Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 14:16 10 804 42

Това ви чака ако карате ел. тротинетка

  • електрически скутер-
  • тротинетка
Това ви чака ако карате ел. тротинетка - 1

С такива предупреждения стартира една рекламна кампания на Центъра за организация на пъртното движение в Москва. На снимка е изобразен младеж с окървавено лице и с гипсирана ръка, а от текста отдолу става ясно, че това е Алексей на 23 години, който е карал електрически скутер по улиците на руската столица.

Това ви чака ако карате ел. тротинетка

По този начин ЦОДД, каквото е съкращението на организацията, предупреждава ползвателите на ел. тротинетки, че движението по пътните платна на такива превозни средства е крайно опасно. В Москва движението на електрически скутери по магистралните проспекти на града е забранено.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганя навици и рефлекси

    47 3 Отговор
    ОПАСНО Е МНОГО, ТАЗИ СУТРИН КОЛА ЕДВА НЕ БЛЪСНА ТРОТИНЕТКА ЗАЩОТО ИЗНИКВАТ ИЗНЕВИДЕЛИЦА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕАГИРА, А ПРИ БЪЛГАРСКИТЕ ШОФЬОРИ НЯМА КАК ДА СТАНЕ, ДОРИ ВЕЛОСИПЕД ДА СЕ КАРА ПО ПЪТИЩАТА Е НЕВЪЗМОЖНО
  • 2 гецо

    54 19 Отговор
    Проблемът не е в тротинетките а в олигофрените които ги карат/ по-скоро които карат около тях.

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Кой68

    35 8 Отговор
    А като караш мотор или кола?при липсата на култура във движението е така..Защо в държави където карането на велосипед,мотопед,мотор или тротинетка е нормално,а у нас е като "Джурасик парк"?
  • 4 Boxer 3.0

    40 8 Отговор
    Правилно! Не може да си с всичкият си и да си се качил на тротинетка с диаметър на гумите 8 см и да се подрусваш и криволичиш по улиците! Нали в първата пукнатина или шахта ще ти запецне колелцето. Трябва да има минимален размер на гумите на пррвозните средства, примерно 10 цола( 25 см), за да имат право да.бъдат на пътното платно.

    Коментиран от #35

  • 5 Глупости

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "гецо":

    На търкалета.
  • 6 Патето яки

    12 3 Отговор
    Язи си житкам с тротинетката само зимъска коги сняг забръска, че като падна да е в пряспата на меко.
  • 7 dsсса

    48 7 Отговор
    Който кара тротинетка трябва да бъде оборудван с:
    1. Светлоотразителна жилетка.
    2. Предна бяла къса светлина на нивото на кормилото.
    3. Задна червена светлина на същото ниво. Дали ще е на тротинетката или на гърба му, няма значение. Светлинка на половин педя от пътното платно, не се брои, може да е светещ червей.
    4. Скоростомер, показващ скоростта на тротинетката.
    5. Източник на звуков сигнал.
    Трябва да бъде забранено:
    1. Тротинетката да минава от лявата страна на спрели на пътното платно ППС или да изпреварва такива.
    2. Да се движи по тротоарите и други пешеходни зони возейки водача. Може да бъде само бутана.
    3. Да прави ляв завой на собствен ход.
    4. Тротинетката НЕ Е ПЕШЕХОДЕЦ и не се ползва с предимство пред другите ППС на пешеходни пътеки!

    Коментиран от #15, #29, #36

  • 8 Иванчо l-ви

    20 5 Отговор
    Мдааам. Една сутрин като правих обратен завой с колата без малко да ме удари една тротинетка отзад. Пича решил да ме изпревари.....че и ми се скара. Дал съм си мигача в последният момент...!!!
  • 9 3966

    22 0 Отговор
    Възможностите за придвижване стават многобройни. Законът за движение по пътищата определя какво е ППП и МПС. Въпросът ми е, защо само автомобилите се разглеждат като единствено попадащи в рамките на този закон, а велосипеди, тротинетки, ел.тротинетки, каруци теглени от животинска сила и пешеходци не? Всички участват в движението по улиците, следователно отговорността е на всеки един от тях.

    Коментиран от #10

  • 10 dsсса

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "3966":

    В закона попадат, не попадат в блюстителите на закона. От закон има смисъл, само когато властта има волята да го направи задължителен за всички, включително себе си.
  • 11 посерко

    15 4 Отговор
    Аз лично не бих си рискувал живота на колело или тортинетка по улиците където има коли. Не ги разбирам
  • 12 САП

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "гецо":

    Напротив точно в тротинетките е. Те се движат със скорост на бягащ човек в трафик със два пъти по висока скорост. Каращите ги са страшно нестабилни. И при преминаване на шахти и неравности съм ги виждал да падат или да стъпят с двата крада не паднат. В тази ситуация ако си на под 5 метра зад тях ги удряш, ако си на повече все някой ще се опита да се навре пред теб и пак ефекта е същия.
    Никоя кола не може да спре толкова внезапно, колкото тях.
    За мен ел. тротинетката е средство за забавление, а не за ползване в трафика.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мани мани

    12 10 Отговор
    министърът на транспорта да ги забрани с наредба още утре! 4ули ва смотан?! уроди!
  • 15 мани мани

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "dsсса":

    не бе, трябва да е в затвора :) и да бачка там! или в казармата! там да кара бтр да му се кара нещо, ги е'а пидалите смотани
  • 16 Еколог

    14 23 Отговор
    Селяндурите да си карат старите дизели, докато се скапят... Но тротинетките никой не може да ги спре... Това е най евтиния, екологичен и практичен транспорт

    Коментиран от #27

  • 17 гецо

    15 4 Отговор
    Офф пак кварталните професори влязоха в роля на всеразбирачи. На запад това си е чисто транспортно средство но да, там колелата са от край време такова, шофьорите са свикнали да се съобразяват с тях, следователно инцидентите са сведени до минимум. Да не забравяме че там но повечето места има и развита инфраструктура. Пристигнаха тея тротинетки в недоразвитите страни и се почнаха едни дискусии направо хаха.
  • 18 газ бок

    7 1 Отговор
    Очаквам и колелата скоро да станат опасни.
  • 19 user

    17 2 Отговор
    Аз имам тротинетка от месец. Страхотно е да не съм с колата всеки ден и правя по 15км дневно. Почти всичкия ми маршрут е паркове и велоалеи(където винаги има спрени коли). МИнавам и по една квартална уличка(в диана), където няма един празен тротоар от коли и на платното са всички - пешеходци, майки, деца и коли. Не виждам какво се озлобявате. Когато хората са разумни и карат спокойно и отговорно няма проблем. Тротинетките не са стабилни и скорост от над 15 км е безумна.

    Коментиран от #22

  • 20 тротинеткогейци

    14 11 Отговор
    Готина кампания ! Сутринта даваха един наш електроджендър, който се беше самозабил в задницата на една паркирана кола и яко я беше потрошил ! Та ако не се ударят в кола или ги удари таква, ще ги "разкраси" някой ядосан шофьор, но резултата за електроджендърите, ще е като този на снимката....рано или късно, но задължитвелно !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 type-R

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "user":

    Няма проблем, стига да се спазват правилата. Аз самият съм и колоездач и шофьор и винаги ще подкрепям И двуколесните. Но трябва да се спазват и правилата за движение. Не може да карат в насрещното или в средата на пътя и да претендират да не им свиркат или псуват. Освен това явно тротинетките са по-нестабилни от колелетата, ако това е така, то не може да искаш целият град да спре че да пази този на тротинетката защото можело да падне. Щом иска да кара ще си носи риска, както всеки друг.

    Коментиран от #24

  • 23 Реалист

    4 0 Отговор
    За съжаление това ще е все по-често срещана картинка .
  • 24 Японец

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "type-R":

    Type-R на Газ

    Коментиран от #28

  • 25 Бай Киро

    12 2 Отговор
    Разбирам раздразнението на шофьорите (аз също съм шофьор), но ел. скутери са страшно практични за градска среда. Да изброя малко предимства: не се буташ в задръстване, не търсиш къде да паркираш, занчително по-евтино е от кола. Предимствата пред велосипеда е, че заема по-малко място (ако например трябва да я прибереш в офис) и не пристигаш изпотен за където си тръгнал. Ако човек не ползва ел. скутер най-вероятно ще е с автомобил и активно ще допринася за по-задръстен трафик. От екологична гледна точка предимствата са ясни.

    Коментиран от #26

  • 26 доцента

    7 6 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Киро":

    Тротинетката и скутера са различни. Скутера е много полезен и практичен избор. Докато тротинетката е опасна, защото и малко разсейване и може да паднеш. Няма седалка, а е смалки колела и рязък уар в дупка или бордюр може да те събори.. И под колела. Тротинерките са за спорт нейде си. Колелото, скутера са практични и полезни.
  • 27 Язе

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Еколог":

    Като се навреш в "стария ми дизел"с тротинетката бъди сигурен,че ще изглеждаш като този на снимката,дори по-червен близо до лилаво.
  • 28 type-R

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Японец":

    Абе не е на газ! Но пак по-добре от печка на кюмюр!
  • 29 type-R

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "dsсса":

    Те имат светлини. Бтв, това ме подсеща колко много колоездачи или нямат светлини или са ги вирнали в небето и заслепяват другите. Същата работа и с китайските ксенони. Трябва най-после тиквениците в европарламента да се осъзнаят и да спрат тази идиотщина "дневни светлини в града" Много по-добре крушки night breaker само през нощта отколкото китайски ксенон и изгорели крушки по таблото
  • 30 Изумен

    4 4 Отговор
    Значи няма да си вземеш мотор,бил той и електричка,а ще караш тротинетка като 10 годишен?!?!Еми добре :) вие си знаете най-добре!!!
  • 31 Коце

    4 5 Отговор
    Аман от тия тортолетки, Баце да ги забрани ако иска да спечели изборите.
  • 32 гост

    6 4 Отговор
    Като сгазят една шепа тротинеткаджии ще им дойде акъла на другите да не ги ползват. Тротинетката е еквивалент на велосипеда, за който си трябват алеи, каквито у нас само в Пловдив има, прилични говоря, а не две ленти блажна боя. Затова и тротинетката е ограничена на 25км/ч и каквито изисквания има за велосипед, такива трябва да са и за тротинетката. Според мен за чужбина са добре, там имат гладки тротоари, пътни ленти и алеи, а у нас е просто една идея без околната среда за нейното безопасно прилагане. Но вижте в Германия как им раздават фишо от по 20 евро понеже не е бутал по пешеходната или е пил две бири преди да се качи, и шофьорската книжка ти взимат. У нас за толкова години не ми се е случвало да видя някой полицай пеша да следи за реда на тротоара или за изрядността на велосипеди и тротинетки, докато в Германия ме проверяваха редовно и правиха забележки като не се движиш правилно, ама крачат хората по алеите и помагат, у нас е бездействие.
  • 33 Който му разбира му разбира

    0 2 Отговор
    И затова моята е дизелова.Никакви изцепки!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Именно

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer 3.0":

    Съгласен съм с логиката ти, но ако я следваме още малко излиза че трябва да има и максимално допустим размер на дупките по пътя - в идеалния случай по-малък от минималния изискуем размер на колелата ;)
  • 36 Именно

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "dsсса":

    За повечето неща си прав, но за това че тротинетката трябва да се бута по тротоари и пешеходни пътеки не съм съгласен.
    Съгласен съм че по тротоари и пешеходни пътеки не може да се хвърчи, но ако човек се движи със скорост подобна на пешеходната, предвид и че тротонетката не отмена повече място отколкото човек няма логика да е забранено.
    За да илюстрирам ето два въпроса:
    - ако човек е в инвалидна количка (днес все по-вероятно да е електрическа) трябва ли да слиза да я бута по тротоари и пешеходни пътеки? ;) Ако не трябва, както се надявам че ще се съгласиш - тогава каква е макс. скорост с която може да се кара ел.инвалидна количка?
    - пешеходец може ли да бяга по тротоари и пешеходни пътеки?
    Ако може, тогава защо ще е забранено за индивидуални помощни превозни средства?
    Въпросът дали са по необходимост или за развлечение според мен е напълно излишен.
    По мое мнение за бегачите също трябва да има ограничение поне по пешеходните пътеки, защото са потенциално място за колизии. Това ограничение трябва да се прилага и за тротинетки и велосипеди и др. подобни
    Мисля също и ако човек кара някакво средство с макс. 10км/ч и внимава поне малко ще е много трудно да удари някой или да бъде ударен защото е изкочил изневиделица.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ивайло

    7 0 Отговор
    Това ви чака също и ако карате, велосипед, мотор, кола, камион, или каквото и да е друго ППС, БЕЗ ДА МИСЛИТЕ И ВЪОБЩЕ - БЕЗ ДА ИМАТЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА!!! Не е виновно превозното средство, виновно е "задкормилното устройство", което го управлява!!!
  • 39 mi ta ka

    1 1 Отговор
    Това ви чака ако НЕМОЖЕТЕ да карате ел.Тротинетка!!!!
  • 40 Nyakoj

    0 0 Отговор
    Няма значение к'во караш, кат' не спазваш правилата за движение/си пиян, така става.

    Коментиран от #41

  • 41 Nyakoj

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Nyakoj":

    Почти забравих.
    Щом не можеш да караш, просто не караш.
  • 42 Уююю

    0 0 Отговор
    Ръчкам си пистака