17 Октомври, 2019 16:41 18 153 16

Горчица в радиатора?

  • охладителна система-
  • радиатор-
  • теч-
  • прегряване-
  • горчица

Охладителната система на автомобила винаги протича в най-неподходящия момент. В най-добрия случай собственикът ще види локва под двигателя сутринта на паркинга, а в най-лошия - насред път на километри от сервиз.

Днес във всяка бензиностанция се продават препарати за аварийно отстраняване на течове от охладителни радиатори. Те обаче закърпват положението само докато колата стигне до сервиз и често причиняват по-тежки бели, тъй като запушват не само източника на теча.

Какво може да се прави ако пътната помощ би струвала повече, отколкото самата кола, а разстоянието до най-близкия майстор е прекалено голямо, за да се кара без охладителна течност? Оказва се, че в такива ситуации работа върши... горчицата. Само че не обикновена, а на прах.

Освен като подправка сухата горчица обикновено се използва в различни бабини рецепти като козметично средство, за избелване на тъкани, за инсектицид и какво ли още не. Продава във все повече магазини за хранителни стоки и - както се оказва - може да бъде незаменим помощник в аварийни ситуации на пътя.

Горчицата на прах има отлични хигроскопични свойства и щом бъде намокрена, набъбва и бързо запушва течовете от радиатора. Абсолютно безвредна е за тръбите и маркучите на охладителната система, не ги запушва и не предизвиква корозия.

Горчица в радиатора?

Използването на подправката за запушване на течове обаче има един важен нюанс - в системата трябва да има само вода. С антифриз номерът не се получава.

За да се запуши протекъл радиатор със суха горчица, температурата на двигателя трябва да бъде най-малко 60 градуса. В казанчето се налива вода и се сипва прахообразната подправка, след което сместа се разбърква.

Двигателят трябва да поработи, за да може течността да циркулира известно време. Да се очаква бърз резултат няма смисъл. Най-много след около час обаче горчицата се справя с теча и колата отново може да потегли.

Разбира се, след смяната или ремонта на радиатора системата трябва да се промие добре, водата да се подмени с антифриз, а всички маркучи и тръби да бъдат проверени. Методът е подходящ за наистина безнадеждни ситуации, в които няма друго решение. В такива случаи пакет суха горчица в жабката или багажника може да спаси положението.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    31 8 Отговор
    откакто зарязах дъстъра и се качиш на ел тротинетка се родих. Съжалявам единствено за това, че не си я купих по-рано.

    Коментиран от #6

  • 2 КОЮ

    94 5 Отговор
    Статията не е пъна и точна . След като налейте прясна вода и я загреете до 60 градуса , нарязвате първо ситно една глава лук , след нея 1 кило кренвирши пак на ситно че да влезнат през гърловината , малко картофи (желателно е да ги обелите) , щипка сол , чер пипер и чак тогава гочицата по вкус . Карате колата поне 2 часа докато изври водата и да стане полугъста петмез чорба , режете радиатора на 4 и сервирате на семейството , за тези който искат допълнително , може да им сложите маркучите и водна помпа те също ще са за изхвърляне след процедурата :)

    Коментиран от #5

  • 3 Онзий

    17 0 Отговор
    Същият ефект сеполучава утайка от кафе ,може и боза Но всички те запушват И радиатора на парното.
  • 4 Тост

    28 4 Отговор
    От къде измислихте горчица на прах?!
    Запушва се с червен пипер или шише боза, по възможност и двете едновременно!Това е доказано от старите шофьори, а и аз съм го тествал в казармата на Зил.Запушва за 5 минути и не вреди на водната помпа.
  • 5 smeh

    41 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОЮ":

    Посмях се от сърце. Само не разбрах ракията откъде ще дойде?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 За висока температура на двигателя

    17 3 Отговор
    Сложете и по един амидофен на литър вода или антифриз

    Коментиран от #8

  • 8 въх

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "За висока температура на двигателя":

    А с ПРОСТАВИТ УНО не става ли бря, дяди?
  • 9 Бат Мишо

    18 0 Отговор
    Койче смях се че се търкалях по килима брат - да си жив и здрав
  • 10 КОЮ

    15 1 Отговор
    видях че има запитване как се вади ракия . Моята рецепта е следната : сипвате парцуца в казанчето за чистачките , тръгвате в най-лошото възможно време ( дъжд ,лапаваца ,сняг ) отивате при дядото ( на жената ) и му изпивате 50 градосовия елексир , мезите с яко мезе дето е гръмнал ( ловец е ) и накрая ако ви излезне късмета и щерка му ще ви пусне , на топло сте в нейната стая :) понеже времето е ужасно и бабата не иска да ви пусне в това време :) те така все пак сте пили .
  • 11 Kenzo

    8 0 Отговор
    Пък ако сте си забравили горчицата на прах,
    може един кефал да пуснете в казанчето, ако сте яли царевица преди това резултата е гарантиран.
  • 12 Жоро

    1 0 Отговор
    Без коментар
  • 13 Стойне

    6 0 Отговор
    Само бисери! Чудо,Чудо не-видяно браво.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Байчо

    1 1 Отговор
    Аз съм чувал, че става с майонеза

    Коментиран от #16

  • 16 Дядо Тоши

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Байчо":

    Чуйте младежи, в далечната 1981г.пътувах от BG за IRQ(Ирак) към долния (южния) край на ТR ставайки сутринта гледам локва под Берлието... ужас, новобранец, първи курс правя. През нощта до мене е паркирал англичанин, успяхме с крака и ръце да се разберем(сърчето ми каза на турски "беш ямурта) и с крак рови по земята. Ставало въпрос за червен пипер. И така купих 5 яйца от ЛОКАНТАТА и шепа пипер. Налях вода, изчаках да позагрее сложих САМО белтъка и ч. пипер, увеличих оборотите, след минута 2 теча спря. Така до Ирак и обратно, без ядове. PS новите камиони имат воден филтър - не съм сигурен, че номера ще стане.