Last news in Fakti

5 Ноември, 2019 12:06 2 391 10

Автоматизирана или автономна кола: Разликите

  • автономни коли-
  • автоматизирани коли
Автоматизирана или автономна кола: Разликите - 1

Автомобилите са на път да се научат как да шофират сами, а новините за пътни катастрофи, причинени от автопилот, станаха почти обикновени. На прага на тази нова ера на мобилността е много важно да бъде взето решение как да се наричат новите превозни средства, които до голяма степен се управляват с помощта на компютри и електроника.

Най-често в разговорния език се срещат две думи - автоматизирано и автономно управление. От Toyota са на мнение, че безопасността по пътищата в близко бъдеще ще зависи и от точността на работа с тези два термина.

А те означават две различни неща, но често се бъркат. Всеки от тях крие свой собствен набор от умения и характеристики и определя степента на самостоятелното управление на автомобилите.

И разбирането на това ще позволи на потребителя да формулира правилните очаквания - за да не изисква колата, която може да запази траекторията според маркировката на лентите, сама да отиде до най-близкия супермаркет.

Така от Toyota обясняват съвсем просто тези два термина само с едно изречение. Автоматизираните автомобили са тези, които могат самостоятелно да изпълняват част от функциите на водача, а автономната кола може напълно да замени шофьора.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    6 2 Отговор
    ТРЕБВА ЛИ НЯКАКЪВ ЧИП ДА МИ ПРАВИ ИЗЧИСЛЕНИЯ И ЯЗЕ ДА ПЪТУВАМ ВЪТРЕ.НЕМА КЪК ЗА СТАНЕ
  • 2 ВЪПРОС

    6 1 Отговор
    Ако съм пиян и ме вози автономна кола и тя блъсне и убие някой, аз ли ще съм виновен или производителя ?

    Коментиран от #7, #10

  • 3 Boxer 3.0

    7 0 Отговор
    Докато колата има волан, отговорността е моя. И никакви "помощници" няма да допусна да ми се мешат в шофирането.
    Когато колите излизат от завода без волан, тогава ще ги призная, че са автономни.
  • 4 букова глава

    6 1 Отговор
    НИТО ЕДНО ОТ ДВЕТЕ!!!!
  • 5 Франкенщайн...!

    2 4 Отговор
    Автономна по добре...!!!!
  • 6 Димов

    6 1 Отговор
    Щом говедото зад волана не става за шофьор и е поверил живота си, че и този на семейството си, както и на останалите участници в движението, на някъв си чип, няма значение как ще се казва това слабоумие.
  • 7 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪПРОС":

    Отличен въпрос.
  • 8 Ивайло

    3 2 Отговор
    С ГЛАВНИ БУКВИ - НИТО ЕДНОТО ОТ ДВЕТЕ!!! Докато съм жив и съм в състояние да шофирам, няма да си поверя живота на компютър!!!
  • 9 Защо отричате компютъра.?!

    1 1 Отговор
    Вие непрекъснато сте на тях...!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.