Last news in Fakti

23 Октомври, 2019 18:52 4 174 21

Китай показа собствена совалка

  • совалка-
  • буран-
  • китай

Китайската академия за аерокосмическа аеродинамика публикува кратко видео от изпитанията на нов кораб за многократно използване със старт от самолет-носител, съобщава The Drive. На кадрите е запечатан процесът на тестове в аеродинамичен тунел.

Китай показа собствена совалка

Концепцията на китайската совалка напомня на съветския ракетоплан "Буран" с ракета-носител "Энергия". Макар че идеята за "въздушен старт", при който космическият апарат се изстрелва в полет от друг въздухоплавателен съд, се разработва вече няколко десетилетия, тя все още не е намерила практическо приложение. Китайците обаче явно са се захванали сериозно с реализирането ѝ.

Новата совалка трябва да стане достоен конкурент на проектите на SpaceX, Boeing и NASA. Апаратът ще поема до 6 души и ще може да достави тайконавти на Луната. Изстрелването ще бъде осъществявано с китайската ракета Long March 5B, която може да извежда в орбита до 20 тона товари.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    7 10 Отговор
    А ние кога,хахаха

    Коментиран от #20

  • 2 ФатмакЪ

    20 23 Отговор
    Мислещите хора се ориентират към многократно използваеми носители на космически товари. Само Альоша и Ким Дебелий пълнят земя и космос с отпадъци.

    Коментиран от #3

  • 3 Тае куон до

    23 12 Отговор

    До коментар #2 от "ФатмакЪ":

    А що не летят тогава совалките ? Много фира дават 50/100 !!!

    Коментиран от #4

  • 4 спейса

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тае куон до":

    Драгона кво е?

    Коментиран от #5

  • 5 Тае куон до

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "спейса":

    Какво е драгон ???Dragon са био продукти, известни като суперхрани.
  • 6 да си го кажем

    13 21 Отговор
    В момента има само две космически държави.Това са САЩ и Китай.Руснаците дори няма какво да ги коментираме.За тях космоса е табу.Евентуално да отидат до МКС и това е.Дори нямат телескоп който може да види по-далеч от МКС.

    Коментиран от #7, #12

  • 7 Сух

    19 12 Отговор

    До коментар #6 от "да си го кажем":

    Не ги мисли руснаците ти, погледни себе си

    Коментиран от #8

  • 8 да си го кажем

    9 12 Отговор

    До коментар #7 от "Сух":

    Е какво има да се гледам ? Що за тъпа опорка ми извади.Ти въобще в час ли си с главата.Да не съм тръгнал аз да имам космически претенции.

    Коментиран от #13

  • 9 лудия

    15 8 Отговор
    Или не си наясно можеби пишеш глупости .Руснаците продават ракетни двигатели на щатите те няма тяхни .Малко разгледаи хронологията или си малко тъпичък

    Коментиран от #10

  • 10 SS14

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "лудия":

    Прекалено голяма невежа си,за да пишеш мнения.По-добре си трай.Дори не искам и да ти обяснявам колко си ограничен,че дори неможеш и да разбереш за какво се пише по-горе.

    Коментиран от #14

  • 11 Язе

    5 3 Отговор
    По-скоро се използва концепцията на МАКС, а не на Буран
  • 12 куку руку ку

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "да си го кажем":

    Затова ли американските астронавти от МКС стигат до станцията с руски ракети? И една американска лигла проби корпуса на МКС, за да принуди НАСА да поиска от руснаците изънредно връщане на земята на американски астронавт, защото не работел кенефа в американската част на МКС.
  • 13 Бай хой

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "да си го кажем":

    А хамериканците сейчас с какво летят из космосо? У вашту селу талавизия нямате ли? Бива ли да си толкус неинформирани? Двайсе и първи век сме. Извади си главата на светло.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "SS14":

    Не че нещо ама кат ти гледам заглавието наистина ли си слаботоков. То и писанията ти са все анемични.
  • 15 SS14

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    САЩ летят с временните таксита.Такива са руснаците и без това за друго не става Русия.Това е така,защото САЩ за разлика от русия развиват нови технологии.САЩ са изкарали 3 пъти повече хора в космоса от Русия,така че евтината ти опорка издиша типично за русофилистичен невежа.И типично за русофилистик започваш само за МКС да пишеш.,защо така ?! Защото дори и за невеж русофилистик като теб е ясно,че МКС е предела на космоса за руснаците.Кажи ми една руския мисия от последните 30г. която да е по-далеч от МКС ? Такава няма,няма и да има защото русия не е космическа държава !
  • 16 SS14

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Или ми кажи една руска космическа мисия по-далеч от МКС за последните 30 години или спри да ми мъцаш тука жалко коми протеже ! Русия няма знанията и възможностите да се отдели на повече от 300км над Земята.
  • 17 SS14

    5 1 Отговор
    И за какъв космос и Русия говорим..Русия няма един телескоп с който да види съседна звезда дори.Някой чул ли е космическа новина да идва от Русия ? Не.Целия свят разчита на САЩ за космическите открития.Самите руснаци дори нямат претенции каквито имате вие русофилските ибрицк.Русия чака САЩ да направят ново откритие,за да мпгат да го преведат на руски,че да може и жалкия руски народ да научи нещо.
  • 18 Юри Армстронг

    3 0 Отговор
    Никой не може да се оправи без инженери ганьонавти, в това число и тайконавтите

    Коментиран от #21

  • 19 Шопо

    2 0 Отговор
    Напоследък е много модно да се показва. Китайците показват совалки, руснаците показват ракети, даже турците показаха самолет. А в махалата Асан показа голем кор. Ама през гащите. Обаче после се разбра, че не му бил голем кора, ами бил турил у гащите един балон, от тия дългите и тънките. И докато се фукал, да земе да го закачи и го спукал. Та си мисла китайците да внимават на космодрума, докато си показват совалката да внимават за тръне...
  • 20 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    Когато НОИ си събере 90-те си милиарда загубени досега, от началото на прехода !!!
  • 21 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Юри Армстронг":

    Юри Армстронг :D:D:D