. А да сравняваш днешната НАСА с тази отпреди 50 години, в напълно различна политическа и икономическа среда, е глупаво.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 БабаМеца

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    Като те е страх от мечки не ходи в гората ... с твоето съждение става: Като те е страх от моливи не ходи в космоса :) Надявам се го приемаш шеговито, но звучи абсурдно молив да е опасен в космоса )

    Коментиран от #8

  • 8 Никой

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "БабаМеца":

    Доста ежедневни обекти са опасни в средата на безтегловност, особено като имаш чувствителна електроника около себе си.
  • 9 незнайко

    1 1 Отговор
    И КОЯ СТРАНА Е ДЕТИТАЛИЗИРАНА ???

    Коментиран от #10

  • 10 незнайко

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    ДИГИТАЛИЗИРАНА
  • 11 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    Прав си. Явно е само мит това. А и писалките на Фишер са изключително евтини. Благодаря, че го изясни това.
  • 12 Този

    0 0 Отговор
    Ееей не се умориха тия от НАСА да лъжат народа по всевъзможен начин какво се случва на луната.. Стотици милиарди за да докажеш, че черното е бяло