Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 14:17 2 211 3

Круиз контрол с изкуствен интелект

  • hyundai-
  • круиз контрол-
  • изкуствен интелект

Hyundai Motor Group обяви, че инженерите ѝ са приключили разработката на първия в света "умен" круиз контрол за автомобили. Системата умее да анализира поведенчески сценарии и да се самообучава.

Зад абрувиатурата SCC-ML се крият две ключови технологии - Smart Cruise Control (добре познатият активен круиз контрол) и Machine Learning (машинно обучение). За разлика от сегашните пътни помощници за движение новата система не само поддържа дистанцията до предния автомобил и зададената скорост, а и се "образова" от действията на шофьора.

Камера и радар постоянно събарита информация за движенето и я предават на централния компютър. Изчислителната платформа с изкуствен интелект анализира потока от данни и съставя поведенчески сценарии, в които се отчита разстоянието до колата отпред, времето за реакция на променящите се пътни условия и скоростта.

Въз основа на събраната информация SCC-ML може да създаде до 10 000 шаблона, които позволяват адаптирането на круиз контрола към всяка ситуация. Системата обаче не съхранява потенциално опасни сценарии.

SCC-ML разпознава кога автомобилът се движи в градски условия и съкращава разстоянието до колата отпред, а на шосе дистанцията се увеличава. В съчетание с асистента за движение по магистрала, който помага при престрояване, новата система достига ниво на автономност 2.5 по класификацията на SAE.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скоро

    0 2 Отговор
    и воланите ще изчезнат
  • 2 Христо

    4 0 Отговор
    С нетърпение чакам момента в който ще се обърка нещо и ще се върнем в желязната епоха... Тва бе е 5г, тва не е коли с радари, атомни бомби... Нужен ни е пълен рестарт.
  • 3 Геро

    1 0 Отговор
    Скоро :)