Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 13:17 5 995 10

Знаете ли коя е "най-гладката" кола?

  • аеродинамика-
  • автомобили-
  • lightyear one
Знаете ли коя е "най-гладката" кола? - 1

Най-обтекаемият и аеродинамичен автомобил в света вече е датската кола Lightyear One. Това звание автомобилът, работещ на слънчеви батерии, завоюва, след като му бяха направени изпитания в специален аеродинамичен тунел в Торино.

Според създателите на Lightyear One това е голямо постижение, въпреки че то не се оценява достатъчно от потенциалните клиенти на един автомобил. Повечето от хората, избиращи кола, гледат технически характеристики, като мощност, ускорение и разход на гориво, но малцина са тези, които обръщат внимание на обтекаемостта.

Специалистите от Lightyear One обаче правят именно това и постигат невиждан досега коефициент на въздушно съпротивление от 0.20. За сравнение ще кажем, че седан версията на Mercedes-Benz A-Klasse е с коефициент на въздушно съпротивление от 0.22 и е определен, като най-аеродинамичния автомобил на пазара.

Рекордното постижение датчаните постигат за сметка на плавни и издължени линии на каросерията, скрити наполовина задни колела и още редица по-незначителни хитринки. Lightyear One все още не е постъпил в продажба, но главата на компанията Лекс Хофслут обещава, че и серийната версия ще запази рекордната си аеродинамика.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 2 Отговор
    VW XL1 - 0.186. При това вече е била в продажба
  • 2 въздух под налягане

    6 2 Отговор
    Скритите колела намаляват въздушното съпротивление само в тунела,а при движение увеличават загубите поради повишеното налягане между спойлера и гумата!
  • 3 гост

    9 2 Отговор
    Ами със същият успех може да се измери и кола тип куршум, направи един голям тенекиен куршум с гуми от велосипед, сложи му 100кубиков двигател и кажи, че това е кола, ще паднеш и под 0,20. Реално мерцедесчето е най-доброто, защото може да си го купиш, всичко друго е прототип и измислица, до която никой няма да се доближи.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Всъщност продължаваща лъжа за пореден път , след като вече показах статия също тук , потвърждаваща това !!! Най-обтекаемия сериен автомобил е Тесла Модел 3 с коефициент 0,21 !!!!!!! Мерцедеса е втори и не може да буде другояче при автомобил с двг !!! Този от статията може да стане първи след като го пуснат в производство и продадат барем 50-тина броя !!!
  • 5 гост

    6 2 Отговор
    Не ме карайте пак да намеря статията , в която черно на бяло сайта е публикувал , че Тесла модел 3 има коефициент 0,21 !!! Да не говорим , че го пише черно на бяло в сайта на компанията !!!
  • 6 гост

    5 0 Отговор
    Да уточня за някоидето търсят под вола теле ! Не казвам , че датската кола е лоша , но си има особености ! Първо е дълга близо 6 метра , за да се увеличи площта за панелите по покрива и предния и задния капак , което я прави доста непрактична за градски условия ! И второ цената и е колкото на Модел С Пърформанс , а динамиката като на Рено Зое , така че малко трудно ще се намерят много мераклии !!
  • 7 Газ 66

    7 0 Отговор
    Най аеродинамичната кола е ВАЗ 2107. Коефицент 0.48. За сравнение да спомена че Тир Скания има коефицент 0.49
  • 8 някой си

    5 0 Отговор
    От преди 40 години - Ford Probe - 0.18 !
  • 9 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Някъде в началоно на 80-те години, в Чехословакия започнаха да произвеждат Шкода 105 Л. Тя бе единствената кола от соцлагерните машини, които бяха обдухвани в Италия - в тунелите на Пинифарина. Имаше много ниско челно въздушно съпротивление - но колко- не знам.Не бе кой знае каква кола, но я предпочетох пред съветските и обикалях с нея по България и Европа-социалистическата- цели 16 години.
  • 10 yorval

    1 0 Отговор
    Доколкото съм инфо, моля да се поправите леко и да посочите верната държава на фирмата Светлинна година създала този автомобил, а именно - Холандия, по новому НИДЕРЛАНДИЯ, а пък на английски - езикът, на който те говорят е Дъч, което в превод не е ДАТСКИ нали!